Привабливість олійних культур

/ Економічний гектар / П'ятниця, 20 листопада 2015 13:11
Олександр МАСЛАКканд. економ. наук, 
керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
За останні роки виробництво та переробка олійного насіння стала одним із привабливих напрямів діяльності аграрного бізнесу. Цьому сприяли постійний попит на олійне насіння, олію та шрот, високі закупівельні ціни та помірні виробничі витрати. Цей сезон не виняток. Тож аграрії, зібравши врожай, сподіваються отримати відповідні прибутки.

 

Вітчизняне виробництво
Виробництво олійних культур належить до основних напрямів діяльності в сільському господарстві України. Підтвердженням цього є зайнятість ними посівних площ. Торік усіма категоріями господарств засівалося 26,7 млн га ріллі. При цьому олійні культури займали майже 30 % всіх площ. До того ж, і минулого року частка олійних культур в структурі посівів знаходилася та такому ж рівні.
 
Цьогоріч валовий збір основних видів олійного насіння в Україні очікується близько 16,3 млн т, що на рівні минулого сезону. При цьому виробництво ріпаку скоротиться до 1,76 млн т проти 2,2 млн т торік, а виробництво сої зросте до рекордних 4 млн т проти 3,87 млн т.
 
Динаміка виробництва насіння соняшнику в Україні
Джерело: Держстат України; 2015 рік — прогноз
 
Основою вітчизняного виробництва олійних культур є насіння соняшнику. Його частка у загальному виробництві цієї групи культур становить майже дві третини. Упродовж останніх років в Україні спостерігалася тенденція до збільшення виробництва насіння соняшнику. Якщо у 2005 році врожай цієї культури становив 4,7 млн т, то у 2015-му очікується близько 11 млн т. Цьому сприяло утримання великих масштабів господарювання. Нинішнього року посівні площі під культурою становили майже 5 млн га, що на третину більше 2005-го. З розширенням площ під культурою підвищувалася врожайність. Якщо у 2005 році врожайність соняшнику становила 12,8 ц/га, то нинішнього — понад 20 ц/га.
 
Найбільші площі олійних культур зосереджувалися у Кіровоградській (743 тис. га), Запорізькій (568), Дніпропетровській (558) та Полтавській (536 тис. га) областях. При цьому в цих же регіонах були більш масштабні площі під соняшником. Домінуюче вирощування соняшнику зосереджувалося у великих та середніх сільськогосподарських підприємствах. Так, частка посівів соняшнику у сільськогосподарських підприємствах становила 60%, фермерських господарствах — 20%. Решта — господарствами населення.
 
Світове виробництво
Олійні культури виробляють у багатьох країнах, проте соняшник — здебільшого на євразійському континенті. У структурі виробництва олійних культур домінують соєві боби. Вони займають більше половини світового виробництва олійної сировини, тоді як ріпак — 12%, насіння хлопку, соняшник — по 8 %.
 
За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), у 2015-2016 маркетинговому році (МР) очікується виробити 40,5 млн т соняшнику, що на рівні з попереднім сезоном. При цьому площа вирощування за останні п’ять років суттєво не змінювалася. У цьому сезоні вона становить 23,27 млн га, що на 0,3% менше попереднього рівня.
 
Динаміка світового виробництва насіння соняшнику
Джерело: USDA: жовтень, 2015 року
 
Окремі країни зменшили виробництво соняшнику. Зокрема, країни ЄС скоротили виробництво порівняно з попереднім сезоном на 1 млн то, до 7,9 млн; Турція — на 0,2 млн т, до 1 млн т. На зменшення врожаю вплинула надзвичайно спекотна погода. Разом з тим, у Російській Федерації та Україні виробництво цього насіння збільшилося.
 
Зростання чисельності населення у світі забезпечує стабільний попит на олійні культури та, зокрема, соняшник, оскільки у країнах із низьким рівнем доходів населення олія соняшникова використовується як дешевий висококалорійний продукт у харчуванні людей, а шрот — як цінна добавка до раціонів годівлі тварин. Тому існуючий попит й надалі стимулюватиме виробництва цих видів продукції.
 
Споживання і торгівля
Світове споживання соняшнику має тенденцію до зростання. Якщо у 2005-2006 МР його споживали 29,6 млн т, то в сезоні 2013-2014 років досягло свого історичного максимуму: а саме 42,1 млн. У поточному сезоні попит на це олійне насіння очікується на рівні 40,7 млн т, що на півмільйона більше минулорічного. Незважаючи на зменшення споживання, у цьому сезоні його рівень перевищуватиме виробництво. Це негативно позначилося на світових запасах насіння. На кінець 2015-2016 МР вони становитимуть 2,1 млн т, що на 13% менше минулорічного рівня.
 
Активність світової торгівлі зменшиться. Обсяг сезонного експорту соняшнику очікується у межах 1,3 млн т, що майже на третину поступатиметься рівню минулого року. Загалом частка зовнішнього продажу соняшнику відносно внутрішнього споживання становить до 3%, що пояснюється задоволенням потреб світових споживачів не сировиною, а олією та шротом. У структурі світового експорту соняшнику найбільшу частку займають країни ЄС, що забезпечують майже третину світової торгівлі.
 
Найбільшим імпортером соняшнику є Туреччина. У новому сезоні обсяги закупівель продукції країною дорівнюватимуть 34% світового імпорту. Таким чином, обсяги зовнішніх закупівель Туреччиною цієї олійної сировини становитимуть 400 тис. т, що на 18% поступатиметься попередньому сезону. Разом з тим, у найближчій перспективі країна намагатиметься забезпечити потреби внутрішнього ринку за рахунок підвищення урожайності та збільшення зовнішніх закупівель.
 
Продукти переробки
У 2015-2016 МР прогнозується виробити 15,4 млн т соняшникової олії, що на 1,4% більше попереднього року. Збільшення виробництва олії відбудеться у Російській Федерації, Україні та Аргентині. Світове споживання соняшникової олії залишиться на рівні минулого сезону та становитиме 14,5 млн т. На відміну від ріпакової та соєвої, соняшникову олію переважно використовують на харчові цілі. Світові кінцеві запаси олії соняшникової зменшаться. Очікується, що вони становитимуть на кінець поточного сезону 1,2 млн т, що на 14% менше попереднього рівня.
 
За підсумками 2014-2015 маркетингового року (МР) Україна в черговий раз стала світовим лідером з виробництва олії соняшникової завдячуючи виробництву 4,26 млн т цього продукту та лідером світового експорту з обсягом 3,86 млн т. Загалом у світовому експорті олії соняшникової частка України становить 53%. Для порівняння: експорт олії з Росії становитиме понад 1,5 млн т, або 19% світового продажу, Аргентини — 0,5 млн т (7%). Минулого сезону українська олія соняшникова експортувалась майже до 100 країн світу. При цьому найбільшими імпортерами були Індія, Китай, країни ЄС та Близького Сходу.
 
Структура світового виробництва олійного насіння у 2015-2016 МР
Джерело: USDA: жовтень, 2015 року
 
У новому сезоні очікується збільшення світового виробництва соняшникового шроту до 16,2 млн т, що на 1,3% перевищуватиме торішній показник. Виробництво соняшникового шроту зосереджено в країнах, що займаються вирощуванням насіння, а саме: Україні, Росії, Аргентині та країнах ЄС. Зокрема, країни ЄС більшість виробленої продукції залишають для потреб внутрішнього ринку, на відміну від України, яка майже всю отриману продукцію експортує. Загалом обсяги споживання шроту поступатимуться його виробництву та становитимуть 15,7 млн т. Разом з тим, світові запаси такого шроту зменшаться. На кінець 2015-2016 МР вони оцінюються у межах 729 тис. т. Обсяг експорту соняшникового шроту з України у новому сезоні оцінюється експертами USDA на рівні 4 млн т, що перевищує показник попереднього року на 0,45 млн т.
 
Цінова ситуація
У другій половині 2014-2015 МР на світових товарних біржах спостерігалася тенденція до зростання цін на соняшник. Якщо в травні нинішнього року ціни Ротердамської біржі на умовах поставки CIF становили $406 за 1 тонну, то у вересні підвищилися до $431/т. Загалом середні світові ціни 2014/15 МР становлять $432/т, що нижче попереднього сезону на 7 відсотків.
 
Внутрішні ціни на соняшник формуються під впливом світових цін на олійне насіння. Експортні ціни на український соняшник нового урожаю за останню декаду жовтня виросли на $5 і становили на початок листопада $425-435/т (FOB) з поставками в жовтні-листопаді поточного року. Тож стримування аграріями продажів на внутрішньому ринку, інформації про зниження урожайності цієї культури вплинуло на загострення конкуренції.
 
На внутрішньому ринку України соняшник користується постійним попитом, про що свідчить зростання на нього закупівельних цін. На початку вересня 2015 року соняшник в середньому по Україні коштував 7,6 тис. грн/т. Упродовж сезону ціни на це насіння постійно зростали та досягли в кінці жовтня поточного року 9,3 тис. грн/т. Для порівняння: в цей же період ціни на сою становили 8,2 тис. грн, ріпак технічний — 8,5 тис. грн./т. Надалі ціни утримуватимуться на високому рівні.
 
Нинішня цінова ситуація внутрішнього ринку на соняшник порівняно зі світовими цінами, вигідність географічного розташування впливає на підвищення попиту на насіння. До того ж, зростання вітчизняних потужностей з переробки олійного насіння впливає на загострення конкуренції між переробниками та експортерами в Україні. Отже, враховуючи прогнози до утримання високого попиту на соняшник та продукти його переробки в світі, варто очікувати подорожчання продукції в Україні.
 
Зацікавленість аграріїв до соняшнику пояснюється високою його рентабельністю, про що свідчать проведені розрахунки з вирощування у 2015 році. При інтенсивній технології загальні витрати на 1 га становитимуть близько 15 тис. грн. Враховуючи врожайність 30 ц/га, собівартість 1 т продукції дорівнюватиме 5 тис. грн, ціну продажу продукції на рівні 8 тис. грн/т, доходи з одного гектару становлять 24 тис. грн, прибуток — 9 тис. грн, що забезпечить рентабельність понад 60 %.
 
Перспективи
Поточний сезон передбачається непростим для олійного ринку. Після тривалої тенденції до зростаючого попиту, олійний ринок вступає у період перевищення пропозиції над попитом. Як наслідок на світовому олійному ринку у 2015-2016 МР прогнозується зниження цін на насіння та продукти його переробки, що, окрім перевиробництва, впливало здешевлення нафти та фінансова криза.
 
Структура світових виробників олійного насіння у 2015-2016 МР
Джерело: USDA: жовтень, 2015 року
 
Враховуючи урожай соняшнику до 11 млн, олії соняшникової понад 4,2 млн т, Україна залишиться світовим лідером з виробництва та експорту соняшнику, олії соняшникової та шроту. До того ж, очікується незначне збільшення внутрішньої переробки насіння ріпаку та сої, що дасть можливість завантажити існуючі потужності підприємств та зменшити залежність від насіння соняшнику. Проте переробка сої та ріпаку стримується через їх масовий експорт. Так, експорт ріпаку наразі перевищує 96% від його виробництва, сої — 60 %.
 
Разом з тим, український олійний ринок збереже свою інвестиційну привабливість, потужний експортний потенціал олії соняшникової при одночасному повному забезпеченні потреб внутрішнього ринку. Таким чином, потужності з переробки олійного насіння зростуть і становитимуть на кінець 2015 року 16 млн т, що дозволить переробляти весь вирощений урожай.

 

 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.