Картопляні жнива: підсумки та прогнози

/ Економічний гектар / П'ятниця, 27 вересня 2013 15:50
Олександр МАСЛАКканд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Підрахунки вирощеного врожаю картоплі триватимуть впродовж вересня-жовтня. Проте для виробників цього продукту позитивним вже є цьогорічна зміна цінової ситуації. У липні-серпні порівняно з минулим роком картопля подорожчала в 1,5–2 разів, а разом із цінами мають збільшитися доходи її виробників.

 

Виробництво
У нинішньому році Україна виробить близько 20 млн т картоплі, що майже на 16% менше минулорічного рівня. Це буде найнижчий врожай за останні три роки. З 2011 року валовий збір картоплі не опускався нижче 23 млн т. За інформацією Державного комітету статистики України, станом на 1 серпня було зібрано 1,9 млн т із площі 133,5 тис. га, що на 10% перевищує рівень 2012 року. Проте, враховуючи урожайність 144 ц/га, у нинішньому році передбачається отримати менше картоплі.
 
Динаміка виробництва картоплі в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік
 
Основне виробництво картоплі знаходиться у господарствах населення. Торік частка виробленої картоплі в сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах становила 3% від загального обсягу продукції. Як наслідок, натуральне господарство не дозволяє застосовувати інноваційні технології виробництва. До того ж, відсутність системного обробітку посівів картоплі, якісного насіннєвого матеріалу та недотримання сівозмін сприяє розвитку хвороб та розповсюдженню шкідників. Відтак, якість та врожайність картоплі знаходитися на низькому рівні. Якщо в сільськогосподарських підприємствах урожайність бульби становила 17,5 т/га, то в одноосібників - лише 14,3 т/га. Проте посівні площі в агроформуваннях нинішнього сезону зменшилися. Цього року підприємства вирощують картоплю на площі 29,8 тис. га, що на третину менше від минулорічної.
 
Цінова ситуація
Цьогоріч цінова ситуація на ринку картоплі в Україні суттєво змінилася. Оптові ціни на картоплю в кінці серпня 2013 року як і раніше значно перевищують торішній рівень. Таким чином, не дивлячись на різке сезонне здешевлення продукції, вони залишалися вищими порівняно з 2012 роком упродовж всього 2013. Так, у липні оптові ціни на картоплю в південних регіонах України перевищили в 2,7 разу минулорічні, в столиці України - удвічі. Більш дешеву картоплю в липні пропонували господарства західних регіонів країни, а саме Волинської і Львівської областей, де бульбу купляли навіть по 1,4–1,8 грн/кг. При цьому картоплярі Херсонщини не продавали свій урожай дешевше 2,5 грн/кг.
 
Оптова ціна серпня на картоплю перевищувала торішню за цей же період в середньому в 1,5 разу. Експерти відзначають, що ціни 2013 року лише вийшли на належний рівень відносно виробничих витрат. Для порівняння: торік закупівельні ціни на картоплю становили нижче рівня собівартості, що вплинуло на збитковість виробництва.
 
Минулого року закупівельні ціни картоплі у господарствах населення становили від 0,70 до 0,90 грн/кг. Тоді здебільшого картоплю купували для закладки на зберігання і подальшого перепродажу в зимово-весняний період. Через надмірну пропозицію внутрішнього ринку сільськогосподарські підприємства реалізовували картоплю по 1,1–1,2 грн/кг, а її собівартість досягала 1,7 грн/кг. Така ціна на картоплю в Україні востаннє спостерігалася 6–7 років тому, проте й витрати на її вирощування в той час були майже вдвічі нижчі. Тож минулого року вирощування картоплі в сільськогосподарських підприємствах було збитковим.
 
Структура використання картоплі в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік
 
Загалом ціни роздрібної мережі сформувалися на рівні 2,5–3,0 грн/кг, що цілком влаштовує пересічних споживачів та виробників картоплі. За прогнозами експертів, до кінця поточного року суттєвих змін у ціновій ситуації на внутрішньому ринку картоплі не відбудеться.
 
Споживання
Картопля є продуктом повсякденного харчування людини. У 2012 році споживання картоплі на одну особу в Україні становило 140 кг, що на 16 кг, або 13% перевищувало раціональні норми харчування, визначені Міністерством охорони здоров’я. Проте споживання молока та молоко продукції зменшилося на 77%, м’яса та м’ясопродукції - 47%, і цей перелік можна продовжувати. Тому картопля для населення України є не просто продуктом харчування, а виступає замінником інших видів продовольства, споживання яких менше за встановлені норми.
 
Споживання картоплі в регіонах України суттєво відрізняється. За даними Держстату України, найбільше з’їдається картоплі на одного жителя в рік у Житомирській області. Торік середньостатистичний житель Житомирщини споживав майже 200 кг картоплі, проти 177 кг у 2010-му. Картопля також є важливою частиною харчування у Хмельницькій (196 кг/особу), Івано-Франківській (187), Сумській та Волинській (186) областях.
 
Динаміка використання картоплі в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік
 
Менше за інших споживають картоплі жителі Південних та Східних регіонів, зокрема Одеської, Миколаївської (103) та Дніпропетровської (106) областей. Загалом близько 38–39% картоплі, що споживається в Україні, є придбаною. Більшість же потреб у цьому продукті забезпечується за рахунок власного виробництва, тобто картоплею, вирощеною на присадибних ділянках. Продовольчий фонд картоплі у позаминулому році становив 6,4 млн т, або 27% до загальної пропозиції. Решта картоплі розподілялася наступним чином: на кормові цілі надходить понад 31%, перероблялося на нехарчові цілі - 17%, витрачалося на посадку 25%. Експорт картоплі становив близько 7 тис. т.
 
Світові тенденції
Картоплю вирощують майже 150 країн у різних регіонах та ґрунтово-кліматичних умовах. Її виробництво перевищує 300 млн т. При цьому середня урожайність ледве перевищує 100 ц/га. Найбільші врожаї картоплі з одного гектара збирають у США, Новій Зеландії, європейських країнах. Здебільшого вони перевищують 400 ц/га. Більшість світових обсягів картоплі виробляють в Азії та Європі. Серед провідних виробників Європи виділяють Pociю, Україну та Бiлорусь. Разом з тим, світове виробництво картоплі з року в рік змінюється.
 
У США нинішнього року відмічено скорочення площ під картоплею порівняно з минулим роком. За інформацією Міністерства сільського господарства США (USDA), площі під картоплею цьогоріч становлять 1,06 млн акрів проти 1,13 млн акрів роком раніше. Фахівці вважають, що зменшення виробництва залежить від низької активності ринку та менш привабливих цін для виробників минулого сезону. Зменшення площ посівів спостерігається у 7 з 9 найголовніших виробничих штатах.
 
altОкрім зменшення масштабів виробництва продукції, проблемами виробництва є захист рослин. Зокрема, Красноярський край (Росія) у майбутньому може залишитися без власної картоплі через ураження грунту золотистою нематодом. За різними даними, від 240 до 500 ділянок в краї пошкоджені цією хворобою. Золотиста картопляна нематода вражає коріння рослини-господаря. Хворі рослини гинуть, втрати урожаю можуть досягати 100%. Нематода легко переноситься з однієї ділянки на іншій. Дуже часто потрапляє з насінням, ґрунтом. Особливо значущого збитку нематода завдає на присадибних ділянках. Кращим засобом боротьби з хворобою є використання фермерами спеціальних нематодостійких сортів картоплі. Таким чином, в окремих регіонах Росії розробляють місцеві програми вирощування елітного посадкого матеріалу, на що спрямовують десятки мільйонів російських рублів.
 
Проте лідером з торгівлі насінням картоплі залишається Голландія. Ця країна контролює понад дві третини світового ринку, експортуючи власну продукцію до 80 країн світу. Це при тому, що площі, відведені в країні під вирощування посадкового матеріалу, не перевищують 35–40 тис. га. Всього ж, за оцінками аналітиків, щорічний світовий експорт насіння картоплі сягає 1 млн т.
 
Враховуючи світові тенденції розвитку картоплярства, пріоритетним завданням подальшого розвитку цієї галузі в Україні є налагодження виробництва конкурентоспроможної продукції за адаптованістю до умов вирощування, стійкістю до захворювань та шкідників, якістю й ціною. Саме за дотримання таких пріоритетів картопля українського походження зможе ефективно конкурувати з іноземними сортами не тільки на внутрішньому, а й на зовнішньому ринках.
 
Перспективи
Незважаючи на існуючу тенденцію розвитку галузі, картопля була і залишається одним з основних джерел доходів сільського населення. В Україні нараховується понад 17 млн домогосподарств, переважна більшість з яких займається виробництвом картоплі для власного споживання, годівлі тварин та для продажу. У середньому на одне господарство доводиться 500 кг товарної картоплі. Якщо в 2010 році при реалізації такого обсягу продукції отримували щонайменше 1,5 тис. грн, то в 2012 - лише 400 грн. За нинішнього насичення картоплею внутрішнього ринку є сумнівним отримання очікуваних доходів.
 
Одним із засобів розв’язання існуючих проблем є необхідність розбудови заготівельно-збутової мережі. Більшість вирощеної товарної продукції не знаходить покупців через відсутність можливості її продажу. До того ж, не всі виробники мають умови для тривалого її зберігання, тому багато продукції просто псується. Мережа заготівельно-збутової кооперації, яка існувала за радянських часів, була зруйнована, а натомість сучасна ринкова ще не побудована. Влада здійснює перші кроки з налагодження кооперативних відносин на ринку сільськогосподарської продукції, які є вкрай необхідними, але не в змозі розв’язати існуючу проблему. Створення власних кооператив виробників з подальшим продажем продукції через оптово-продовольчі ринки, мережі супермаркетів, громадського харчування є бажаним результатом у розбудові сучасної заготівельно-збутової мережі. Такі кооперативи позитивно впливатимуть на формування цін та як результат збільшать доходи сільського населення.
 
Разом з тим, в Україні розвиватиметься промислове виробництво картоплі. Сільськогосподарські підприємства із зацікавленістю розглядають можливості масштабного виробництва картоплі та розвитку відповідної складської інфраструктури. Однорідність товарної продукції розширяє можливості її збуту. Сертифікована продукція із систематичними поставками є цікавою для великих супермаркетів та оптових ринків. При цьому ціни є привабливими для виробників та забезпечують прибутками їх діяльність. У перспективі великотоварне виробництва збільшуватиме свою частку в загальних обсягах вирощеної продукції. Тож для України картопля залишається не лише традиційним, а й стратегічним продуктом.

 

 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть зупиняти свою роботу в разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах, оскільки весняні атаки на інфраструктуру вже призвели до критичного стану енергосистеми України.
Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть зупиняти свою роботу в разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах, оскільки весняні атаки на інфраструктуру вже призвели до критичного стану енергосистеми України.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З перших днів повномасштабної війни Kernel виділив вже понад 2,3 млрд грн на підтримку Збройних Сил України, зокрема закуповуючи необхідне обладнання для військових бригад. Зважаючи на необхідність зведення фортифікаційних споруд поблизу кордонів для зміцнення обороноздатності країни, компанія будує укріплення на Сумщині.
З перших днів повномасштабної війни Kernel виділив вже понад 2,3 млрд грн на підтримку Збройних Сил України, зокрема закуповуючи необхідне обладнання для військових бригад. Зважаючи на необхідність зведення фортифікаційних споруд поблизу кордонів для зміцнення обороноздатності країни, компанія будує укріплення на Сумщині.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
Через запровадження Євросоюзом нового захисного механізму проти нашої агропродукції, який діятиме із 6 червня, втрати України перевищать 300 мільйонів євро.
Через запровадження Євросоюзом нового захисного механізму проти нашої агропродукції, який діятиме із 6 червня, втрати України перевищать 300 мільйонів євро.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.