agro business 160 160

Ціна врожаю

/ Економічний гектар / Понеділок, 17 червня 2013 15:11
Святослав ФІЛАТОВ, спеціально для "АС"
Задля підвищення урожайності якісні добрива необхідні так само, як чисте повітря, вода або сонце. Найчастіше у ґрунті не вистачає азоту, що доведено науковими дослідженнями та підтверджено на практиці. Хоча враховуючи ціни на азотні добрива та несприятливі цьогорічні погодні умови, фермерів очікують значні витрати.

 

Добрива, як вони є
Неорганічні й органічні азотовмісні речовини популярні як серед великих агрохолдингів,так і дрібних господарств. Це пояснюється тим, що використання азотних добрив значною мірою сприяє зростанню врожаю, підвищує якість рослин, речовини легко розчиняються у воді та не завдають шкоди довкіллю. Проте в грунті азот міститься нестабільно, у зв'язку з чим його потрібно щорічно поповнювати. В азотній групі добрив найбільш поширеними засобами підвищення урожайності є аміачна селітра, яка містить близько 34% азоту, сірчанокислий амоній (20% азоту), натрієва селітра (16%), калійна селітра (13,5% азоту і 46,5% окису калію), а також сечовина (до 46%). В українській хімічній промисловості особливим попитом користуються карбамід та аміачна селітра. Карбамід, або сечовина CO(NH2)2 відноситься до найпоширеніших міндобрив. На вигляд ця речовина представляє білий дрібнокристалічний порошок, який добре розчиняється у воді. В належних умовах зберігання за температури до 20°С його гігроскопічність невелика, що є безумовною перевагою. Особливо ефективний за своїми властивостями карбамід у гранулах. Нітрат амонію, або аміачна селітра NH4NO3 виглядає як кристалічна речовина білого кольору, відноситься до найпоширеніших мінеральних добрив. Також варто додати, що обидва види цих мінеральних добрив забезпечують найвищу рентабельність.
 
Вироблено в Україні
У промисловості сечовина синтезується з аміаку та вуглекислого газу, у зв’язку з чим її виробництво суміщають з аміачним. Що стосується нітрату амонію, у його виготовленні використовується безводний аміак і концентрована азотна кислота. Реакція протікає дуже бурхливо, з виділенням великої кількості тепла, тому в кустарних умовах цей процес проводити вкрай небезпечно. Хоча за наявності спеціальних знань та великої кількості води нітрат амонію можна отримати і власноруч. У загальній структурі виробництва частка карбаміду становить приблизно 60%, селітри - близько 30%. У 2012 році обсяги виробництва аміачної селітри становили 2,3 млн т, карбаміду - 3,7 млн т.
 
Основними виробниками азотних добрив в Україні є ПАТ «Азот» (Черкаси), ВАТ «Одеський портовий завод» (Одеса), ПАТ «ДніпроАзот» (Дніпродзержинськ), ПАТ «Концерн Стірол» (Горлівка), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (Сєверодонецьк).
 
Збитки
До 2008 року виробництво азотних добрив в Україні збільшувалося, ми навіть експортували надлишки товарного аміаку. Але зі зростанням цін на блакитне паливо ситуація радикально змінилася. Від цін на газ, а також у зв’язку з девальвацією національної валюти зросла і собівартість азотних добрив. Проте навіть за такою ціною виробники нарікають на збитки. Згідно зі звітом концернів-виробників добрив, які контролюються компанією Ostchem (власник - Дмитро Фірташ), чистий збиток концерну «Стирол» торік виріс у 6,4 разу, до 2,24 млрд грн, «Рівнеазоту» - у 21,6 разу, до 895,13 млн грн, черкаського «Азоту» - у 5,6 разу, до 1,09 млрд грн. Загальний збиток цих компаній перевищив 4,23 млрд грн (близько $528 млн). В Ostchem запевняють, що і ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» також працювало у збиток. З іншого боку, не варто забувати, що конкуренція між названими українськими підприємствами відсутня, а ціни регулюються керуючою компанією.
 
З року в рік вартість вітчизняних азотних добрив підвищується, у той час як виробничі потужності наших підприємств скорочуються, оскільки майже повністю залежать від постачань російського газу. Про це свідчать і дані Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. Так, у січні-лютому 2013 року у галузі виробництва хімічних речовин та хімічної продукції обсяги випуску порівняно з аналогічним періодом попереднього року скоротились на 21,4%, у тому числі і у виробництві добрив та азотних сполук.
 

alt

За космічною ціною
За останні 50 років світовий ринок мінеральних добрив збільшився майже уп’ятеро, і має тенденцію до подальшого розширення, хоча нам від цього прибутків не передбачається: українська сечовина за космічною ціною нікому не потрібна. Вітчизняні хімічні підприємства та трейдери успішно експортували мінеральні добрива до країн ЄС, в Єгипет, Бразилію, Мексику, Канаду та Туреччину. На сьогодні більшість вироблених азотних добрив споживає внутрішній ринок, що цілком логічно: збувати товар на батьківщині значно вигідніше. Хоча насправді великі прибутки отримують на українських ринках російські виробники, собівартість добрив яких значно нижча у зв'язку з меншими витратами на газ.
 
Про скорочення вітчизняного експорту свідчать і дані прес-служби Державної адміністрації залізничного транспорту: тільки за січень експорт мінеральних добрив зменшився на 110 тис. т, значною мірою через зупинку цеху на ВАТ «АЗОТ», скоротився обсяг транзиту калійних та азотних добрив (-47,9 тис. т). У тексті повідомлення зазначається, що європейські та турецькі споживачі надають перевагу більш дешевим азотним добривам із Єгипту та Близького Сходу. Отже, про конкурентоспроможність взагалі не йдеться.
 
План по добривах
З 2010 року держбюджетом України пільги хімічним підприємствам-виробникам добрив не передбачаються. Відмовлено в дотаціях і на придбання поживних речовин. У 2013-му у цьому напрямі нічого не змінилося, окрім новації з боку Мінекономіки, яке надало директиву з випуску добрив азотним підприємствам, а найбільше навантаження було дано українським виробникам аміачної селітри, підконтрольним Ostchem. Згідно з документом, цього року введений і новий гравець - російський «Єврохім», провідний імпортер селітри в Україні та основний конкурент підприємств пана Фірташа.
 
Ціни
Сезонне подорожчання добрив почалось із грудня 2012 року: зросла в ціні аміачна селітра, її вартість у середньому становила 3100 грн/т, з середини січня 2013 року добриво подорожчало до 3200 грн/т. У березні нітрат амонію вже коштував 3400-3500 грн/т. На світовому ринку вартість карбаміду помітно зросла, що позначилося і на наших теренах. Справа в тому, що сечовина є експортно-орієнтованим продуктом мінеральних добрив, тому вплив світової цінової тенденції не можна не враховувати. Вже в середині січня в порту Чорного моря ціна карбаміду підвищилася до 3200 грн/т. Ще одним приводом підняти ціну на карбамід, аміачну селітру та аміак стали новини про зупинку виробництва селітри на російському підприємстві «Уралхім» та про скорочення поставок із «Єврохіму». А оскільки будь-якої альтернативи для середнього та дрібного фермера не було, ціни відносно швидко спрямували вгору.
 
По областях України ціни на азотні добрива (з урахуванням ПДВ) помітно коливались. Так, у Дніпропетровській області вартість аміачної селітри становить 3000-3200 грн/т, карбаміду - 4175-4200 грн/т. У Донецькій області вартість аміачної селітри сягає 3500-3600 грн/т, ціна карбаміду коливається від 4000 до 4 300 грн/т. В Одесі та області ціни на зазначені добрива дорівнюють 3357 грн/т та 4300 грн відповідно. Для аграріїв Черкащини вартість аміачної селітри становить 3450-3500 грн/т, карбаміду - 4350-4400 грн/т. Львівська область: аміачна селітра коштує 3800 грн/т, карбамід - 4680 грн/т. У Києві та області ціни сягають 3400-3600 грн/т аміачної селітри та 4950-5000 грн/т карбаміду відповідно.
 
Що думають фермери
Навіть органічні добрива, які використовують деякі фермери для грунту, зокрема гній, сечу тварин, торф, пташиний послід, компости тощо мають чимало азотних речовин. Як запевняє вінницький фермер, член клубу органічного землеробства «Жменя» Віктор Кривошея, азотні добрива у вигляді порошку або гранул йому взагалі не потрібні. «Рослини споконвіку зростали без будь-яких добрив, людство існує вже десятки тисяч років без хімії. Тому я не раджу її використовувати», - переконаний вінничанин.
 
Для дач та невеликих фермерських господарств такий варіант досить непоганий, але потребує чимало знань та зусиль. Для великих господарств, які виробляють продукцію у промислових масштабах, це рішення неприйнятне. Отже, агрохолдинги та фермерські господарства куплятимуть азотні добрива і надалі.
 
«Той, хто сподівається, що не проведе якусь одну обробку та зекономить 10, 20 або навіть 50 доларів, трохи схожий на ідіота… Може пронести раз або два, але тричі підряд – ніколи. Якщо на продукцію необхідна певна кількість азоту, фосфору, калію, то аж ніяк не може все вирости з нічого. Живлення культури підраховується не просто так. Ось, наприклад, картопля на 10 т урожаю використовує 56 кг азоту. Якщо хочете отримати 50 т, потрібно його дати майже 300 кг. Так, у ґрунті того азоту близько 60-70 кг, але решту потрібно додавати, - каже 39-річний фермер Андрій Душейко з села Васютинці (Черкаська область), який після здобутої вищої освіти у Національному аграрному університеті вже 17 років займається овочівництвом, успішно співпрацює з відомою торговою мережею та вважається одним зі справжніх знавців своєї справи.
 
Душейко зазначив, що за його спостереженнями ціни на азотні добрива у цьому році піднялись приблизно на 10%. Зі слів фермера, з 99-го року ціна азотних добрив значно виросла: «Тоді тонна селітри коштувала, як тонна пшениці. На сьогодні вона коштує удвічі дорожче, ніж тонна пшениці. Тобто реально ціна виросла удвічі».
 
Проте, на думку Душейка, альтернативи для аграріїв все одно немає: азот необхідний для будь-якої рослини, тому навіть незважаючи на те, що наші ціни на добрива дуже наблизились до світових, купляти все одно доведеться. А здорова конкуренція, як вважає черкаський виробник, явище добре, оскільки робить ринок більш прозорим.

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.