Ринок кукурудзи врожаю 2016 року

/ Економічний гектар / Понеділок, 21 листопада 2016 11:05
О. МАСЛАКканд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Нинішній сезон характеризується збільшенням виробництва кукурудзи. Така ситуація склалася як на внутрішньому ринку України, так і загалом у світі. Разом з цим, зростає споживання цього зерна. Це в черговий раз підтверджує загальногосподарське та економічне значення цієї культури.

 

Світове виробництво
Кукурудза є основною фуражною культурою у світі. Упродовж останніх десяти років обсяги її виробництва постійно зростали (за винятком сезонів 2012–2013 та 2015–2016 років), адже кукурудза вважається одним із кращих видів зерна для виробництва концентрованих кормів у тваринництві та незамінною сировиною для виробництва біоетанолу. За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), світове виробництво цього зерна у 2016–2017 МР перевищить 1 млрд т та встановить новий рекорд. На збільшення виробництва впливатимуть зростання урожайності на 2% та розширення посівної площі під культурою на 2,7 млн га.

Нарощення врожаїв кукурудзи відбулося у більшості країн — основних виробників цього зерна. Так, у США порівняно з минулорічним урожаєм відбудеться підвищення на 11%, Бразилії — 23%. У Південно-Африканській республіці після неврожайного минулого сезону у нинішньому прогнозують зібрати на рівні середніх показників 2012–2014 років.
 
Динаміка світового виробництва кукурудзи
Джерело: USDA, вересень, 2016 року

Майже на третину очікується збільшення виробництва кукурудзи в Аргентині. Якщо в минулому сезоні в цій країні було вироблено 28 млн т, то у поточному цей показник перевищить 36 млн т. За інформацією аналітиків Зернової Біржі Буенос-Айреса, на це вплинула переорієнтація місцевих фермерів з вирощування сої на кукурудзу, оскільки на останню відбулося скасування експортного мита. Як наслідок, площі під кукурудзою розширилися на 1 млн га, до 4,5 млн га.

Разом з тим, зменшилося виробництво цього зерна в Китаї. За попередніми підсумками в Піднебесній зберуть 216 млн т зерна, що майже на 8,6 млн т менше рівня попереднього сезону. До того ж, у Мексиці зберуть урожай кукурудзи на 5% менше рівня минулого року, а в Канаді — відповідно на 9%.

Попри збільшення виробництва кукурудзи у багатьох країнах США залишиться світовим лідером у цій зерновій групі. Американські фермери зберуть у поточному сезоні понад третину світового врожаю кукурудзи.

Споживання та торгівля
Збільшення виробництва кукурудзи впливатиме на зростання обсягів споживання. За даними USDA, світове споживання цього зерна досягне свого історичного максимуму. За оцінками експертів, у поточному сезоні попит на це зерно становитиме майже 1016 млн т, що більше порівняно з минулим сезоном на 6%. Чому? Світові кінцеві запаси теж збільшаться. Наприкінці поточного сезону вони прогнозуються в обсязі 219,5 млн т, що на 5% більше попереднього рівня.

Світова торговельна активність знизиться. Якщо минулого сезону загальні обсяги торгівлі кукурудзою становили 139 млн т, то нинішнього знизяться на 2,4%. На таку ситуацію впливатиме переорієнтація Бразилії з експортного на внутрішній ринок. У поточному сезоні Бразилія прогнозує реалізувати на зовнішніх ринках 20 млн т кукурудзи, тоді як торік цей показник становив 30,5 млн т. Разом з тим, інші країни — провідні експортери кукурудзи збільшать пропозицію цього зерна на зовнішніх ринках. Так, прогноз з експорту кукурудзи, виробленої у США, становитиме 55 млн т, що на 11% більше минулорічного сезону. Відповідні обсяги продажу Аргентини досягнуть 25 млн що більше минулорічного на 22%.
 
Структура світового експорту кукурудзи у 2016–2017 МР
Джерело: USDA, вересень, 2016 року

Попри те, що Україна в сезоні 2013–2014, 2014–2015 років мала більші обсяги зовнішніх продажів кукурудзи порівняно з Аргентиною й піднялася на 3 місце світового рейтингу експортерів, через зменшення урожаїв вимушена повернутися до четвертого місця цього переліку. У новому сезоні, за прогнозами USDA, експорт української кукурудзи становитиме 17 млн т, що на 3,9% більше минулорічного.

Загалом збільшення виробництва кукурудзи, перевищення пропозиції зерна над попитом вплине на здешевлення цього виду зерна. Тож у новому зерновому сезоні не варто очікувати зростання цін на кукурудзу.

Врожай-2016
Завдяки інноваціям вітчизняні аграрії досягають успіху в отриманні високих показників вирощування кукурудзи. Потреба в кукурудзі і сфери її застосування не обмежуються лише харчовими цілями. Кукурудза стала однією з основних зернових культур, чиї продукти переробки активно використовуються у промисловості, тваринництві та медицині.

Україна досягла максимальних масштабів розвитку галузі. Більш придатними для її вирощування є природно-кліматичні умови Лісостепу. Вирощування кукурудзи в Степовій зоні доцільне при застосуванні зрошення. Подальше підвищення виробництва можливе за рахунок удосконалення технологій вирощування, які дозволять підвищити врожайність на вже чинних площах. Виходячи з нової стратегії виробництва зернових та олійних культур, в Україні передбачається довести виробництво кукурудзи до 30 млн т, з яких майже 20 млн т експортувати. Проте в умовах подорожчання матеріально-технічних ресурсів цього буде складно досягти, тож більш реальними в період відсутності економічної стабільності в країні, вищезазначені прогнози будуть більш реалістичними.
 
Динаміка виробництва кукурудзи в Україні
Джерело: Держстат України, 2016 рік

У 2016 році валове виробництво кукурудзи на зерно становитиме близько 26 млн т, що перевищить урожай попереднього року на 18%. На це вплинули більш сприятливі погодні умови, що позитивно відобразилося на врожайності. При цьому площа до збирання цієї культури в межах 1,5% поступається торішній.

Наявні коливання виробництва не впливають на внутрішнє споживання кукурудзи. Для України кукурудза є експортно орієнтованою культурою. Продовольче споживання цього зерна є мінімальним. Тож більшість урожаю продаватиметься на зовнішніх ринках. У поточному маркетинговому році (МР), вересень 2016 року-серпень 2017 року) прогнозується реалізувати на зовнішньому ринку до 17 млн т кукурудзи.

Станом на 16 вересня 2016 року аграрії намолотили 1,3 млн т зерна кукурудзи з площі 283 тис. га, що становить 7% прогнозованих до збирання площ. Особливістю вирощування цієї культури є те, що тривалість збирання не впливає на якість та обсяг виробництва зерна на відміну від інших зернових культур. Окрім цього, за сухої погоди зерно кукурудзи навіть покращує свої якісні показники, стає сухішим, що зменшує у подальшому витрати на складські послуги. У серпні-вересні, залежно від періоду дозрівання, вологість зерна в середньому становить 20–22%. На такому рівні або навіть сухішим урожай можна збирати в зимовий та навіть весняний періоди. На це впливають, окрім наявності вільних потужностей для зберігання, ще й інші фактори, а саме технічне та ресурсне забезпечення, ціна на зерно.

Економіка господарювання
Як зазвичай на початку маркетингового року на внутрішньому ринку зерна спостерігалося зниження цін. Якщо в червні кукурудза 3 класу коштувала в середньому по Україні 4,6 тис. грн/т (EXW — франко-елеватор), то у вересні ціни на неї знизилися до 4,1 тис. За оперативною інформацією Мінагрополітики про рівень середньозважених закупівельних цін в Україні станом на 23 вересня 2016 року кукурудза 3 класу коштувала від 3,8 до 4,6 тис. грн/т. При цьому більш дешевим було зерно в Північних регіонах, а найвищі ціни сформувалися у Південних та Центральних областях. Порівняно з відповідним періодом торік кукурудза продавалася дорожче на 42%.
 
Динаміка закупівельних цін зерна кукурудзи
на внутрішньому ринку України, тис. грн
(EXW, франко-склад)

Тенденція до зниження ціни на зерно кукурудзи продовжується. Упродовж останнього тижня вересня цей вид зерна втратив у ціні додатково 200–300 грн/т. Основною причиною цього є падіння цін на світових біржових майданчиках. Станом на 28 вересня 2016 року ціна ф’ючерсів на кукурудзу Чиказької товарної біржі становила $130,01/т, що свідчить про здешевлення цього зерна впродовж попереднього тижня на $4,04 за 1 тонну.

Разом з тим, нинішній рівень цін на кукурудзу забезпечує високу рентабельність цього напряму діяльності. За попередніми розрахунками загальні господарські витрати кукурудзи на зерно за інтенсивною технологією (середні ціни 2016 року) на 1 га становитимуть 19,0 тис. грн. За врожайності 70 ц/га собівартість 1 т продукції дорівнюватиме 2,7 тис. грн. При ціні реалізації кукурудзи 3,9 тис. грн/т прибуток з 1 тонни становитиме майже 1,2 тис. грн, що забезпечить рентабельність понад 44%. Такий рівень рентабельності дає змогу повернути витрачені на вирощування кукурудзи кошти та додатково отримати 0,44 грн на кожну 1 гривню вкладену у виробництво.

Загалом зростаючий попит світового ринку стимулюватиме й надалі збільшення виробництва кукурудзи, а чинний рівень цін забезпечить економічну привабливість цього напряму діяльності.

Коментар

Віталій КРАСЮКначальник відділу постачання і збуту LNZ Group
 З одного боку, на ринку є запаси зернових, які поповнюються новим врожаєм, а в низці регіонів очікуються високі врожай — ціни на внутрішньому ринку зернових знижуються. З іншого, збір урожаю кукурудзи поточного року розпочався дещо пізніше, ніж торік, і має певні ускладнення, пов’язані з погодними умовами. Дощова прохолодна погода змушує фермерів збільшувати витрати на доробку, що відповідно відобразиться на собівартості кукурудзи. Не можна відкидати і зростання цін на паливо. Оскільки обмеження на транспортування вантажів до 40 тонн негативно позначається на вартості сільгосппродукції, всі витрати будуть компенсуватися за рахунок зерна.
 
«Вузьким місцем» також є і логістичні ускладнення поточного маркетингового року. Залізниця ще не встигла виконати кон­тракти по пшениці, а вже настала черга кукурудзи. Тобто можемо очікувати логістичний колапс на кінець року. Можлива ситуація із підвищенням портових цін, причиною чого також стане «повільна» логістика.
 
Очікування виробників щодо врожайності кукурудзи досить оптимістичні, але це має як позитивні, так і негативні сторони. Позитивним є те, що висока врожайність збільшує прибутковість виробництва. Водночас, якщо фермер не має достатніх потужностей для зберігання, він буде змушений продавати технічні надлишки на спотовому ринку за зниженими цінам, і не матиме можливості та часу для очікування на більш комфортний рівень цін.
 
Стосовно світового ринку кукурудзи, то на нас чекає досить низький рівень цін. Перш за все це пов’язано з великим обсягом пропозицій на світовому ринку, високими перехідними залишками основних виробників та зниженням попиту з боку Китаю — одного з найбільших світових споживачів цієї культури. Останнє пов’язане із загальним зниженням споживання у поточному році. Усі ці факти говорять про необхідність диверсифікації продажу. Тобто не слід очікувати високої ціни на весь обсяг, краще розподілити продаж у рівних пропорціях: окремо форвардні продажі, окремо — спотові, а також обрати тактику очікування ціни.

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.