agro business 160 160

Тенденції ринку продукції птахівництва

/ Економічний гектар / Вівторок, 04 лютого 2014 12:39
alt
Олександр МАСЛАКкерівник центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Ринок продукції птахівництва характеризується зростаючою пропозицією і попитом на м’ясо птиці та яйця. Ця продукція є доступною та корисною для споживачів, має сформований сегмент ринку. Відтак, бізнес у птахівництві зберігатиме й надалі свою привабливість для інвесторів, а м’ясо птиці та яйця - стабільний попит.

 

Стан галузі
Птахівництво є однією з економічно привабливих та перспективних напрямів тваринництва. Основною продукцією птахівництва є м'ясо птиці та яйця. Перевага за видовим складом у птахівництві віддається утриманню курей. Так, частка курей і півнів за підсумками минулого року становила майже 92 %, гусей - 2,6 %, качок - 4,9 %, індиків - менше одного відсотка. М'ясо птиці є дієтичним та більш дешевим порівняно з іншими білковими продуктами. Внутрішній ринок м’яса є не достатньо насиченим. Рекомендована Міністерством охорони здоров’я річна норми споживання м’яса однією особою має бути 80 кг, проте фактично становить 54 кг. Відтак, внутрішній ринок неповністю насичений м’ясною продукцією, а тому цей напрям аграрного бізнесу не втрачатиме своєї привабливості у ближчій перспективі. Про це свідчать останні тенденції ринку продукції птахівництва.
 
Динаміка поголів’я птиці в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік
 
Упродовж останніх десяти років обсяги вирощування м’яса птиці в Україні постійно зростали. Торік було вирощено 1,4 млн т м’яса птиці в живій вазі, що на 7,4 % перевищує рівень попереднього року. Виробництво яєць теж зростало. Минулого року виробництво яєць становило 19,1 млрд шт., що більше порівняно з попереднім роком на 2,3 %. На зростання обсягів виробництва продукції птахівництва вплинуло збільшення поголів’я птиці.
 
Якщо на початок 2001 року поголів’я птиці становило 123,7 млн гол., то на відповідний період 2013 року досягло 214,1 млн гол., що більше ніж на дві третини. За цей період змінилася структура утримання птиці. У 2000 році частка поголів’я птиці, що утримувалося населенням, становила 80 %. Торік у сільськогосподарських підприємствах утримувалося 54 % птиці, фермерських господарствах - 1 %, а на частку населення доводилося 45 %.
 
Структура утримання птиці в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік
 
Зростання поголів’я птиці спостерігалося як у сільськогосподарських підприємствах, так і господарствах населення. Разом з тим, промислові виробники мали вищі темпи нарощування поголів’я. Так, за минулий рік сільськогосподарські підприємства наростили поголів’я майже на 12 %, тоді як населення лише на 1 %. Як наслідок у минулому році в сільськогосподарських підприємствах збільшилося виробництво м’яса птиці. Обсяги виробництва м’яса птиці в забійній вазі становили близько 837 тис. т, що на 7,4 % більше порівняно з 2011 роком. У свою чергу виробництво яєць у сільськогосподарських підприємствах збільшилося на 2 %.
 
Основне вирощування птиці зосереджено у Черкаській (359 тис. т), Дніпропетровській (209 тис. т), Київській (203), АР Крим (109). Переважне виробництво яєць зосереджено у Київській (2,5 млрд шт.), Донецькій (2,2), Хмельницькій (1,2), Харківській, Дніпропетровській (1,1 млрд шт.).
 
Структура видового складу птиці в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік
 
Разом із виробництвом збільшувалися обсяги реалізації продукції. Реалізація на забій птиці становила 1401,8 тис. т, в тому числі сільськогосподарські підприємства реалізували 1128 тис. т, населення - 272,9 тис. т. Порівняно з іншими видами м’яса, м'ясо птиці займає найбільшу частку у структурі реалізації худоби та птиці на забій. Так, при реалізації сільськогосподарськими підприємствами худоби та птиці частка птиці всіх видів становила 66 % (у 2011 році - 64 %), ВРХ - 9,6 % (у 2011 році - 10 %), свиней - 24 % (у 2011році - 25 %).
 
Стримуючі фактори
Незважаючи на позитивні тенденції ринку м’яса птиці та яєць, існують також стримуючі фактори його розвитку. Здебільшого це стосується зростання виробничих витрат. Навіть за сучасних технологій вирощування тварин та птиці важко досягти бажаного економічного ефекту. Так, у птахівництві витрати галузі залежать від витрат на корми. Ті, в свою чергу, від цін на зерно, білково-вітамінні та мінеральні добавки. У структурі витрат кормова складова займає до 70 %. До того ж, на сукупні витрати впливає зростання заробітної плати, подорожчання енергоресурсів, ветеринарних препаратів тощо.
 
На внутрішньому ринку м’яса загострюється конкуренція. Споживачі віддають перевагу дешевій та якісній продукції. Поряд із м’ясом птиці знаходить споживачів свинина, яловичина та менш поширені баранина і конина. За річного фонду споживання м’яса на рівні 2,5–2,6 млн т на одну особу в середньому припадає 54–55 кг м’яса. З цього обсягу поки що частка м’яса птиці становить 44 %. Проте споживання інших видів м’яса теж значне. Зокрема свинини - 39 %, яловичини - 15 %, іншого м’яса - 2 %.
 
Стримує насичення ринку м’яса птиці невисока його закупівельна ціна. М'ясо птиці у кінці жовтня-листопаді закуповували по 18,4 тис. грн/т проти 17,8 тис. грн роком раніше. Підвищення закупівельних цін стримує невисока купівельна спроможність населення та конкуренція з боку інших видів м’яса. За підсумками минулого року середньомісячна заробітна плата в Україні становила 3,0 тис. грн. Понад дві третини доходів населення спрямовуються на придбання продуктів харчування. Індекс споживчих цін 2012 року у порівнянні з попереднім роком зріс на м’ясо та м’ясопродукцію на 1,3 %. Більше підвищення цін вплине на зменшення споживання продукції.
 
Світовий ринок та зовнішня торгівля
Світове виробництво м’яса птиці очікується у 2013 році на рівні 106,8 млн т, що перевищить минулорічний показник на 1,8 %. До основних виробників цього м’яса належать США з очікуваним обсягом виробництва у 2013 році на рівні 20,3 млн т, Китай - 18,5, ЄС - 12,7, Бразилія - 11,9 млн т. Основні виробники цієї продукції є її найбільшими експортерами. Частка їх експорту в загальній торгівлі цим м’ясом становить 81 %. До того ж, Китай та країни ЄС є не тільки провідними експортерами, а й одними з найбільших імпортерів курятини. Окрім цих країн, великі зовнішні закупівлі м’яса птиці мають Японія, Саудівська Аравія та Російська Федерація.

alt

Торік в Україні спостерігалося значне збільшення обсягів експорту м’яса. Сільськогосподарські виробники та трейдери реалізували на зовнішніх ринках 125 тис. т м’яса, що більше ніж у півтори рази перевищує показник попереднього року. Зростання експорту м’яса в 2012 році відбувалося здебільшого завдяки м’ясу птиці. Обсяги експорту цього дієтичного продукту становили 82 тис. т, або дві третини від загального продажу всіх видів м’яса.
 
Разом зі збільшенням експорту м’яса спостерігалося ще більше зростання його імпорту. У 2012 році зовнішня закупівля м’яса сягала понад 423 тис. т, що в 1,7 разу більше порівняно з попереднім роком. М’яса птиці було завезено 116 тис. т, або майже вдвічі більше порівняно з попереднім роком. Таке м’ясо завозилося із США (32 % загального імпорту), Німеччини - 24 %, Угорщини - 12 %.
 
Основними зовнішніми ринками збуту українського м’яса птиці торік стали країни СНД. Здебільшого дієтичне м'ясо експортувалася у Росію. До цієї країни надійшло 38 % загального експорту. У свою чергу до Казахстану - 26 %, Молдови - 9 %.
 
Обсяги експорту та імпорту яєць відносно внутрішнього споживання були незначними. За останні два роки середні обсяги імпорту яєць знаходилися у межах 3–4 млн шт., що майже удвічі менше порівняно з попередніми роками. У свою чергу експорт цього продукту знаходився на рівні 82–83 млн шт., що більше порівняно з 2010 роком на 11 %.
 
Перспективи
Україна має розвинене промислове птахівництво. Підтвердженням цього є те, що у 2013 році країна увійшла в першу світову десятку країн-виробників продуктів птахівництва. Нині Україна знаходиться на 9 місці у світі з виробництва м’яса птиці та на 8 з виробництва харчових курячих яєць.
 
Динаміка вирощування та реалізації птиці в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік, прогноз автора
 
У поточному та наступному роках прогнозується збільшення виробництва м’яса птиці та яєць. За дев’ять місяців поточного року вирощено 1086,9 тис. т м’яса птиці в живій вазі, що на 12,9 % перевищує минулорічний рівень. Виробництво яєць становить 16,6 млн шт., що на 2,4 % більше минулорічного. При збереженні існуючої тенденції за підсумками 2013 року буде вирощено 1,6 млн т м’яса птиці та вироблено 19,5 млрд шт. яєць.
 
Очікується, що збільшення вітчизняного виробництва м’яса птиці позитивно позначиться на зовнішньоторговельній діяльності, тобто зменшенні його імпорту та зростанні експорту. Позитивні зрушення у цьому напрямі вже спостерігаються поточного року. За інформацією Міністерства доходів і зборів за січень-жовтень 2013-го було експортовано 118,2 тис. т м’яса птиці і субпродуктів, що удвічі більше, порівняно з аналогічним періодом 2012 року. У грошовому виразі експорт цієї продукції зріс на 82,6 %, до 192,5 млн дол. США. У той же час, імпорт м’яса птиці і субпродуктів за цей період скоротився на 37,4 %, до 60,9 тис. т, а в грошовому еквіваленті - на 38,6 %, до 82,7 млн дол. США.
 
Динаміка виробництва яєць в Україні
alt
Джерело: Держстат України, 2013 рік, прогноз автора
 
При зовнішніх продажах України й надалі віддаватиметься пріоритет м’ясу птиці. Птахівництво розвивається більш інтенсивно. До того ж, в січні 2013 року Україна отримала дозвіл на продаж птиці та яєць У ЄС. Це дає великі шанси виходу на нові ринки, хоча суттєві тарифні бар’єри в ЄС будуть стримувати цей процес.
 
Розвиток галузі сприятиме збільшенню споживання м’яса та м’ясопродукції. Якщо середньорічне споживання м’яса на душу населення збільшилося із 46,6 кг у 2011 році до 54,4 кг у 2012-му, то прогнозується, що в 2013 році воно становитиме 55,3 кг. При цьому річне споживання м’яса птиці зросте із 23,8 кг на одну особу до 24,5 кг. Основний вплив на розвиток ринку м’яса в Україні матимуть ціни на корми, податковий режим для виробників. У той же час, роль прямої державної підтримки суттєво знижуватиметься, враховуючи незначні фінансові можливості бюджету наступного року.

 

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.