У пошуках кредитних скарбів: які фінансові рішення доступні українському агровиробнику

У пошуках кредитних скарбів: які фінансові рішення доступні українському агровиробнику

/ Фінансування АПК / П'ятниця, 13 листопада 2020 11:34

Коли в Наполеона Бонапарта запитали, що потрібно для війни, він відповів: «Для цього мені потрібні три речі: по-перше — гроші, по-друге — гроші, і по-третє — гроші». Праця хлібороба — мабуть, що найбільш мирна на землі, але й для неї треба саме те, що і видатному полководцю. Цінова кон’юнктура, особливості технологічного циклу, макроекономічні чинники — грошей для повного щастя агровиробнику бракує завжди. Класичне залучення кредитних коштів через банківський сектор в Україні є проблемним із багатьох причин. Проте на ринку фінансових послуг для агросектору є чимало цільових програм і рішень, що можуть так чи інакше прислужитися аграрію.

5–7–9% працює на агросектор

Насамперед варто згадати про державу. Державну кредитну програму «Доступні кредити 5–7–9%» навіть називали великою турботою про невеликі фермерські господарства. Напевно, це перебільшення, але певна користь від неї існує. Взагалі-то ця ініціатива запроваджена з метою спрощення доступу мікро та малого бізнесу до банківського кредитування, посилення його конкурентоспроможності, створення нових робочих місць тощо. І невеликі компанії агросектору під дії цієї програми підпадають. Спочатку до програми пільгового кредитування бізнесу долучилися державні ПриватБанк, Укргазбанк та Ощадбанк, а потім низка приватних банків.

У рамках програми діють 3%-ві ставки (залежно від дати заснування бізнесу та його розміру (річного обороту):

  • 5% річних — якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум два робочих місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних — для бізнесу з виручкою до 25 млн грн;
  • 9% річних — для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

 

Це все чудово, але є одна проблема: отримати фінансування буває досить складно. За даними Міністерства фінансів, найпоширеніші причини, через які банки відмовляються надавати кредит під 5–7–9%:

  • проблемна «ділова репутація» (60% відмов);
  • необґрунтованість бізнес-плану (11%);
  • невідповідність мети кредитування умовам програми (12%);
  • невідповідність заявки на кредит нормам закону про державну підтримку малого й середнього підприємництва (4%);
  • збитковість підприємства (4%);
  • обсяг виручки — більший, ніж в умовах кредитної програми (3%);
  • перевищення граничного ліміту держпідтримки протягом останніх трьох років (1%).

 

Хоча наші агровиробники все ж мають досвід, як обходити бюрократичні перепони. Як нещодавно зауважив Ігор Петрашко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: «Загалом від старту програми банки-учасники видали 5,1 тис. позик на загальну суму понад 12 млрд гривень. З них 8,8 млрд гривень — рефінансування попередньо отриманих позик. Найактивнішими учасниками програми є підприємці галузі сільського господарства, а це 57%».

dengi 8(1)

 

Аграрний фонд: підтримка зі скрипом

АТ «Аграрний фонд» теж декларує підтримання малих і середніх агровиробників, створення зручної системи отримання коштів та/або мінеральних добрив аграріями. Як основний інструмент для цього обрали укладання форвардних (попередніх) контрактів.

Фінансуванням під заставу майбутнього врожаю досить успішно користується в приватному секторі низка компаній. Але, як відомо, Аграрний фонд наразився на значущі проблеми в отриманні зерна за торішніми форвардними контрактами. З огляду на це авансові платежі збираються видавати тільки після отримання акта огляду полів від страхової компанії. Як це узгоджується з обіцяним спрощенням процедури укладання контракту, сказати важко.

Окрім того, більше ніж в п’ять разів зменшено обсяги контактування, а робота ведеться тільки з двома культурами. Так, планується закупити у новому маркетинговому році 160 тис. тонн зернових, а саме 150 тис. тонн пшениці та 10 тис. тонн жита. Мінімальні партії становлять: пшениця — 100 т, жито — 50 т. Також керівництво Фонду повідомляє, що в планах на наступний рік відмова від надання товарних кредитів азотними добривами, як це було торік.

Щодо застави, то передбачено кілька варіантів:

  • Товарна аграрна розписка (120% суми контракту);
  • Фінансова аграрна розписка (120% суми контракту;
  • Договір застави майбутнього врожаю(150% суми контракту);
  • Поставка врожаю — EXW елеватор-партнер або СРТ.

 

Відкриває нові горизонти

Великий вибір фінансових інструментів мають і великі компанії, які працюють на українському ринку. Досить показовим є відповідний напрям діяльності «Сингента». Насамперед клієнт компанії може обрати одну кількох варіантів форвардних програм. Основна суть форвардних пропозицій полягає в тому, що сільгоспвиробник продає майбутній урожай (ріпак, пшеницю, кукурудзу) компанії «Сингента» за форвардним контрактом за прийнятною ціною, до того ж отримуючи право переглянути ціну в бік зростання, якщо зростуть котирування ф’ючерсів на цей актив / зросте ціна на внутрішньому ринку.

  • ФорвардPro передбачає фіксовану ціну з необмеженим зростанням із прив’язкою до котирувань ф’ючерсів
    ФорвардPro МінМакс передбачає фіксовану ціну з обмеженим зростанням (20 дол./т або 40 дол./т) з прив’язкою до котирувань ф’ючерсів
  • Форвард Плюс передбачає фіксовану ціну з необмеженим зростанням із прив’язкою до внутрішнього ринку в період поставки

 

Також серед фінансових рішень «Сингента» здобули визнання програми «ПІДТРИМКА XXL» і «ПІДТРИМКА ПЛЮС», які передбачають продаж широкого спектра сільгосппродукції компанії «Сингента» за преміальними цінами. Окрім хорошої ціни, учасники програми отримують такі переваги:

  • Упевненість у постачанні насіння та засобів захисту рослин від компанії «Сингента»;
  • Купівля у дистриб’ютора продуктів компанії «Сингента» за найвигіднішою ціною;
  • Фіксація середньозваженого курсу гривні до долара США на продукти «Сингента» на дати поставки сільгосппродукції.

 

За останні роки велику популярність здобула програма «ЛегкоПосівна». Вона дозволяє агровиробнику достатньо оперативно отримати пільгове фінансування на насіння й ЗЗР.

21 436 22

«ЛегкоПосівна», зокрема, декларує такі переваги для агровиробників:

  • Доступ до фінансування продукції компанії «Сингента» за найвигіднішими цінами від дистриб’юторів;
  • Широкий вибір банків-партнерів із гнучким підходом до застави;
  • Графік погашення, адаптований до потреб агробізнесу;
  • Відсутність комісій за видачу та дострокове погашення кредиту.

 

Також ТОВ «Сингента» пропонує спеціальну програму придбання своєї продукції з відтермінуванням платежу на вигідних умовах. У рамках цієї програми дистриб’ютор або сільськогосподарське підприємство має нагоду отримати продукцію з істотним відтермінуванням оплати й розрахуватися за поставлену продукцію авальованим векселем або забезпечивши платіж банківською гарантією. Про популярність цієї вексельної програми свідчить, зокрема, той факт, що кількість її учасників поступально зростає.

Компанія «Сингента» стояла у джерел упровадження аграрних розписок в Україні. Укладення товарної аграрної розписки надає агровиробнику такі можливості:

  • Мінімізація валютних і цінових ризиків ціновими механізмами форвардних програм;
  • Швидка і зрозуміла процедура оформлення (до 7 робочих днів) без додаткових витрат;
  • Додаткове джерело фінансування виробничих потреб навесні.

 

Дещо окремо стоїть унікальна програма індексного страхування від несприятливих погодних чинників «МетеоЗахист». Її розроблено на основі світового досвіду для українських реалій і погодних умов, щоб забезпечити простоту, прозорість і швидке отримання страхових виплат. Незалежний моніторинг індексів — рівня температур й опадів у визначений період вегетації — з урахуванням інтенсивності їх впливу на врожайність тієї чи іншої культури дозволяє автоматично фіксувати настання страхового випадку. Перелік культур, які підпадають під програму, та страхових параметрів із кожним роком зростає. Як і кількість застрахованих площ й обсяг страхових виплат.

 

1% Векселя

Уже чотири роки поспіль надійним плечем підтримки для клієнтів уважається програма Байєр. Її спеціально для українського агровиробника розробили компанія «Байєр» і Райффайзен Банк Аваль.

Суть програми формулюють дуже просто: купуй ЗЗР і насіння «Байєр», розраховуйся векселем і отримай спеціальні умови авалювання від Райффайзен Банк Аваль. Особливі умови — це, зокрема, всього 1% суми векселя, жодних інших прихованих відсотків і комісій. Згідно з програмою, 1% агровиробник сплачує одноразово, коли оформлює аваль, далі жодних витрат. Розрахунок векселем дає змогу клієнту отримати відстрочку платежу до дев’яти місяців, а вартість продукції буде зафіксована в гривні. Валютні ризики «Байєр» бере на себе, також гарантується швидке ухвалення рішення і підтримка клієнта на всіх етапах користування векселем. Загалом 2020 року агровиробник отримував такі переваги:

  • Захист від валютних ризиків (вартість зафіксована в гривні);
  • Вартість фінансування — 1% суми векселя одноразово за оформлення авалю векселя;
  • Відсутність щомісячної сплати відсотків і комісій;
  • Вигідний термін фінансування — до 9 місяців;
  • Оперативність в ухваленні рішень і якісний консультативний супровід.

dengi 11

 

Форварди від холдингу

Ґрунтовний підхід до підтримання агровиробництва сповідують і в холдингу «Кернел». Тут реалізують довгострокову програму Open Agribusiness для сприяння зростанню економіки та формуванню сприятливого інвестиційного клімату в українському агробізнесі. Холдинг декларує, що готовий ділитися з фермерами технологіями й допомогти у виборі техніки та насіння без переплати за бренд. Повідомляється, що «Кернел» співпрацює з понад 5 тис. виробників сільськогосподарської продукції в усіх регіонах України на засадах стратегічного партнерства.

У рамках комплексної співпраці підтримання їм надається можливість укласти форвардні договори. Вони, зокрема, передбачають часткову передоплату на поставку озимих і ярих зернових та олійних культур. Декларується, що партнери можуть отримати фінансування від «Кернел» для модернізації виробництва, вдосконалення технологій обробітку ґрунту, збільшення врожайності.

Серед переваг роботи з холдингом зазначають:

  • Надійне і прозоре партнерство з компанією світового рівня;
  • Гнучкі умови, визнані на міжнародному ринку;
  • Клієнтоорієнтованість й індивідуальний підхід до кожного партнера;
  • Оперативне надання фінансування в рамках програми;
  • Аграрій самостійно визначає дату фіналізації ціни;
  • Відсутність договорів страхування.

 

Також усі учасники форвардної програми отримають унікальну можливість приєднатися до системи супутникового моніторингу та бенчмаркінгу полів (GrainHUB) в системі Сropio.

 

Пропозиції від дистриб’ютора

Провідні дистриб’ютори теж не стоять осторонь. Для прикладу, «Ерідон» уже більш ніж 10 років уважається компанією №1 в Україні з комплексного забезпечення аграрних виробників оборотними засобами. І компанія пропонує сільгоспвиробникам не лише якісні продукти для агровиробництва, а й ефективні фінансові рішення.

У компанії «Ерідон» декларують, що спектр пропозицій відповідає потребам агропідприємств будь-яких типів і розмірів, що дозволяє кожному отримати найоптимальнішу. Зокрема, до послуг агровиробника:

  • Кредитування під заставу;
  • Робота з авальованими векселями й банківськими гарантіями;
  • Робота з аграрними розписками;
  • Оплата сільськогосподарською продукцією;
  • Форвардні контракти.

 

Також у компанії впроваджують таку нову фінансову технологію, як можливість оплати через платіжні термінали. Таким чином, дрібний фермер може миттєво розрахуватися й придбати за готівкові кошти необхідні товари в місці його зберігання (склад «Ерідон»). Серед переваг такого типу розрахунків:

  • Економія часу фермера (поєднання в одному місці точки продажу та розрахунків);
  • Відсутність потреби у відкритті власного розрахункового рахунку для здійснення оплати;
  • Відсутність ідентифікації та верифікації клієнта;
  • Тарифна перевага приймання платежів через термінал, як порівняти з касою банку;
  • Спрощена процедура оформлення платежу;
  • Миттєве зарахування коштів на поточний рахунок.

dengi 7

 

З банку до поля

І, звичайно, банківський сектор не стоїть осторонь. Ті чи інші програми кредитування — в партнерстві з державою, з провідними компаніями агроринку чи самостійно — пропонує низка банків.

Тут можна відзначити, наприклад, спеціалізований Агропросперіс Банк — фінансову установу зі 100% іноземним капіталом (США та Європа). Цей банк позиціонує себе як професіонала в агросфері, що спеціалізується на фінансуванні малих і середніх агровиробників із площею земель від 100 га в більшості областей України. Агропросперіс банк надає чотири види основних програм кредитування:

  • АП Експрес — передбачає можливість ухвалення рішення про видачу позики за два дні. Кредит можна отримати під заставу фінансової аграрної розписки. Термін погашення —
    12 місяців, максимальна сума — 1,5 млн гривень (або еквівалент у доларах);
  • АП Урожай — передбачає фінансування посівної кампанії. Під заставу можлива с.-г. техніка або фінансова аграрна розписка. Термін погашення — 18 місяців, максимальна сума — 600 тис. доларів (або гривневий еквівалент);
  • АП Вексель — передбачає авалювання векселя за вартістю 1,5%. Умови кредитування аналогічні до програми АП Урожай;
  • АП Інвест — передбачає кредит на придбання нової або вживаної с.-г. техніки. Термін погашення — до 7 років, максимальна сума позики — 600 тис. доларів (або гривневий еквівалент). Запорукою є техніка, яку придбавають або фінансова аграрна розписка.

 

Слід зазначити, що з 2016 року Агропросперіс Банк першим серед українських банків почав кредитувати під аграрні розписки. Фінансування під заставу фінансових аграрних розписок передбачає:

  • Відсутність витрат на оцінювання і страхування застави;
  • Спрощену процедуру оцінювання і швидке ухвалення рішення;
  • Гнучкий графік погашення відповідно до сезону та кон’юнктури ринку.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.