agro business 160 160

На три кроки попереду інших

/ Гість номера / П'ятниця, 18 лютого 2011 21:08

 

Від чого залежить успішність бізнесу? Хтось скаже -- від удачі, дехто зауважить, що від правильного, я б сказала, професійного підходу до справи, від сприятливих обставин, від …, багато чого ще можна сюди перераховувати. І все це певною мірою буде правдою. Однак справжній професіонал скаже, що успіх залежить
від правильно обраної тактики ведення бізнесу, від безперервного переймання досвіду успішних колег, від бажання йти в ногу з часом, постійного прагнення працювати й досягати кращих результатів, кращих за свої, кращих за інші. Лише тоді успіх та удача будуть постійними твоїми супутниками. У цьому твердо переконаний і директор компанії «Ропа Україна» Віталій ОРЛОВСЬКИЙ, людина амбітна, далекоглядна, яка завжди знає, чого хоче від життя. Йому не з чуток відомо про агробізнес, позаяк тривалий час сам ним займається. Але якщо у нас, згадуючи про сільгоспвиробництво, серед аграріїв прийнято «жалітися» на проблеми, шукаючи при цьому винних своїх негараздів, то пан Орловський має свій підхід до вирішення подібних питань -- робити добре або не робити взагалі.

«АБС»: Наскільки ефективною є така позиція, пане Віталію?
 
В.О.: Як показує практика, вона справді діє. Я твердо впевнений, що беручись за справу, керівник повинен брати на себе повну відповідальність за весь процес. Але при цьому важливо враховувати різні фактори, які можуть виникнути на тому чи іншому етапі роботи. Якщо ми говоримо про сільське господарство, то тут з появою перших проблем не потрібно звинувачувати несприятливі погодні умови, брак техніки чи ЗЗР тощо. Їх або потрібно вирішувати негайно, або взагалі не варто було розпочинати справу.
 
- Ваша діяльність пов’язана безпосередньо з агробізнесом, якщо точніше із буряковиробництвом, яке, до речі, переживає не найкращі часи. Не було такого бажання залишити розпочату справу і зайнятися чимось іншим?
 
- Звичайно, ні. Я не люблю розслаблятися у роботі, це постійно стимулює до чогось нового, постійно перебуваєш у пошуку вирішення тих чи інших проблем. Тим паче, що потенціал в Україні потужний. Його лише потрібно спрямувати у потрібне русло. І ми для цього робимо все можливе.
 
- Минулий рік для компанії «Ропа Україна» був успішним?
 
 
- Я б сказав, так. У 2010 році ми поставили в Україну майже 30 машин. Це дуже добрий показник з огляду на попередні роки, коли світова фінансово-економічна криза диктувала свої правила ведення бізнесу. Враховуючи більш-менш стабільну ситуацію на ринку цукру, а також привабливість ціни на цукор як для цукрових заводів, так і для сільгоспвиробників, ми з оптимізмом дивимося і на 2011 рік.
 
- Чи пожвавився процес продажу техніки порівняно з попередніми роками?
 
- Звичайно, торік ринок дещо ожив. І це було відчутно для всіх його учасників. Скажімо, 2007-2008 роки, коли вартість цукру була нижчою від собівартості його виробництва, можна охарактеризувати як період виживання виробників та переробників цукрових буряків. Тому за цей час виробництво солодких коренів та цукру сконцентрувалося у руках цукрових заводів: вони самостійно вирощують буряки, переробляють на цукор і самі ж продають продукцію на ринку. Помітно скоротилася кількість фермерів та сільгосппідприємств, які раніше вирощували на своїх землях цукрові буряки, а потім здавали їх на переробні підприємства. Багато господарств і досі в силу певних причин з пересторогою ставляться до вирощування цукрових буряків. Тут можна згадати про можливі ризики співпраці цукрового заводу і виробника. Але як би там не було, а ситуація все рівно покращується.
 
- Ні для кого не секрет, що буряківництво -- високовитратна галузь. На Вашу думку, що робить вирощування цукрових буряків рентабельною справою? Які елементи технології важливо враховувати?
 
- Як на мене, цукрові буряки мають значні переваги над рештою сільгоспкультур. Це справді дуже витратна культура у виробництві, певною мірою ризикована, позаяк надзвичайно мало рослин росте на одному квадратному метрі, і втрата кількох призводить до зниження урожайності. У цьому плані буряки не можна порівняти, наприклад, з пшеницею чи іншими зерновими. Важливим фактором при вирощуванні цукрових буряків залишаються засоби захисту рослин. Тому до цього питання потрібно підходити серйозно та виважено. Я переконаний, що буряковиробництво -- це справжнє мистецтво, яке потребує і знань, і навиків. Але враховуючи високу рентабельність культури, всі витрати, закладені у виробництво, окуповуються за умови правильного професійного підходу.
 
- Ви про це так впевнено говорите, наче самі займаєтеся вирощуванням цієї технічної культури…
 
-- Враховуючи те, що, крім продажу бурякозбиральної техніки, компанія «Ропа Україна» займається ще й сільгоспвиробництвом, про цукрові буряки знаю не з чуток. У нас невелике господарство (близько 800 га землі). Щороку висіваємо не менш як 100 га солодких коренів. Характерно, що у роки кризи ця площа залишалася стабільною. Також вирощуємо ще й пшеницю, ячмінь та сою.
 
- Якщо Ви згадали про зернові, хотілося б дізнатися, чи відчули Ви наслідки не зовсім зрозумілої політики держави, пов’язаної із квотуванням?
 
- Звичайно, відчули. Хоча коментувати цю ситуацію, гадаю, не має сенсу, оскільки все одно нічого не змінити. Як на мене, доцільніше було б надати сільськогосподарським підприємствам можливість реалізовувати свою продукцію на більш вигідних умовах. Вилучені кошти були б спрямовані на подальший розвиток підприємства. Та й в України як держави теж підвищився б експортний потенціал.
 
- Повертаючись до безпосередньої діяльності компанії «Ропа Україна», цікаво було б почути Вашу думку щодо купівельної спроможності сільгоспвиробників, які бажають придбати машини «Ропа».
 
- Агрегати «Ропа» є одними з дорогих на ринку бурякозбиральної техніки, але водночас найбільш економними та продуктивними. Відповідно цей факт є одним із вирішальних у виборі машини, особливо для фірм, які професійно займаються вирощуванням цукрових буряків. Крім того, витрати на поточні ремонти у нас порівняно з іншими комбайнами дещо дешевші за рахунок використання високоякісних комплектуючих.
 
- Ви сказали, що техніка «Ропа» не дешева. Ви йдете якимось чином на зустріч своїм клієнтам, аби полегшити їм виплату вартості машини?
 
-- Дійсно, питання фінансування -- одне з найболючіших. Але ті фірми, які переконалися в якості наших машин, шукатимуть різні шляхи для їх купівлі. Ми, в свою чергу, залучаємо до роботи як вітчизняні, так і західні фінансові компанії, які допомагають розробляти відповідні програми, аби полегшити великі витрати аграріям.
 
- Ви першого клієнта свого пам’ятаєте?
 
- Звичайно, пам’ятаю. Першим клієнтом у 2003 році, коли з’явилася «Ропа Україна», була компанія «Украгроком», що у Кіровоградській області, яка придбала наш новий комбайн. На сьогодні вони мають 5 наших машин. Так що співпраця успішно триває.   
 
- І наскільки виросла клієнтська база?
 
- За 7 років існування достатньо відчутно. Приблизно 70-80% серйозних сільгосппідприємств з нами співпрацюють.
 
- Якщо не секрет, який підхід застосовуєте у співпраці зі своїми потенційними та постійними клієнтами? Завдяки чому вдається переконати аграріїв купувати саме Вашу техніку, а не іншого виробника?
 
- Одним із основних аспектів нашої роботи з клієнтами є якісне обслуговування за рахунок доброго сервісу та швидкої доставки запасних частин. У сезон сервісна служба працює 24 години на добу, тобто ми в будь-який час можемо прийти на допомогу. Крім того, маємо величезний склад запчастин десь на 1,5-2 млн євро, який забезпечений усім необхідним. У своїй майстерні ми надаємо послуги з підготовки машин наших клієнтів до сезону. Таким чином, механіки, які обслуговують ці машини, знають усі їхні особливості, слідкують за їхнім станом, відповідно це дає можливість швидко та якісно реагувати у випадку виникнення несправностей. Щороку ми ремонтуємо десь 40-60 машин.
 
- Які переваги мають машини «Ропа», які їх особливості?
 
- Техніка фірми «РОПА» є найбільш продуктивною на ринку бурякозбиральних комбайнів і навантажувачів-очищувачів для цукрових буряків. Наші комбайни ROPA euro-Тiger V8 починаючи з 2006 року оснащаються двигунами Mercedes потужністю 600 к.с. Комбайн має бункер 40 куб. м. і може обладнуватися 6, 8 і 9-ти рядними корчувачами нової серії PR, яка була спеціально розроблена для роботи на важких грунтах у чорноземах. За рахунок наявності трьох повнопривідних мостів комбайн добре заявив себе також при роботі на схилах, у важких погодних умовах (за рахунок мінімального тиску на грунт). Що стосується навантажувачів-очищувачів для цукрових буряків ROPA euro-Мaus, то можу сказати, що фірма «РОПА» є лідером у цьому сегменті ринку не лише в західній Європі (де «РОПА» займає понад 80% ринку), але й в Україні. Навантажувач euro-Мaus або мишка, як його називають наші клієнти, проявив себе за рахунок виняткової надійності, продуктивності (до 435 т/год) і якості очищення солодких коренів. На ньому також встановлюються двигуни Mercedes потужністю 299 к.с. Уся гідравліка, що використовується у техніці «РОПА», -- найвідоміших світових фірм і має ресурс роботи більше 10 тис. мотогодин. Фірма «РОПА» постійно розвивається, і наша техніка з року в рік стає надійнішою і продуктивнішою за рахунок зусиль наших конструкторів під управлінням власника компанії головного конструктора в одній особі Германа Паінтнера, який дуже часто буває в Україні.
 
-Головний офіс компанії знаходиться у Київській області. А як справи із регіональними представництвами?
 
-- Справді, офіс, розташований у с. Полковничі Ставищенського району на Київщині, обслуговує центральний та східний регіони України. У західній частині України є компанія «Укртехпостач», яка обслуговує  Хмельницьку, Рівненську, Тернопільську, Львівську, Івано-Франківську та Волинську області.
 
- Чи плануєте надалі розширювати базу?
 
- На сьогодні цього достатньо. У сезон у нас задіяно 6 сервісних автомобілів, які своєчасно постачають необхідні деталі й миттєво реагують на запити клієнтів. Нині ми працюємо над збільшенням штату сервісних працівників, а до початку сезону плануємо придбати ще кілька автомобілів. Таким чином, ми повністю забезпечуватимемо потреби аграріїв.
 
- Як компанія «Ропа Україна» підвищує професійний рівень своїх працівників?
 
- На три кроки попереду всіх -- девіз нашої компанії. Втілення його у реальність залежить напряму від людей, які тут працюють. Тому щороку протягом місяця наші механіки проходять навчання на заводі у Німеччині, де отримують нові знання, вивчають досвід іноземних колег і впроваджують це у роботі в Україні. Адже дуже важливо йти в ногу з часом і ні в якому разу не відставати.
 
-Компанія «Ропа» представлена і в інших державах…
 
-- «Ропа» має 5 дочірніх фірм. Перша була створена у Франції, друга -- в Україні, дві компанії є у Російській Федерації та одна -- у Польщі.
 
- Україна не поступається за кількістю проданих машин цим країнам?
 
- Цьогоріч -- ні. Якщо згадати 2007 -2008 роки, тоді дійсно кількість проданих машин у нас була замалою.
 
- Як Вам працюється в умовах конкуренції на ринку бурякозбиральної техніки?
 
- Як на мене, аби мати добрий результат, зокрема високий продаж, потрібно якісно виконувати свою роботу. І навіть найжорсткіша конкуренція не стане на заваді успіху. Я в цьому уже переконався. Наша робота полягає у трьох основних сферах: продаж, сервіс та доставка запасних частин. Якщо у всіх цих напрямах ми достатньо добре працюватимемо, успіх буде обов’язково. Звичайно, кожен клієнт не може бути нашим. Такого не буває. У кожного продукту є своє місце на ринку. Як би ми не старалися, 100% ми все рівно не отримаємо. Але до відсотків 80 ми прагнемо.
 
- А що для Вас особисто означає поняття «конкуренція»?
 
- Конкуренція… Думаю, добре, що вона існує, оскільки є своєрідним стимулом для роботи і не дозволяє розслабитися та змушує постійно знаходитися у тонусі.   
 
-- Яку позицію у рейтингу займає «Ропа Україна» серед компаній-конкурентів у країні?
 
- Є певні об’єктивні параметри, за якими можна оцінювати й порівнювати діяльність компанії. Думаю, краще на це запитання відповідь можуть дати наші клієнти.
 
- Пане Віталію, на Вашу думку, чи зміниться ситуація цього року у галузі буряківництва?
 
- Я сподіваюся, що вона в подальшому буде тільки розвиватися. Дуже надіюся, що держава враховуватиме інтереси виробників й надалі робитиме все для того, аби Україна самостійно забезпечувала свої потреби, як це було раніше. Важливо сповна використовувати свій потенціал з виробництва цукру. Тут варто згадати і про експортні можливості нашої країни. Тому на сьогодні стоїть завдання перед владою достатньо серйозно підійти до вирішення цього питання.
 
- Якщо не секрет, які завдання перед собою ставить «Ропа Україна» на цей рік?
 
- Завдань чимало. Перш за все, ми маємо намір розвивати свою присутність у всіх регіонах України, збільшувати кількість проданих машин, удосконалювати свою роботу у сервісному обслуговуванні.
 
Що ж, у свою чергу залишається лише побажати успіхів компанії «Ропа Україна» у впровадженні у життя їхніх планів, а Україні в цілому -- побільше таких завзятих бізнесменів, які ставлять мету і впевнено до неї крокують, не озираючись назад.    
 
 Розмову вела Олена СТЕПАНЮК

 

 

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.