Інтенсивний органічний сад

Інтенсивний органічний сад

/ Гість номера / Понеділок, 17 вересня 2018 12:47

Сьогодні інтенсивні фруктові сади – надзвичайно популярні. З кожним роком збільшується кількість нових насаджень, фермери роблять ставку на високоперспективні сорти та органічне виробництво. Корисними порадами з виданням поділилась Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва, власниця сімейного фермерського господарства.

  • Посадити дерево — одна з трьох справ, яку, як каже народна мудрість, має вчинити в своєму житті кожен чоловік. Ви ж є жінкою, котра вже спромоглася зробити значно більше: створити власний сад, і не простий, а органічний. Пані Валентино, певно, ви ще в дитинстві мріяли займатись рослинництвом. Чи не так?

— Так, небагато представниць прекрасної статі можна зустріти в нашій справі, і, напевно, мені пощастило бути однією із них. Я народилася та виросла в селі, тому, що таке рослини, і як з ними працювати, знаю ще з дитинства. У нас завжди був гарний, доглянутий сад із великою кількістю смачних яблук, груш, черешень та різних ягід. Власне, в розсаднику ми з братом почали працювати з семи років, а з тринадцяти вже виконували досить складну операцію — щеплення саджанців. Зараз ми беремо активну участь у роботі розсадника. В родині два агрономи та два економісти. Заняття садівництвом я завжди називаю справою для душі, адже що може бути краще, ніж бачити квітучі сади та постійно відчувати цю енергію життя?

 

  • Зазвичай сьогодні молоді люди прагнуть здобути освіту у тих царинах, які відкривають їм шлях до професій, котрих потребує місто. Ви ж є винятком із цього поширеного явища. Чому?

— Свого часу я закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка, економічний факультет. Мій молодший брат має агрономічну освіту. Економічні знання допомагають мені в розробці бізнес-планів, а також в аналітичній діяльності. Іноді трапляються статті про професії майбутнього, і дуже тішить, що садівники є в цьому списку, адже добрі, якісні продукти харчування потрібні завжди. При цьому наш напрям — органік — щороку набуває в Україні все більшої популярності.

 

15 16 382 383 27 1

 

  • Мене завжди приваблюють подружжя, які творять родинну справу, а тим паче в колисці України — селі. Звідки у вас ця тяга?

— Так, у нас це, дійсно, родинна справа. Мої батьки започаткували її двадцять чотири роки тому. Господарство є досить збалансованим, кожен займається своєю частиною роботи. Наші дідусі мали чудові сади, а ми вже представляємо четверте покоління садівників. Тому, напевно, ця любов до живого, до природи пере­дається генетично. Родинні підприємства — ефективний бізнес за кордоном, оскільки діти змалечку переймають всі секрети, беруть участь, спостерігають, вивчають всі подробиці. Направду кажучи, мені також хочеться, щоби мої діти цікавилися тією справою, яку ми розвиваємо.

 

  • За кордоном, у країнах, де люди сповна володіють своїми земельними ділянками, цілком природно існують династії фермерів. В Україні ж досі земля не є товаром. Як можливо планувати аграрний бізнес у цих умовах?

— Відкриття ринку землі — це питання часу. Оскільки сад висаджують як мінімум на 20 років, то земля має бути у власності або ж довгостроковій оренді. Якщо ж є проект на органічні насадження, то людина має право на оренду земельної ділянку терміном 25 років.

 

  • Чи могли б ви розповісти про власний шлях до виробництва не конвенційної, а органічної продукції? Які, можливо, помилки допускали, чи труднощі мали, крокуючи цією дорогою?

— Мій тато почав використовувати біопрепарати для обробки саду більше 10 років назад. Хотілося для себе споживати корисну екологічно чисту продукцію. Потім цю технологію застосували в розсаднику, і вже з 2015 р. почали процес сертифікації нашого господарства («Органік Стандарт»). Згідно з вимогами органічного вирощування, якщо людина закладає органічні насадження, вона має придбати саджанці органічного походження. З приводу труднощів скажу, що для початку варто в це повірити, спробувати. В Україні є багато компаній, які вже десятиріччями виробляють біопрепарати та мають чудові результати, і навіть їх експортують. Однак не завжди агрономи господарств хочуть щось міняти в своїй робочій схемі та переходити на біо. Деякі виші запроваджують органік-напрям навчання, і мене це дуже тішить, оскільки якщо досить складно знайти агронома в сад для нових господарств, то спеціалістів у органічній сфері бракує ще більше.

 

 

 

  • Родинний бізнес — це своєрідна корпорація. Як лагодять між собою її члени у вашому випадку? Чи є з-поміж вас та ключова персона, навколо якої все обертається?

— Це мій тато. У нас є родинна рада, де ми вирішуємо поточні та стратегічні питання. Зазвичай досить швидко доходимо до спільних рішень, а для деяких потрібно трошки більше часу на обдумування.

 

  • Чого сьогодні найбільше бракує виробникам органічної продукції в Україні загалом і за напрямами вашого бізнесу особливо?

— Думаю, що знань. Кожна культура вимагає особливого підходу у вирощуванні. Органічне садівництво розвивається лише декілька років, тоді як за кордоном — десятиліттями, проте з кожним новим роком я помічаю, що все більше заходів присвячені тематиці органічного вирощування продукції та просування експорту. Восени в рамках нашого проекту «Академія Органічного Садівництва Ekogarden»garden» спільно з «Органік Бізнес-Школою» ми готуємо спеціалізований курс з органічного вирощування яблук, що включатиме також практичні поїздки в органічні сади. Запрошуємо до участі, кому цікаво.

15 16 382 383 27 2

  • Ви успішно займаєтесь вирощуванням садивного матеріалу. Що вас до цього вмотивовує?

— Від якості садивного матеріалу залежить продуктивність у саду. Насамперед для будь-якого розсадника важливим є правило «свіжої» землі, тобто одна ділянка має використовуватися один раз за чотири роки, в інший час — під сидератами, або відпочивати. Ручна праця для знищення бур’янів дозволяє закривати вологу після дощів, що в умовах зміни клімату дуже важливо. З початку заснування господарства було прийнято рішення не використовувати гербіциди, адже це може негативно вплинути на розвиток та продуктивність посадкового матеріалу. В розсаднику ми отримуємо урожай на дворічних саджанцях, і це без поливу. Що може бути кращим показником продуктивності?

 

  • Чи варто початківцям у царині садівництва опановувати галузь органік-бізнесу? Чи могли б ви скласти рецептуру успіху виробника органічної продукції, спираючись на власний досвід?

— Органік-вирощування — це не є щось надто складне, тому, безумовно, варто його пробувати як у домашніх садах, так і в промислових. З самого початку має бути правильний підхід до проекту. В органічному садівництві є свої вимоги до вибору землі, її підготовки, саджанців та, власне, до процесів вирощування, збирання, упаковки та зберігання. Вибір культур, сортів та регіону вирощування має основне значення.

 

  • Подейкують, що інтенсивний спосіб господарювання не сумісний з органічним агровиробництвом.

— Чи може інтенсивний сад бути органічним? Так. Відмінність полягає лише у використанні біопрепаратів для захисту від хвороб та шкідників і для живлення. Також не можна використовувати гербіциди. Водночас дозволяється механічний спосіб (фреза), агроволокно в прикореневій зоні та біогербіциди. А велике загущення у саду (3–5 тис. саджанців), системи опори та зрошення — це все однакове як для органічних садів, так і конвенційних.

 

  • Які ключові поради ви могли б дати колегам-садівникам, ураховуючи особливості поточного сезону: кон’юнктурні, кліматичні, інші?

— Кожен сезон є особливим за низкою основних чинників. Поточного року несприятливі кліматичні умови зачепили садівників, але урожай очікується на кращому рівні, ніж торік. Яблуко в саду ще не є товаром, воно сировина. Якщо садівник хоче отримати гарну ціну за плоди, він має вчасно та правильно їх зірвати, зберігати в оптимальних умовах, мати сортувальну лінію та упаковку. Якщо мова йде про експорт, то сертифікат Global Gap значно підвищує шанси на успіх.

 

  • Особливістю органічного садівництва є використання спеціальних засобів захисту рослин. На що виробник має звернути увагу, обираючи їх?

— Як правило, консультанти з органічного вирощування складають технологічну карту з указуванням препаратів, норм використання та з інформацією, де їх можна придбати. Важливо створити правильні умови для їх зберігання та слідкувати за дотриманням вимог під час внесення щодо температурного режиму.

 

  • Ви регулярно влаштовуєте публічні уроки для тих, хто прагне займатись органік-бізнесом, і для тих, хто хоче удосконалити свою кваліфікацію як органічного садівника. Чому ви цим займаєтесь?

— Недостатньо лише пропонувати органічні саджанці, важливою є сама технологія вирощування. Ми пропонуємо комплексний підхід до створення проектів — від розробки бізнес-планів, підбору садивного матеріалу до супроводження із наданням консультацій, як це правильно робити. Мені приємно брати участь у різних заходах саме з тематикою органічного садівництва, адже людям бракує інформації про те, що таке органік, і в чому полягають відмінності між органічною та конвенційною продукцією.

 

— «Ми є те, що ми їмо». Тому мені б дуже хотілося, аби якомога більше людей в Україні дізнавалися про органічну продукцію й органічне рослинництво та впроваджували органік-технології у життя.

 

Розмову вів Олександр КРИВЕНКО

 

 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.