agro business 160 160

Ріпак: “за” і “проти”

/ Економічний гектар / П'ятниця, 28 грудня 2012 17:04
altОлександр МАСЛАК, канд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Ріпак має багато агротехнічних та економічних переваг порівняно з іншими сільськогосподарськими культурами. Разом з тим, належить до ризикованих культур. Це стало одним із факторів впливу на зменшення посівних площ та отриманих врожаїв за останні роки.
 
У нинішньому році вітчизняні аграрії зменшили виробництво ріпаку. За даними Державної служби статистики України на 1 жовтня 2012 року було зібрано 1,24 млн т ріпаку, що на 15% менше попереднього року. При цьому площа під культурою поступалася минулорічній на 34%, а урожайність перевищила на 5,2 ц/га.
 
Світове виробництво ріпаку теж зменшується. Міністерство сільського господарства США (USDA) у 2012-2013 маркетинговому році (МР) прогнозує виробництво ріпаку в світі обсягом 59,3 млн т, що стане найменшим за останні три роки. Основний вплив на це матиме врожайність. У новому сезоні вона очікується на рівні 1,7 т/га, що на 6% менше минулорічної. Спад виробництва відбудеться попри розширення площі під культурою. Цьогорічного сезону врожай збиратимуть із площі 34,5 млн га, що на 3,6% перевищить минулорічну.
 
Найбільшим виробником ріпаку залишиться Європейський Союз. У нинішньому році 27 країн ЄС зберуть 18,9 млн т насіння, що становитиме майже третину світового врожаю. До провідних виробників ріпаку також належатиме Канада, Китай та Індія. Окрім останньої, у країнах відбудеться зменшення виробництва. Так, у Канаді виробництво становитиме 13,4 млн т, що на 7,5% менше попереднього показника, Китаї – 12,6 млн т, або на 6% менше. При цьому врожай в Індії досягне 6,7 млн т, що на 3% перевищить попередній сезон.
 
Світовий ринок зацікавлений у збільшенні виробництва ріпаку
Подорожчання енергоносіїв та продовольства вивели ріпак на провідні позиції серед сільськогосподарських культур, які є сировиною для виробництва біоенергетичних ресурсів та продуктів харчування. Ріпакова олія посідає одне з провідних місць у світі як за харчовим, так і технічним використанням.
 
Очікується, що обсяги світового споживання ріпаку матимуть вимушене зменшення порівняно з попереднім сезоном, проте залишаться на високому рівні. За інформацією USDA, попит на ріпак у 2012-2013 МР становитиме 61,5 млн т, що на 3% менше поточного періоду та на 23% перевищить середньорічний показник останніх 10 років. До того ж, цей сезон стане третім поспіль, коли обсяги споживання будуть більшими за його виробництво. Як наслідок, залишки на кінець 2012-2013 МР досягнуть 2,5 млн т, що майже на половину менші від попереднього сезону.
 
Динаміка світового виробництва ріпаку
alt
Джерело: USDA, листопад 2012 року
 
Зменшення виробництва вплине на зниження торговельної активності. Проте особливих змін серед постачальників та споживачів ріпаку на зовнішніх ринках не відбудеться. Найбільшим експортером цього насіння залишиться Канада. У новому сезоні обсяг експорту країни становитиме 7,3 млн т, що дорівнюватиме 54% нового врожаю та двом третинам світової торгівлі. Найбільшими імпортерами стануть країни ЄС-27, які придбають на зовнішньому ринку 3,2 млн т насіння, Японія (2 млн т) та Китай (1,8 млн т). Більш вразливим від зменшення пропозиції на світового ринку виявиться Китай, який вимушений скоротити внутрішнє споживання ріпаку на 10%. При цьому частку імпортного насіння у структурі використання ріпаку зменшиться з 16% у 2011-2012 МР до 12% - у новому сезоні.
 
Ціни на ріпак утримуються на високому рівні
Основною причиною цього є перевищення споживчого попиту над пропозицією. На початку 2012-2013 маркетингового сезону (жовтень 2012 року) ціна ріпаку на Гамбурзькій біржі з базисом поставки СІFстановила $623за 1 тонну, що на 2,6% перевищує ціну початку попереднього періоду та вище за середню ціну 2011-2012 МР.
 
На вітчизняному ринку ріпаку утримуються теж високі закупівельні ціни. До того ж, ріпак продається дорожче за інші олійні культури. Якщо впродовж жовтня середні ціни насіння соняшнику знизилися на 150 грн (до 4,1 тис. грн/т), сою – на 200 грн, (до 4,3 тис грн.), то на ріпак продовольчий стабільно утримувалися на рівні 4,45 тис. грн./т, а технічний – 4,4 тисячі.
 
Динаміка виробництва ріпаку в Україні
alt
Джерело: Державна служба статистики України, 2012 рік
 
За оперативною інформацією Мінагропроду про рівень середньозважених закупівельних цін станом на 7 листопада 2012 року ріпак коштував 4,4 тис. грн/т, тоді як мінімальною була ціна 4,1, а максимальною - 4,6 тис. грн/т. При цьому більш дешевим насіння було в Черкаській області, дорожчим – Київській та Одеській. Порівняно з відповідним періодом минулого року ріпак подорожчав на 2%.

Ріпак належить до економічно привабливих культур
Торік виробники ріпаку отримали понад 1 млрд грн прибутку та досягли 32 відсоткової рентабельності цього напряму діяльності. Це один із кращих показників серед зернових та окремих олійних культур, який стимулює аграріїв до вирощування ріпаку. До того ж, виходячи з нової аграрної стратегії, розробленої до 2020 року, одним із пріоритетних напрямів розвитку аграрного сектору економіки держави стане виробництво альтернативних видів енергії, зокрема застосування методів виробництва біопального із культур, продукція яких не використовується із продовольчою метою та на корм. Основою цього напряму розвитку агропромислового комплексу має стати вирощування та переробка ріпаку. 
 
Вітчизняні науковці стверджують про можливість вирощування ріпаку на площі 2 млн га. Керуючись Законом України «Про охорону земель» посіви озимого та ярого ріпаку можуть повертатися на одне і теж поле на четвертий рік. Тож при досягненні середньої урожайності 25-26 ц/га в Україні цілком реально вирощувати понад 5 млн т цього насіння. Вирощеного врожаю в такому обсязі буде достатньо для забезпечення вітчизняних переробних потужностей та продажу на зовнішніх ринках.
 
Наразі експорт ріпаку обумовлений вищими закупівельними цінами у трейдерів порівняно з промисловими підприємствами, хоча в Україні є можливості для його переробки. До того ж, можливості переробки ріпаку постійно збільшуються. За інформацією асоціації «Укроліяпром» потужності з переробки ріпаку у 2012-2013 МР становитимуть 1,357 млн т/рік проти 1,324 млн у попередньому. Цього вдасться досягти за рахунок будівництва нового заводу в Черкаській області. Для порівняння: потужності з переробки сої збільшаться до 2,4 млн т, соняшнику – до 12,2 млн/т на рік. Вироблена олія здебільшого використовується у продовольчих цілях, а виробництво біодизелю не поширюється в Україні. Основними споживачами ріпаку на внутрішньому ринку є не переробники, а експортери. Враховуючи від’ємний баланс ріпаку на світовому ринку в поточному сезоні, передбачається експортувати 1,1 млн т насіння, що становитиме понад 90% його загального виробництва.
 
Динаміка світового споживання ріпаку
alt
Джерело: USDA, листопад 2012 року

 
Поки що Україна шукає вигідні канали експорту насіння. З липня по вересень поточного року Туреччина закупила на світовому ринку понад 20 тис. т ріпаку, домінуюча частка якого мала українське походження. Зокрема, за оцінками експертів, у вересні Туреччина купувала лише український ріпак в обсязі 16,5 тис. т. Загалом попит на ріпак країн-імпортерів поступово зростає. Така ситуація впливатиме на утримання високих цін на ріпак та у подальшому стимулюватиме зростання виробництва. Разом з тим, основні ризики пов’язані не зі збутом насіння, а з його вирощуванням.

Незважаючи на економічну привабливість ріпак належить до ризикованих культур
В Україні домінує виробництво озимого ріпаку. У структурі площ до збирання 2012 року частка ярих посівів ріпаку становитиме близько 13%. До того ж, урожайність озимих рослин очікується на 2-3 ц/га вищою від ярих. Найбільшими регіонами виробниками ріпаку залишаються Вінницька, Одеська та Хмельницька області. Переважне виробництво ріпаку зосереджено в сільськогосподарських підприємствах (включаючи фермерські господарства), частка яких у структурі виробництва займає понад 95%.
 
Основну загрозу для озимого ріпаку викликає перезимівля. Оптимальними параметрами культури при входженні в зиму є висота рослин до 40 см, наявність 7-8 листочків та товщина кореневої шийки на рівні 1 см. За таких характеристик ріпак витримує температуру до -150С … -180С, а за сніжного покрову 2-6 см навіть до -250С.
 
Структура світового виробництва ріпаку у 2012-2013 МР
alt
Джерело: USDA, листопад 2012 року
 
Затримка в розвитку або переростання рослин підвищує загрозу їх вимерзання. Зокрема, при висоті 25 см, наявності 3-4 листочків критичною є температура -100С … -120С. Негативний вплив на врожай також мають весняні та літні посухи. Багато аграріїв, у яких загинули посіви ріпаку, знизилася врожайність та якість насіння під дією природного впливу, відмовляються від його вирощування. Разом з тим, ситуація у світовому сільському господарстві може внести свої корективи в галузь ріпаківництва.
 
З кожним роком більш гостро постають питання продовольчої, водної та енергетичної безпеки. Очікується, що попит на продовольство та енергоносії до 2030 року зросте на 50%, потреба у водних ресурсах – на 40%. Природні катаклізми, з якими стикається економіка окремих держав і глобальна економіка загалом, мають довгостроковий характер. Очікується, що в найближчій перспективі ціни на продовольчі та енергетичні сільськогосподарські культури залишаться на високому рівні. Однією з таких культур є ріпак. Тому можливо ближчим часом в Україні знову спостерігатиметься позитивна динаміка з вирощування ріпаку.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.