agro business 160 160

Ринок кукурудзи: цінові сюрпризи

/ Економічний гектар / Середа, 23 жовтня 2013 15:29
altО. МАСЛАКканд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Нинішній рік стане черговим періодом кукурудзяного буму в Україні. Аграрії засіяли більші порівняно з минулим роком площі під цією культурою та сподіваються отримати вищий урожай. Проте сезон збирання зерна супроводжується несприятливими погодними умовами та зниженням цін.

 

Стан галузі
В Україні триває нарощування виробництва кукурудзи. Якщо у 2008-2009 роках врожаї зерна становили 10-11 млн т, то в останні роки зросли майже вдвічі, подолавши 20-мільйонну межу. Рекордним став 2011 рік, коли урожай кукурудзи досяг 22,8 млн т. Цьому здебільшого сприяло розширення посівної площі. На той час площа до збирання під культурою становила 3,5 млн га, що майже в половину перевищувало попередній рівень. Торік, враховуючи розширення посівів культури, виробництво зерна дещо зменшилося. З площі 4,4 млн га було зібрано 21 млн т зерна. У структурі посівів частка кукурудзи становила 16,7 %. Більш масштабне виробництво кукурудзи спостерігалося у Полтавській (2,5 млн т), Черкаській, Чернігівській (по 2,0), Київській (1,9), Вінницькій (1,7 млн т) областях. Загалом понад мільйонний урожай зерна отримали 10 регіонів України.
 
Завдяки розвиненій генетиці і технології вирощування кукурудзи вітчизняні аграрії досягли успіху в отриманні високих показників урожайності. Потреба в кукурудзі і сфери її застосування не обмежуються лише харчовим споживанням. Кукурудза стала однією з основних зернових культур, що активно використовується у харчовій, промисловій, тваринницькій і медичній галузях. Таким чином, у 2013 році очікується зібрати 26 млн т кукурудзи. Цьому сприятиме чергове розширення площі під культурою до 4,9 млн га та прогнозне підвищення урожайності. Тож аграрії України можуть встановити черговий рекорд з обсягів виробництва кукурудзи. Проте прогнозний урожай ще необхідно зібрати, а на перешкоді цьому є погодні умови.
 
Динаміка виробництва кукурудзи в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік
 
За даними Українського гідрометеорологічного центру, вересневі дощі можуть викликати погіршення якості незібраного врожаю кукурудзи, а також соняшнику й сої. На багатьох площах північної частини України верхні шари ґрунту перезволожені, найбільше їх у Житомирській, Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Чернігівській областях, що ускладнює збирання врожаю та проведення інших польових робіт.
 
Збільшення виробництва не впливає на обсяги внутрішнього споживання кукурудзи. Для України кукурудза є експортно орієнтованою культурою. Продовольче споживання цього зерна є мінімальним. Тож більшість врожаю, як і раніше, продаватиметься на зовнішніх ринках. У поточному маркетинговому році (МР, серпень 2013 року-липень 2013 року) прогнозується реалізувати на зовнішньому ринку 16,4 млн т кукурудзи, з яких за серпень-вересень 2013 року експортовано 0,6 млн т.
 
Світове виробництво
Кукурудза є основною фуражною культурою у світі. Обсяги її виробництва, окрім посушливого 2012-2013 сезону, постійно зростали, адже за подорожчання енергоресурсів кукурудза є основною сировиною для виробництва біоетанолу. За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), світове виробництво цього зерна у 2013-2014 МР становитиме 956,7 млн т, що на 11 % перевищить попередній рік. На розширення виробництва вплине підвищення урожайності на 10 % та посівної площі на 1,3 млн га.
 
Динаміка світового виробництва кукурудзи
alt
Джерело: USDA, вересень 2013 року
 
Збільшення врожаю відбулося в основних країнах виробниках. Так, США наростили виробництво на 28 %, країни ЄС-27-11 %. Разом з тим, зменшення врожаю відбулося у Бразилії на 11 %, Аргентині - 2 %. Таким чином, й надалі США та Китай залишаються лідерами світового виробництва кукурудзи.
 
Споживання і торгівля
Збільшення обсягів виробництва кукурудзи позначилося і на зростанні споживання. За даними USDA, світове споживання цього зерна перевищує минулий сезон майже на 7 %. У поточному сезоні попит на це зерно становить близько 928 млн т. Проте споживання значно поступається попереднім періодам. Це впливає на збільшення кінцевих запасів. Таким чином, світові запаси на завершення поточного сезону прогнозуються понад 151 млн т, що на 24 % більше попереднього рівня.
 
Структура світового експорту кукурудзи
alt
Джерело: USDA, вересень 2013 року
 
Позитивний баланс ринку активізує світову торговельну активність. Незважаючи на те, що Україна в минулому сезоні займала 5 місце світового рейтингу експортерів, через збільшення врожаю може потрапити до третього місця цього переліку. Попри те, що станом на 20 вересня з початку сезону було експортовано 0,6 млн т кукурудзи, до завершення сезону профільне Міністерство прогнозує доведення експорту до 16,4 млн т, а міжнародні експерти - до 18 млн т.
 
Динаміка світового споживання кукурудзи
alt
Джерело: USDA, вересень 2013 року
 
Бразилія у поточному сезоні посідає друге місце світового експорту. Очікується, що країна реалізує на зовнішніх ринках 20,5 млн т, що менше ніж торік на 23 %. Цього сезону Аргентина поставить на світовий ринок, за оптимістичними прогнозами, 16 млн т, що майже на третину менше минулорічного.
 
Цінова ситуація
Світові ціни на кукурудзу під впливом прогнозів про збільшення виробництва мають тенденцію до зниження. Якщо за підсумками торгів на Чиказькій товарній біржі в кінці червня ціни на кукурудзу становили 267 $/т, то в кінці вересня опустилися до 178 $/т. Таким чином, здешевлення зерна становило майже 90 $/т.
 
altСвітові тенденції мають безпосередній вплив на формування цін внутрішнього ринку. До того ж, вони є більш вразливими для українських виробників порівняно з виробниками інших країн. Якщо у червні різниця між світовою та внутрішньою ціною на кукурудзу становила 90 $/т, то у вересні досягла 74 $/т. Починаючи з липня, ціни на кукурудзу почали знижуватися. У кінці вересня закупівлі кукурудзи в південних областях проводилися по 1,10-1,25 тис. грн/т, у східних - 1,0 тис. грн. Для порівняння: на початку серпня ціни були на 20-25 % вищими. Така тенденція виникла через достатню пропозицію зерна на ринку та прогнози на зростання врожаю 2013 року.
 
У липні уряд затвердив обсяги формування інтервенційного фонду об’єктами державного цінового регулювання на 2013-2014 маркетинговий період. Відповідне рішення викладено у постанові Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 514. Згідно з цим документом мінімальні обсяги формування становлять для кукурудзи 40 тис. т. Це менше порівняно з пшеницею та житом, проте матиме вплив на зменшення ринкової пропозиції та стабілізацію цінової ситуації.
 
Економіка господарювання
Кукурудза в минулому маркетинговому році мала кращий економічний результат порівняно з іншими видами зерна. Якщо на початку зернового сезону (серпень-вересень 2012 року) ціни на більшість зернових культур поступалися на 200-300 грн/т рівню попереднього року, то кукурудза, враховуючи збільшення пропозиції внутрішнього ринку, майже не подешевшала. Як результат, загальна рентабельність усіх видів зерна у 2012 році становила 15,2 %, проте кукурудзи - майже 20 %. Від вирощування та реалізації зерна сільськогосподарські підприємства отримали 6,5 млрд грн прибутку, з яких 4,0 млрд - прибутки отримані завдяки кукурудзі. Це є середні показники, адже в окремих підприємствах рентабельність такого господарювання досягала 100 %.
 
Нинішня цінова ситуація не дасть можливості аграріям повторити результати минулого року. Разом з тим, цінова політика має змінитися на користь виробників зерна. Таким чином, кукурудза залишиться економічно привабливою у групі сільськогосподарських культур.
 
Перспективи
Україна досягла максимальних масштабів розвитку галузі. Більш придатними для її вирощування є природно-кліматичні умови Лісостепу. Вирощування кукурудзи в Степовій зоні доцільне при застосуванні зрошення. У 2013 році Україна швидше за все збере та експортує заплановані обсяги кукурудзи та увійде до трійки провідних світових експортерів цього зерна. Причиною цього є використання високопродуктивного насіння, яке дає вищу урожайність та поширення сучасних технологій.
 
Обсяги виробництва впливають на формування високого експортного потенціалу. Уже розширюються ринки збуту кукурудзи до ЄС, Азії та Африки. На це зерно завжди буде високий попит на зовнішніх ринках. Країни Азії, Близького Сходу, Африки наразі нарощують її імпорт. Тому це повинна бути українська кукурудза.
 
altУ 2013 році площа кукурудзяного клину розширилась до 4,9 млн га, з яких підлягатиме збиранню 4,6-4,7 млн га. Як наслідок, Україна займатиме, за підсумками сезону, майже 17 % світового ринку кукурудзи. Подальше підвищення виробництва можливе за рахунок вищих технологій вирощування, які дозволять підвищити врожайність на вже існуючих площах. Виходячи з нової стратегії виробництва зернових та олійних культур, в Україні передбачається довести виробництво кукурудзи до 30 млн т, з яких майже 20 млн т експортувати.
 
Особливістю вирощування цієї культури є те, що тривалість збирання не впливає на якість та обсяг виробництва зерна на відміну від інших зернових культур. Окрім цього, за сухої погоди зерно кукурудзи навіть покращує свої якісні показники, стає сухішим, що зменшує у подальшому витрати на складські послуги. У серпні-вересні, залежно від періоду дозрівання, вологість зерна в середньому становить 20-22 %. На такому рівні або навіть сухішим урожай можна збирати в зимовий та навіть весняний період. На це впливає, окрім наявності вільних потужностей для зберігання, ще й інші фактори, а саме технічне та ресурсне забезпечення, ціна на зерно.
 
Наразі агрохолдинги, які орендують землі в різних регіонах України, формують єдиний машино-тракторний парк та практикують переміщення техніки і сільськогосподарських машин на сезонні роботи з однієї до іншої виробничої філії. Це впливає на тривалість збирання урожаю. Цінова ситуація теж позначається на періоді збирання. В окремі маркетингові роки розрахунки свідчили про недоцільність збирання врожаю кукурудзи, оскільки проведені агротехнічні заходи не окуповувалися доходами, отриманими від його реалізації. Тому при зростанні цін на зерно впродовж маркетингового року підвищується зацікавленість у збиранні та реалізації зерна. Враховуючи зростаючий попит світового ринку, вирощування кукурудзи буде економічно ефективним у наступних сезонах.

 

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.