Посівна - 2014

/ Економічний гектар / Понеділок, 19 травня 2014 16:57
Олександр МАСЛАКканд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Впродовж останніх місяців аграрії ретельно готували свої виробничі програми в рослинництві. Враховувалися існуючі сівозміни, цінова ситуація на сільськогосподарську продукцію та матеріально-технічні ресурси тощо. Планування на папері вже завершено, тож подальші корективи посівних площ залежатимуть від стану озимих, фактичної наявності ресурсів та коштів.

 

Структура посівної площі під урожай 2014 року
alt
 
Зернові та зернобобові культури
За інформацією Департаменту землеробства Мінагропроду України, посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2014 року прогнозується на рівні 27,9 млн га, що на 184 тис. га менше минулого року. Зерновий клин розміститься на площі 16,3 млн га, тобто торік. У структурі посівних площ зернові культури займатимуть понад 58 % Така частка відповідатиме нормативам оптимального співвідношення культур у сівозмінах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 164 від 11 лютого 2010 року.
 
У структурі зернового клину домінують пшениця, ячмінь та кукурудза. Частка цих культур у структурі зернових та зернобобових культур перевищує 90 %. Пшениця була й залишається основною продовольчою культурою. За рахунок цієї культури забезпечується більшість внутрішніх продовольчих потреб в зерні, частково потреби галузі тваринництва та формується експортний зерновий фонд. Упродовж останнього десятиліття коливання посівної площі пшениці відбувалося у межах 27 %. Найменшу площу під пшеницею було засіяно у 2006 році на рівні 5,6 млн га, найбільшою - у 2008–7,1 млн га. Разом з тим, спостерігається тенденція до скорочення посівів ярої пшениці. Якщо у 2005–2007 роках яра пшениця розміщувалася на площах понад 450 тис. га, то торік вони скоротилися до 160 тис. га. У 2014 році передбачається засіяти ярою пшеницею 165 тис. га. У свою чергу площа озимої пшениці урожаю поточного року становить 6,3 млн га.
 
Понад півмільйона гектар для вирощування озимої пшениці мають аграрії Запорізької та Одеської областей. Не вистачає 15–20 тис. га до цього рівня аграріям Дніпропетровщини та Херсонщини. У свою чергу, найбільше приділяється уваги вирощуванню ярої пшениці у західних регіонах. Так, у Львівській та Тернопільській областях планується засіяти цього року більш ніж по 20 тис. га ярої пшениці, що разом становитиме 26 % загальної площі цієї культури.
 
Не менш вагомою культурою зернового клину залишається ячмінь. Під урожай поточного року вже засіяно 1,2 млн га озимого ячменю та планується провести весняну сівбу насінням цієї культури на площі 2,2 млн га. Порівняно з минулим роком площі під озимим ячменем збільшилися на майже 15 %, під ярим планується зменшити на понад 5 %. Упродовж останнього десятиліття спостерігалася тенденція щодо розширення площ під озимим та скорочення під ярим ячменем. Так, у 2005 році площа під озимим ячменем становила 483 тис. га, що в 2,6 разу менше цьогорічної; у свою чергу, площа ярого ячменю перевищувала 4 млн га, що майже вдвічі менше від планів поточного року. Найбільшими регіонами з вирощування озимого ячменю є Одеська та Миколаївська області; ярого ячменю - Харківська й Дніпропетровська.
 
Структура посівної площі зернових та зернобобових культур під урожай 2014 року
alt
Джерело: Мінагропрод, березень 2014 року
 
Загалом озимі на зерно посіяні на площі 7,8 млн га, що майже на 2 % менше порівняно з минулим роком. Станом на 4 квітня поточного року добрий та задовільний стан мають 94 % озимих зернових культур; слабкими та зрідженими є менше 6 % посівів, або 437 тис. га, загинуло - менше 1 %, або 53 тис. га. Гірше за інші регіони перезимували озимі зернові культури в Полтавській області, де загинуло понад 4 % посівів та Харківській - понад 3 %.
 
Одним із лідерів за масштабами вирощування сільськогосподарських культур є кукурудза на зерно. Площі її вирощування поступаються лише пшениці. Навіть суттєве зниження цін на кукурудзу на початку 2013–2014 маркетингового року не впливатиме на зменшення площ під цією культурою у поточному році. Навпаки, плани аграріїв передбачають розширення посівних площ під кукурудзою до майже 5,2 млн га, що перевищить минулорічний показник на 242 тис. га. За останні десять років її вирощування має сталу тенденцію до зростання. Якщо у 2005 році під цією культурою було задіяно 1,8 млн га, то в останні два роки в 2,8 разу більше. Кукурудзу на зерно вирощують в усіх регіонах України, проте найбільші площі займає вона в Полтавській та Кіровоградській областях.
 
Загалом посів ярих зернових та зернобобових культур прогнозується на площі близько 8,5 млн га. Із ярого клину, відповідно до потреб ринку, передбачається розширення посівів пізніх технологічно й економічно привабливих культур, зокрема до 115 тис. га проса та 165 тис. га сорго.
 
Олійні культури
Поточний маркетинговий рік відрізняється від попереднього збільшенням обсягів виробництва олійного насіння. Дефіцит цієї продукції на внутрішньому ринку в попередні роки змінився на надлишкове її виробництво. Як наслідок, перевищення пропозиції над попитом вплинуло на зниження цін. Відбулося суттєве здешевлення насіння соняшнику та ріпаку. При цьому ціни на сою були більш стабільними та відповідали рівню попереднього періоду.
 
Очікувані доходи від вирощування та збуту сої виправдали сподівання. Все більше віт-чизняних виробників олійного насіння віддавали перевагу цій культурі. Ще декілька років тому вирощуванням сої в Україні займалися переважно великі аграрні компанії, проте нині ситуація змінилася. Загальна кількість суб’єктів господарювання, що вирощують сою, постійно зростає. Привабливість цієї культури пояснюється можливістю використання власного посівного матеріалу, помірними виробничими витратами, низькими ціновими ризиками, що забезпечує високий рівень прибутковості.
 
У поточному році планується засіяти цією культурою 1,6 млн га, що перевищить минулорічний показник на 18 %. Порівняно з 2005 роком масштаби вирощування сої збільшилися у 3,7 разу. Найбільше сої вирощують в Хмельницькій та Полтавській областях, найменше - Донецькій, Луганській та Запорізькій.
 
Структура посівної площі олійних культур під урожай 2014 року
alt
 
У свою чергу, соняшник попри високу рентабельність у попередні роки є менш привабливим, оскільки, враховуючи агротехнологічні вимоги, досяг свого максимуму в структурах посівів. Надалі масштаби вирощування соняшнику матимуть тенденцію до зменшення. Зокрема, під урожай 2014 року посівні площі соняшнику зменшаться порівняно з 2013 роком на 13 %, до 4,2 млн га. Їх частка в структурі посівів становитиме 15 %, що відповідатиме нормативам оптимального співвідношення культур у сівозмінах.
 
Площі під ярим ріпаком планується скоротити на 8 %, до 46 тис. га. Найбільші площі під ярим ріпаком були у 2007 році і становили 142 тис. га. Після цього спостерігалася тенденція до їх скорочення. У свою чергу, площі під озимим ріпаком впродовж останніх п’яти років зростають. Якщо у 2010–2011 роках вони не перевищували 800 тис. га, то в останні два роки утримуються в межах 950–970 тис. га. Стан озимого ячменю на 4 квітня поточного року був добрий та задовільний на 92 % посівних площ, слабкими та зрідженими виявилися 6 % площ, або 59 тис. га, загинуло - майже 25 посівів, або 15 тис. га.
 
Цукрові буряки
Для виробників цукру склалася сприятлива ситуація на ринку. Починаючи з минулорічного сезону цукроваріння, ціни на цукор почали поступово зростати, досягши свого максимуму в березні-квітні поточного року. У роздрібній мережі ціни на солодкий пісок коливалися від 9,20 до 10,50 грн/кг. Відповідно оптові ціни були на 15–20 % нижчими. Така ситуація сприяє подальшому розвитку цукрової галузі, що в свою чергу стимулює до розширення посівних площ.
 
У 2014 році ситуація з виробництвом цукрових буряків має змінитися на краще. Площі вирощування солодких коренів заплановано довести до 352 тис. га, що перевищить минулорічний показник на 13 %. За врожайності 450 ц/га валове виробництво солодких коренів перевищить 15 млн т. При переробці такого врожаю на цукрових заводах виробництво цукру досягне 19,0 млн т. Таким чином, продукції вистачить для забезпечення потреб внутрішнього ринку.
 
До найбільших бурякосіючих регіонів України належать Він-ницька, Тернопільська та Полтавська області. Минулого року в них було зосереджено майже половина посівів солодких коренів. У поточному році ці регіони теж запланували посіяти цукровими буряками одні з найбільших площ.
 
Картопля та овочі
Основне виробництво картоплі зосереджено в господарствах населення. Відтак, більшість продукції залишається для забезпечення власних харчових потреб та годівлі тварин. Це впливає на стабільність площ, відведених під вирощування цієї культури. У поточному році під вирощування картоплі передбачається відвести 1,39 млн га, що на 6,9 тис. га більше порівняно з минулим роком. За останні 10 років найбільші площі посадки картоплі були у 2005 році - 1,51 млн га, найменші - у 2013 році - 1,38 млн га. Найбільшими картопляними регіонами є Він-ницька (105 тис. га), Київська (95 тис. га), Львівська (94 тис. га) області.
 
Більшість овочів, як картоплі, вирощується у господарствах населення. У поточному році планується під овочі та баштанні відвести 574 тис. га, що на 7,4 % перевищить рівень минулого року. Більше за інших планують вирощувати овочів та баштанних культур у Херсонській (71 тис. га), Дніпропетровській та Харківській (по 39 тис. га) областях.
 
Загалом структура посівних площ урожаю 2014 року, зокрема зернового клину, ще матиме незначне коригування, залежно від стану озимих культур, визначення площ підсіву та пересіву, здебільшого за рахунок кукурудзи на зерно та пізніх круп’яних культур.

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.