agro business 160 160

Насіннєві перспективи України

Насіннєві перспективи України

/ Економічний гектар / Субота, 04 січня 2020 14:44

Урожайність сільськогосподарських культур залежить не лише від рівня технічного оснащення на полі, сприятливих кліматичних умов, а й від правильно підібраного насіннєвого матеріалу. Використання якісних гібридів з високою потенційною урожайністю забезпечить зростання обсягу валового збору в господарстві і підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Аграрний сектор України формує 19% ВВП та є однією з найважливіших галузей, що забезпечують економічне зростання країни. З метою висвітлення ролі насінництва в економіці України, Американська торговельна палата в Україні презентувала інформаційно-аналітичну публікацію «Насінництво в економіці України».

«Сьогодні аграрна галузь — єдина, яка демонструє нарощування виробництва та експорту продукції, наповнює бюджет країни, забезпечує валютні надходження та економічне зростання. Інвестиції, в тому числі й іноземні, які вкладаються в галузь насінництва, дають змогу виробникам застосовувати сучасні технології у рослинництві. Аграрії давно усвідомлюють виняткове значення виваженої насіннєвої політики у розвитку високотехнологічного аграрного виробництва», — Олена Альшанова, заступник Директора департаменту аграрної політики та сільського господарства Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

30% експорту України припадає на продукцію рослинництва та олії рослинного походження. Україна є виробником та експортером соняшникової олії № 1 у світі, а також входить в топ-10 виробників та експортерів пшениці, кукурудзи, ячменю, ріпакової та соєвої олії. Ключові імпортери насіння в Україну — США, Німеччина, Франція, Румунія, Туреччина, Чехія; експорт-партнери — Молдова, Ізраїль, Румунія та Білорусь. У 2018 році товарообіг шести основних культур — пшениці, соняшника, кукурудзи, ячменю, сої, та ріпаку — склав $446 млн.

nasinnya 4

«Конкуренція на світових ринках та можливість отримувати високоякісний продукт є дуже актуальною для компаній-членів Палати, які працюють в аграрному секторі. Компанії не лише імпортують насіння, а й зміцнюють економіку України, розвиваючи інновації, будуючи заводи та сплачуючи податки. Створення сприятливих умов для ведення бізнесу є основоположним для подальшого стрімкого розвитку галузі», — зазначив Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні.

Попит на насіннєвий матеріал в Україні задовольняється вітчизняною селекцією, поставками насіння імпортної селекції та вирощуванням зарубіжного насіння на орендованих землях України. Провідні іноземні компанії, які раніше імпортували насіння, побудували свої заводи на теренах України. Так, зокрема з’явилися підприємства компаній Syngenta, Euralis, Maïsadour, Monsanto, Pioneer. Підрозділи іноземних компаній займаються виробництвом сучасних сортів насіння адаптованого до природно-кліматичних умов України та використовують батьківські форми, які постачає материнська компанія. Свою діяльність компанії здійснюють на орендованих землях, використовуючи обладнання світового рівня та порівняно дешеву робочу силу. Так само іноземні підприємства виробляють насіння на базі українських сільгоспвиробників, використовуючи їх матеріально-технічну базу, при цьому лише забезпечуючи господарства насінням батьківських форм.

Виробництво безпосередньо на місцях дає змогу не лише знизити ціни на готову продукцію, а й покращити якісні показники насіння через адаптацію до природно-кліматичних зон вирощування, які можуть різнитись навіть в межах однієї області. Найнижчою в ціновому діапазоні є насіння вітчизняної селекції. Вартість на імпортне насіння зростає на шляху від оптової до роздрібної торгівлі. Дещо нижчими є ціни на гібриди іноземної селекції вирощені на теренах України. Вагомим аргументом на користь останнього є можливість придбання за національну валюту, що особливо важливо в умовах девальвації.

Незважаючи на цінову перевагу вітчизняного насіння в порівнянні з насінням іноземної селекції, останнє має неабиякий попит на українському ринку. Це зумовлено, зокрема, тим, що компанії, які займаються реалізацією насіння, пропонують комплексний консультаційний супровід, до якого входить: підбір культур, вибір насіння, систем захисту та живлення рослин. Готові рішення технологій вирощування та збирання сільськогосподарських культур в сукупності призводять до збільшення показників урожайності.

24 415 20 2

«Система насінництва повинна бути узгоджена з внутрішніми потребами ринку посівного матеріалу, враховувати ринкові тренди, зміни і тенденції на світовому ринку зерна, сучасні технології виробництва насіння. Використання високоякісного посівного матеріалу та високопродуктивних сортових ресурсів належить до основних факторів інтенсифікації виробництва сільськогосподарських культур, тому значна увага сьогодні приділяється заходам державного нагляду (контролю) в галузях насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО у відкритих системах», — Віктор Cтефківський, заступник директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва, начальник Управління контролю в сфері насінництва та розсадництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Наразі в Україні активно ведеться селекція нових сортів з урахуванням природно-кліматичних умов різних регіонів і придатних для виробництва за високо- і середньоінтенсивними технологіями. Та, незважаючи на позитивні тенденції на ринку, в Україні досить часто використовують насіння внутрішньогосподарського виробництва та застосовують сорти старої репродукції. Болючим питанням залишається і проблема контрафактного насіннєвого матеріалу, який займає значну частину ринку. Гостро також стоїть питання відсутності належного захисту прав інтелектуальної власності у сфері насінництва.

Деякі гібриди вітчизняної селекції за рівнем урожайності та стійкості до критичних погодних умов не поступаються найкращим зразкам зарубіжних аналогів. Окрім того, вітчизняні сорти мають генетично обумовлені механізми адаптивності до ґрунтово-кліматичних умов України. Все ж, попри це, насіння вітчизняної селекції пасе задніх. Ситуацію можна виправити долучивши ряд маркетингових дій, які активно використовують конкуренти. Маючи значний досвід у системі дистрибуції власної продукції, іноземні компанії ведуть досконалішу політику просування товару від виробника до споживача.

Підвищення конкурентоспроможності вітчизняного насіння зернових культур, можливо і через формування нових державних стандартів на насіння з метою адаптації показників сортових та посівних якостей з європейськими. Щодо вимог до виробництва та якості насіння є потреба узгодження вітчизняного законодавства з міжнародним. Відповідність насіння вітчизняної селекції світовим стандартам посилить конкурентні позиції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

«Насіннєвий сектор України має великий потенціал в частині виробництва та експорту, однак частка насіння у зовнішній торгівлі поки є вкрай незначною. Перспективним ринком є країни ЄС, які вимагають особливої процедури перевірки системи офіційного контролю та сертифікації насіння в країні виробництва. У 2015 році Україна успішно пройшла таку перевірку щодо зернових культур і довела, що наша система організована належним чином. На жаль, ми все ще очікуємо від Ради ЄС та Європарламенту відповідного рішення, яке дозволить Україні вийти на європейський ринок насіння», — зазначила Катерина Кучер, співголова Комітету з питань насінництва Американської торговельної палати в Україні.

 

Анна ГОРОБЧУК, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

Теги

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.