agro business 160 160

Скільки коштуватиме гектар для аграрія в 2015 році

/ Економічний гектар / Вівторок, 27 січня 2015 14:14
Юрій КЕРНАСЮКк. е. н., ст. наук. співробітник лабораторії маркетингу,
економ. аналізу та захисту інтелектуальної власності
КДСГДС НААН
У 2015 році кожний вітчизняний сільськогосподарський товаровиробник змушений буде зробити непростий вибір: де і на чому зекономити з огляду на обмеженість як власних фінансових ресурсів, так і банківських кредитних.

 

Для більшості аграріїв цей рік виявиться досить непростим з огляду на значне подорожчання впродовж останніх місяців вартості матеріально-технічних ресурсів та непередбачувану кон’юнктуру ринку сільськогосподарської продукції.
 
За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, станом на 17 грудня 2014 р. фактичні витрати коштів сільськогосподарських підприємств становили понад 56 млрд грн, або 98,6 % від планової потреби (на 8,2 млрд грн більше, ніж на відповідну дату 2013 року). Власних коштів було витрачено близько 50,9 млрд грн, (або 101,5 % від потреби) та залучено кредитів на суму 5 млрд грн (або 76,5 % від потреби) .
 
altСуттєве збільшення витрат на осінню польову кампанію, якщо порівнювати з минулим 2013 роком, відбулося, переважно, за рахунок різкого підвищення вартості мінеральних добрив, пально-мастильних матеріалів, запчастин, а також засобів захисту рослин внаслідок прискорення інфляційних процесів в економіці та зниження курсу національної грошової одиниці.
 
Водночас, незважаючи на ускладнення економічної ситуації та складні погодні умови осені 2014 року, аграріям в цілому вдалося з найменшими втратами завершити сівбу озимих зернових.
 
Так, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства озимі культури на зерно та зелений корм під урожай 2015 р. були посіяні на загальній площі 8,97 млн га, або 107 %, в тому числі: озимі культури на зерно 8,0 млн га, або 109 % до площ посіяних під урожай 2014 р. (пшениці — 6,8 млн га, або 112%, ячменю — 1,1 млн га, або 97 %, жита — 149,6 тис. га, або 75 %) та озимий ріпак на зерно посіяний на площі 891,6 тис. га, або 95 %. Обстеження посівів озимих зернових культур станом на 26 грудня 2014 р. показує, що сходи отримано на площі 7,7 млн га (96 % до посіяних), з них у доброму та задовільному стані 6,3 млн га (82 %), в слабкому та зрідженому — 1,4 млн га (18 %). За експертною оцінкою 4 % посівів (283 тис. га) не утворили сходів.
 
Непростий рік для агробізнесу
Минулий рік, як ніколи, зумовив значні випробування для вітчизняних аграріїв у частині формування складних погодних умов посушливого літа і осені та погіршення фінансово-економічної ситуації в країні. Про це свідчить, зокрема, статистика зростання собівартості продукції в аграрному секторі економіки, для оцінювання якої можна скористатися показником сукупного індексу витрат.
 
Сукупний індекс витрат на виробництво сільськогосподарської продукції — середньозважена величина з індексів цін виробників промислової продукції та продукції сільськогосподарського походження, що використовуються у сільському господарстві, індексів тарифів на послуги, які надаються сільськогосподарським товаровиробникам, та оплати праці в сільському господарстві.
 
За даними аналізу інформації Державної служби статистики України, що оприлюднюється у кінці кожного місяця, рівень сукупного індексу витрат на виробництво сільськогосподарської продукції у січні-листопаді 2014 р., порівняно з попереднім аналогічним періодом минулого року, становив 132,2 %, в тому числі продукції рослинництва — 135,1 %, тваринництва — 124,6 % (діагр. 1, табл. 1).
 
Таблиця 1. Фактичні, орієнтовні, очікувані і прогнозні витрати
в галузі рослинництва на 1 га (для сільськогосподарських підприємств), грн
alt
 
Найвищі середньомісячні темпи зростання сукупного індексу витрат на виробництво сільськогосподарської продукції були зафіксовані в березні-квітні та листопаді, відповідно 109,1 %, 112,8 % та 105,3 %.
 
Діагр. 1. Рівень динаміки зміни сукупного індексу витрат на виробництво
сільськогосподарської продукції у січні-листопаді 2014 р.
(до попереднього місяця)
alt
Джерело: складено за даними Державної служби статистики України
 
Серед усіх видів ресурсів, які використовувалися у сільському господарстві, найбільше зросла вартість мінеральних добрив — майже на 53,2 %, далі суттєво подорожчали запчастини для автотранспорту — 40,7 % і нафтопродукти — 40,6 %. Тарифи на послуги в сільському господарстві загалом підвищилися на 38,4 %, ціна електроенергії — на 33 % (діагр. 2).
 
Діагр. 2. Індекси основних складових сукупного індексу витрат на виробництво
сільськогосподарської продукції у січні-листопаді 2014 р.
alt
Джерело: складено за даними Державної служби статистики України
 
Дещо нижчими темпами торік зростали витрати на придбання кормів промислового походження, що становлять 20,3 %, та найменш серед усіх елементів сукупного індексу підвищилася оплата праці — лише на 10,5 %.
 
В цілому індекс цін на матеріально-технiчнi ресурси промислового та сільськогосподарського походження, що використовуються в аграрному виробництві, сягав відповідно 135,4 % та 132,5%.
 
Тренди зростання витрат і прогноз на 2015 рік
Чого очікувати аграрію в 2015 році ? Це питання сьогодні цікавить багатьох сільгоспвиробників, і насамперед стосується певних очікувань та можливих трендів зростання витрат на виробництво сільськогосподарської продукції.
 
Передусім показник інфляції 13,1%, запланований у бюджеті цього року, на думку багатьох експертів, є доволі оптимістичним, тому висловлюються припущення щодо можливого очікуваного його підвищення до рівня щонайменше 17-18 %.
 
Ефективність ведення агробізнесу значною мірою залежатиме від того, наскільки достовірно сільгоспвиробники зможуть передбачати в цьому році перспективи свого розвитку та враховуватимуть усі витрати. Це дозволить визначити резерви реальної економії та здійснити оптимізацію витрат.
 
В аграрному секторі, зокрема в рослинництві, найбільшими статтями витрат є вартість паливно-мастильних матеріалів і добрив. Основою для їх виробництва є імпорт нафти та газу. Вартість паливно-мастильних матеріалів займає одну з найбільш вагомих часток витрат у структурі собівартості продукції рослинництва, і визначатиметься більшою мірою коливанням курсу національної грошової одиниці. Водночас певний вплив справлятиме також світова ціна бареля нафту, що останніми місяцями демонструвала тренд до зниження.
 
З урахуванням наявних тенденцій та інфляційних очікувань у 2015 р., за розрахунками, обґрунтованим може бути прогноз зростання витрат на 1 га у рослинництві до 7567,4 грн порівняно з очікуваним у 2014-му 6333,5 грн (табл. 2).
 
Таблиця 2. Розрахунок прогнозованої собівартості виробництва озимої пшениці
за орієнтовної середньої урожайності 4,5 т/га
alt
 
Враховуючи поточну кон’юнктуру цін на ринку матеріально-технічних ресурсів та інші складові елементи витрат, очікувані прогнозовані виробничі витрати на 1 га озимої пшениці для рівня урожайності 4,5 т/га знаходитимуться у межах 9970,7 грн (табл. 2).
 
У розрахунках враховано виробничі витрати на виконання основних агротехнологічних операцій з підготовки ґрунту, внесення добрив, сівби насіння, догляду за посівами, захисту рослин та збирання і транспортування врожаю. Вартість використаних у розрахунках ресурсів визначалася за допомогою методу експертних оцінок та за даними моніторингу цін на ринку матеріально-технічних ресурсів.
 
Орієнтовний багатоваріантний розрахунок прогнозованої собівартості виробництва озимої пшениці на 2015 р., залежно від очікуваної її середньої урожайності та рівня цін на пально-мастильні матеріали наведено в табл. 3.
 
Таблиця 3. Залежність прогнозованої собівартості виробництва озимої пшениці у 2015 р.
від середнього рівня її урожайності і ціни ПММ
alt
 
Таким чином, при урожайності озимої пшениці 4,5 т/га, яку можна одержати за рахунок чіткого дотримання інтенсивної технології її вирощування, своєчасного проведення захисту рослин, внесення необхідної для формування врожаю кількості добрив та сприятливих погодно-кліматичних умов року, а також середньозваженої ціни 1 л пально-мастильних матеріалів 20 грн очікувана повна собівартість її виробництва становитиме 2215,7 грн/т. В той же час при середній урожайності 3,0 т собівартість 1 т зерна озимої пшениці може становити 3323,6 грн.
 
Відтак, кожен сільгоспвиробник у 2015 р. має чітко визначитися, де і на яких напрямах сьогодні реально зменшити витрати для забезпечення конкурентоспроможності аграрного виробництва. Особливу увагу слід звернути на зменшенні непродуктивних витрат паливно-мастильних матеріалів за рахунок раціонального використання машино-тракторного парку, а також удосконалення обліку і контролю використання інших ресурсів на підприємстві.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.