agro business 160 160

Як доставити агропродукцію за океан?

Як доставити агропродукцію за океан?

/ Економічний гектар / П'ятниця, 01 лютого 2019 15:02

Українській агропродукції вже стає тісно в межах Старого світу. Новий напрямок експорту, який вже активно освоюється агротрейдерами — ринки США та Канади. Проте туди не повезеш яблука фурою або мед з олією поїздом…

Про особливості «заокеанської» логістики комерційний директор компанії «Юнімар логістик» (Одеса) Сергій Кудінов розповів у своєму виступі на форумі «Made in Ukraine: експортні стратегії від практиків агробізнесу», який компанія Ukrainian Food Valley провела в Києві в рамках виставки Ukrainian Food Expo-2018. Агро­продукцію з України до США та Канади можна доставляти літаком або суднами — в контейнерах і судновими партіями.

 

Авіаперевезення

Авіаперевезення сілльгосп­продукції зараз набувають у світі дедалі більшого поширення. Це найшвидший вид доставки, економічно вигідний для невеликих партій та таких видів, які швидко псуються.

До недоліків цього виду перевезень належать відносно високі тарифи та обмеження за габаритами, вагою та видом вантажів.

 

Орієнтовні тарифи на авіадоставку вантажів із Києва (Бориспіль), долари США

01 02 392 393 20 2

 

У разі авіаперевезень супроводжувальні документи на вантаж мають йти разом із самим вантажем. Останній необхідно відповідним чином упакувати та промаркувати. Консультації з цього приводу слід запросити в авіакомпанії.

Тариф на авіаперевезення встановлюється за 1 кг фактичної або об’ємної ваги вантажу (1 куб. м = 167 кг). Зазвичай авіакомпанії встановлюють сезонний тариф на півроку — на періоди відповідно до літньої та зимової навігації. Зазвичай чим більша вага вантажу, тим менший тариф на нього встановлюють.

 

Контейнерні перевезення

Вони вважаються найбільш вигідними для експортера. Нині перевезення в контейнерах навіть сипких вантажів дешевші, ніж у вагонах-зерновозах.

До їх переваг належать:

 

  • зручність, можливість швидкого перевантаження на різні види транспорту;
  • економічна доцільність для середніх партій вантажів;
  • можливість регулювання розміру партії вантажу.


Але контейнерні перевезення мають і свої недоліки, серед яких:

 

  • довгий термін доставки;
  • відносно високі тарифи;
  • вузьке коло судноплавних компаній, які виконують такі перевезення.


Терміни доставки агропродукції у контейнерах до США залежать від локації отримувача на західному або східному узбережжі країни. Наприклад, з Одеси до Нью-Йорку контейнеровоз йтиме 30 днів, а до Лос-Анжелеса — 60.

Відправлення продукції зворотним контейнером обійдеться дешевше, ніж якщо назад він йтиме порожнім.

 

Орієнтовні тарифи на фрахт контейнера з Одеси (долари США)

01 02 392 393 22 2

 

Для перевезення насипних органічних вантажів контейнер всередині вистеляють полімерною плівкою, щоб виключити контакт вантажу зі стінками та підлогою контейнера.

Для перевезення рідкої агропродукції (олії, вина тощо) використовують наливні контейнери. Всередині нього розміщують м’який флексі-танк із багатошарової полімерної плівки, до якого й наливають товар.

Для перевезення продукції, яка швидко псується, застосовують рефрежераторні контейнери. У ньому за допомогою холодильного обладнання забезпечується задана температура, яку слід записувати протягом усього рейсу та терміну зберігання в порту до спеціального журналу. Для роботи реф-обладнання мають бути відповідні розетки на судні та в порту.

Перевезення невеликої партії вантажу можливе у збірних контейнерах, які містять відправлення від різних власників. Вони обійдуться дешевше, оскільки власнику доведеться сплатити доставку лише своєї частини вантажу.

У варіанті контейнерних перевезень документи на вантаж можна відправляти окремо від самого вантажу.

Разом із тим, слід пам’ятати, що митні органи США висувають дуже високі вимоги до вантажосупроводжувальних документів. Якщо ці документи будуть заповнені неправильно, або в митників виникнуть якісь сумніви щодо вашого вантажу, то ваш контейнер можуть піддати перевірці. Вам це обійдеться в 1 тисячу доларів за кожний контейнер!

Тарифи в контейнерних перевезеннях встановлюються за контейнер і залежать від ситуації на ринку перевезень, кількості суднозаходів до портів і вартості суднового пального.

 

Перевезення судновою партією

Перевезення суднової партії вантажу вимагає фрахтування цілого судна та здійснюється в Україні з портів Одеської групи, до якої входять Одеський, Чорноморський і Південний порти. Перевагою такого виду перевезень є вигідність для великої партії вантажу та можливість вибору судна й порту.

Оскільки простій судна обходиться дуже дорого, то слід заздалегідь накопичити суднову партію у порту. За загальним принципом, чим більша партія вантажу, тим дешевшим буде фрахт судна.

Слід враховувати, що вантажі за вагою діляться на важкі та легкі. Завантаження важким вантажем може повністю використати вантажопідйомність судна, але не до кінця корисний об’єм його трюмів.

 

Орієнтовні ставки фрахту судна з Одеси до Північної Америки (долари США)

01 02 392 393 22 3

 

Зрозуміло, що з легким, але об’ємним вантажем буде протилежна картина. Варто підкреслити, що судновласникові однаково не вигідні обидва варіанти завантаження його судна.

Загалом же розмір фрахту залежить від величини суднової партії, характеру вантажу, ситуації на фрахтовому ринку, тривалості переходу, швидкості навантаження й розвантаження та портів заходу судна. Одне слово, фрахт розраховується під конкретний рейс.

Під час фрахтування судна можна довідатись у судновласника про три останні вантажі, які ним перевозились до цього моменту — ця інформація може бути особливо важливою у разі перевезення органічної агропродукції.

 

Особливості відправлень вантажів до США

Під час відправлення вантажів до США необхідно приділити найсерйознішу увагу оформленню супровідних документів. Навряд чи знайдеться у світі друга країна, де влада настільки ж прискіпливо ставиться до всіх вантажів, які надходять на територію держави.

Про відправлення свого вантажу експортер має заздалегідь повідомити державні структури США за такою схемою.

 

1. Експортер або виробник харчової продукції насамперед повинен зареєструватися у державній структурі під назвою FDA (US Food &Drug Administration), тобто Управління продовольства та медикаментів.

2. Перед початком навантаження у порту відправлення експортер зобов’язаний подати декларацію ISF (Import Security Filing).

3. До моменту виходу вантажу з країни походження експортер має подати AMS-звіт (Automatic Manifest Sуstem).

 

Сергій ПОНОМАРЬОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.