Всі технології - в одному Домі

/ Гість номера / П'ятниця, 17 грудня 2010 10:25
З Сергієм Шиманським ми зустрілися теплої осінньої днини в простому, але комфортному офісі Торгового дому «Насіння». Це якраз обабіч Інституту цукрових буряків, що виявилося символічним. Адже саме цей заклад вітчизняної науки один з небагатьох, що іще розробляє і втілює в життя селекційні лінії сучасних гібридів, дозволяючи українським виробникам забезпечувати вітчизняні переробні заводи якісною сировиною. Виявляється, вітчизняні розробки знову набувають популярності не тільки на батьківщині, але й в країнах-сусідах. Гібриди Уманського інституту коренеплідних культур УААН на рівних конкурують з відомими світовими брендами на теренах Росії і Білорусі. Виробництвом же конкурентноздатного товарного насіння займається спеціалізований насіннєвий завод «Агроград «В» у Вінниці.
Але для ефективного рослинництва потрібна сівозміна, а це такі культури, як соняшник, кукурудза, ріпак, соя та інші. Також вкрай важлива технологія захисту. Яким має бути технологічний комплекс для рентабельного вирощування нам повідав комерційний директор Торгового Дому «Насіння» Сергій Шаманський.

- Останнім часом широко поширилися в Україні іноземні гібриди багатьох культур. У вас так само?

- Ринок насіння постійно змінюється. Якісь культури стають більш популярним вигідними, але основні культури завжди знаходяться в сівозміні будь-якого господарства, яке займається рослинництвом. По насінню таких культур як кукурудза, соняшник, ріпак ми маємо контракти з компаніями Піонер, Монсанто, Євраліс і Лембке. Ці гібриди іноземної селекції, адаптовані до вирощування в Україні. Мусимо визнати, що в цих культурах зарубіжна селекція багато в чому випереджає вітчизняну. Ринок також це помітив і зробив свій вибір. А от стосовно цукрових буряків є багато даних, які свідчать про відчутні переваги по важливих показниках вітчизняних сортів. За нашими розрахунками в сезоні 2011 року буде спостерігатися деяке пожвавлення на ринку насіння цукрових буряків, хоча якогось помітного збільшення площ цієї культури в Україні ми не очікуємо. Після не простого сезону 2010 року, думаю, що багато дбайливих власників задумаються над тим, яке насіння їм купувати для посіву. Адже, не секрет, що середня врожайність цукрових буряків в Україні складає 250-300 ц / га. Ринок потребує насіння економ-класу зі стабільною врожайністю 9-10 т/га цукру.

- Ваша компанія є також є виробником насіння цукрових буряків...

- Так, Торговий Дім «Насіння» є стратегічним бізнес-партнером Вінницького насіннєвого заводу «Агроград В». До речі, у 2004 році завод був модернізований, повністю переобладнали всі виробничі лінії. Зараз там працює німецьке обладнання KWS, настільки продуктивно і якісно, що спеціалісти зарубіжних компаній з подивом констатують, що таких умов вони не бачили ніде на теренах СНД. На базі заводу з 2009 року функціонує новий сучасний елеватор з потужністю 25 тис. т.

- Якими засобами досягається якість виробляємого насіння?

- Ми від початку закладаємо якісні характеристики вже тим, що контролюємо всі процеси від вирощування насіння до отримання готової продукції. Це дуже жорсткий контроль технології вирощування, дотримання всіх технологічних процедур, догляд за ростом і розвитком рослин, чітка організація всіх процесів – а це дуже сильно впливає на якість. Якщо логістика організована ідеально – практично не залишається сторонніх чинників, які можуть вплинути на якість. В результаті на завод потрапляє високоякісний матеріал, що дуже важливо. Це також дає змогу не тільки отримати високоякісне насіння, але й підвищує рентабельність всього бізнесу. Тому що коли ми отримуємо неякісний матеріал, завод вимушений витрачати більше енергії на його очистку, доробку, а це додаткові витрати, які здорожчують кінцеву продукцію. Тому ми надзвичайно зацікавлені в дотриманні всіх технологічних процесів, щоб кінцевий результат приносив прибуток і нам, і нашим клієнтам. Адже наступного року вони знову прийдуть до нас тільки якщо наше насіння дасть хорошу віддачу.

- У вас багато конкурентів?

По цукровомим бурякам Торговий Дім «Насіння» є одним з найкрупніших гравців в Україні. Серед дистрибюторів вітчизняних сортів компанія займає більше чверті ринку.
Насіння зарубіжної селекції досить дороге, але важливо розуміти, при яких показниках воно стає рентабельним. Насіння вітчизняної селекції не тільки доступніше, але й не поступається зарубіжному по більшості показників, що показують результати не тільки українських виробників, але й російських і білоруських.
Українське насіння традиційно більш стійке до хвороб, до кореневих та кагатних гнилей. Наприклад цього року ми спостерігали в багатьох господарствах як себе поводили цукрові буряки різних компаній, і відмітили, що в умовах посухи, частих перепадів температур, засухи вітчизняні гібриди проявили себе значно стійкішими, вони краще пристосовані до стресових ситуацій.

- Ви використовували «особливі» технології?

- Не в цьому справа. В нас справді є особлива технологія. Торговий Дім «Насіння» розробив власний спосіб обробки насіння цукрових буряків – капсулювання. Ця технологія отримала держпатент. Тому крім таких видів обробки насіння, як протруювання, дражування, інкрустація ми можемо також запропонувати капсулювання, що робить вибір для виробника ширшим.
Перевага капсульованого насіння в полегшенні проростання при нестабільному зволожуванні ґрунту. В несприятливих умовах капсульоване насіння значно інтенсивніше проростає, забезпечуючи при цьому всі переваги дражованого насіння. Аналогів в Україні даній технології немає. Закордоном подібне існує у вигляді міні-драже. Однак потрібно розуміти різницю – міні-драже – це те ж драже, але з меншою кількістю речовин в обробці. А капсула містить повний набір – і засобів захисту, і стартових поживних речовин і своє ноу-хау. В цьому її перевага. Капсульоване насіння широко поширилося в Україні і на сьогоднішній день вже багато виробників віддають йому перевагу.
Завдяки цій технології до насіння української селекції сильний інтерес виявили виробники з Росії та Білорусі. У минулому році ми розпочали продаж капсульованого насіння цукрових буряків в Росії. Спільно з компанією БАСФ нами було організовувано поїздку російських виробників цукрових буряків на завод у Вінницю, показували виробництво, представляли технології. Ми спостерігаємо жваву зацікавленість з боку російських виробників сіль господарської продукції.

- Тобто гібриди вітчизняної селекції поширюються закордоном, як західні в Україні. Хіба не парадокс?

- В цьому багато маркетингових технологій і мало суто агрономічних. Селекція в Україні і в Росії була орієнтована на розробку сортів стійких до стресових умов вирощування і на кагатне зберігання. Західні сорти і гібриди розраховані на моментальну переробку після збирання. Тому по параметру стійкості до кагатних гнилів, а це вкрай важливо саме для цукрових буряків, вітчизняні сорти набагато кращі від зарубіжних. Відповідно ми отримуємо реальні результати саме з цих якостей насіння.
Ще один важливий момент. Подивімося, яка середня врожайність на сьогодні в Україні. Це 295 ц/га. Про що ми говоримо, коли називаємо цифри в 800 - 1000 ц/га? Ось ми купуємо насіння, нам кажуть – потенціал урожайності – 800 ц/га. А тепер покажіть мені – де цей урожай? Тому виникає питання, витратити 150 Євро чи 50 Доларів на реальну урожайність 500-600 ц/га? І за якого показнику урожайності різниця в рентабельності виробництва буде нівельована? От і отримуємо парадокс – дорожче не завжди виявляється доцільнішим економічно.
Зараз в Росії дуже активно з нами починають співпрацювати оптові компанії тільки через одну причину – економічної доцільності. Тому що середні показники урожайності за умов вирощування України і Росії значно нижчі не тільки потенціалу зарубіжних сортів, але й українських.
Потім, у вітчизняного виробника є проблема в тому, що він не може закласти урожайність в полі. Не вистачає добрив, не вистачає потенціалу ґрунту, не складаються сприятливі умови. Про що ж ми говоримо, коли прагнемо досягти потенційної врожайності?
Ще є один психологічний момент – якщо ви купуєте Мерседес – ставитеся до нього уважно, зберігаєте в гаражі, обслуговуєте на офіційній станції, миєте на спеціалізованій мийці... Якщо ви купуєте насіння української селекції, і при цьому сієте його старою радянською сівалкою на бросових землях, не слідкуєте за посівами, не удобрюєте, про який потенціал можна говорити? І коли говорять, давайте порівняємо результати, то про яке порівняння може йти мова? Я Вам скажу, гібриди уманської селекції на державних випробуваннях у Білорусі показали урожайність 750-850 ц/га, і це при строках вегетації рослини 160-170 діб!!!

- Кризові явища також примушують людей підходити до питання економічної доцільності вдумливіше.

- Будь-яка криза – це відкриття нових можливостей. Ми також розширили лінійку насіння інших культур і завдяки цьому щороку виходимо на ріст показників дохідності. На сьогодні ми досягли показника зростання в 100% по об’ємах, що дає змогу розвиватися далі в напрямку насінництва і розширення лінійки продукції. Причому в основній масі це якісні продажі без заборгованостей.
Ми також забезпечуємо окрім продажів і консультаційний пакет. Покупець насіння і засобів захисту завжди має змогу отримати консультації по технології вирощування і застосування препаратів.
Компанія має гарну репутацію, з нами виявляє бажання співпрацювати дуже багато людей. Ми ліквідна компанія і маємо потенціал вийти в лідери ринку по комплексному показнику, і як переробник, і як виробник насіннєвого матеріалу, і по широті лінійки продуктів. Ми повністю можемо забезпечити технологію вирощування по насінню і засобах захисту. Плануємо також найближчим часом закрити позицію мінеральних добрив.
Ми розуміємо цей бізнес з середини, як жодна інша компанія.

- Згадані вами консультаційні послуги – це важливий момент для рослинницького бізнесу. Не раз доводилось чути від керівників господарств, що на ринку багато продуктів, але мало інформації, як правильно застосовувати. Як ви забезпечуєте інформацією своїх клієнтів?

- На прохання клієнта може бути забезпечений супровід процесу вирощування. Продаючи посівний матеріал, за необхідності ми можемо додатково доробити його потрібними препаратами.
До слова, в компанії діє система, заснована в 2003 році, під назвою «Кумпанство Покупців», до речі, запатентована. Це товариство клієнтів компанії, участь в якому дає широкі можливості – преференції при наступних покупках, в наданні консультацій, в допомозі у забезпеченні технологією. Ця система успішно функціонує, зараз є підприємства, які співпрацюють з нами вже більше 8 років. Натепер ми можемо запропонувати нашим клієнтам пакети продуктів - і насіння, і засоби захисту, і технології по вирощуванню, і консультації, і супровід. Крім того, ми залучаємо не тільки своїх спеціалістів, але й спеціалістів компаній-виробників насіння і засобів захисту рослин. Поєднуючи зусилля ми можемо вирішити проблему в господарстві оперативну, або навіть перспективну. Наприклад, якщо людина звертається з побажанням, що хоче вирощувати нову культуру. Ось є в неї конкретна техніка, конкретні умови, – ми залучаємо спеціалістів і пропонуємо варіанти – скажімо, ось система високопродуктивна і високотехнологічна, ось система простіше, ось система економічніше, ось така технологія обробітку, ось інша і т.д. І людина має змогу обрати собі ту модель, яка їй більше підійде, яка буде для неї економічно виправданішою. До слова, усі варіанти моделей перевіряються у другого нашому бізнес-партенра, в господарстві сільгосп-підприємства «Арчі», що на Вінничині.
Також на базі існуючого господарства проекту «Арчі» Торговий Дім «Насіння» створює дослідницький демонстраційний центр спільно з компаніями БАСФ і Монсанто, де ми плануємо висівати і різні види насіння для порівняння, і застосовувати різні схеми захисту рослин.
Разом з Уманським інститутом ми створюємо агроцентр – консультаційний заклад по питанням вирощування декількох видів культур. Таким чином ми вперше застосуємо систему незалежного консультаційно-дорадчого центру, дуже необхідного виробникам, але відсутньому в Україні. Прекрасний агроцентр є у компанії БАСФ, чудовий центр є у Сингенти. Однак, усі технології, котрим навчають у цих центрах, зав’язані на продуктах тільки цих компаній. Ми ж хочемо дати змогу людям отримати інформацію про різні технології вирощування, щоб вона могла обрати для себе найвигіднішу і найефективнішу саме для його особливих умов вирощування. Саме тому ми плануємо залучити до роботи в своєму агроцентрі не тільки спеціалістів компаній-виробників насіння і засобів захисту, але й науковців з різних регіонів України, котрі мають величезний теоретичний досвід, знання, і висококваліфікованих спеціалістів-практиків.
В цьому році ми започаткували демонстраційні посіви кукурудзи. На базі господарства «Арчі» на ділянках було висіяно 70 різних гібридів. Цей проект дав змогу побачити в однакових умовах можливості великої кількості гібридів і дав дуже цінні результати. Ми змогли продемонструвати багатьом відвідувачам особливості вирощування різних гібридів, їхні можливості. Було на що подивитись. Багато керівників і власників господарств приїжджали подивитись.
Зі слів компанії Монсанто, представники якої приїжджали подивитись на свої гібриди і порівняти з конкурентами, це були кращі посіви у Вінницькій області.
- Тримати таку планку вимагає зусиль і часу. У вас особисто залишається вільний час?
- Зрідка, але дуже люблю риболовлю. Це хобі вдається суміщати й з роботою. В цьому році ми виїжджали разом з нашими партнерами і клієнтами на риболовлю закордон – враження пречудові. Морська риболовля – класна річ. Рекомендую спробувати.
- Дякую :)

Віталій Тернопільський, редактор «АБС»

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.