agro business 160 160

«Ми пропонуємо найкраще і несемо за це відповідальність!»

/ Гість номера / Четвер, 01 липня 2010 22:58

Про ситуацію на ринку зернових, про якісні гібриди, про зміну клімату, про відповідальність перед партнерами, про вітчизняний бюрократизм і місію компанії «Агробонус» розмовляємо з її генеральним директором Людмилою ВАСИЛЕНКО.

 «АБС»: Пані Людмило! Метою вашої компанії визначено комплексне обслуговування підприємств агропромислового комплексу. Що цей комплекс передбачає?

Л.В.: Ми пропонуємо нашим аграріям і насіння, і засоби захисту рослин, і добрива передових світових виробників, зокрема мікродобрива.

«АБС»: Те, що ви співпрацюєте з компаніями-лідерами впливає на вашу позицію на ринку?

Л.В.: Так, безумовно, впливає. Наша компанія ще молода, але досягла чималого. Приміром, цьогоріч ми увійшли до трійки найбільших компаній-дистриб'юторів, які реалізовують насіння американської компанії «Піонер».
З «Піонером» ми разом уже майже чотири роки. З кожним роком збільшуються обсяги продажу. Наші клієнти зауважують, що, приміром, гібриди ріпаку від цього виробника мають низку переваг у порівнянні з іншими. Такий ріпак кращий і з погляду перезимівлі, і за урожайністю, і за стійкістю до хвороб та шкідників, його легко збирати, частіше за все він не потребує обробки для склеювання стручків.
Щодо співпраці з компаніями-клієнтами - співпрацюємо як з великими і  відомими холдингами, приміром, «Кернел груп» та «Астарта-Київ», так і локальними дилерськими компаніями по всій території України.

«АБС»: Чи є ваші представники у регіонах? Якщо так, то де саме?

Л.В.: Регіональна мережа наших представництв наразі перебуває у процесі створення. Триває активний пошук фахівців, які могли б приєднатися до нашої компанії. Вже маємо таких у центральному регіоні та на півдні. Там менеджери активно працюють. У наших планах - створення 15 представництв по всім регіонам. Тож, якщо серед читачів вашого видання є фахівці, які бажають працювати з нами, - ласкаво просимо!

«АБС»: Пані Людмило! Україна перебуває на порозі збиральної компанії зернових. Прогнози висловлюється доволі несприятливі як для виробників, так і для експортерів...

Л.В.: Так. Через неповернення державою ПДВ експортери загрожують знизити закупівельні ціни на зерно задля компенсування своїх збитків. Це спричинить перевантаження внутрішнього ринку зерна, відбудеться обвал цін на зернові для вітчизняних товаровиробників. Ситуація доволі складна. Складна вона для всіх - і для компаній виробників, і для нас. Якщо є проблеми у виробника, який купує наше насіння і нашу технологію - страждатимемо і ми. Ми не можемо отримати того, чого ми хотіли б, і вони не можуть зробити те, чого вони прагнули. Шукаючи вихід із ситуації, що склалася, ми побудували систему кредитування наших клієнтів, які працюють з нами кілька років. Вона вже діє і дає добрі результати.

«АБС»: Чи змінюється з року в рік пріоритети у виборі насіння певних культур?

Л.В.: Так, змінюються. І ми намагаємося тримати руку на пульсі і передбачати можливі зміни. Для цього на початку сезону ми відвідуємо зернові форуми, конференції, вивчаємо консалтингові дослідження, де фахівці ринку визначають прогнози по культурам на майбутній маркетинговий рік. Адже ми залежні від ринкової ситуації, від ціни, яка буде на продукцію. Таким чином і виробники вивчають ситуацію з цінами. Якщо існує прогноз по певній культурі, відповідно до якого вона матиме низьку ціну як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, господар замислиться, чи варто ризикувати і сіяти її в цьому році, адже чи отримає він прибуток - невідомо.

«АБС»: Яка ситуація цьогоріч?


 


Л.В.: У цьому році прогнозується стабільна ціна на соняшник, яка, до речі, вже майже п ять років такою залишається. Відповідно в Україні збільшилися площі під цією культурою. До того ж агровиробники переходять на більш технологічні сорти соняшнику.
Стосовно доволі популярного останнім часом ріпаку зауважу, що при його вирощуванні існує чимало ризиків. По-перше, той, хто сіє ярий ріпак, не отримує очікуваного врожаю. По-друге, той, хто сіє озимий ріпак, наражається на небезпеку вимерзання, позаяк під час сівби (кінець липня - початок вересня) почасти не вистачає вологи і насіння не завжди проростає…
Водночас ціна на світовому та вітчизняному ринку залишається високою. Але, попри все, господарства не знижують посівні площі під цією культурою.
Зауважу, що останнім часом відбулися зміни у вирощуванні цукрових буряків. Ринкова ситуація склалася таким чином, що стало вигідно вирощувати цю культуру. Однак потенціал галузі за останні роки втрачений, агровиробники вже забули як його вирощувати, до того ж техніка застаріла і морально, і фізично. Для відновлення втраченого потрібен час та кошти. 

«АБС»: Пані Людмило, чи вплинула на діяльність вашої компанії нещодавня ситуація з постановою Кабміну щодо додаткової ліцензії на засоби захисту рослин?

Л.В.: Коментуючи зазначену тему із засобами захисту рослин, скажу, що ситуація тоді була критичною. Маючи засоби захисту рослин на складах, компанії не мали права їх реалізовувати. Хто від цієї ситуації виграв? Запитання риторичне. Хто від цієї ситуації програв? Відповідь очевидна. Насамперед господарі, які не змогли вчасно обробити свої поля, час був втрачений, і коли дозвіл було отримано, препарати вже не були потрібні. До того ж і компанії - виробники засобів захисту рослин та дистриб’ютори понесли чималі збитки.

 «АБС»: Чомусь у нашій країні так ведеться, що, попри пристойну врожайність, господарники отримують мінімальні прибутки. Чому?

Л.В.: Якщо ми говоримо про високу врожайність, то ми порівнюємо зазвичай себе з якими країнами? Відповім: передусім з європейськими. Але нам до Європи ще дуже далеко... Порівняння має бути адекватним. Прибутки можна отримувати лише за рахунок сучасних технологій. А у нас на ці технології переважно бракує грошей. Попри все, зауважу - вирощувати вигідно! Якщо ти прагнеш до кращого, тоді ти його і отримуєш. І прибуток не виключення.

«АБС»: Через зміну клімату чи через безгосподарність, але факт лишається фактом - Україна перебуває на одному з перших місць в Європі за забур’яненістю полів…

Л.В.: Так, клімат останнім часом зазнає змін, маємо різки перепади температури, аномальні явища, з’являються нові хвороби, шкідники виявляються стійкими до відомих препаратів, а бур’яни почуваються господарями.
 Це відповідно впливає на структуру посівних площ. У тих регіонах, де раніше можна було вирощувати кукурудзу, тепер переходять на сорго, оскільки ця культура придатна для посушливих регіонів. Якщо раніше вирощували культури з великим періодом вегетації, то зараз переходять на більш короткий. Все змінюється. До речі, в Україні розроблена державна програма, яке передбачає введення в сівообіг земель запасу, аби встановити певний баланс по культурам.

«АБС»: Зважаючи на цю ситуацію, передові насіннєві компанії виводять на ринок стійкі гібриди, компанії - виробники засобів захисту рослин - нові препарати. Новинки відразу потрапляють до вашої лінійки продукції?

Л.В.:
Так, відразу. Про всі новинки компанії - виробники повідомляють заздалегідь.
І ми проводимо власну інформаційну політику. На цей рік запланували кілька Днів поля, заклали демонстраційні ділянки, посіяли насіння провідних компаній - «Піонер», «Сингента», «Євраліс», «Сатен Юніон» тощо. Вся лінійка, яка є на сьогодні в України, там представлена.
Плануємо запросити всіх наших партнерів на Дні поля, а господарі самі обиратимуть, які гібриди їм до вподоби.


«АБС»: Пані Людмило, яке ставлення у вашої компанії до екологічності?

Л.В.: Ми пропонуємо нашим партнерам технології перевірених компаній, з якими працюємо не перший рік, ми впевнені, що не буде післядії на рослину, не завдаватиметься шкода ані рослинам, ані навколишньому середовищу, ані людині.
Загальновідомо, що нині на ринку є компанії, котрі пропонують неякісні продукти. Який буде результат після використання таких аналогів - таємниця, а шкоду, яку вони можуть завдати, передбачити можливо. Вважаю, що вихід з цієї ситуації - роз’яснювальна робота. Ми постійно перебуваємо в тісному контакті з нашими клієнтами, майже кожного тижня виїжджаємо до них, відслідковуємо наслідки використання  препаратів. Ми пропонуємо найкраще і несемо за це відповідальність!

«АБС»: Наостанку запитаю: чи є майбутнє у сільського господарства?

Л.В.: Є! Я впевнена в цьому на 100 відсотків!
Ми могли бути не лише на рівні Європи, а бути набагато кращими. Адже у нас і площі більші, і чорноземи багатші. В Європі такої землі немає, пісок та каміння...
Проте у них є технології, і на бідних ґрунтах вони вирощують багаті врожаї. Тож, якщо наш господар, маючи таку родючу землю, матиме можливість застосовувати передові технології, буде з великими прибутками!
Наша компанія у цьому допоможе. Така у нас місія.

Довідка
ТОВ «Агробонус» є вистриб’ютером-імпортером компаній - виробників високоякісного насіння сільськогосподарських культур: «Піонер Хай-Бред-Інтернешенл», «Лімагрейн», «Сингента», «Євраліс Семенс». Реалізовує також хімічні засоби захисту рослин провідних світових лідерів, зокрема, BASF, Bayer, «Сингента», «Монсанто», «Дюпон», «Кеминова», «Кемтура», «Ньюфарм», «Август», «ФМСи», «Ариста Лайф Сайнс», а також мікродобрива «Інтермаг».
Ії клієнтами є  великі відомі холдинги - «Кернел груп», «Астарта-Київ» та локальні дилерські компанії по всій території України.

Розмову вела Вікторія Розова

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.