agro business 160 160

Бобові — це перспективно, корисно і смачно

Бобові — це перспективно, корисно і смачно

/ Економічний гектар / Середа, 20 березня 2019 12:47

Генеральна Асамблея ООН наприкінці минулого року затвердила: Всесвітній день бобових відзначатиметься щорічно 10 лютого. Першою цю дату відсвяткувала Україна.

Нещодавно відбулися святкові заходи в Національному університеті біотехнологій та природокористування. Організатори — громадська спілка «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» спільно з агробіологічним факультетом університету запросили до участі в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольгу Трофімцеву (до речі, випускницю НУБІП), народних депутатів, викладачів вишу, науковців та виробників.

«Вирощування бобових — це один із перспективних напрямів, який може дати імпульс для розвитку малих фермерських господарств, — зазначила Ольга Трофімцева. — Хоча минулого року ми зібрали менше, ніж у 2017 році, але все ж виробили 1 млн т бобових, найбільше, звичайно, гороху — понад 700 тис. т, експорт його також переважає».

05 396 29 1Пані Трофімцева зазначила, що експорт бобових культур до різних країн світу становив 150 млн дол. То ж чому бобові є привабливими для агропромислового комплексу нашої країни, та чому варто робити ставку на їх вирощування? По-перше, великі ринки збуту в країни, які споживають бобові, активніші, ніж у нас — наприклад, Індія, країни Африки. Також багато експортується у країни ЄС: до Іспанії, Німеччини. Минулого року Україна встановила рекорд з експорту аграрної та харчової продукції. Заробили 18 млрд дол. А це валютні надходження.

На жаль, в Україні дуже мало споживається бобових. Останні дослідження показують, що наші співвітчизники не приділяють значної уваги харчуванню. В раціоні переважають жири, вуглеводи, а от корисних білків замало, зауважила пані Трофімцева.

У світі виробляється 75 млн т бобових культур. Серед лідерів — Індія і Канада. Україна ж поки виробляє відносно мало, і це спонукає збільшувати посівні площі. Голова підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Тарас Кремінь висловив сподівання, що та тенденція, яка складається навколо вирощування бобових в Україні, набуде державної ефективної підтримки. «Я напівжартома говорю, що ми бобова держава. Чому? Бо у нас кожне десяте село — Горохівка».

«Горох займає у світовому аграрному секторі друге місце після зернових культур, — розповів професор з Одеси, заввідділом Селекційно-генетичного інституту, доктор біолог. наук В’ячеслав Січкар. — В Україні добре засвоєна технологія вирощування сої, у нас достатньо сортів різних груп, повністю діє програма з сої «від А до Я». Чому ця група культур особливо важлива для нас?».

05 396 26 2Ми багато говорили про корисні ознаки цієї культури. Безумовно, на першому місці стоять харчові її особливості. Зараз спостерігається така тенденція: ці культури заходять до багатих країн, де представлено чимало м’ясних і молочних продуктів. Проте бобові все більше потрапляють до харчового кошика, особливо сочевиця та нут. Чому? Адже коштів у населення таких країн достатньо. Тому що це функціональне харчування. Там це розуміють. Потреба в білках зростає. А зерно-бобові культури містять практично лікувальні компоненти, які діють на перспективу.

Глобальне значення бобові мають для підтримки родючості грунтів. У багатьох господарствах впроваджується науково обґрунтована система землеробства, а ця система не може бути розроблена без зерно-бобових культур. Світовий досвід свідчить про те, що вклад зерно-бобових у сівозміну повинен бути на рівні 20 або 18,8% як у США. Залежить це, безумовно, від кліматичної зони. «В США, у зоні великих рівнин відбувається значне нарощування посівів гороху. Тривалий час вони дивилися на цю культуру дещо скептично, але зараз майже щорічно добавляють по 100 тис. га. Така ж ситуація у Канаді, в провінції Саскачеван — 18 млн га. У світі вирощується 2,5 млн т сочевиці, 0,5 млн т нуту», — зауважив професор В’ячеслав Січкар.

На святкування Всесвітнього Дня бобових до Києва приїхали виробники і трейдери. Онур Ватан родом із Туреччини, однак уже 16 років проживає в Одесі і представляє компанію «Синтез груп і К». Цей найбільший експортер бобових України має свій переробний завод в Одесі зі шліфованого гороху. Добовий випуск продукції становить майже 450 т. «У зв’язку з тим, що Індія і Пакистан, через проблеми економічного та політичного характеру, менше стали закуповувати бобових, останні два роки спостерігається застій на ринку, — нарікає Онур Ватан. Проте кілька місяців тому відбулося певне пожвавлення ситуації.

05 396 29 3«Я починав із сої у 1998 році, — розповідає директор Громадської Спілки «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» Микола Вареник. — В Америці її називають олійною. З кінця 90-х у нашій країні починали вирощування сої із 24 тис. га, а зараз уже 2 млн га відведено під цю культуру. Наші землі родючі бобові повинні займати 20 % від загальної посівної площі. Якщо в Україні засіваємо 28 млн га, то 5,6 млн га має бути під бобовими, а у нас соняшник на площі 5,6 га. А треба навпаки — соняшнику 1 млн га. Так як це зробила Канада — вони бобових вирощують понад 2 млн т сочевиці і 300 тис. т нуту. Бобові зараз споживають 2 млрд людей на планеті, зокрема, і в розвинених країнах. У наших ресторанах подають суп із сочевиці, який коштує 150 грн, а його собівартість 30-40 грн. Бобові мають дуже багато корисних речовин. Окрім білка, чимало мікроелементів і вітамінів. Отож їжте їх і не будете ходити по аптеках», — радить Микола Вареник.

Аби популяризувати бобові культури серед споживачів і, безумовно, фермерів, Асоціація бобових щороку у листопаді проводить конференції. «Це для аграріїв важливо, — каже Антоніна Скляренко, президент ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових». На святкуванні Дня поля ми також розповідаємо, як правильно вибирати якісне насіння, яку технологію вирощування потрібно впроваджувати і, звичайно, говоримо про ринок збуту.

Останні два роки, не враховуючи минулий, не було залишків ані сочевиці, ані нуту, лише невеликі обсяги квасолі залишалися. Тобто вивозиться товар дуже швидко. Це говорить про те, що Україна виробляє недостатню кількість бобових, яку світ може і хоче купувати. Ми повинні виробляти більше. У нас для цього є всі умови. Підвів лише минулий рік. Через складні погодні умови ми зібрали не дуже гарний урожай через спеку і дощі боби почорніли. Потрібно вдосконалювати технологію вирощування бобових. Для цього ми якраз і організовуємо Дні поля, щоб кожен фермер міг отримати відповіді на ті запитання, які їх цікавлять».

 

Коментар

05 396 29 2Антоніна СКЛЯРЕНКОпрезидент ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових»

— У нас є попередня домовленість про проведення в Україні у 2021 році Світового конгресу виробників зернобобових. Цього року він проходить у Бразилії, 2020 –го буде в Дубаях (Об’єднані Арабські Емірати). Цей захід для нас надзвичайно важливий, адже до України прийдуть інвестиції. Зараз у нас Туреччина купує бобові, переробляє їх, шліфує, фасує і поставляє до країн ЄС, здебільшого в Польщу, Угорщину та Німеччину. Ми теж могли б переробляти свою продукцію та експортувати до європейських країн напряму. Тому цей захід відкриває для нашої країни нові можливості. Що потрібно зробити, аби Світовий конгрес усе-таки відбувся в Україні? Передусім потрібна державна підтримка, збільшення посівних площ під бобові культури і, звичайно, популяризація бобових серед населення. Ми сподіваємося, що у нас є всі шанси на проведення Міжнародного конгресу виробників зернобобових в Україні».

 

Неля ГРАБОВСЬКА, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.