Підсумки зернового року

/ Економічний гектар / Середа, 13 лютого 2013 16:01
altОлександр МАСЛАК, канд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК,
Сумський національний аграрний університет
Попри погодні негаразди вітчизняні аграрії зібрали один із найбільших урожаїв зерна. На початку грудня ще дозбирували кукурудзу, проте вже можна підсумовувати, що нинішнього врожаю зерна вистачить для забезпечення внутрішніх потреб та утримання зайнятих позицій на світовому ринку.

Завершується збирання кукурудзи
На початок грудня 2012 року вітчизняні аграрії обмолотили 96% від прогнозованих до збирання площ та намолотили понад 19,6 млн т цього зерна. Середня урожайність культури становить 46,4 ц/га при торішній 62,9 ц/га. Загалом валовий збір кукурудзи оцінюється на рівні 21 млн т, що стане другим за розміром урожаєм. Завдяки кукурудзі врожай зернових та зернобобових культур цьогоріч перевищить 46 млн т. За оперативною інформацією Мінагропроду, на початок грудня зібрано майже 45,3 млн т зерна (у початково оприбуткованій вазі). У заліковій вазі планується отримати 46,2 млн т при середній врожайності понад 31 ц/га.
 
За даними Держстату України станом на 1 листопада 2012 року, урожай інших зернових та зернобобових культур, жнива яких вже завершено, становив 26,3 млн т (у початково оприбуткованій вазі). Зокрема, зібрано 16,4 млн т пшениці, 7,25 млн т ячменю, 700 тис. т жита, 670 тис. т вівса.
 
Також завершено збирання соняшнику, врожай якого за офіційною статистикою дорівнює 8,3 млн т у початкові вазі. Валовий збір соняшнику нинішнього року, як і кукурудзи, стане другим за розміром після 2011-го (8,7 млн т у залікові вазі). Єдиною з основних зернових і олійних культур, урожай якої є рекордним, стане соя. За інформацією профільного міністерства, на початок грудня з 99% площ, засіяних соєю, зібрано 2,4 млн т цього насіння. Для порівняння: торік було отримано 2,26 млн т сої, що на 35% перевищувало врожай 2010-го та більш ніж удвічі урожай 2009 років.
 
Внутрішні потреби держави у зерні забезпечені
Внутрішнє споживання зерна у поточному сезоні оцінюється на рівні 29,1 млн т, з яких для харчових потреб надійде 23% цього зерна, забезпечення насінням - 13%, на корм худобі - 54%, нехарчової переробки - 6%. Втрати обігу оцінюються в обсязі 1,1 млн т або 4% від обсягу внутрішнього споживання. Попит та пропозиція пшениці на внутрішньому ринку є збалансованими. При потребі України у продовольчій пшениці 5-5,5 млн т, її урожай цього року удвічі більший. За експорту до 5,5 млн т країна повністю забезпечить свої потреби в цьому зерні до нової збиральної кампанії, що почнеться у липні наступного року.
 
Наприкінці листопада на ринку пшениці спостерігалася низька активність. На таке становище ринку вплинуло стримування аграріями пропозиції цього зерна в очікуванні подальшого зростання цін. Реалізація пшениці обумовлена потребою у поповненні обігових коштів аграріїв. Виходячи з такої ситуації, експортери майже призупинили закупівлю зерна та пригальмували торгівлю пшеницею, декларуючи ціну на рівні 1,88 тис. грн/т. Переробники, зі свого боку, були змушені підвищити закупівельні ціни.
 
На ринку кукурудзи спостерігалося стрімке зростання цін. Разом з тим, зерно з підвищеною вологістю реалізовували по 1,2-1,3 тис. грн/т. Переробні підприємства були зацікавленні у придбанні якісного зерна за цінами 1,7-1,8 тис. грн/т. Ціна експортерів зрівнялася із цінами пропозиції. Така поведінка експортерів кукурудзи обумовлена формуванням товарних партій до завершення збирання кукурудзи, оскільки в подальшому очікувалося підвищення цін внутрішнього ринку та зростання попиту на зовнішньому.

Динаміка виробництва зерна в Україні
alt
Джерело: Держстат України, прогноз на 2012 рік, Мінагропрод України

Активність на ринку ячменю була на низькому рівні. Це пояснюється тим, що більшість переробників та експортерів вже сформували необхідні запаси зерна. Виробники зерна стримували його продаж, що впливало на утримання цін на рівні 2 тис. грн/т. Продаж зерна відбувався невеликими партіями.
 
На світовому ринку зерна спостерігається зростання цін
У другій половині листопада на американському та європейському ринках розпочалося подорожчання пшениці та кукурудзи. Причинами зростання цін на Чиказькій біржі стало подорожчання сої, затримка експорту зерна з Бразилії, подорожчання нафтопродуктів, активізація імпорту зерна Японією, загроза зниження експортного потенціалу Аргентини та Австралії через несприятливі погодні умови, збільшення потреби в імпорті країн Європейського Союзу.
 
altЗа прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), світова торгівля кукурудзою в 2012-2013 МР зменшиться на 6,9 млн т. На це впливатиме неврожай у європейських країнах через несприятливі погодні умови. На противагу європейському ринку стануть країни Північної та Південної Америки. На світовому ринку може збільшитись пропозиція Аргентинської кукурудзи до 17,5 млн т проти минулолрічної 16,5 млн т. Бразилія передбачає експортувати рекордний обсяг кукурудзи - 21 млн т, що на дві третини перевищить попередній рік.
 
Світова торгівля пшеницею зменшиться на 14,1 млн т. За прогнозами в Австралії урожай пшениці зменшиться на 8,5 млн т, що скорочує експорт зернової з країни на 4 млн т, до 19 млн т. В Аргентині надмірні дощі призвели до розвитку хвороб нового урожаю озимої пшениці, що знижує якість майбутнього урожаю. Враховуючи, що Австралія та Аргентина є одними з основних світових експортерів цього періоду (грудень-січень) на світовому ринку відбудеться зменшення пропозиції. Подібна ринкова ситуація спостерігалась у 2010-2011 МР, коли відбулося зменшення світового виробництва зерна, що призвело до стрімкого зростання цін на початку сезону та подальшого їх утримання до нового врожаю.
 
Упродовж грудня на Чиказькій біржі (СВОТ) варто очікувати подорожчання кукурудзи через зниження прогнозів світового виробництва, збільшення потреби в імпорті країн ЄС, зростання попиту в країн Азії, несприятливих погодних умов в Бразилії тощо. Якщо на початку грудня 2012 року ціна кукурудзи на Чиказькій біржі (СВОТ) становила 2,35 тис. грн/т, то на 1 січня 2013 року можливе подорожчання цього зерна до 2,5 тис. грн/т. Своєю чергою, пшениця на біржі Matif (Париж, із базисом поставки CPT) може подорожчати з 2,79 тис. грн/т на початку грудня до 2,9 тис. грн/т - через місяць.
 
Можновладці та зернотрейдери знайшли порозуміння щодо обсягів експорту зерна
У поточному маркетинговому році стали частими зустрічі Мінагропроду, представників зерноторгових компаній та громадських організацій. Однією з більш важливих тем таких зустрічей було обумовлення експорту зерна. Останнє подібне засідання проводилося 23 листопада, на якому йшлося про обсяги експорту зерна, зокрема продовольчої пшениці та поставок кукурудзи до Китаю. Результатом попередніх зустрічей профільного міністерства з операторами зернового ринку стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння. Згідно з документом, на 2012-2013 МР можливості експорту пшениці визначено в обсягах до 5,5 млн т, ячменю - 3 млн т, кукурудзи - 12,4 млн т.
 
Оператори внутрішнього ринку зерна задоволені рівнем налагодженої співпраці і висловили готовність зерноторгових компаній припинити експорт пшениці. На початок грудня на зовнішніх ринках реалізовано 12,2 млн т українського зерна, з яких обсяг кукурудзи становить 4,7 млн т, пшениці 5,6 млн т, ячменю 1,8 млн т. На світовому ринку Україна довела, що стала надійним партнером, який виконує взяті на себе зобов’язання, розширює географію експорту та нарощує його темпи.
 
altЯкщо обмеження експорту пшениці обумовлювалося не вперше, то експорт кукурудзи до Китаю на подібних засіданнях не розглядався. На початку листопада країнами були узгоджені фітосанітарні вимоги до української кукурудзи. Поставки цього зерна мають здійснюватися як відповідно до міждержавних угод (зокрема, обслуговування кредиту в 3 млрд доларів США на розвиток проектів в АПК), так і приватними компаніями за підписаними угодами. Розмір кукурудзяної квоти на декілька сезонів, про який вдалось домовитись із Китаєм, становить 5 млн т. Для порівняння: зовнішні закупівлі Китаєм кукурудзи у 2010-2011 МР поступалися 1 млн т, у 2011-2012 МР - 5,2 млн, у 2012-2013 - оцінюються у межах 2 млн т. Таким чином, Україна може повністю забезпечити потреби Китаю у зовнішніх закупівлях кукурудзи. При цьому основними країнами, з якими доведеться конкурувати Україні за китайський ринок, стануть США, Аргентина та Бразилія, і навряд чи вони легко поступляться своїми позиціями перед новим гравцем.

Держава регулює внутрішній ринок зерна та продуктів його переробки
Аграрний фонд України накопичив достатні запаси зерна до державного інтервенційного фонду. У кінці листопада у резерві знаходилося 1,7 млн т пшениці та 143 тис. т жита. До того ж, виконані зобов’язання щодо розрахунку з аграріями за переоформлене зерно врожаю 2012 року до державного інтервенційного фонду в термін, який передбачено умовами форвардних контрактів. Постачальникам зерна було перераховано 64 млн грн у рамках остаточного розрахунку за зерно. Загалом аграрним підприємствам, які брали участь у форвардній кампанії 2012 року, надійшло майже 1,4 млрд грн бюджетних коштів.
 
У рамках державної програми із забезпечення цінової стабільності на ринку хліба та хлібобулочних виробів, Аграрний фонд продовжує здійснювати товарні інтервенції борошном, виготовленого із зерна державних запасів. У державному інтервенційному фонді накопичено достатньо зерна, щоб забезпечити потреби хлібопекарських підприємств усіх регіонів для випікання соціальних сортів хліба.
 
Такою можливістю скористалися 85 хлібопекарських підприємств із 20 регіонів України, які продовжили договори співпраці з Аграрним фондом до завершення поточного року. Для виконання укладених договорів щомісячно надходить 50 тис. т борошна. При цьому ціна пшеничного борошна вищого гатунку становить 2896 грн/т, першого гатунку - 2711 грн/т, другого - 2381 грн, житнього борошна - 2279 грн/т.
 
Найбільші обсяги продукції отримали підприємства Черкаської області, а саме 3,2 тис. т, АР Крим - 2,7 тис. т, Полтавської та Одеської - по 2 тис. т відповідно. Також достатні запаси борошна сформовані у Волинській, Житомирській та Тернопільській областях. Завдяки цьому країні вдається утримувати стабільні ціни на соціальні сорти хліба. 

 

 23 квітня 2024
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та які опинилися у важкому становищі.
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та ...
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
ТОВ «Компанія ЛАН» проводить демонстрації передпосівних компакторів SWIFTER та сівалок OMEGA.
ТОВ «Компанія ЛАН» проводить демонстрації передпосівних компакторів SWIFTER та сівалок OMEGA.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.