Кредит чи лізинг?

/ Фінансування АПК / Понеділок, 30 листопада -0001 02:02
altІрина МУЗИЧКА, спеціально для "АС"
В аграрія усе-таки нині з’являється можливість одержати засоби виробництва за доступною ціною на привабливих умовах. Лізингові компанії нарешті стали повертатися обличчям до звичайного фермера.
Умови складного завдання для сучасного аграрія всім відомі: як обновляти парк техніки, 85 % якої застаріло, якщо оборотних коштів на придбання нової не вистачає; кредити - занадто дорогі; дотації держави колись були, але вже безнадійно вичерпалися.

 

Статистика демонструє, що за останні роки було списано на брухт удвічі менше сільгоспмашин, ніж того вимагали нормативні терміни їхньої експлуатації. Звісно, це призводить до різкого старіння парку машин, збільшення навантаження на одиницю вживаної техніки, а відтак, до підвищення строків польових робіт і до тривалих простоїв машин з технічних причин. За оцінкою фахівців, загальний збиток для сільського господарства, пов'язаний із технічним станом машин, становить: у частині перевитрат пального - 10–12 %, а за недобором врожаю - більше 30 %.
 
Відповідь кожний намагається знайти сам. Багато хто принципово зупиняються на імпортній техніці, що нехай навіть була у вжитку - все-таки це перевірена якість і комфорт для механізатора. Залазять заради таких машин у кредити, не лякаючись високих банківських відсотків. Втім, не без ризику тижнями очікувати доставки деталі, яка стала непридатною.
 
Ще варіант: взяти в лізинг техніку вітчизняного виробництва на сприятливих умовах державної програми. Це вже не просто дотація, а радше інвестиція держави, що отримує віддачу у формі лізингових платежів. Своєрідний різновид кредиту, але з м'якшим як для сезонного аграрного виробника умовами.
 

Агролізинг зростає
Сьогодні багато галузей у скрутному становищі - наприклад, металургія й машинобудування скорочується. Тож лізинговим компаніям доводиться шукати альтернативних клієнтів.
Сьогодні лізингонадавачі звертають посилену увагу на сільське господарство. Частка фінансування аграріїв у січні-червні цього року в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року збільшилася на 7,5 %. У цілому вартість договорів за цей період виросла на 4,1 млрд грн, сягнувши на 1 липня 2013 року 10,4 млрд грн, - повідомляє Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг.
«У нас сільськогосподарський напрям як індустрія займає приблизно 60 %», - повідомив газеті «Капітал» Андрій Павлушин, генеральний директор компанії «ОТП Лізинг». Причому мова йде не тільки про трактори або комбайни, але про найрізноманітнішу техніку. Такий приклад: у липні цього року «ОТП Лізинг» надало агрохолдингу «Нібулон» $10 млн на будівництво плавучого крана.
У найближчі кілька років, згідно з прогнозами багатьох учасників лізингового ринку, тенденція до приросту фінансування сільського господарства збережеться, а можливо, навіть прискориться.
 

 
Насамперед у бізнесмена-аграрія з'являється можливість отримати засоби виробництва (сільськогосподарське встаткування, техніку) за доступною ціною. Зауважимо: розрахунок вартості машин у лізинг відбувається винятково на момент здійснення угоди. Подальша можлива інфляція не враховується, але вона реально є, що дозволяє заощадити.
 
Крім цього, в агролізингу торговельні націнки істотно знижені, а терміни кредитування, навпаки, збільшені. Такий підхід не тільки робить підприємства платоспроможними в складні періоди, але й дає стимул розвиватися іншим компаніям - тим, які займаються випуском спеціалізованої сільськогосподарської техніки. Донедавна такі виробники мали низку проблем, що пов'язані з відсутністю замовників на техніку. Сьогодні ж це частково вирішується.
 
Інструмент лізингу порівнюють не з готовою рибкою на пательні, а з вудочкою для досвідченого рибалки. Саме - досвідченого й сумлінного, адже перш ніж передати техніку, лізингоотримувач проходить обов'язкову процедуру перевірки його реальних активів, фінансового стану й репутації на ринку. З іншого боку, у лізинговій схемі більше партнерства у порівнянні з кредитуванням. Адже умови банків суворіші, жорсткіші й категоричніші: набагато вищий там перший внесок, не гнучкий графік виплат, беззастережні штрафні санкції.
 
Лізингова ж програма набагато толерантніша стосовно сільгоспвиробника, бізнес якого підлягає багатьом ризикам, насамперед погодним. От основні параметри для порівняння: 
 
  • Перший внесок за передане в лізинг майно (обладнання, устаткування) дорівнює 17–22 % загальної вартості техніки. Банк, як відомо, на старті прагне взяти набагато більшу суму.
  • Відсоток комісійних у лізинговій схемі стабільний, зафіксований спеціальним постановленим уряду й дорівнює 7 % невідшкодованої вартості взятої у лізинг техніки або встаткування. Звичайно ж, суми непорівнянні з банківськими ставками, що зараз доходять до 30 %.
  • Графік виплати лізингових платежів узгоджується із лізингоотримувачем, він досить гнучкий, пристосований до сезонного виробництва.
 
Лізинг - це одна з альтернативних форм кредитування. І лізинг, і кредит функціонують на тих самих принципах: зворотності, терміновості, платності. По своєму змісту лізинг відповідає кредитним відносинам і зберігає сутність кредитної операції.
 
Але є й відмінності. Основна риса лізингу полягає у тім, що учасники договору оперують не коштами, а майном. Іноді лізинг кваліфікують як товарний кредит в основні фонди, тобто він є формою майнового кредиту.
 
Ефективний вплив лізингу на відновлення матеріально-технічної бази сільгоспвиробництва закладено вже в потенційних можливостях, властивій лізинговій формі підприємницької діяльності. Кредитування у формі машин і встаткування на відміну від грошового кредиту зменшує ризик неповернення грошей, адже за лізингонадавачем зберігається право власності на передане майно.
 
Господарство, обравши лізинг, отримує кредитування, обновляє виробничі фонди, здобуває дорогу техніку, але при цьому не відчуває різкого фінансового напруження. Скажімо, до сезонних робіт одержує комбайн ціною 1, 5 млн грн (умовно), заплативши лише перших 200–250 тис., і відразу ж запускає його в роботу. Або здобуває елеватор, що коштує раніше фантастично непід'ємні для нього 3–4 млн грн.
 
Звичайно ж, на вибір сільгоспвиробника, що зупиняється на лізингу, впливає і той факт, що лізингове майно, перебуваючи на балансі лізингоотримувача, аж ніяк не збільшує за бухгалтерією його активи й звільняє від сплати податку на це майно. Лізингові платежі ставляться на витрати виробництва (собівартість) лізингоотримувача-сільгоспвиробника й відповідно це знижує оподаткування прибутку.
 
Селяни досить охоче вибирають лізинг - про це можна, зокрема, судити й по більш ніж десятилітньому досвідові діяльності на ринку України Національної акціонерної компанії «Украгролізинг». Характерний термін: адже за цей час перші клієнти компанії вже виплатили свої лізингові платежі, багато хто одержали техніку й устаткування у повну власність. Показово, що більшість із партнерів знову звертаються у компанію тепер уже за новою сучасною технікою, мабуть, зрозумівши, який зручний для них механізм такого лізингу.
 
Є сенс говорити про лізинг ще й як про зручну форму економічних зв'язків між постачальником і покупцем, а саме:
 
  • за допомогою фінансового лізингу господарство вирішує одночасно проблеми й фінансування, і придбання техніки. Без повної оплати отримує її у користування, організовує нове виробництво без мобілізації надмірних фінансових ресурсів;
  • має можливість випробувати техніку до її повної оплати, тобто до придбання у власність;
  • закуповує техніку за оптимальними цінами, які не піддаються інфляції протягом внесення лізингових платежів;
  • не задіяний позиковий капітал. Лізинг не «ускладнює» активи підприємства й допомагає підтримувати оптимальне співвідношення власного й позикового капіталу;
  • лізингові платежі можуть надходити з виторгу від продажу випущеної на орендованому встаткуванні продукції;
  • податкове законодавство, як правило, припускає для лізингових угод систему прискореної амортизації, тобто додаткових податкових пільг не тільки орендареві, але й орендодавцеві (відтак, і виробникові техніки);
  • лізинг звільняє орендаря від процедур і витрат, пов'язаних з володінням майном, тому що юридичним власником залишається орендодавець;
  • в орендаря є можливість викупити техніку й устаткування по номінальній або залишковій вартості по закінченні строку договору лізингу.
 
Не будемо забувати, що лізинг також розширює можливості збуту продукції вітчизняних виробників сільгосптехніки. Лізингова компанія, ретельно вивчивши попит на агротехніку, транслює побажання аграріїв на заводи-виробники. А запити ці, звісно ж, стосуються підвищення якості техніки, що випускається, її відповідності сучасним технологіям. Тому все частіше лізинг називають потужним імпульсом технічного переозброєння вітчизняного виробництва, поліпшення фінансового стану виробництв в умовах кризи неплатежів.
 
altТорік загальний обсяг угод лізингових компаній з аграріями становив близько 4,3 млрд грн, що вдвічі (!) вище показників 2011-го. А до 2015 року Кабінет Міністрів прогнозує придбання аграріями 4 тис. одиниць складальної сільськогосподарської техніки в лізинг. Серед найпоширеніших програм для аграріїв - фінансовий лізинг строком до трьох років, що дозволяє сплачувати борг сезонно.
 
Такий спосіб придбання техніки дозволяє позичальникові фінансувати інвестиційну діяльність без наявності будь-яких застав. Крім цього, податкові преференції (віднесення всього лізингового обладнання на витрати й податковий кредит по ПДВ) також роблять лізинг винятково цікавим інструментом фінансування угод для лізингоотримувача й для переоснащення свого технопарку (тобто основних засобів виробництва). Це одне з найбільш надійних джерел інвестиційного фінансування на українському ринку, і чи не єдине доступне джерело довгострокового кредитування у національній валюті.
 
Зростанню ринку лізингових послуг в агропромисловому секторі України сприяє низка очевидних переваг лізингу. Термін оформлення договору фінансового лізингу набагато менший від кредитних турбот - усього від двох до чотирьох днів. Лізингонадавач, наприклад, Національна акціонерна компанія «Украгролізинг», може дозволити собі ставитися лояльніше до фінансових показників клієнтів. Це відкриває можливості залучення більшої кількості клієнтів - від великих сільгоспкорпорацій до малого фермерського господарства.
 
Аграрний сектор в Україні - один із найактивніших, економічно жвавих. За різними оцінками, в Україні зношено більше 80 % парку сільгосптехніки, що веде до росту собівартості аграрної продукції на 10–15 % і змушує аграріїв шукати джерела фінансування для придбання нової техніки. Донедавна постійні програми для аграріїв були у п'яти-шести лізингових компаній, одна з яких державна - це «Украгролізинг». В 2012 році в цей напрям кредитування аграріїв увійшли також «Приватбанк» і «VAB Лізинг».
 
Стосовно статистики в сфері лізингових послуг сьогодення, то в п'ятірку кращих компаній за обсягом лізингового портфеля в усіх сферах промисловості України займають такі компанії, як «ВТБ Лізинг  Україна», «Райффайзен Лізинг  Аваль», «ОТП Лізинг», «Український Лізинговий Фонд», «Уні Кредит Лізинг». Вони й надалі збираються дедалі більше нарощувати обсяги лізингового портфеля й залучати інші джерела фінансування своїх угод, наприклад, іноземні інвестиції на міжнародному ринку фінансових послуг. Це в майбутньому дасть таким компаніям більше перспективних клієнтів.
 
У Міністерстві аграрної політики й продовольства відзначають, що щорічна потреба в коштах на фінансовий лізинг по державних програмах становить 1, 5–2 млрд грн. Ці засоби урядом України передбачається направляти на забезпечення аграріїв пріоритетними видами техніки. Насамперед - на техніку для агропромислового комплексу, виготовлену підприємствами вітчизняного машинобудування по інвестиційно-інноваційних проектах з урахуванням вимог за ступенем локалізації виробництва.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.