agro business 160 160

Індекс прибутковості свинарства

/ Експертна думка / П'ятниця, 16 листопада 2012 11:46

alt

Олена СТЕПАНЮК, спеціально для "АС"

Так уже традиційно склалося, що свинина – національний продукт українців. З-поміж різних видів м’яса ми все ж віддаємо перевагу йому. Відповідно виробництво свиней – пріоритетна галузь сільського господарства, яка у різні час по-різному розвивається, але при цьому не втрачає свої позиції.

А як у світі? 
Про зростання населення у світі не писав хіба що лінивий. Майже на усіх заходах, які так чи інакше стосуються продовольчої теми, завжди наголошується на тому, що через якийсь час населення планети збільшиться, а відтак, гостро постане проблема забезпечення усіх продуктами харчування. Це є своєрідним поштовхом для подальшого розвитку галузі, для переосмислення бізнесу сільгоспвиробниками, його удосконалення та модернізації. 
 
Світ реагує відповідно. Скажімо, Китай очолює рейтингову таблицю успішних свинарів. Наразі 50% свинини виробляється у цій країні. Структура галузі там дещо схожа на українську, адже основна частина - а це 85% - виробляється у домашніх господарствах. Проте уряд Китаю намагається перейти від індивідуального до промислового виробництва. З 2008 року країна стала членом СОТ, аби виробляти за стандартами цієї організації високоякісні м'ясо та інші продукти харчування й експортувати їх в інші країни. 
 
Активно розвивається свинарство і в Європі, США, Бразилії, Росії. До речі, виробництво у Бразилії зростає значними темпами, і воно є класичним прикладом, як застосовуються норми гігієни на виробництві. Нідерланди також не відстають, помітно збільшується кількість свиноматок на фермах. За обсягами виробництва вимальовується наступна картина: в Азії виробляється 127 млн т (свинина становить 65%), у Європі – 58 млн т (78%), ЄС – 83%. В цілому тенденція іде до нарощення виробничих потужностей. Експерти прогнозують збільшення до 58% м’яса з тією ж таки благою метою – прогодувати усіх людей на Землі. 
 
Українські реалії
Україна теж не пасе задніх і активно намагається долучитися до світової спільноти. Правда, виходить це дещо з перемінним успіхом. То спади, то злети демонструє «крива» на графіках президента Асоціації свинарів України Артура Лози, які він представляв під своєї доповіді на Четвертому міжнародному конгресі «Прибуткове свинарство», що відбувся нещодавно у Києві. Традиційно організувала цей захід компанія «Дикун Глобал Консалт». 
 
Так-от, якщо у 90-х роках ми мали 20 млн голів свиней, то наступні 10 років характеризуються періодом спаду, практично руйнації галузі свинарства. На щастя, після «чорної» смуги невдачі наразі спостерігається «світла», яка символізує новий етап – відродження. Бо й справді, порівняно досить швидкі темпи, збільшені об’єми виробництва, значні обсяги експорту вселяють надію, що свинарству в Україні бути, і бути успішно. 
 

alt

Динаміка поголів’я свиней весь час коливається, постійно виникають якійсь фактори, що впливають на ринок і не дають тим самим можливості досягти стабільного тренду розвитку галузі. «Щоб краще зрозуміти, що відбувається, позаяк поголів’я свиней структуроване, візьмемо до уваги наступне, - аналізує Артур Лоза. - У 90-му році, коли ми мали близько 19 млн голів свиней і виробляли 1,5 млн т свинини у забійній вазі, структура мала такий вигляд: 72% поголів’я вирощувалося у сільгосппідприємствах і відповідно 28% - у підсобних господарствах. За 10 років ситуація кардинально змінилася. Нині маємо – 63% свиней в індивідуальних господарствах і 37% в агроформуваннях. Як бачимо, населення у нас стійке до негараздів, і усі негативні тенденції ринку, на відміну від сільгосппідприємств, витримує. Бо воно не тільки не зменшило кількість поголів’я, а навіть його збільшило. Якщо у 90-х роках населення вирощувало 5,3 млн голів, то торік зафіксовано 5,8 млн». 
 
Ситуація дещо вирівнюється цього року, і можна стверджувати, що найближчим часом є усі шанси вирівняти ці показники. Хоча ще і досі підсобні господарства переважають у виробництві свинної продукції. 
 
Географічний розподіл виробництва свинини вказує, що за кількістю поголів’я переважають центральний, східний регіони країни – Дніпропетровська, Київська, Черкаська, Донецька області. Найменше свиней зосереджено у господарствах Луганської, Миколаївської, Чернігівської областей. Найбільшу питому вагу мають агроформування Донеччини, вони практично повернулися до рівня 90-го року. Характерно, що у Закарпатській та Волинській областях населення має найбільшу частку свиней, аніж в цілому у середньому по Україні.  
 
Певні зміни, і не на краще, відбулися за 2001-2012 роки. Практично в усіх регіонах спостерігається спад чисельності поголів’я. Винятком є Київська, Кіровоградська та Івано-Франківська області. Решта продемонстрували мінусовий показник розвитку. Катастрофічний воно було на Вінниччині та Харківщині – 20 і 30% відповідно. 
 
Що позначилося на розвитку? У період 2010-початку 2011 років були вкрай низькі ціни на свинину (12-14 грн/кг), а вартість кормів при цьому зростала. А зважаючи на те, що свинарство як галузь має певний виробничий цикл, - з певним запізненням реагує на ситуацію. 
 
Все ж прогнози експерти дають втішні. «Ми не сподіваємося, що розвиток України буде настільки стрімким, що це вплине на населення, і воно перестане займатися свинарством, - переконаний очільник Асоціації свинарів. – Думаю, що наступні п’ять років чисельність поголів’я в окремих (успішних) господарствах залишиться на такому ж рівні, реагуючи з певними коливаннями на ринкові фактори. Тому сільгосппідприємства – це саме той сектор, за рахунок якого відбуватиметься нарощування свинини в Україні». 
 
За даними Держкомстату, господарства, які мають від 1 до 99 голів свиней, займають 40% питомої ваги. Друга категорія – від 100 до 200 голів – 17%. І понад 66% господарств мають поголів’я від 200 свиноматок. Саме за рахунок останнього сегменту  відбуватиметься відродження галузі. В усіх країнах світу відбувається аналогічна тенденція. Що ж стосується малих господарств, вони на думку експертів, не мають майбутнього, усі негаразди, що відбуватимуться на ринку, передусім впливатимуть на них. 
 
На інтенсивності розвитку галузі також позначається ціна, на яку ми можемо досить обмежено впливати, і вартість ресурсів (ключовий ресурс – корми). Відповідно для того щоб у цій ситуації бути прибутковим, треба максимально бути ефективним. У сегментації Держкомстату найвища категорія становить понад 14 поросят на свиноматку. Проте це та категорія, що не дозволяє бути зі значними прибутками. Лише 22% господарств досягають до 30 поросят. Цей факт змушує задуматися. 
 
Теж саме із середньодобовими приростами. Лише 12% агроформувань досягають найбільшого в Україні показника – понад 450 г від народження до забійної кондиції. За рівнем ефективності ми маємо досить посередні, якщо сказати вкрай негативні показники. Але ситуація дещо змінюється. «Я б сказав, що за останніх п’ять років спостерігається позитивна тенденція. З-поміж середніх показників загалом в Україні є виробництва, які мають значне поголів’я , котрі характеризуються позитивною і вражаючою динамікою росту. Самі ці підприємства і ряд нових покладуть основу відродження галузі свинарства»,- відзначив пан Лоза. 
 
Очолює рейтинги успішних виробничих компаній відома «АПК-Інвест» з чисельністю поголів’я 171 тис. голів, за нею йдуть «Даноша», «Бахмутський аграрний союз», «Нива Переяславщини» та інші. Це компанії, котрі реконструюють, модернізують своє поголів’я, завозять нову генетику, досягають європейського рівня показників. Саме вони задаватимуть тон розвитку галузі. 
 
Обсяги виробництва мають аналогічні тенденції. Вони навіть дещо копіюють загальну ситуацію із поголів’ям. Хоча є певна позитивна динаміка. Попри коливання поголів’я 2010-2012 роки показують позитивну динаміку в об’ємах виробництва свинини. З кожним роком вони збільшуються. І ті коливання, які спостерігаються помісячно, мало впливають на поголів’я у цих господарствах. 
 
altЩо ж відбувається зі споживанням свинини? Пріоритетним у населення залишається м'ясо птиці (у структурі споживання вона займає 44-46%), потім уже віддають перевагу свинині (34-35%). Яловичина й телятина займають дуже малий відсоток у раціоні українців у зв’язку з тим, що обсяги поголів’я щороку зменшуються, на ринку стає все менше якісної продукції в сегменті цієї категорії. Для свинарів помітна позитивна тенденція – після деякого коливання у 2008 році спостерігаємо зростання обсягів виробництва свинини. Це свідчить про те, що ринок росте швидше, аніж в інших сегментах. 
 
Цьогоріч склалася безпрецедентна ситуація на ринку. Загалом ми повинні були спостерігати суттєве падіння ціни, проте цього не відбулося, позаяк обсяги споживання значно випереджають обсяги виробництва. У 2012 році темпи споживання вищі, аніж темпи виробництва. Це призвело до значного збільшення імпорту. Україна є членом СОТ, відповідно ми працюємо у відкритій ринковій системі. Тому, безперечно, зовнішній ринок впливає на ситуацію, що формується на внутрішньому. 
 
Дефіцит свинини в Україні, як не крути, все ж відчувається. Якщо у 2001 році був спад обсягу імпорту, то цього року уже завезено понад 100 тис. т свинини. Загалом на цей рік, за прогнозами Мінагропроду, має бути 170 тис. т, а за даними Асоціації свинарів цей показник перевищить 200 тис. т. «Будемо сподіватися, що це суттєво не вплине на ціну, і той об’єм споживання, який склався в Україні, дозволить утримувати ціну і галузь також  на високому рівні», - говорить Артур Лоза. Активно постачається на вітчизняні торговельні прилавки свинина з США, Канади, Бразилії ( у замороженому вигляді), Польщі, Угорщини, Бельгії, Німеччини (охолоджена). 
 
Експорт також змінює свій вектор і формується позитивна тенденція У 2010 році Україна експортувала аж 1000 т свинини, торік – 14 тис. т, і вже за перше півріччя поточного року також 14 тис. т. Зрозуміло, це невеликий обсяг, але все рівно таке зростання уже про щось говорить. Основним ринком для нас залишається Росія, трохи вивозиться у Молдову та Грузію. 
 
Динаміка цін за попередній і поточний роки була досить схожою. До уваги слід взяти певні спади, притаманні цій галузі, які припадають на травень-червень, жовтень-початок листопада. Присутні також і підйоми, властиві серпню-вересню, кінцю листопада-грудню. Дещо змінилася ситуація у 2012 році, яка характеризується непередбачуваним зростанням ціни у березні-квітні. Наразі маємо 21,5-22 грн/кг живої ваги. Артур Лоза прогнозує, що у жовтні можливе незначне коливання на 1 грн, але ціна менше 20 грн не знизиться.
 
Як уже зазначалося вище, на формування ціни впливає також і вартість кормів, до складу яких входить зернова і білкова групи. Ціна на зернову групу протягом року була стабільною: спостерігалося певне зростання по фуражній пшениці, ячмінь тримався стабільно, відбувалися коливання на кукурудзу. Хоча в цілому така цінова політика була прийнятною для ведення бізнесу. Вкрай несприятливі умови та значні втрати урожаю цього року спровокували підйом ціни. За прогнозами аналітиків, відбуватиметься підняття ціни до кінця року, хоч і не таке скачкоподібне. Можливий рівень її – 2100-2200 грн/т зернової сировини. У соєвих продуктах є також певна тенденція до зростання. 
 
Індекс прибутковості свинарства – фактор, який теж не можна оминути увагою. Нагадаємо, це співвідношення ціни на свинину до ціни на відгодівельний комбікорм. За даними Держкомстату, індекс коливається від 5 до 20 одиниць у певні періоди. 2005 рік вважається найуспішнішим для  вітчизняних свинарів, оскільки індекс становив до 20 одиниць. У Європі він коливається в діапазоні від 5 до 10, тобто 5 – це несприятливі умови для ведення господарства, а 10 – над привабливі умови (з погляду європейця). 
 
У 2012 році Україна має 8-9 одиниць прибутковості. Якщо проаналізувати  ситуацію в цілому за певний період, то з 2001 по 2012 роки індекс становив 10 одиниць. З липня поточного року він почав знижуватися за рахунок зростання цін на кормові інгредієнти. За прогнозами Асоціації свинарів, він може знизитися до 8. 
 
Загалом, відбуватиметься певний ринковий тиск на ті господарства, які працюють неефективно, вони будуть продаватися або розпадатися. Паралельно цей сегмент зменшуватиметься, в той час як крупні підприємства будуть стабільно нарощувати обсяги виробництва попри ситуацію, що склалася на ринку. Адже інвестовано великі кошти, і якщо отримується мінімальний прибуток, це дає можливість відпрацьовувати інвестиції, вкладені у цей бізнес. 

 

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.