Молочники: труднощі як поштовх для розвитку

/ Економічний гектар / Понеділок, 02 квітня 2012 14:59
altЗінаїда Волошина
На сьогодні виробництво молока і молокопродуктів в Україні є одним із найбільш перспективних напрямів розвитку в аграрному секторі. Водночас, довкола нього останнім часом виникає чи не найбільший ажіотаж.

 

Місце українського молочного сектора в світі
За даними української Спілки молочних підриємств, у світі в середньому в рік виробляється 714 млн т молока. Україна із показником 11 млн т входить до десятки виробників молока й молочної продукції. Найкрупнішими світовими виробниками є Індія - 112,1 млн т, ЄС-27 - 148 млн т, США — 87 млн т, Китай — 36,7 млн т, Росія — 31,8 млн т, Бразилія — 29,5 млн т, Нова Зеландія — 15,48 млн т, Австралія — 9,02 млн т, Білорусія — 6,6 млн т та Казахстан з обсягом 5,38 млн т.
Фахівці прогнозують, що попит на молоко в світі найближчим часом зростатиме, в першу чергу, за рахунок таких країн, як Індія, Пакистан, Китай, країн Північної Америки, Близького Сходу та інших, що можуть споживати і українську продукцію в тому числі.
Ряд найбільших мультинаціональних компаній-виробників молочної продукції також присутні на українському ринку. Це - Данон, Лакталіс (обидві — Франція). У деяких країнах світу ринок молока і молокопродуктів повністю консолідований (Данія, Швеція, Нідерланди). Порівняно з розвиненими країнами Європи в Україні переробка молока перебуває на низькому рівні. Водночас, серед світових компаній, які за останній час найбільше купували активи, три компанії мають потужності з виробництва в Україні - Лакталіс, Бель, Вімм Білль Данн.

Внутрішній ринок молока і молокопродуктів
При обрахунку загального балансу споживання молока виходять із загального виробництва молока - близько 11,09 млн т за рік. Водночас, за оцінками Союзу молочних підприємств України, реальний обсяг становить  близько 8 млн т. Виробництво сировини торік скоротилося порівняно з попереднім роком на 2,4%. Із них у 2011 році 2,25 млн т виробили підприємства, господарства населення - решту (або за більш реальними оцінками - 5,75 млн т). На переробку молочними підприємствами минулого року надійшло від сільгосппідприємств 2,03 млн т (вироблено 2,25 млн т, з них на випоювання телят також 0,22 млн т). Із господарств населення на переробні підприємства надійшло 2,155 млн т, на вигодовуванн телят — 0,57 млн т.
Обсяг внутрішнього споживання молока із господарств населення оцінюється в 1,5 млн т, а також продаж молока і молокопродуктів у перерахунку на молоко становить 1,525 млн т. Таким чином, загальний обсяг молока, що надходить для промислової переробки від сільгосппідприємств та господарств населення, сягає 4,185 млн т.
Звідси на виробництво цільномолочної продукції (молоко, йогурт, кефір) потрапляє 1,45 млн т, у тому числі молока виробляється 449,8 млн т. Для виробництва сиру використовується 1,06 млн т молока, спредів — 0,164 млн т, масла — 1,151 млн т. Експорт молока і молокопродуктів у перерахунку на молоко становить 1 млн т. Загальний фонд споживання молока і молокопродуктів у перерахунку на молоко сягає 6, 43 млн т, тобто 140 кг/рік на одного українця.

Виробництво цільномолочної продукції
За даними спілки молочних підприємств, у 2010-2011 маркетинговому році виробництво цільномолочної продукції скоротилося на 1% до 1,057 млн т. Зауважимо, що протягом останніх років спад призупинився. Так, у 2008-2009 МР зниження становило 4% до 1,155 млн т, у 2009-2010 — 3% до 1,103 млн т. Значно збільшується частка молочної продукції, що реалізується на продаж, через торговельні мережі.
При цьому виробництво питного молока скорочується третій рік поспіль. За експертними оцінками упаковане молоко становить всього 20% від загального споживання питного молока в Україні. Таким чином, споживання молока населенням оцінюється у сумі як упаковане обсягом 10,9 кг/рік на людину та споживання домашнього молока, даних про обсяги якого немає. Союз молочних підприємств також прогнозує, що надалі виробництво питного молока в упаковці буде зростати за рахунок скорочення пропозиції молока на ринках.
У секторі кисломолочної продукції за останній рік відбулося скорочення виробництва за рахунок зменшення виробництва кефіру, ряжанки, сметани. Водночас, зростає виробництво йогуртів після кризового падіння, у 2010-2011 воно становило 80,8 тис. т, що більше порівняно з минулим роком на 2%, але докризові обсяги 2007 року ще не досягнуто.
У 2010-2011 МР виробництво сиру кисломолочного залишилося на рівні минулого року. При цьому, за експертними оцінками, обсяги продажів зернистого сиру становлять 1,8 тис. т, або 2,3% від загального виробництва сиру. Ринок кисломолочного сиру консолідований — перші три гравці займають 50% ринку — Лакталіс, Вімм-Білль-Данн і Юнімілк.

Питання якості
Обмеження Россільгоспнаглядом експорту спочатку трьом, а потім ще чотирьом підприємствам через невідповідність якості вимогам технічного стандарту Росії спровокували появу звинувачень на адресу цих та інших підприємств щодо наявності в складі їх продукції рослинних жирів. З огляду на це експерти зауважують, що питання полягає у невідповідності українських технічних регламентів, які знаходяться на завершальній стадії розробки та впровадження, технічним регламентам країн, куди експортується вітчизняна продукція. 
altВиробники ж у зв’язку з цим нагадують, що внаслідок того, що у 2006 році Россільгоспнаглядом було введено ембарго, і низка підприємств призупинила діяльність. Після жорстких інспекцій Россільгоспнагляду було проведено переобладнання та інвестовано багато коштів у виробничі підприємства, які потім отримали право експорту до Росії. З їх слів, практично всі, хто експортує до Росії, мають сертифікати НАCСР та ISO 22000. При цьому питання поставок до Європи, на їх думку, є проблемою зміни законодавчого поля.
Водночас, підкреслюють молочники, поліпшити якість української молокопродукції можна шляхом забезпечення належних умов транспортування молокосировини від господарств населення до переробників. Позаяк, кажуть вони, «неякісного молока корова давати не може».
За їх оцінками, такі показники якості сировини як, наприклад бак-обсіменіння, залежать тільки від наявності холодильного обладнання. Крім того, вміст соматичних клітин у сировині означає фактичну відсутність молока в корови. При цьому підкреслюють, що надої у підприємствах зростають. Так само кожна партія молока, що надходить на переробку, проходить аналіз на вміст антибіотиків, та у разі їх виявлення повертається.

Сир у Росію очікує розв’язання
На сьогодні 7 підприємствам-виробникам сиру обмежено експорт до Росії, в цілому їх частка в загальному обсязі виробництва становить до 65-70%. За даними Держфітослужби, перевірки російськими фахівцями документації, направленої Росспоживстандарту, тривають. Українські підприємства, зі свого боку, заявляють про готовність прийняти російських спеціалістів у себе на виробництві для здійснення подальших перевірок. Одне з підприємств зупинилося через неможливість реалізації продукції. Експерти говорять про можливе зниження цін загалом на сири на 20-30% в Україні на час реалізації виробленої на експорт продукції, що може тривати протягом кількох місяців. При цьому окремі роздрібні мережі заявляють про неможливість установлення знижених цін у зв’язку зі збереженням більшістю сироварів цін реалізації.

Білоруські молочники пообіцяли виправиться
За даними агенції ІнфАгро, Україна за місяць імпортує з Білорусі приблизно 0,7 тис. т свіжої продукції (молоко, кисломолочні сири, кефіри, йогурти та ін.). Та, крім того, 0,4 тис. т молочних консервів, 0,4 тис. т масла вершкового, що, відповідно, знаходиться у межах до одного відсотка по свіжій продукції та декількох відсотків по інших видах.
Як бачимо, скорочення вітчизняного ринку внаслідок тимчасового обмеження українською Державною ветеринарною та фітосанітарною службою імпорту білоруської продукції через перевищення вмісту лікарських засобів матиме найменший вплив на цінову ситуацію у цих категоріях продуктів в Україні.
Водночас, міністерство сільського господарства Білорусі заявило про наміри розв’язати питання якості молочної продукції, що постачається в Україну, в робочому порядку.

Закупівельні ціни та меморандуми
Сільгоспвиробники заявляють, що з початку року ціна на молоко екстра класу знизилася із 4,3 до 3,7 грн/л із дотацією. Хоча ціни на молокопродукцію на полицях магазинів не знизилися. Асоціація виробників молока також підкреслює, що деякі переробними, експорт яким не було обмежено, також невмотивовано знизили свої закупівельні ціни. Вони допустили, що якщо і надалі буде подібна ситуація, у господарствах населення не залишиться мотивації утримувати худобу і її почнуть здавати на забій. Хоча, на думку експертів, сезон випасу, що наближається, стримає такі наміри.
Ця проблема не залишилася поза увагою навіть прем’єр-міністра Миколи Азарова, який поставив завдання перед Міністерством аграрної політики і продовольства врегулювати закупівельні ціни на молоко. Результатом цього стало проведення наради із провідними переробниками та укладання меморандуму про утримання закупівельних цін на молоко та продукцію з нього. Крім того, в інтерв’ю міністр Микола Присяжнюк повідомив, що одним зі шляхів утримання цін на молоко можуть стати закупки сухого молока Аграрним фондом.
Водночас, експерти в своїх коментарях нагадують, в окремі періоди ціни на українське молоко перевищують світові. Вони зазначають, що подібна ситуація з цінами спостерігалася ще минулого року. Так, в серпні 2010 через спеку побоюючись дефіциту молока, молочні підприємства почали піднімати ціни з метою привабити нових постачальників. Ціни піднялися на 35-40% порівняно з попередніми періодами, що відповідно, відбилося на ціні готової продукції. І вже в листопаді український споживач відмовився купувати дорожчу продукцію. Таким чином, із січня 2011 почалося зниження закупівельних цін на молоко. Це сталося вперше в осінньо-зимовий період. Подібна ситуація повторилася і цього року, крім того, позначилися проблеми сироварів, які постачали продукцію до Росії. Тому в цьому році відбувалося більш динамічне зниження цін порівняно з минулим. 

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.