agro business 160 160

Кон’юнктура ринку соняшнику

Кон’юнктура ринку соняшнику

/ Економічний гектар / Понеділок, 13 грудня 2021 14:10

Подальше зростання/падіння обсягів виробництва та перероблення соняшнику в Україні залежатиме від ситуації на світовому та вітчизняному споживчих ринках

Соняшник є стратегічно важливою світовою і вітчизняною сільськогосподарською культурою, яка впливає не лише на економіку агробізнесу, а й на продовольчу безпеку в багатьох країнах. Проаналізуємо ефективність використання виробничого і економічного потенціалу соняшнику, кон’юнктуру світового ринку та надамо певні прогнози щодо подальших змін.

 

Стратегічна культура ХХІ століття

У світі протягом останніх кількох десятиліть зростає інтерес до вирощування культури. Передусім через підвищення глобального попиту на цінні продукти його переробляння — олію, шрот і макуху. Як відомо, соняшникова олія — це досить висококалорійний продукт, що має добрі смакові характеристики й доступний ціновий сегмент для багатьох споживачів із різними доходами, а також широко застосовується в харчовій промисловості. Разом із тим ця сільськогосподарська культура забезпечує отримання кількох продуктів. Зокрема, шрот і макуху — побічні продукти переробляння соняшнику на олію, що є цінними високобілковими кормовими добавками для тварин. Соняшникове лушпиння, що отримують унаслідок промислового переробляння насіння, становить значну частину 17–20% до усієї маси, і використовується у виробництві гранульованого пального — пелетів і брикетів. Нині широко використовуються спеціальні паливні котли, де як сировина служить лузга соняшнику. Тому культура має універсальне значення для економіки країни як стратегічно важливе, що забезпечує ринок продуктами перероблення харчового, кормового і біоенергетичного напряму використання, а також є джерелом валютних надходжень від експорту продукції.

Завдяки успіхам селекції вміст олії в насінні соняшнику суттєво зріс. Нині насіння його районованих сортів і гібридів містить 50–53% олії, а селекційних — до 60%. Порівнюючи з іншими олійними культурами, соняшник має високий розрахунковий вихід олії з 1 га ріллі — 1000–1500 кг і більше в середньому за останні роки. Окрім того, понад 90% продукції загального виробництва олієжировими переробними підприємствами припадає на соняшникову олію.

 

Кон’юнктура

На світовому ринку соняшник і продукти його переробляння мають високий попитом, що зростає. Соняшникова олія з кожним роком стає все поширенішою в харчовій культурі багатьох країн світу. Тому зростають загалом посівні площі й обсяги виробництва насіння культури. Тільки за останні 10 років в усіх категоріях господарств України посівні площі під соняшником зросли на майже 2 млн гектарів. Водночас із 2017 року ця тенденція уповільнилася (рис. 1).

 

Рис. 1. Динаміка зміни посівних площ соняшнику в усіх категоріях господарств України

20 459 14 2

Джерело. Складено за даними досліджень інформації Держслужби статистики

 

Найбільше посіяли соняшнику 2021 року господарства всіх форм власності Кіровоградської (599,8 тис. га), Дніпропетровської (598,1 тис.), Харківської (565,6 тис.), Запорізької (531,1 тис.), Миколаївської (491,4 тис.) і Луганської (427,1 тис. га) областей. Цього року з урахуванням аналізу тенденцій мінливості середньої багаторічної врожайності соняшнику обсяги його виробництва можуть становити близько 15 млн тонн (табл. 1).

 

Таблиця 1. Динаміка зміни виробництва соняшнику в усіх категоріях господарств України за 2000–2020 рр. та прогноз на 2021 рік

20 459 15

Джерело. Складено за даними досліджень інформації Держслужби статистики.
Прогнози є експертною оцінкою — автора.

 

За сприятливого прогнозу обсяги виробництва насіння соняшнику можуть зрости до 17,7 млн тонн. Це значною мірою зможе стабілізувати кризову ситуацію із цінами на олію, які останніми місяцями зросли до рекордно високого рівня на внутрішньому продовольчому ринку, а також покращить економіку агробізнесу.

Соняшник вирощують близь­ко 22 тис. підприємств різних організаційно-правових форм. Однак фактично більшість із них (майже 60%) отримують невисоку врожайність — на рівні 1,5–1,6 т/га. Зазначимо, що в цій групі підприємств є недостатньо використаний потенціал для суттєвого збільшення виробництва продукції майже вдвічі за збереження наявних посівних площ. Для цього варто лише використовувати інноваційні гібриди й сорти посівного матеріалу, а також більше уваги приділяти інтегрованому захисту рослин і оптимальному мінеральному живленню. У пригоді будуть технології точного землеробства. Реальний же потенціал урожайності за дотримання указаних порад і рекомендацій науковців може досягти 3 т і більше з 1 га соняшнику (табл. 2).

 

Таблиця 2. Групування підприємств агробізнесу України за рівнем площі збирання, виробництва
й урожайності соняшнику у 2020 році

20 459 16 1

Джерело. Складено за даними досліджень інформації Держслужби статистики

 

Аналіз даних балансу насіння соняшнику у країні свідчить про стійку тенденцію зростання обсягів внутрішнього переробляння насіння соняшнику вітчизняними підприємствами. Протягом 2018–2020 рр. обсяги переробляння насіння соняшнику зросли з 12,7 млн до майже 14,8 млн тонн, зокрема частка переробляння насіння соняшнику до всієї його пропозиції на ринку збільшилася із 95,6 до 97,7% (табл. 3).

 

Таблиця 3. Баланс соняшнику на ринку України

20 459 16 2

Джерело. Складено за даними досліджень інформації Держслужби статистики

 

Минулий рік був неврожайним на соняшник у багатьох регіонах. Як наслідок, за вісім місяців 2021 року обсяги переробляння насіння культури вітчизняними підприємствами становили близько 5,5 млн тонн, або 68,5% до рівня 2020 року. Цей чинник також впливає на формування роздрібних цін на олію (табл. 4).

 

Таблиця 4. Наявність, надходження та перероблення насіння соняшнику на підприємствах України, що їх зберігають і переробляють, січень-серпень 2021 року

20 459 16 3

Джерело. Складено за даними досліджень інформації Держслужби статистики

 

З тим на внутрішньому ринку середня ціна купівлі насіння соняшнику для перероблення на олію з початку року зросла майже вдвічі — на 212,9% до відповідного періоду попереднього року. Саме цим пояснюється різке зростання цін на олію на споживчому ринку. Цього маркетингового сезону варто також очікувати певне збереження високих закупівельних цін на соняшник. Адже на світовому ринку спостерігається тренд на зростання цін на сировину і продовольство. Проте очікуваним може бути ситуація, коли їх висока волативність зміниться стійким зростанням. Пояснень цьому є кілька. Насамперед цього року високий урожай соняшнику за класичними законами ринку може сформувати надлишок його пропозиції, що безпосередньо має відбитися на його реалізаційних цінах. З іншого боку, на олію зростає попит з боку великих продовольчих ринків Індії та Китаю. Загалом усе визначатиме глобальна кон’юнктура попиту й пропозиції світового ринку.

Експорт за товарною позицією «Жири та олії тваринного або рослинного походження» в січні-липні 2021 року зріс на 110,4% і становив 3,77 млрд доларів США (табл. 5). Імпортують до України здебільшого оливкову олію, пальмову й інші її види.

 

Таблиця 5. Товарна структура зовнішньої торгівлі України в першому півріччі 2021 року і роль продукції перероблення соняшнику

20 459 16 4

Джерело. Складено за даними досліджень інформації Держслужби статистики

 

Зростання попиту світового продовольчого ринку на соняшникову олію буде і надалі стимулювати збільшення виробництва насіння соняшнику в Україні, як це вже відбувається протягом останніх кількох десятиліть. Проте, на відміну від попередніх років, коли це відбувалося здебільшого екстенсивно внаслідок розширення і перерозподілу посівних площ від одних сільськогосподарських культур до інших, нині цей ресурс став обмеженішим. Кормова група культур зменшена до мінімуму. Тому збільшення виробництва насіння соняшнику здебільшого відбуватиметься шляхом інноваційної інтенсифікації технології через упровадження нових високопродуктивних гібридів посівного насіння й інтегрованих систем вирощування та захисту рослин.

 

Юрій КЕРНАСЮК, канд. екон. наук, ІСГС НААН, експерт-
дорадник з аудиту, економіки та управління підприємством

 

 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.