Лізинг виправдовує ризик

/ Експертна думка / Вівторок, 03 вересня 2013 13:23
Ярина ІВАНЧУК, спеціально для "АС"
Трактори, сівалки, комбайни, елеватори, тваринницьке обладнання - багато знарядь виробництва стає реально придбати на привабливих умовах завдяки «Украгролізингу». Це показує, зокрема, досвід таких господарств, як «Агропромсервіс», що на Одещині. Невдовзі, можливо, таким самим чином можна буде отримувати й племінну худобу.

 

altНатрапили на інформацію про господарство з одеської глибинки, яке за 10 років піднялося буквально з нуля до успішного і прибуткового. Керівник пояснює свій успіх тим, що вчасно дізнався про можливості фінансового лізингу і завдяки йому придбав основну техніку - вона все й вирішила. «Це унікальний випадок чи типовий»? - запитуємо у голови правління Національної акціонерної компанії «Украгролізинг» Миколи Шпака. - Це характерна ситуація для наших клієнтів, - не дивується Микола Васильович. - У нас подібних клієнтів уже понад 6 тисяч. Випадок, про який ви згадуєте, просто потрапив у поле зору журналістів, тому що одеське господарство «Агропромсервіс» у Великомихайлівському районі отримувало ювілейний 7-тисячний трактор від нашої компанії. Приїхали з такої нагоди представники заводу-виробника, обласної влади. Власник цього господарства Григорій Алєксєєнко розповів, що 10 років тому прийняв геть убите господарство на 3 000 га. Трактористи працювали у респіраторах, бо поля позаростали амброзією.
 
Ми принагідно підняли історію наших відносин із цим господарством: за ці роки передали йому в лізинг вже 25 одиниць техніки. Але жодну наступну одиницю вони не брали, доки не розраховувалися за попередню. Добросовісний клієнт. З такими приємно працювати, тому що видно результат: господарство стало успішним.
 
  • Яку ж техніку може взяти селянин у вас і на яких умовах, щоби справді не просто виживати, а й отримувати прибутки?
– Ми купуємо сільгосптехніку та обладнання у вітчизняних виробників і передаємо аграріям у лізинг трактори, комбайни, широкий асортимент агрегатів для ґрунтообробітку. Крім того, обладнання для тваринництва й птахівництва.
 
Умови у нас сталі, не змінюються. Вносиш помірний перший внесок 17% і одразу отримуєш техніку, розпочинаєш роботу. Решта платежів сплачується за зручним графіком із комісійними у 7% річних невідшкодованої вартості протягом 3–7 років, залежно від виду машин чи обладнання. Селянам це набагато вигідніше, аніж брати кредит у банку. Там відсоток значно більший та й умови жорсткіші.
 
alt
 
Фінансовий лізинг для агровиробника - зручний інструмент оновлення парку машин. Більшість клієнтів, які спробували з нами працювати, повертаються і за новими замовленнями. Це звичайна практика останніх десяти років роботи «Украгролізингу».
 
Можна на прикладі того ж «Агропромсервісу» подивитися. Спочатку вони брали культиватори, сівалки, трактори ХТЗ, ЮМЗ, згодом - МТЗ. Техніка дала ефект, господарство називають серед найкращих у районі. Бачимо: господар зміг самостійно прикупити і деякі імпортні агрегати. Скажімо, агрегатував італійську сівалку з лізинговим трактором. Хоча й наші з «Червоної зірки» теж користуються популярністю.

  • А що зараз замовляють насамперед?
– Агротовариства, фермери вже дивляться на сучасну складну високоефективну техніку, якою б можна було працювати за новітніми технологіями. Інакше не буде рентабельності, не витримаєш конкуренції. Тримається попит на складні агрегати від «Агро-Союзу», Краснянського СП «Агромаш», харківські трактори, трактори від «Укравтозапчастини», сівалки «Партнер» від «Червоної зірки», тваринницьке обладнання «ТЕХНИ». Серед наших партнерів - майже сотня вітчизняних підприємств. Починаємо думати про лізинг племінної худоби.
 
alt
  • І селяни ризикнуть брати худобу в лізинг?
– Саме вони і спонукають нас запроваджувати такі програми. Активно беруть у лізинг тваринницьке обладнання. Воно дуже дороге саме по собі, плюс монтажні роботи. Треба одразу запускати в роботу, щоби не простоювало, швидше давало результат, окупилося. А без худоби не почнеш. Хочемо давати клієнтам все «під ключ», у комплексі.
 
Як показує досвід, лізинг виправдовує ризик. Хто із середнячків ще десяток років тому подумав би, наприклад, взяти елеватор за 3–4 млн грн? Наші клієнти беруть. Наприклад, господарство імені Зубківського в Полтавській області розділило на 7 років сплату за свій зерно-сушильний комплекс, елеватор, придбавши його у лізинг 2007-го. Вчасно доводять до кондиції і зберігають не тільки своє зерно, але й сусідське. Стабільна потужність - 60 т/год. Вже п’ятий рік без поломок. Навколишні господарства займають до них чергу ще до початку сезону. Було, що навіть із елеваторів сусідських агрохолдингів машини розверталися та до них приїздили, тому що черги нема, і ціна дешевша.
 
  • Відомо, що селяни часто надають перевагу імпортній техніці, хай навіть старій…
– Зрозуміло, що імпортна техніка дуже якісна. Добре служить навіть вживана. Тут не посперечаєшся. Але і у нас в країні випускається багато достойної техніки, яка не поступається світовим стандартам і користується попитом. Наприклад, ґрунтообробна техніка «БілоцерківМАЗу» і «Галещина машзавод», дискові борони з Краснян, богуславські обприскувачі.
 
Гірше із потужними тракторами і комбайнами нового покоління. Їх у країні катастрофічно не вистачає. Частково вихід, здається, знайдено. Вже презентовані і готуються до реалізації міжнародні інвестиційні проекти, активно підтримані державою. Йдеться про організацію спільних підприємств із виробництва на території України техніки світових брендів. У цих програмах беруть участь підприємства-партнери нашої компанії. Профільне міністерство планує, що реалізовуватись їх продукція буде в тому числі і через механізм фінансового лізингу.
 
  • Розкажіть про ці проекти докладніше.
– Зокрема, створюються потужності для виробництва широкозахватних посівних комплексів, дискових борін та технічно переоснащується діючий парк обладнання на ПАТ «Червона зірка». Планується забезпечити сільгосптоваровиробників тракторами класичної компоновки потужністю 25–350 к. с. спільного українсько-італійського виробництва на кредитно-лізингових умовах, отриманих за державною підтримкою на базі виробничих потужностей ПАТ «Ніжинсільмаш». На потужностях ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод» спільно із німецькими партнерами організовується виробництво зернозбиральних комбайнів Claas TUCANO-440 та «СКІФ».
 
altУ цьому ж переліку - і виготовлення та реалізація зернозбиральних самохідних комбайнів КЗС-15 «Сварог» на базі комбайна New Holland. Це вже апробований проект. Реалізовані в лізинг «Свароги» працюють на полях з 2011 року. Перша партія з 14-ти комбайнів розійшлася упродовж чотирьох місяців різними регіонами України - у Дніпропетровську, Черкаську, Київську, Кіровоградську, Сумську, Донецьку області. Відгуки лише схвальні. Один із фермерів на Дніпропетровщині придбав такі комбайни і собі, і синам. Хвалився, що за необхідності скосив і намолотив за 20 годин 300 т кукурудзи.
 
Зараз «Свароги» збираються у цехах дослідного заводу зварювального устаткування Інституту електрозварювання ім. Патона з дотриманням встановленого Кабінетом міністрів ступеня локалізації.
 
  • Тобто утворення спільних підприємств зі складання техніки відомих світових виробників можна назвати сьогодні компромісним рішенням для забезпечення аграріїв сільгосптехнікою?
– Думаю, що так. Наші селяни, на жаль, використовують на 80% зношену і застарілу техніку. Держава ж планує суттєве збільшення обсягів сільгосппродукції, перехід агровиробництва на енергоощадні технології. Підраховано, що для цього потрібно випустити 65 тис. комбайнів і 280 тис. тракторів. Лише тоді ринок наповниться сповна.
 
Бюджетних грошей на оновлення парку техніки та обладнання бракує. Візьмемо хоча б лізингові програми. Торік бюджет виділив лише 60 млн грн. Нинішнього року - майже 160 млн грн. Хоча реальних замовлень на 2013 рік від сільгосптоваровиробників маємо на 550 млн грн.
 
Сподіваємося на міжнародні інвестиційні проекти. Приємно, що про їх підтримку заявляють і в уряді. Думаю, що перспектива розвитку лізингу в агросекторі - теж саме в реалізації таких інвестиційних програм. З ними ми пов’язуємо і майбутнє нашої компанії.


Довідка
За роки діяльності з 1998 року компанією «Украгролізинг» поставлено майже 22 тис. одиниць техніки на суму 2,6 млрд грн, у тому числі понад 7 тис. тракторів на 800 млн грн, більше 1 300 комбайнів на 742 млн грн, ґрунтообробну та посівну техніку на 340 млн грн, обладнання для тваринництва і птахівництва на 450 млн грн.
 

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.