agro business 160 160

Державницький погляд на ягідництво в Україні

Державницький погляд на ягідництво в Україні

/ Економічний гектар / Понеділок, 10 червня 2019 14:57

Стан і перспективи вирощування ягід в Україні обговорили учасники Міжнародного форуму S-fruit.Transformation, який у квітні відбувся у Києві.

Подію влаштувала Асоціація «Ягідництво України» за підтримки Посольства Нідерландів в Україні, Українського проекту розвитку бізнес-розвитку (UHBDP), RIO Agro Company (Болгарія), а також інших спонсорів і партнерів.

 

Рекорд останніх п’яти років

«Галузь садівництва й, особливо сектор вирощування ягід, наразі, я вважаю, однією із найбільш перспективних складових українського агропромислового комплексу. Мова йде не стільки про економічні показники, тобто про збільшення обсягів внутрішніх поставок продукції та просування її на нові експортні ринки, а про стан індустрії у сенсі розвитку малого фермерства та кооперації у сільському господарстві», — сказала в своєму виступі на форумі Ольга Трофімцева, виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України.

Згідно зі статистичними даними в Україні під ягідними культурами перебуває майже 22 тис. га. Йдеться про всі вітчизняні господарства, які нині займаються вирощуванням ягід.

За інформацією Мінагрополітики, в Україні в 2018 році вироблено понад 138 тис. т ягід. Це найкращий показник за останні 5 років. Мова знову-таки йде про всі категорії господарств, включаючи приватні, підсобні. При цьому комерційні компанії зібрали 15,3 тис. т ягід, що становить трохи більше 10 % від загалу, решту вирощено на приватних ділянках.

 

Виробництво ягід в Україні, тис. т (господарства усіх категорій)

10 401 18 2Джерело: Міністерство аграрної промисловості та продовольства України

 

У минулорічному змаганні серед культур першість вибороли суниця та полуниця, урожай яких становив понад 62 тис. т. «Срібло» здобула малина (близько 36 тис. т). Бронзовим призером стала смородина (майже 30 тис. т). Четверте місце посів аґрус (більш як 8 тис. т). Результати з інших культур такі: лохина чорноплідна — понад 1 тис. т; горобина — близько 1 тис. т; обліпиха — більш ніж 0,2 тис. т. Дані із шовковиці відсутні. Загалом Мінагрополітики оцінює як позитивну динаміку врожайності у ягідництві останні 5 років.

 

Експортна спроможність

Не менш оптимістичними виглядають тенденції, які склалися протягом останніх п’яти років і в експорті вітчизняних ягідних культур. Статистичні показники свідчать, що обсяги зарубіжних поставок українських ягід у свіжому та замороженому вигляді зросли за зазначений період приблизно вп’ятеро. Якщо в 2014 році вітчизняні ягідні компанії експортували за кордон близько 4,5 т своєї продукції на загальну суму понад 7 млн дол. США, то торік цей обсяг становив майже 23,5 т, а грошовий еквівалент перевищив позначку 33 млн дол. США.

У структурі минулорічних закордонних поставок продукції українських ягідних компаній заморожений товар превалює над свіжим і демонструє зростання у фізичних і вартісних показниках порівняно з аналогічним попереднім звітним періодом.

Так, 2018 року експортовано близько 5 тис. т свіжих ягід на загальну суму понад 8 млн дол. США. Порівняно з аналогічним періодом 2017-го експорт зменшився у фізичних обсягах на понад 16 %, а у вартісному вимірі скоротився на більш ніж 28 %.

Водночас було поставлено за кордон України близько 19 тис. т заморожених ягід на загальну суму понад 25 млн дол. США. Порівняно з аналогічним періодом 2017 року у цьому сегменті експорт виріс у фізичних обсягах майже на 14 %, а у вартісних — на понад 9 %.

У структурі минулорічного експорту свіжих ягід превалювали журавлина та чорниця, яких було продано більш як 2 тис. т на суму понад 6 млн дол. США. На другому місці — суниця і полуниця, обсяг експорту яких сягав понад 1 тис. т на суму 1 млн дол. США. «Бронзу» у змаганні за зовнішні ринки вибороли малина, ожина, шовковиця. За понад 1 тис. т цих ягід було виручено 800 тис. дол. США. Четверту сходинку зайняли смородина й аґрус, близько 305 т яких реалізовано за понад 137 тис. дол. США. До статистичного звіту увійшли також барбарис, обліпиха, горобина, майже 135 т яких іноземні покупці придбали за 123 тис. дол. США.

 

Експорт свіжих і заморожених ягід у 2014-2018 рр.

10 401 20 1Джерело: Міністерство аграрної промисловості та продовольства України

 

Згідно з офіційними даними, на мапі експортних ринків свіжих ягід, вирощених українськими компаніями, переважають Польща, Білорусь, Молдова, Велика Британія та Нідерланди.

Польським імпортерам найбільше смакують наші малина, ожина та чорниця, сукупна частка обсягу яких у імпорті свіжих ягід українських виробників становить 40 % від загалу.

Трохи менше, а саме 36 % від усього українського ягідного експорту купує Білорусь. Їй до вподоби всі види нашої ягідної продукції, а найбільше — суниця і чорниця.

По 7 % від загального обсягу поставок за кордон свіжих українських ягід імпортують Молдова, яка надає перевагу нашій смородині, а також Велика Британія і Нідерланди, куди експортується чорниця.

Поставки за кордон замороженої ягідної продукції за всіма культурними позиціями, на відміну від свіжої, продемонстрували торік позитивну динаміку порівняно з попереднім аналогічним звітним періодом.

10 401 20 2Майже 15 тис. т малини, ожини, смородини й аґрусу в замороженому вигляді було продано на суму близько 19 млн дол. США, експорт виріс на 12 % фізично та понад 5 % у грошах.

Близько 4 тис. т заморожених суниці й полуниці українського виробництва було реалізовано за кордоном на суму більш як 6 млн дол. США, експорт збільшився фізично на 23 % та 25 % у вартісному вимірі.

За офіційними даними, на карті експортних ринків заморожених ягід українських компаній присутні такі країни, як:

  • Польща, яка купує 53 % від усього обсягу цих поставок;
  • Чеська Республіка — 10 %;
  • Литва і Франція — по 5 %;
  • Нідерланди — 2 %.

 

«Мене дуже тішить, що у нас з’являється усе більше комерційних виробників нішевих та екзотичних ягід. Нині ці напрями є перспективними для розвитку аграрного бізнесу та особливо для експортної діяльності. Дуже сподіваємося, що тенденція зростання обсягів вирощування ягід в Україні, збільшення їх експорту у свіжому та замороженому вигляді, а також диверсифікації ринків збуту триватиме», — сказала, коментуючи представлені на форумі S-fruit.Transformation дані статистики, Ольга Трофімцева.

 

Органічний ринок

Доволі привабливим є бізнес із вирощування органічних ягід. Минулорічні результати, досягнуті у цій царині, є відносно невисокими, проте органічне ягідництво поступово набуває усе більших обертів у нашій країні.

Згідно з даними органу сертифікації — компанії «Органік стандарт», 2018 року сукупна площа земельних угідь, на яких ведеться цей бізнес, сягнула близько 740 га, а сумарний урожай становив 3,3 тис. т. У розрізі культур лідером є малина, якої було вироблено понад 2,8 т. Другу сходинку «посіла» суниця садова з результатом 369 т. Лохини було зібрано трохи більше 35 т, а врожай решти ягід становив понад 127 т.

«З точки зору перспективності аграрного бізнесу, однозначно вважаю, що варто звернути увагу на органічне садівництво, органічну ягоду, враховуючи також світові тренди розвитку попиту на цю продукцію, і не тільки на свіжу, тобто у вигляді товарних ягід для роздрібних покупців у супермаркетах. Маю на увазі насамперед забезпечення нею індустрії переробки з огляду на потребу різного виду органічних ягід з боку компаній харчової промисловості зарубіжних країн, у тому числі представників Європейського Союзу», — зазначила Ольга Трофімцева.

Про позитивну динаміку постачання органічної ягідної продукції вітчизняних господарств за кордон упродовж останніх трьох років свідчить представлена на форумі інформація, що базується на даних компанії «Органік стандарт». Згідно з нею, фізичний обсяг експорту українських органічних ягід України становив понад 2,4 тис. т у 2016 році. Він зріс до 3,5 тис. т у 2017-му, а торік — до понад 4,6 тис. т.

 

Державна підтримка галузі

Як заявила Ольга Трофімцева, торік 96 % садів були закладені завдяки частковій компенсації вартості придбання саджанців у рамках програм надання державної допомоги аграріям. Цією можливістю скористалися 167 суб’єктів господарювання, які заклали 3 690 га плодово-ягідних культур, у тому числі 902 га суто ягідників.

Цей результат є дуже добрим. Цього року відповідно до цієї програми на компенсацію аграріям витрат у садівництві передбачено 400 млн грн. Як відомо, кошти, виділені на підтримку галузі, Мінагрополітики буде в певному сенсі модерувати.

 

Олександр КРИВЕНКОспеціально для газети «Агробізнес Сьогодні»

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.