agro business 160 160

Ризики осінньої посівної

/ Економічний гектар / П'ятниця, 04 вересня 2015 12:43
Олександр МАСЛАКканд. економ. наук,
керівник Центру стратегічних досліджень АПК 
Сумського національного аграрного університету
Фінансова та політична нестабільність в країні негативно впливає на господарську діяльність аграріїв. Ціни на зерно та олійне насіння знижуються, а ресурсне забезпечення дорожчає. У таких умовах доводиться планувати та розпочинати виробництво зерна врожаю 2016 року.

 

Прогнози посівної
В Україні триває осіння посівна кампанія. Проте темпи її стримує спекотна суха погода. Запасів продуктивної вологи в другій половині серпня не вистачало в Київській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Черкаській, Запорізькій та частині Волинської областей. Загалом бракувало вологи на площах близько 250 тис. га, або до 15% від запланованих під посів озимих культур.
 
Отже, одними з перших ризиків, яких доводилося уникати аграріям, виявилися погодні умови. Разом з тим, краще за інших регіонів готували грунт під посів озимих культур в Одеській, Миколаївській, Хмельницькій і Вінницькій областях. У третій декаді серпня аграрії повністю забезпечили власні потреби насіння, засобів захисту рослин та мінеральних добрив.
 
Динаміка посівних площ озимих культур в Україні
Джерело: Держстатслужба, 2015, 2016 рік — прогноз Мінагропроду
 
Якщо торік у всіх категоріях господарств було посіяно майже 9 млн га озимих культур, то в нинішньому році значно поменшає аграріїв, які вкладатимуть кошти в осінню посівну кампанію. Так, під урожай 2016 року озимини передбачається посіяти на площі 7,4 млн га, що менше порівняно з минулим роком на 18 %. В осінніх посівах, як правило, щороку домінують пшениця та ріпак. За оцінками експертів ринку, площа під ріпаком становитиме 850 тис. га, озимою пшеницею — 6,2 млн га. Порівняно з минулим роком площі під ріпаком зменшаться на 5%, а під пшеницею — близько 10 %. На скорочення посівів озимих культур більше впливатиме ситуація на внутрішньому аграрному ринку, а саме здешевлення зерна та подорожчання матеріально-технічних ресурсів. При цьому на світовому ринку зберігатиметься підвищений попит на продовольче та технічне зерно.
 
Світовий ринок
За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), у 2015-2016 маркетинговому році (МР) світове виробництво ріпаку становитиме 64,6 млн т, що на 10% менше минулого сезону. Прогнозується зменшення обсягів виробництва цього насіння у країнах ЄС на 14%, Канаді — 17%, Китаї — 3 %. Разом з тим, в Індії виробництво ріпаку зросте на 6%, до 7,5 млн т.
 
Зростання цін на енергоносії та продовольство вивело ріпак на провідне місце серед сільськогосподарських культур, які є сировиною для виробництва біоенергетичних ресурсів, зокрема біодизелю, та продуктів харчування. Очікується, що через зменшення виробництва, обсяги світового використання ріпаку зменшаться. Так, світове споживання оцінюють на рівні до 68 млн т, що менше від минулорічного, проте перевищуватиме виробництво нового сезону. При цьому залишки на кінець 2015-2016 МР знизяться 3,4 млн т, що майже на половину менше попереднього рівня.
 
Активність світової торгівлі теж спадатиме. Особливих змін серед постачальників та споживачів на зовнішніх ринках ріпаку не відбудеться. Головним експортером залишиться Канада, а найбільшими імпортерами Китай, Японія та країни ЄС-27. При цьому очікується зменшення Китаєм зовнішніх закупівель ріпаку з 4,5 млн т у минулому сезоні до 3,3 — у новому.
 
На відміну від ріпаку світове виробництво пшениці зростатиме. У новому зерновому сезоні планується зібрати 726 млн т, що на 4,5 млн т більше минулорічного показника. Лідерами з виробництва пшениці залишаться Європейський Союз, який передбачає отримати цьогоріч урожай до 148 млн т, та Китай за обсягом виробництва пшениці на рівні 130 млн т.
 
Одночасно зі збільшенням виробництва пшениці зростатиме її споживання. Світове споживання пшениці врожаю 2015 року буде рекордним та становитиме майже 715 млн т, що більше порівняно з минулим сезоном на 5,8 млн т. Незважаючи на зростання споживання зерна, його світові кінцеві запаси збільшаться. На кінець поточного сезону вони очікуються на рівні близько 221 млн т, що на 6% більше минулорічного показника.
 
Разом з тим, світова торгівля пшеницею знизить свою активність. Обсяг експортно-імпортних операцій на пшеницю досягне 157 млн т. Основними покупцями на світовому ринку залишаються Єгипет, країни ЄС-27, Бразилія та Індонезія. Головними експортерами цього зерна залишаться країни ЄС та США. Отже, на світовому ринку спостерігатиметься підвищений попит на продовольче та технічне зерно.
 
Фінансування
Одним із джерел поповнення обігових коштів аграріїв є вирощена продукція. Проте на початку маркетингового року ціни на більшість зернових культур та олійного насіння внутрішнього ринку знизилися. Якщо в травні пшениця продовольча 3 класу коштувала в середньому по Україні 3,6 тис. грн/т, то в липні ціни на неї знизилися до 3,2 тис. Пшениця фуражна подешевшала за цей період із 3 тис. грн/т до 2,8 тис.
 
На окремі види продукції рослинництва спостерігалася позитивна цінова ситуація. У травні 2015 року ріпак технічний у середньому по Україні коштував 7,5 тис. грн/т, продовольчий — 7,6 тис. Упродовж липня-серпня ціни на це насіння постійно зростали та досягли в середині серпня на технічний ріпак — 8,4 тис. грн, продовольчий — 8,5 тис. грн за 1 тонну. Прогнозується ціни на зерно та олійне насіння будуть поступово зростати та утримуватимуться впродовж сезону на високому рівні. Причинами цього буде обмеження пропозиції внаслідок загострення конкуренції на ринку та зменшення виробництва порівняно з минулим роком, зростаючий попит, а також девальвація гривні.
 
Підтвердженням цього є стабільна цінова ситуація на світовому ринку. Так, світові ціни на ріпак упродовж поточного року утримуються на високому рівні. Основною причиною цього було підвищення споживчого попиту. На початку 2014-2015 МР (жовтень 2014 року) ціна ріпаку на Гамбурзькій біржі з базисом поставки СІF становила $412 за 1 тонну, проте в червні підвищилася до $451. Світові ціни на пшеницю знаходяться на сталому рівні. У середині серпня ціни пшениці на світових товарних біржах, залежно від її якості, знаходилися у межах $186-196 за 1 тонну.
 
Додатковим джерелом фінансування є отримання позик. Мінагропрод України інформувало про поліпшення ситуації з кредитного забезпечення агропромислового комплексу. За оперативними даними цього ж відомства, з початку року до середини серпня 1681 підприємство отримали кредитів на суму понад 9,8 млрд грн. Це у 1,4 разу перевищує відповідний показник аналогічного періоду минулого року. До того ж, загальна сума кредитів у користуванні підприємств агропромислового комплексу становила на той час 117,4 млрд грн.
 
Забезпечення насінням
Одним з основних завдань осіннього комплексу робіт є забезпечення насінням. За даними департаменту землеробства та технічної політики Мінагропроду, загальна потреба у насінні озимих культур становила близько 1,6 млн т, у тому числі пшениці 1,3 млн т, жита — 36 тис. т, ячменю — 198 тис. т, ріпаку — 5 тис. т. Для забезпечення потреб аграріїв на пільгових умовах ДП «Державний резервний насіннєвий фонд» пропонувало 9,4 тис. т насіння озимих культур. Загалом до Державного реєстру виробників насіння та садивного матеріалу внесено 713 суб’єктів господарювання, які формують додаткову пропозицію насіння на внутрішньому ринку. Через анексію Криму, окупацію частини територій Донеччини і Луганщини, а також посилення атестаційних вимог це на 200 менше, ніж у минулі роки.
 
Більшість аграріїв самостійно здійснюють вирощування насіння пшениці для забезпечення власних потреб. При цьому, як правило, щорічно купується насіння супереліти або еліти та формують власні насінницькі посіви. Такий підхід зменшує витрати на посівний матеріал, адже витрати на придбання насіння еліти пшениці озимої у спеціалізованих підприємствах становлять близько 5 тис. грн/т. При цьому собівартість вирощування насіння наступних репродукцій становить 2,8-3,0 тис. грн за 1 тонну. При вирощуванні ріпаку, як правило використовуються, гібриди або сорти провідних світових компаній, або спеціалізованих вітчизняних підприємств. Упродовж серпня 2015 року ціни на елітне насіння озимої пшениці становили близько 5 тис. грн/т. У свою чергу, гібриди ріпаку іноземної селекції пропонували на внутрішньому ринку від $170 і вище за 1 посівну одиницю (1,5 млн шт. насінин), якої за рекомендаціями продавців достатньо для посіву на площі 3 га.
 
Ринок добрив
Вагомим фактором впливу на майбутній урожай озимих культур має повноцінне внесення мінеральних добрив. Від дотримання норм внесення добрив залежить рівень урожайність культур. Без добрив не можна отримати високих урожаїв. Визначення потреби в удобренні сільськогосподарських культур є складним і відповідальним завданням. Встановлюючи норми й співвідношення мінеральних добрив, необхідно враховувати грунтово-кліматичні умови, призначення врожаю та його прогнозований урожай, сорт, попередник та його удобрення, вологозабезпеченість, фітосанітарний стан полів, загальний рівень агротехніки тощо.
 
На вітчизняному ринку мінеральних добрив утримуються високі ціни на мінеральні добрива. Разом з тим, після значного подорожчання хімічної продукції у березні спостерігалося зниження цін у наступні періоди. Тож у серпні середні ціни вітчизняного ринку 1 т аміачної селітри становили від 8,2 до 8,5 тис. грн, карбаміду 8,7-9,3 тис., карбамідно-аміачної суміші — 7,5-7,8 тис., діамофоси — 12,9 тис., нітроамофоски російського виробництва — 10,6 тис. грн.
 
Очікувані витрати
Загалом осінній комплекс робіт є більш витратним у структурі витрат при вирощуванні сільськогосподарських культур. Так, в осінній період робіт витрати на вирощування пшениці озимої становлять близько 40% від загальних витрат на вирощування цієї культури. У свою чергу, витрати на вирощування озимого ріпаку перевищуватимуть 50% загальних витрат.
 
Отже, враховуючи поточну цінову ситуацію на вітчизняному ринку зерна та матеріально-технічних ресурсів при вирощуванні ріпаку озимого загальні господарські витрати на 1 га становитимуть близько 15 тис. грн. За врожайності 35 ц/га, ціни реалізації ріпаку 8 тис. грн/т прибуток з 1 га становитиме майже 13 тис. грн, що забезпечить рентабельність близько 85%. При вирощуванні пшениці озимої загальні господарські витрати на 1 га становитимуть 11,5 тис. грн. За врожайності 5 ц/га, ціни реалізації пшениці продовольчої 3,4 тис. грн/т, прибуток з 1 га становитиме 5,5 тис. грн, що забезпечить рентабельність майже 50%.

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.