agro business 160 160

Чого чекати від майбутнього зернового сезону?

/ Економічний гектар / Середа, 21 травня 2014 10:15
Тетяна БРАГІНЕЦЬексперт
Консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт»
Традиційно у квітні Консалтингове агентство «УкрАгроКонсалт» проводить міжнародну конференцію «Зерно Причорномор'я». За 11 років конференція стала найбільшою подією на світовому ринку зерна, де збираються основні гравці для ознайомлення з останніми тенденціями та прогнозами розвитку аграрних ринків, а також з метою обміну досвідом та спілкування.

 

Цього року УкрАгроКонсалт, який відзначає свій 20-річний ювілей, присвятив цей захід перспективам світового виробництва і споживання сільгосппродукції, акцентувавши увагу на щораз вагомішій ролі Чорноморського регіону в світовій торгівлі зерновими та олійними культурами.

 
Незважаючи на складну ситуацію у країні, в конференції взяли участь 430 представників аграрного бізнесу з 50 країн світу. Це представники інвестиційних компаній і банків, найбільші українські та зарубіжні трейдери/експортери, агрохолдинги, страхові й консалтингові компанії, а також компанії, що працюють у портах.
 
Світовий ринок зерна
Найбільший інтерес серед учасників викликала доповідь Дена Басса, директора компанії AgResource, США, про нові рушійні фактори світового ринку зерна в сезоні 2014–2015. На думку американського експерта, конкуренція на кінцевих ринках збуту зерна посилюється. Так, частка США у світовій торгівлі кукурудзою, пшеницею і соєю в останні кілька років знизилася, і зараз вона становить близько 30 %, в той час як 10 років тому було 42 %.
 
Впевненими темпами зростає експорт кукурудзи з Аргентини, Бразилії та України, який становить майже 65 % світової торгівлі кормовими культурами.
 
Щодо зростання світового попиту на зернові в сезоні 2014–2015 у Дена Басса досить песимістичне бачення. На його думку, основними визначальними факторами будуть:
 
  • зростання світової інфляції на 3,2 % в 2013 році порівняно з 2,7 % в 2012 р. унаслідок зростання цін на тваринницьку продукцію;
  • завершення ери біопалива і стагнація попиту з боку біопаливної промисловості в перспективі до 2016 р.;
  • зниження світового виробництва м'яса, припинення зростання попиту на нього, зростання світових цін практично на всі види м'яса;
  • поява нових перспективних ринків збуту на сільгосппродукцію (Мексика, Індонезія, Південна Корея, Туреччина), імпорт в які збільшився на 61 % за останні 5 років;
  • зростаюча роль країн південно-східної Азії у світовій торгівлі зерновими.
 
У разі відсутності будь-яких природних катаклізм, на думку експерта, новий сезон буде характеризуватися низькими світовими цінами на зерно, а також новими рекордами світових запасів до 2015.
 
«Азіатський» погляд
Тему зростаючої ролі країн південно-східної Азії продовжив доповідач із Китаю Рено Квач, який акцентував увагу на можливостях України бути присутнім на сировинних ринках Китаю. На думку китайського представника, в перспективі Україна має всі шанси закріпитися у ролі імпортера кукурудзи, сої, ячменю, а також соняшникової олії і шроту. Так, в 2013 р. Китай вже імпортував близько 400 тис. т соняшникової олії, або 92 % всього обсягу поставок соняшникової олії. Більше того, Україна в 2014 р. зможе витіснити американську кукурудзу і стати основним постачальником цього товару на китайський ринок внаслідок конкурентних цін і відмови Китаєм від використання ГМО-культур.
 
Незважаючи на прогнозоване зниження темпів зростання економіки цієї країни до 2015 р., основними драйверами на ринку сільгосппродукції стануть зростання споживання м'яса, що зумовлене підвищенням чисельності та добробуту населення, а також збільшення споживання рослинних масел.
 
Що стосується сценаріїв розвитку ринку зернових культур у країнах Причорноморського регіону як основних постачальників на світовий ринок, то виробничий і експортний потенціал України й Росії у новому сезоні досить вражаючий.
 
Основоположні стратегії для агробізнесу
Перспективам розвитку аграрного сектора України була присвячена доповідь генерального директора компанії «УкрАгроКонсалт» Сергія Феофілова. У цілому, незважаючи на деяке зниження врожаю до 53–55 млн т в порівнянні з 57,6 млн т, Україна володіє всіма перевагами для реалізації експортного потенціалу в новому сезоні. Фаворитом сезону продовжує залишатися кукурудза. Зростання використання високоякісного посівного матеріалу дозволить Україні зібрати близько 24–28 млн т кукурудзи в 2014 році. Експорт кукурудзи зможе принести Україні в новому сезоні до 3,36 млрд дол. (3,96 млрд дол. у 2013), пшениці - 2,29 млрд дол. (3,36 млрд дол. у 2013 р.).
 
altНа думку експерта, найбільш складно прогнозованим буде сезон 2015–2016, фундамент якого закладається саме восени 2014 року, коли всім учасникам аграрного ринку доведеться пристосовуватися до нових умов роботи: нововведень нового уряду (можливе скасування пільгового оподаткування для сільгоспвиробників, роботи експортерів без повернення ПДВ), проблем фінансування сектору тощо.
 
Після подолання кризи управління як на державному рівні, так і на рівні бізнесу Україна має всі шанси швидко відновити свої позиції і продовжити грати роль одного з найбільших світових експортерів зерна та олійних. Варто відзначити, що на сьогодні Україна є експортером № 1 у світі з соняшникової олії, № 3 з кукурудзи, № 5 з ячменю та № 6 з пшениці.
 
Сергій Феофілов підкреслив, що в наступні 1–2 роки українському бізнесу доведеться розробити нові ефективні стратегії аграрного сектора. Для зростання ефективності бізнесу наразі критичним є підвищення його прозорості на основі об'єктивної ринкової інформації. Планування сучасного аграрного бізнесу не може не враховувати як поточні, так і довгострокові фактори розвитку глобального ринку.
 
На думку експертів компанії «УкрАгроКонсалт», основоположними цілями у діяльності українського бізнесу є:
 
  • нарощування виробничого потенціалу до 65–70 млн т до 2020 рр. за рахунок підвищення ефективності виробництва внаслідок застосування найсучасніших технологій;
  • широке поширення сучасних технологій дозволить для підвищення ефективності виробництва в цілому;
  • вдосконалення логістичної складової при експорті зерна (збільшення потужностей зі зберігання та перевалки, розвиток річкових перевезень, оптимізація тарифів із перевезення, зберігання та перевалки);
  • розширення ринків збуту за рахунок країн з економікою, що зростає з населенням, а також за рахунок зростання поставок у Європу;
  • мінімізація втрат при збиранні та зберіганні вирощеного врожаю;
  • підвищення якості виробленої в Україні продукції (олійних культур) для задоволення потреб споживачів;
  • удосконалення законодавчої бази в сегменті земельних питань.
 
Російські рекорди
Про досягнення російських аграріїв у сезоні 2013–2014 р. під час конференції «Зерно Причорномор'я. Розширюючи горизонти» розповів генеральний директор компанії «ІКАР» Дмитро Рилько.
 
На сьогодні Росія займає 11–12 % на світовому ринку пшениці, 11 % - на ринку ячменю і 3 % на ринку кукурудзи. До кінця сезону РФ сподівається експортувати близько 24,1 млн т зерна, що є рекордним показником. Цікавий той факт, що російські експортери збільшили частку експортних відвантажень у нетрадиційні країни: Індонезію, Перу, Мексику. Частка експорту в такі країни в поточному сезоні становить близько 18 %. У той же час частка відвантажень на традиційний єгипетський ринок скорочується із 50–60 % до 29 %.
 
Доповідач звернув увагу на зміни в спектрі якості експортного зерна. Росія агресивно нарощує частку пшениці з рівнем протеїну 13,5 % в загальному експорті пшениці. Крім того, частка пшениці з протеїном 12,5 % також істотно зросла в сезоні 2013–2014 рр.
 
Серед фундаментальних чинників розвитку російського зернового ринку експерт виділив тенденцію відновлення тваринницького сектора, а саме в сегменті птахівництва та свинарства. У 2014 р. Росії вдалося знизити залежність від імпорту від м'яса до 22 % в порівнянні з 43 % в 2005 р. Цей тренд збережеться і надалі, враховуючи державну підтримку сектора до 2020 р.
 
На внутрішньому ринку зерна спостерігається зростання цін, як на продовольче зерно, так і на фуражне (ячмінь і кукурудза) у зв'язку з високим попитом. Це призведе до того, що на початок сезону 2014–2015 р. прогнозуються надзвичайно низькі перехідні запаси в цілому по країні на рівні 10,7 млн т проти рекордно низьких запасів у 11 млн т у минулому сезоні.
 
Щодо контурів майбутнього сезону, в 2014–2015 році Росія зможе поставити на експорт 24,8 млн т зерна при виробництві 93 млн т.
 
В цілому конференція пройшла на позитивній ноті. Учасники змогли отримати не тільки найбільш актуальну та професійну інформацію про тенденції розвитку світового аграрного бізнесу, а й досягти коротко- і довгострокових бізнес-домовленостей.

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.