Ринок обладнання з переробки агропродукції

/ Економічний гектар / Понеділок, 04 липня 2016 10:01
Ю. В. КЕРНАСЮКканд. економ. наук,
старший науковий співробітник лабораторії маркетингу,
економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності
Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН
В умовах значного коливання цін для аграрія одним із перспективних напрямів підвищення дохідності і зниження ризикованості агробізнесу є розвиток власної переробки частини сільськогосподарської продукції. Зокрема, це стосується виробництва круп, олії, первинної переробки молока і його фасування з подальшою реалізацією на ринку за вигідною ціною.

 

Вигідний напрям
диверсифікації агробізнесу
Аграрний сектор економіки останніми роками забезпечував стабільно високі темпи нарощування виробництва валової продукції, однак досить значна її частина не переробляється у готову сільськогосподарську продукцію з високою доданою вартістю, а здебільшого спрямовується на експорт як сировинні товари. Внаслідок цього товаровиробник і галузь в цілому недотримує на кожній тонні реалізованої продукції досить значні фінансові кошти, які необхідні для забезпечення розширеного відтворення і розвитку виробництва, оновлення матеріально-технічної бази сільського господарства, а також підвищення рівня доходів та зменшення безробіття сільського населення.
 
Світовий і вітчизняний досвід переконливо доводить необхідність стимулювання суб’єктів господарювання до впровадження і розвитку технологій з більшим рівнем переробки аграрної продукції, які дозволяють отримувати не лише вищу додану вартість, але й відкривають нові ринки її збуту.
 
Використання обладнання для переробки сільськогосподарської продукції є передусім одним із найбільш перспективних і економічно привабливих напрямків диверсифікації агробізнесу для малих та середніх господарств з огляду на значний ще нерозкритий потенціал розвитку цього виду діяльності в Україні.
 
Діагр. 1 Середні ціни від виробників за окремими видами
харчових продуктів в Україні за травень 2016 р.
Джерело: Складено за даними Державної служби статистики України
 
За умов економічно обґрунтованого розрахунку і аналізу потенційних споживачів цей напрям агробізнесу забезпечить прийнятний рівень окупності інвестицій та підвищення дохідності сільськогосподарської діяльності в цілому.
 
Безумовно, є певні застереження, які стосуються того важливого аспекту, що за рівнем продуктивності праці і економією на масштабі виробництва великі харчові переробні підприємства мають окремі ринкові і цінові переваги.
 
Однак невеликі і середні господарства спроможні також знайти власну нішу, реалізуючи якісну продукцію за доступною ціною за рахунок використання переваг кращої доступності сировини власного виробництва і уникнення втрат частини доходу внаслідок відсутності при цьому ланцюга посередника.
 
На користь доцільності розвитку в господарствах власної міні-переробки частини сільськогосподарської продукції свідчить і порівняння реалізаційних цін на окремі готові харчові продукти і сировину для їх виробництва (діагр. 1–2).

Діагр. 2 Середні ціни реалізації окремих видів продукції
сільськогосподарськими підприємствами у січні-травні 2016 р. 
(без ПДВ, дотацій, транспортних, експедиційних та накладних витрат)
 
Джерело: Складено за даними Державної служби статистики України
 
Пропозиція на ринку обладнання
з переробки агропродукції
Вітчизняні й іноземні компанії пропонують досить значну кількість обладнання різних напрямів та рівня переробки сільськогосподарської продукції. При цьому варто виділяти окремо обладнання, яке використовується для переробки аграрної продукції на харчові і нехарчові цілі, зокрема, поновлювальні джерела енергії.
 
Якщо брати до уваги харчові цілі, то насамперед на цьому ринку виділяють наступні його напрями, що включають обладнання і машини:
 
  • для переробки зерна в борошно і крупу;
  • для переробки насіння олійних культур в олію та інші продукти;
  • для механічної обробки плодоовочевої сировини;
  • для механізації технологічних процесів фасування і теплової обробки;
  • для переробки молока в різні види молочної продукції;
  • для приймання і первинної переробки худоби та птиці, виробництва м’ясних виробів.
 
Аналіз ринку обладнання з переробки сільськогосподарської продукції на харчові цілі в Україні показав, що він є досить розвинутим як з точки зору представленого його асортименту, так і пропозиції від вітчизняних та іноземних компаній для різного обсягу і масштабу виробництва.
 
Серед представлених на ринку вітчизняних підприємств варто виділити такі з них, як ПАТ «Хорольський механічний завод» м. Хорол (обладнання для виробництва борошна, сумішей для випікання, круп, олії, спирту, комбікормів), ПАТ «Уманьферммаш» м. Умань (комплекс для виробництва олії ОВОР-450 потужністю переробки до 450 кг насіння соняшнику за 1 годину), ТОВ ВКФ «УкрЮжМолпром» м. Одеса (лінія переробки молока марки СВВ-10/1 для виробництва пастеризованого молока, пастеризованих вершків, сметани, вершкового масла та СВВ-10/2 — для розсільних сирів типу сулугуні, чечел), ПрАТ «ТЕСМО-М» м. Хмельницький (технологічне обладнання для переробки молока і виробництва морозива, вершкового масла, сиру, йогуртів та інших кисломолочних видів молочної продукції), ТОВ «Лаврін» м. Дніпропетровськ (обладнання для виробництва рослинних олій та переробки зернових культур), ТОВ «ТАН» м. Чернігів (проектування, розробка і монтаж обладнання для виробництва рослинної, ріпакової, соняшникової олій), ПАТ «Ніжинський механічний завод» м. Ніжин (машини й устаткування для виготовлення харчових продуктів), ПАТ «Полтавський машинобудівний завод» м. Полтава (обладнання для переробки м’яса тварин і птиці), ПАТ «Сміламаш» м. Сміла (машини i устаткування для виготовлення харчових продуктів, у тому числі для виготовлення макаронних виробів типу Л4-ХПМ/10 продуктивністю 20–25 кг/хв.).
 
На вітчизняному ринку пропозиція різних машин і обладнання для переробки сільськогосподарської продукції від іноземних компаній представлена торговими марками ТЕSSА DAIRY MACHINERY LTD, Ізраїль (проектування, виробництво і монтаж харчових міні-заводів і пакувальних агрегатів, у тому числі молочні міні-заводи від 500–1000 л/зміну і до 2000–8000 л/зміну та 10000–50000 л/зміну, а також сокові і консервні лінії), ЗАТ «КОЛАКС–М», Росія (модульний молочний/м’ясний міні-завод КОЛАКС), Alfa Laval, Швеція (лінії з переробки молока, сир-заводи), GEA Farm Technologies і Westfalia Separator Food Tec GmbH (в Україні також відома під торговою маркою Westfalia), Німеччина/ЄС (обладнання з переробки молока продуктивністю на 5000 л/добу, 10000 л/добу і 15000 л/добу лінія для виробництва сиру, вершкового масла, сметани й інших кисломолочних продуктів).
 
Варто відзначити, що на ринку сьогодні представлено як окремі машини і устаткування для переробки сільськогосподарської продукції, так і автоматизовані лінії, міні-заводи з усією необхідною комплектацією та проектною документацією.
 
Середня вартість його залежить від рівня переробки сільськогосподарської продукції, а також технологічних і інших особливостей.
 
Так, лінія для переробки молока продуктивністю 10000 л/добу вітчизняного виробництва, за даними моніторингу ринку обладнання, на початку 2016 р. коштувала близько 1,4 млн грн. Вартість обладнання іноземного виробництва для переробки 5000 л молока становитиме від 120 тис. євро. У той же час, при переробці менше 1000 л за добу вартість устаткування буде нижчою. Також на ціну впливатиме комплектація і кінцевий вид молочної продукції, що вироблятиметься.
 
Вітчизняний досвід
В Україні останніми роками введено в експлуатацію досить значну кількість міні-заводів і цехів із переробки сільськогосподарської продукції, модульних ліній на базі невеликих та середніх господарств фермерського типу, а також сільськогосподарських підприємств.
 
Найбільший інтерес викликає обладнання, призначене для переробки молока і фасування готової продукції. Адже сьогодні як ніколи актуальним є питання розвитку в Україні міні-переробки молока, що здатне вирішити не лише проблему низьких закупівельних цін на ринку, але й покращити стан забезпечення різних верств населення молочною продукцією за доступною її вартістю та підвищити дохідність молочних господарств в цілому. Останні, через відсутність конкуренції на ринку серед заготівельних і переробних підприємств, змушені здебільшого продавати молоко за досить низькою ціною, яка відшкодовує виробничі витрати на мінімальному рівні. Тому і маємо з року в рік досить низький показник рівня рентабельності (збитковості) виробництва молока, який у цілому за 2015 р. становив лише 12,8% проти 11% у 2014-му.
 
За приклад успішного розвитку ефективної моделі поєднання виробництва молока і його переробки можна привести досвід діяльності фермерського господарства «Високобайрацьке», яке вже багато років працює на Кіровоградщині.
 
Це фермерське господарство розташоване в селі Високі Байраки на відстані 12 км від обласного центру. Основним напрямом економічної діяльності є вирощування сільськогосподарських культур і товарне виробництво тваринницької продукції.
 
У 2010 р. господарством було введено в дію перший молочний блок доїльної зали виробництва компанії GEA Farm Technologies (Німеччина), де проводиться процес доїння корів за сучасними технологіями і європейськими стандартами, а в 2012-му — другий. Система доїння повністю автоматизована, молоко у стерильних умовах без прямого контакту із зовнішнім середовищем одразу потрапляє у танк-охолоджувач, де шляхом охолодження доводиться до необхідних температурних кондицій і потім вже надходить на власний міні-переробний молокозавод.
 
Одним із подальших кроків на шляху підвищення конкурентоспроможності ведення галузі скотарства в фермерському господарстві стало рішення щодо необхідності організації власної переробки молока.
 
Із 2012 року в господарстві почав працювати міні-переробний молокозавод, де проводиться пастеризація і пакетування готової продукції, яке потім реалізується у торговельну мережу магазинів обласного центру.
 
Реалізація цього проекту в наш складний час стала можливою завдяки вдалому поєднанню окремих конкурентних переваг, які ефективно використало господарство, що заслуговує окремої уваги і вивчення для кращого його розуміння:
 
  • насамперед продукція виготовлена з екологічно чистої якісної натуральної сировини, а не порошкового чи розведеного молока, яка одержана завдяки використанню сучасного високотехнологічного доїльного обладнання за умов дотримання усіх вимог щодо його зберігання та охолодження;
  • продуктивне поголів’я корів, яке забезпечене якісними кормами власного виробництва і знаходиться у приміщеннях із дотриманням необхідних комфортних умов утримання;
  • господарство знаходиться у приміській зоні м. Кіровоград (до 12 км), що зменшує транспортні витрати на доставку продукції від виробника до споживача, а отже, дозволяє конкурувати за ціною з переробними підприємствами сусідніх регіонів (великого молокопереробного підприємства в обласному центрі немає вже багато років).
 
В цілому розвиток власної переробки частини сільськогосподарської продукції для будь-якого господарства є одним із важливих напрямків диверсифікації економічної діяльності, яка спрямована на підвищення її конкурентоспроможності і дохідності, а також зниження ризикованості агробізнесу внаслідок впливу фактору сезонності виробництва та несприятливої кон’юнктури ринкового середовища.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.