Розвиток ринку овочів

/ Економічний гектар / Вівторок, 14 червня 2016 13:08
Олександр МАСЛАКканд. економ. наук,
керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Внутрішній ринок овочів насичений продукцією. За рахунок товарної пропозиції господарств населення та агропідприємств, імпорту в міжсезоння, на споживчому ринку відсутній дефіцит у цій продукції. Разом з тим, упродовж останніх двох років у сільськогосподарських підприємствах спостерігається зростання ефективності виробництва овочів.

 

Виробництво
Основне виробництво овочів зосереджено в господарствах населення. Минулого року в Україні було вироблено 9,2 млн т овочів, з яких господарствами населення — 7,9 млн. Таким чином, частка дрібнотоварного виробництва у загальних обсягах вирощеної продукції становить 86%. Подібна ситуація у структурі виробників овочів спостерігалася і в попередні роки.
 
Загалом помітні незначні коливання обсягів виробництва овочів. Торішній урожай виявився найнижчий за останні п’ять років. На це вплинуло зменшення загальної площі під овочевими культурами та зниження урожайності. Так, у 2015 році площа збирання овочів становила 0,45 млн га, що менше попереднього року на 3,6% та на 11,3% порівняно з 2011-м. В Україні найбільші площі овочевої групи культур відведені під помідори. Торік ця культура займала 75,4 тис. га, що становить 16,9% від загальної площі під овочами. До п’ятірки більш популярних овочевих культур, крім томатів, потрапили капуста, цибуля, огірки та морква. Найбільші площі під овочами розташовані у Херсонській (41,5 тис. га), Дніпропетровській (35,1 тис.), Харківській (30,6 тис.), Одеській (30,1 тис. га) областях.
 
Динаміка виробництва овочів в Україні
Джерело: Держстат України, 2016 рік
 
Своєю чергою, середня урожайність овочів у 2015 році становила 206,1 ц/га, що нижче попереднього року на 6,5 ц. Сільськогосподарські підприємства мали вищу урожайність порівняно з господарствами населення. Якщо торік середня урожайність на площах населення сягала 192,6 ц/га, то за промислового виробництва цей показник дорівнює 363,1 ц/га. Цього вдалося досягнути за рахунок вищого рівня організації технологічних процесів.
 
Структура площ збирання овочів в Україні урожаю 2015 року
Джерело: Держстат України, 2016 рік
 
Вирощування овочів у господарствах населення не дозволяє застосовувати інноваційні технології. При цьому відсутні підходи системного обробітку площ, застосування якісних насіннєвих матеріалів, спостерігається недотримання сівозмін, що сприяє розвитку хвороб та розповсюдженню шкідників. Тож якість та врожайність отриманої продукції знаходитися на низькому рівні. Разом з тим, вирощеного та зібраного врожаю вистачає для забезпечення потреб внутрішнього ринку.
 
Споживання
Овочі належать до групи продуктів повсякденного харчування. За офіційною статистикою, у 2014 році споживання овочів на одну особу в Україні становило 163,2 кг, при цьому очікуваний показник 2015-го сягав 161,6 кг. Враховуючи раціональні норми харчування, визначені Міністерством охорони здоров’я, населення країни має споживати 161 кг овочів за один рік. Упродовж останніх п’яти років цей показник не опускався нижче рекомендованого рівня. Для порівняння: споживання молока та молокопродукції було меншим на 41%, м’яса та м’ясопродукції на — 32%, і цей перелік можна продовжувати. Таким чином, овочеві продукти виступають для населення України одним з основних джерел вітамінів, необхідних для підтримання здорового способу життя.
 
Споживання овочів у регіонах України суттєво відрізняється. За даними Держстату, найбільше з’їдають овочів на одного жителя в рік у Полтавській, Миколаївській, Херсонській та Дніпропетровській областях. Менше за інших споживають овочів жителі Луганської, Івано-Франківської та Житомирської областей, в яких рівень споживання не перевищував 150 кг на одну особу.
 
Динаміка використання овочів в Україні
Джерело: Держстат України, 2016 рік
 
Пропозиція овочів на споживчому ринку формується за рахунок реалізації продукції, вирощеної у сільськогосподарських підприємствах, надлишків овочів, вирощених населенням, запасів попередніх років та за рахунок імпорту. Упродовж останніх п’яти років наявність овочів на внутрішньому ринку перевищувала 10 млн т. Своєю чергою, продовольчий фонд овочів становить близько 6,9–7 млн т, витрачається на корм — 1,5–1,6 млн т, експортується близько 0,3 млн т. При цьому втрати досягають 1,3 млн т. До того ж, близько 40% овочів, що споживається в Україні, купується населенням у свіжому або переробленому вигляді. Більшість же потреб в овочах забезпечується за рахунок власного виробництва, тобто вирощування на присадибних ділянках.
 
Цінова ситуація
Протягом останніх п’яти років середні ціни на овочі мали тенденції до зростання. Якщо у 2011 році середня ціна реалізації овочів сільгосппідприємствами становила 1,9 тис. грн/т, то минулоріч підвищилася до 3,9 тис., а бо на 87%.
 
Подібна ситуація відбувалася за окремими видами овочів. Так, у 2015-му буряки столові коштували в середньому по Україні 3,5 тис. грн, що у 2,1 разу дорожче попереднього року. При цьому найвищі ціни були зафіксовані у Чернівецькій (4,95 тис. грн/т), Сумській (4,53 тис. грн), Житомирській (4,21 тис. грн) областях. Дешевше за інші регіони у цей же період продавали столові буряки у Вінницькій (2,1 тис. грн), Полтавській (2,59 тис. грн) та Запорізькій (2,61 тис. грн) областях.
 
До того ж, у 2015 року моркву реалізовували по 3,99 тис. грн/т, що вище порівняно з попереднім періодом у 2,3 разу, цибулю ріпчасту — 3,4 тис. грн/т (в 1,6 разу), капусту — 4,68 тис. грн/т (у 2,65 разу).
 
Для агропідприємств — виробників овочів минулий рік видався успішним. Про це свідчать економічні результати виробничої діяльності. Так, чистий дохід від реалізації овочів становив 1,87 млрд грн, що в загальному підсумку дало можливість отримати рентабельність на рівні 47,6%. Для порівняння: попереднього року цей показник сягав 16,7%, тобто був нижчим майже втричі.
 
Цьогоріч продовжилася тенденція до подорожчання овочів. За три місяці поточного року (січень-березень) агропідприємства реалізували на внутрішньому ринку 50,7 тис. т овочів. При цьому середня ціна реалізації становила 10,1 тис. грн/т, що перевищує рівень цін відповідного періоду минулого року в 1,9 разу.
 
Динаміка обсягів та цін реалізації овочів
Джерело: Держстат України, 2016 рік
 
На споживчому ринку подорожчання продукції було менш відчутним. За даними Держстату України, у березні поточного року при загальному здешевленні продуктів харчування відносно на 0,7%, ціни на овочі знизилися на 5%. Разом з тим, за останній рік (з березня 2015 по березень 2016 року) овочі подорожчали на 8,9%. При цьому ціни на продовольчу групу товарів зросли на 11,4%. Загалом на підвищення цін впливала загальноекономічна ситуація в країні, а саме збільшення виробничих та реалізаційних витрат.
 
Перспективи
Основною проблемою внутрішнього ринку овочів є збереження врожаю та повного забезпечення потреб споживчого ринку впродовж всього року. Наразі спостерігається надмірна пропозиція овочевої продукції у період збирання (липень-вересень) та зменшення пропозиції у зимово-весняний період. Така ситуація впливає на ціни: у період збирання вони мають найнижчий рівень, у міжсезоння — максимальний.
 
Тому в перспективі необхідно здійснювати розбудову інфраструктури ринку овочів, зокрема сховища для зберігання продукції та розвивати заготівельно-збутової мережу. Це допоможе зберегти якість продукції та забезпечити її пропозицію на ринку впродовж усього року, що зводитиме до мінімуму коливання цін.
 
За даними офіційної статистики, до 15% вирощених овочів псується та не використовується для споживання і годівлі тварин. Це відбувається через те, що у більшості дрібнотоварних виробників відсутні можливості для тривалого зберігання продукції та її подальшого продажу. Мережа заготівельно-збутової кооперації, яка існувала за радянських часів, була зруйнована, а натомість сучасна, ринкова ще не побудована. Влада створює умови для налагодження кооперативних відносин на ринку сільськогосподарської продукції, які є вкрай необхідними, але не в змозі розв’язати наявну проблему. Створення власних кооперативів виробників з подальшим продажем продукції через оптово-продовочі ринки, мережі супермаркетів, громадського харчування є бажаним результатом у розбудові сучасної заготівельно-збутової мережі. Такі кооперативи позитивно впливатимуть на формування цін та, як результат, збільшать доходи сільського населення.
 
Разом з тим, в Україні й надалі розвиватиметься промислове виробництво овочів. Сільськогосподарські підприємства із зацікавленістю розглядають можливості масштабного виробництва різних видів овочів та розбудови складської інфраструктури. Однорідність товарної продукції розширяє можливості її збуту. Сертифікована продукція із систематичними поставками є цікавою для великих супермаркетів та оптових ринків. При цьому закупівельні ціни є привабливими для виробників та забезпечують їх діяльність належними прибутками. У перспективі великотоварне виробництво збільшуватиме свою частку в загальних обсягах вирощеної продукції. Тож для України овочі залишаться не лише традиційним, а й стратегічним продуктом.
 
Влада підтримує будівництво сучасних сховищ для зберігання плодоовочевої продукції. Відтак, у країні функціонують сховища овочевої продукції для одночасного зберігання до 3 млн т, проте робота з розбудови складських потужностей продовжується й надалі. До того ж, сховища потрібно зробити максимально доступними передусім для дрібнотоварних виробників. Тому держава спільно з аграріями та місцевими органами влади повинна визначити, де потрібно будувати такі сховища з урахуванням потреб та особливостей регіонів.

 

 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть зупиняти свою роботу в разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах, оскільки весняні атаки на інфраструктуру вже призвели до критичного стану енергосистеми України.
Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть зупиняти свою роботу в разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах, оскільки весняні атаки на інфраструктуру вже призвели до критичного стану енергосистеми України.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З перших днів повномасштабної війни Kernel виділив вже понад 2,3 млрд грн на підтримку Збройних Сил України, зокрема закуповуючи необхідне обладнання для військових бригад. Зважаючи на необхідність зведення фортифікаційних споруд поблизу кордонів для зміцнення обороноздатності країни, компанія будує укріплення на Сумщині.
З перших днів повномасштабної війни Kernel виділив вже понад 2,3 млрд грн на підтримку Збройних Сил України, зокрема закуповуючи необхідне обладнання для військових бригад. Зважаючи на необхідність зведення фортифікаційних споруд поблизу кордонів для зміцнення обороноздатності країни, компанія будує укріплення на Сумщині.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.