Рух об’єднання виробників

/ Економічний гектар / Середа, 01 лютого 2012 14:46

alt

Україна є потужною аграрною державою. Саме сільська громада має стати основою побудови і громадянського суспільства, і нації в цілому. Досягти цього можливо через розвиток сільськогосподарської кооперації. Адже саме кооперація є найбільш наближеною до селянина та необхідною для дрібного виробника, який на сьогодні виробляє в Україні 98% картоплі, 86% овочів, 84% молока, 75% фруктів, та 50% м’яса.
Місцевий досвід
На Дніпропетровщині селяни отримують нові можливості для виробництва молока завдяки новим механізмам залучення соціальних інвестицій, запропонованих обласною владою. У рамках співпраці з благодійним фондом «Добробут громад» та обласною громадською організацією «Сільськогосподарська консультаційна служба» селянам області безкоштовно надається необхідне обладнання для створення молочних сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів(СОК). Вже п’ятеро таких формувань успішно працюють у регіоні.
Всього в області зареєстровано 7 кооперативів, троє з них займаються збором молока, двоє встановлюють необхідне обладнання. Окрім молочного напряму є й такі, які спеціалізуються на овочевому. В основі їх створення - бажання людей працювати разом так, щоб їхні особисті ресурси, іноді замалі, збудували краще сьогодення і майбутнє для себе та своїх дітей.
У Покровському районі Дніпропетровської області повноцінно функціонує два кооперативи: «Добробут Андріївки» і «Світанок Олександрівки».
Для створення першого головою Андріївської сільської ради Ольгою Кримовою і Людмилою Вараницею, чинним головою кооперативу, було організовано ініціативну групу за участю фахівців обласної консультаційної служби. Спільно визначили види послуг, які надаватиме кооператив, допомогли зареєструватись.
Консультаційна служба провела величезну роз’яснювальну роботу з членами майбутнього кооперативу стосовно принципів роботи. Зокрема, вони зрозуміли, що кооператив є добровільною організацією, відкритою для кожного, хто бажає користуватися її послугами, брати участь у соціальному житті, навчальних семінарах, загальних зборах, управлінні та прийнятті рішень.
Дніпропетровська консультаційна служба надає підтримку на кожному етапі створення та діяльності сільгоспкооперативів, допомогу у розробці статутних документів, проекту розвитку та бізнес-плану СОК.
Організація молокоприймальних пунктів, покращення пасовищ, заготівля сіна, сінажу, надання послуг зі штучного осіменіння - це не повний перелік робіт, під час яких надається безпосередня підтримка кооперативам.
 
Консультаційна складова
Дніпропетровська обласна громадська організація «Сільськогосподарська консультаційна служба» створена за фінансової підтримки Канадського агентства з міжнародного розвитку. Нині організація працює у рамках проекту «Підвищення конкурентоспроможності молочного сектора України», здійснює обмін досвідом з представниками канадських кооперативів, консультує з питань членства в Об’єднанні сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар».
alt«Члени кооперативу утримують 1-2, максимум 3 корови, тому додаткових ресурсів не мають, навіть для створення молокоприймальних пунктів. Ми їм допомагаємо, надаємо вагончики та «танки» ємністю 2-3 тис. літрів молока, які охолоджують його до 4 градусів. Кооператив «Добробут Андріївки» має свій молоковоз, який збирає молоко і привозить на молокоприймальний пункт. Там є лабораторія, водогрійка, охолоджувач. Приділяється значна увага якості молока. Кооперативи співпрацюють з Херсонським молокозаводом, відомою фірмою DANON, - зауважує спеціаліст з якості молока Лариса Столпник.
Спеціалісти обласної консультаційної служби постійно наголошують, що сільськогосподарський обслуговуючий кооператив є новою формою економічної організації, тому в Україні багато людей ще не знайомі не тільки з її тонкощами, а й з її концепцією. Це не комерційна структура. Продукція такого кооперативу є власністю його членів. Кооператив є демократичною організацією, де всі члени мають рівні права, вносять рівні внески та демократично керують своїм кооперативом.
«Співпраця з іншими організаціями та владою, збільшення власного капіталу за рахунок зовнішніх джерел здійснюється за умови демократичного контролю з боку членів кооперативу», - підкреслює директор Дніпропетровської обласної громадської організації «Сільськогосподарська консультаційна служба», радник з агробізнесу Максим Максимов .
З його слів, новим кроком у розбудові аграрного сектору області, зокрема, молочної галузі, стало підписання 6 жовтня у Дніпропетровську Меморандуму про співпрацю між Дніпропетровською ОДА, обласною радою, Міжнародною благодійною організацією «Добробут громадян» та консультаційною службою.
«Учасники кооперативів, а їх на Дніпропетровщині понад 400, отримують від фонду «Добробут громад» обладнання, корми, а головне - племінних корів. Крім того, з нашого боку надається методична і консультаційна підтримка, - продовжує Максим Геннадійович - А це створює нові можливості для ефективної праці, виробництва якісного молока, зростання добробуту селян. На сьогодні на Дніпропетровщині уже створено 5 подібних об’єднань: 2 - у Покровському та 3 - в Апостолівському районах. Учасники кооперативів отримали в дарунок 48 корів, перших нащадків яких буде так само безоплатно передано односельцям, які таким чином приєднаються також до кооперативного руху», - наголошує керівник консультаційної служби.
Як зазначає голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, розвиток молочного тваринництва є одним із найбільш перспективних напрямів агробізнесу. Адже попит на молочну продукцію завжди був і залишається високим. Сільське господарство визначене одним із провідних кластерів Комплексної стратегії розвитку регіону.
У рамках реалізації Державної цільової програми розвитку українського села до 2015 року та регіональної Програми розвитку молочного тваринництва уже в найближчі 3 роки Дніпропетровщина планує збільшити на 10% поголів’я корів та виробництво молока, збудувати і технічно обладнати 2 нових молочних комплекси.
Сьогодні практично 80-90% усього молока виробляється дрібними господарствами. Тому, сприяючи розвитку молочнотоварних кооперативів, - влада у співпраці з благодійним фондом вирішує важливе соціальне завдання - допомагає невеликим виробникам підвищити свої доходи та рівень добробуту, відновлювати добрі традиції сімейного виробництва молока. Віктор Терес, керівник фонду «Добробут громад» зазначив, що саме невеликі сімейні ферми забезпечують Європу молоком, а тому цей шлях - розвиток молочного напряму через підтримку дрібних виробників - ефективний для України. Усього в державі створено 20 таких сільгоспкооперативів, учасниками яких стали близько 1300 селян. 13 кооперативів активно працюють, виробляють і здають молоко. Ще 7 оформляють документи або здають молоко іншими шляхами.
 
altКрок до якості
«Якість продукції повинна відповідати чітким стандартам» - говорить Лариса Столпник.
Для цього розроблено спеціальний маршрут. О 5-й годині ранку приймальниця Ірина Клець на молоковозі виїздить до людей. Біля кожного двору вони вже чекають з молоком. Влітку необхідно 2 год., взимку - близько 3-х, аби довезти молоко до охолоджувача. Біля кожного здавача приймальниця молоко змішує, відбирає на пробу. Якщо молоко високої якості, витримує пробу, молокоміром виміряють кількість літрів, то записують до індивідуальної книги кожного виробника.
«Я часто виїжджаю на маршрут, особисто перевіряю якість молока, умови утримання поголів’я членами кооперативу, методи стерилізації посуду» - продовжує спеціаліст з якості молока. - Поради і рекомендації надаю тим, у кого є проблеми з продукцією».
Вимоги до посуду: окрім ретельного миття, важливе ополіскування, а металевий посуд рекомендуємо випарювати. Опісля того, як молоко зібрали в охолоджувач, в ньому підтримують стабільну температуру 4 градусів. Кожні два дні продукцію забирає молоковоз із Херсонського молокозаводу.
«Там роблять необхідні аналізи - алкотест на антибіотики, інгібуючі речовини. Перевіряють кожну партію. На підприємстві додатково роблять дальнотест. У них особливі вимоги до кислотності молока: норма 16-17, якщо 18, його не приймають», - завершує розмову Лариса Столпник.
Відповідно до кооперативу приходять лише відповідальні люди. Так, «Добробут Андріївни» починав свою роботу з 17 здавачами, нині у кооперативі нараховується 67 осіб. Вони вже здали 55,2 тис. т молока на 18 тис. грн. Ціна молока - 2,95 за літр. А ще 8 коп. додають за одну жирову одиницю. Люди складно об’єднувались, побоювались високих вимог до якості молока. Наразі відбувається змагання за якість, а тому необхідно ставити питання перед дирекцією заводу про підвищення ціни на молоко.
«Люди задоволені і раді, що цей проект втілюється у наших селах. А нині у мешканців з’явилась надія, що можна отримувати прибуток на власному подвір’ї, тримаючи корів чи свиней. Підвищилась самосвідомість селян, відповідальність за якість продукції. Був прикрий випадок, коли через недбалість одного з членів кооперативу за шість днів понесли збитки на 4600 грн. Добре, що діє обласна програма розвитку молочного скотарства, створення молочарських кооперативів. У 2011 році нам обласна влада виділила 250 тис. грн, з них для придбання молоковоза 225 тис. грн, і 25 - для доїльних апаратів членам кооперативу. У нашій сільській раді - 9 населених пунктів, проживає 1561 осіб», - розповідає голова Андріївської сільської ради Ольга Кримова.
 
Прибуток кожної родини
Сільськогосподарські молочарські кооперативи - це робочі місця, прибуток кожній родині», - розповідає Наталя Соколова, яка зовсім недавно стала членом кооперативу «Добробут Андріївки». - Починати було важко. Брала маленьких телят, випоювала, вигодовувала. Теляток купувала по 500 грн, спочатку доглядала сама. Зараз у мене 12 корів, мені допомагають односельці, ось вам і робочі місця. Донька - учениця 10 класу потребує уваги та й матеріальних витрат. Тому сільськогосподарський кооператив - наш порятунок, віконце у світле майбутнє. Якщо зважити, що в селі роботи бракує, то це чи не найкращий вихід».
На думку керівника обласної сільськогосподарської консультаційної служби Максима Максимова, кооперативи мають і соціальне й економічне значення. Щодня їх кількість зростає, повертається добре ім’я кооперативного руху, люди розуміють, що є організація, яка може дати добробут економічний, соціальний та моральний.
«Наша гордість - це комбайн із заготівлі силосу в пакети «Екбек». Обласна консультаційна служба має спеціалістів із кооперативного руху, якості молока, тваринництва тощо. У нас дуже багато бажаючих приєднатись до кооперативів, але ми маємо певні фінансові обмеження. Були охочі створити кооперативи у Запорізькій області. Ми їм надали необхідні консультації, вони буквально за два тижні створили кооператив, і уже збирають молоко. У нас існує об’єднання кооперативів «Господар», яке допомагає заготовляти корми, обробляти землю своєю технікою. Це лише невеликий перелік наших справ, але ми маємо більш амбітні плани, - зазначає пан Максимов.
Кооперативне об’єднання має бути неприбутковим, та, на жаль, податкова не надає йому статус неприбуткового. Тому селяни платять податок зі своїх доходів. Поки ці питання не врегульовані на рівні держави, кооперативам буде досить складно працювати.
Приємно, що обласна влада підтримує Обласну сільськогосподарську консультаційну службу, і у співпраці з благодійним фондом «Добробут громад» буде активно розвиватись такий перспективний напрям як створення молочних сільськогосподарських кооперативів. Адже мета влади Дніпропетровщини і консультаційної служби - підвищення добробуту людей села.

Коментар
Людмила Вараниця, голова обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу «Добробут Андріївки» Покровського району Дніпропетровської
«Починалось все складно, як завжди, бо сільських жителів згуртувати важко. Неодноразово приїжджали провідні фахівці обласної сільськогосподарської консультаційної служби, розповідали, як працюють кооперативи у Канаді, Львівській області та Апостолівському районі нашої області. Селяни приймали рішення не один рік. Оскільки роботи у регіонах немає, вирішили придбати корів, а у кого були - створити кооператив. Прийшла до Ольги Кримової, попросила, щоб приїхав керівник обласної консультаційної служби Максим Максимов. У 2010 році було організовано кооператив «Добробут Андріївни» за участю 14 чоловік. Намагались все зробити швидко, щоб люди не передумали. До цього молоко здавали на різні заводи, адже пропозицій багато.
Спочатку про якість нам приймальники не говорили. Одного разу приїхали з молокозаводу «Фанні», перевірили жирність молока моїх корів - 5,3%. Згодом збудували молокоприймальний пункт, придбали охолоджувач, встановили лабораторне обладнання. Почали приймати молоко. Все чесно, порядно. А до цього не раз були випадки, коли молоко збирали, а розрахунки не проводили. Навіть з м’ясокомбінату були, набрали поголів’я тварин, і по цей день борги не повернули. Є люди, які своїх грошей взагалі не дочекались.
Поступово селяни гуртуватися почали, вступали до кооперативу. Особливо взимку - молока багато, жирність 4-5,3%. Власники корів зрозуміли переваги членів кооперативу, здаючи вироблене у своїх домашніх господарствах молоко на молокоприймальний пункт кооперативу. З 25 вересня минулого року приймаємо молоко по ціні 3,8 за літр. На кожній жироодиниці, вищій базисної 3,4%, додатково оплачується ще 8 коп.
Усі здавачі молока кооперативу одержують щотижня гроші за здану продукцію, поквартально - бонуси: за кожний літр зданого молока буде нараховано по 20 коп. на корми. Останні можна закуповувати як оптом, через кооператив, так і особисто.
Згідно з умовами, кожна сім’я, яка отримала безкоштовно телицю, має вигодувати народжену від неї теличку до злучного віку і передати наступному члену кооперативу як «подарунок».
У листопаді ще 20 сімей одержуть племінних свиноматок і хряків, щоб розвивалося у селянських господарствах свинарство. А у 2012 році члени кооперативу, які побажають займатись вівчарством, будуть забезпечені племінними вівцематками».

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.