agro business 160 160

Сільське господарство дорожчає

/ Економічний гектар / Вівторок, 20 травня 2014 16:27
alt
Олександр МАСЛАКканд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК 
Сумського національного аграрного університету
Займатися сільським господарством стає дорожче. Цьогорічна весняна посівна кампанія запам’ятається аграріям стрімким подорожчанням матеріально-технічних ресурсів. Разом із пально-мастильними матеріалами та насінням підвищилися ціни на мінеральні добрива і засоби захисту рослин. Відтак, аграрії, враховуючи виробничі потреби, більш ретельно стали вибирати необхідні ресурси та визначатися з їх обсягами.

 

Використання добрив
За офіційною статистикою в Україні спостерігається стійка тенденція до збільшення обсягів внесення мінеральних добрив. Якщо у 2009 році вносилося 887 тис. т мінеральних добрив у діючій речовині, то за підсумками 2013-го –1490 тис. т. д.р. При цьому обсяги внесених добрив розрахунково на 1 га посівної площі за останній п’ятирічний період збільшилися із 48 до 79 кг поживної речовини. Закономірним є отримання високих урожаїв в періоди активного внесення мінеральних добрив. Виробництво зерна впродовж 2009–2013 років (окрім 2010) не опускалося нижче 46 млн т. До того ж, торік за найбільшого внесення добрив у розрахунку на 1 га аграрії отримали рекордний урожай, який перевищив 63 млн т.
 
У загальному обсязі внесених мінеральних добрив минулого року частка азотних становила 70 %, фосфорних - 16 %, калійних - 14 %. Протягом останніх років обсяги споживання фосфорних і калійних добрив збільшилися. Це свідчить про більш зважені підходи застосування мінеральних добрив, що передбачають своєчасне забезпечення рослин необхідними елементами живлення впродовж вегетації. Проте, як і раніше, найбільше використовується азотних добрив.
 
Внесення мінеральних добрив в Україні
alt
 
На відміну від мінеральних обсяги внесення органіки мають тенденцію до зменшення. Зокрема, у 2012–2013 роках їх в середньому вносилося по 9,6 млн т, або 0,5 т/га посівної площі, що на 8 % порівняно з 2009 роком. Основними причинами цього є зорієнтованість більшості великих вертикально-інтегрованих компаній на виробництво продукції рослинництва та відсутність розвиненого тваринництва. Тож у найближчій перспективі передбачається збереження тенденції до зменшення внесення органічних добрив та надання переваги в удобренні сільськогосподарських угідь хімічній продукції.
 
Виробництво
Упродовж останніх років спостерігається тенденція до збільшення обсягів виробництва мінеральних добрив. У вітчизняній хімічній промисловості домінує карбамід та аміачна селітра. Так, у структурі виробництва добрив частка карбаміду становить близько 60 %, аміачної селітри - 30 %. Виробниками карбаміду в Україні є ПАТ «Концерн Стірол» (м. Горлівка), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» м. Сєверодонецьк, ПАТ «Азот» (м. Черкаси), які належать Ostchem Holding, а також ПАТ «ДніпроАзот» (м. Дніпродзержинськ), ВАТ «Одеський портовий завод» (м. Одеса). Окрім внутрішнього ринку, хімічні підприємства та трейдери реалізують мінеральні добрива до більше ніж 40 країн у різних континентах. Споживачами вітчизняних добрив є Бразилія, Єгипет, Індія, Канада, Мексика, Туреччина, країни ЄС.
 
Динаміка внесення мінеральних добрив в Україні
alt
 
Виходячи з ресурсних можливостей, в Україні домінує виробництво азотних мінеральних добрив. Калійно та фосфоромісні добрива виробляються значно меншими обсягами, що обумовлено невеликими запасами сировини в країні. До 2008 року виробництво азотних добрив щорічно збільшувалося, оскільки на них підвищувався попит як вітчизняних, так і зарубіжних аграріїв. Проте за подорожчання природного газу зростала залежність вітчизняних азотних підприємств від ситуації на газовому ринку, що негативно позначалося на обсягах виробництва. Зокрема, холдинг  Ostchem призупинив виробництво мінеральних добрив. Цьому об’єднанню належить дві третини вітчизняного виробництва азотних добрив. Офіційною причиною зупинки заводів є плановий ремонт, який має тривати до завершення посівної кампанії, коли на ринку спостерігається мінімальний попит на міндобрива. Проте експерти вважають таке рішення викликане підвищенням цін на природний газ. При ціні на газ у $480–500 за тис. куб. м виробляти мінеральні добрива в Україні недоцільно.
 
Ринок мінеральних добрив

alt

Вітчизняний ринок мінеральних добрив залежить від попиту на хімічну продукцію, цін на сировину, кон’юнктури світового ринку та обсягів імпорту до України. Через підвищення собівартості виробництва мінеральних добрив у 2012–2013 роках та відповідного підвищення цін вітчизняна продукція виявилася менш конкуренто привабливою. Якщо раніше превага імпортної продукції спостерігалася серед комплексних, калійних та фосфорних добрив, то в останні роки стала більш відчутною конкуренція у пропозиції карбаміду, карбамідно-аміачної суміші (КАС) і сульфат амонію.
 
Російський виробник мінеральних добрив компанія «Єврохім» досягла значних успіхів у просуванні своєї продукції на український ринок. В окремих сегментах ринку ця компанія стала основним конкурентом холдинг  Ostchem. Загалом імпортери забезпечують аміачної селітри 10–12 %, карбаміду - понад третину, сульфату амонію - більш ніж дві третини.
 
Проте у поточному році ситуація з імпортом мінеральних добрив змінилася. Враховуючи політичну та економічну ситуацію, на територію Україні стало надходити менше мінеральних добрив російського виробництва. Здебільшого продукція ввозиться на виконання попередньо укладених контрактів. При цьому нові договори тимчасово не укладаються.
 
Ринок засобів захисту рослин
Для забезпечення потреб аграріїв у пестицидах на ринку України діють багато учасників - як виробників, так і дистриб’юторів. Вітчизняні торгові фірми, які працюють в Україні, переважно закуповують засоби захисту рослин у провідних світових виробників (оскільки власне виробництво не є доцільним через моральну і технічну відсталість), а потім реалізують їх на внутрішньому ринку. Таким чином, комерційні структури отримують визнання на внутрішньому ринку завдяки конкурентоспроможності та ефективності зарубіжної продукції.
 
altНа український ринок свою продукцію постачають майже 20 компаній із Швейцарії, Німеччини, США, Франції, Іспанії, Японії, Угорщини та інших країн. Загалом понад 50 % українського ринку засобів захисту рослин належать трьом компаніям: німецьким виробникам Bayer та BASF, а також шведській компанії Syngenta. До 20 % ринку засобів захисту рослин займають вітчизняні виробники, які працюють з китайською сировиною, а саме Агросфера, Нертус, Хімагромаркетинг, Презенс та інші. Американські компанії DuPont та DowAgrosciences займають близько 12–15 % українського ринку засобів захисту рослин. Решта ринку належать дрібним компаніям.
 
Останніми роками спостерігається тенденція до зростання частки вітчизняних виробників, які використовують китайську сировину для виробництва засобів захисту рослин. На українському ринку засобів захисту рослин значно розширився асортимент, з’являються препарати нового покоління - більш ефективні та економічні. Така тенденція пояснюється перш за все виходом на ринок великих аграрних компаній, які спроможні вкладати значні фінансові ресурси в захист рослин та застосовувати сучасні технології. Відповідно значно зросли і обсяги ринку у грошовому виразі. Якщо у 2002 році обсяг внутрішнього ринку оцінювався у межах 48 млн дол. США, то у 2012 році збільшився до 720 млн дол. США, такого зростання вдалося досягти завдяки збільшенню посівних площ кукурудзи, соняшнику та сої, а також більш інтенсивному застосуванню гербіцидів практично на всіх польових культурах.
 
Цінова ситуація
На початку квітня підвищилися відпускні ціни на мінеральні добрива. Селітра аміачна досягла позначки 3500 грн/т (фасована в мішки, на умовах самовивозу від виробника), аміак - 6050 грн/т, карбамід - 4200–4300 грн/т. При цьому спостерігалося зменшення придбання добрив порівняно з попередніми роками. Внутрішній ринок суттєво скорочує споживання та навряд чи повернеться до рівня останній трьох років. Зокрема, споживання аміачної селітри скоротилося до 40 %. На окремі групи добрив попит знизився до 50 %. Менш відчутне було зниження рівня споживання карбаміду та карбамідно-аміачної суміші. Проте у січні-лютому вартість азотних добрив трималася на сталому рівні, коли аміачну селітру можна було придбати за 3300–3400 грн/т.
 
Окремі сільськогосподарські товаровиробники свідчать про подальше зростання цін. Скорочення експорту та призупинення діяльності вітчизняних хімічних підприємств стимулює подорожчання продукції. У третій декаді квітня ціни на аміачну селітру підвищилися до 4 тис. грн. При цьому добрива можна було придбати не в операторів ринку, а у великих сільськогосподарських підприємств, які завчасно забезпечили ресурсами власні виробничі потреби.
 
Вартість засобів захисту рослин зросла відповідно знеціненню вітчизняної грошової одиниці. Оскільки більшість пестицидів, що пропонуються на внутрішньому ринку, мають у своїй основі ціни в євро, то й вартість препаратів зросла в середньому на 20–25 %. Виходячи з цього, сільськогосподарські виробники почали віддавати перевагу не оригінальній продукції європейських виробників, а її китайським аналогам. Альтернативні засоби захисту є на 35–40 % дешевші порівняно з оригінальною продукцією та добре зарекомендували себе в попередні роки.
 
Висновки
Подорожчання мінеральних добрив та засобів захисту рослин позначиться на зменшенні їх застосування, як наслідок, така ситуація впливатиме на зниження обсягів виробництва сільськогосподарських культур. За прогнозами аналітиків, у новому сезоні очікується скорочення врожаю зерна до 52–53 млн т. Це обумовлено погіршенням фінансового стану аграріїв. Рекордно низька рентабельність виробництва зерна минулого року (всього 1,7 %), існуюча економічна ситуація в країні, девальвація гривні та згортання банками програм кредитування аграріїв - результат цього врожаї зерна поточного року будуть меншими за торішні на 15–20 %.

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.