agro business 160 160

Прості комплексні рішення для передпосівних проблем

/ Гість номера / Субота, 15 вересня 2012 16:26
altПередпосівне протруювання насіння давно вже стало обов’язковим елементом правильної технології вирощування сучасних сортів зернових культур і запорукою забезпечення високих показників урожайності. Традиційно протруйниками виступали фунгіцидні препарати, даючи змогу легко контролювати розвиток патогенів і збудників хвороб на початковому етапі росту. Однак протягом останніх кілька років серед вітчизняних сільгоспвиробників завойовує популярність також метод боротьби зі шкідниками сходів зернових культур шляхом протруювання насіння інсектицидними препаратами. Одним із лідерів серед виробників, що пропонують новий підхід до захисту насіння і сходів на українському ринку, є компанія Мактешим-Аган.
 
На початок осінньої посівної 2012 року компанія запропонувала ринку унікальне комплексне рішення для протруювання насіння озимих зернових культур – «Оріус® Універсал + Сідопрід®». Цей комплекс, згідно з описанням технології, «захищає насіння з подвійною суперсилою – відразу від шкідників і хвороб на період від посіву до кінця фази кущення».
 
Презентацію комплексного рішення в Україні проводила очільниця сектору протруйників компанії «Мактешим-Аган Індастріз» Єфрат Сігал. Відвідини головної людини компанії світового рівня, що відповідає за важливий підрозділ у сфері захисту рослин є знаковим. Наразі інтереси компанії і сільгоспвиробників сходяться дуже щільно. Адже в умовах цьогорічної посівної одним із найактуальніших питань для виробників зерна стає надійний захист насіння і забезпечення здорових сходів з оптимальними витратами.

altЄфрат СІГАЛ за освітою агроном. У компанії Мактешим-Аган працює 14 років. Сектор протруйників очолює 2 роки, з тих пір, як у компанії виділили цей напрям в окремий підрозділ.
 
Перед тим, як перейти до Мактешим-Аган, Єфрат довгий час працювала агрономом-консультантом із захисту рослин. У неї присутнє дуже чітке уявлення про потреби сільгоспвиробників і глибоке розуміння проблем, з якими щодня агрономи зіштовхуються на своїх полях.

Традиційно більшість українських сільгоспвиробників лише недавно почали освоювати новітні технології захисту сучасних сортів зернових культур, в тому числі етап протруювання насіння. Зі слів пані Сігал, переконувати в необхідності комплексного захисту насіння немає особливої потреби. Адже відповідальні господарники й самі чудово розуміють, наскільки важливо оберігати посіви від ризиків захворювань і шкідників, котрі сильно впливають на урожайність.
 
Реальність полягає у тому, що коли виробник спробував обробляти насіння комплексом від шкідників і хвороб і побачив очевидні переваги, в подальшому він використовує цей елемент у своїй технології. А переваги полягають у тому, що обробка насіння є превентивним заходом, котрий дає змогу уникнути багатьох проблем при появі шкідників і хвороб на посівах. Справа в тому, що коли проблема на полі вже виникає, часто проводити якійсь заходи вже стає пізно і вони не дають максимального ефекту.
 
Мислення деяких фермерів таке: якщо немає шкідників і сприятливих умов, немає потреби протруювати. Реальність показує, що коли шкодочинні організми раптом з’являються, вже стає занадто пізно.

Під час поїздки по Україні Єфрат Сігал побувала в багатьох українських господарствах. Тому нас цікавили передусім рекомендації спеціаліста світового рівня, як вітчизняним аграріям оптимальніше вирішувати нагальні питання на полях.

- Пані Єфрат, яке у вас склалося враження від рівня українських господарств, і які перспективи ви бачите у впровадженні новітніх технологічних елементів на українських полях?

- Мене дуже радує той факт, що все більше українських виробників переконуються у важливості передпосівної обробки насіння озимих зернових культур. Це господарства, які показують в останні роки динамічний розвиток і солідні показники урожайності. Я також приємно вражена рівнем технологій, що застосовують українські аграрії.
 
Якщо ми подивимося на ринок сьогодні – 90% виробників застосовують фунгіцидні протруйники. Глобально спостерігається тенденція до збільшення використання також інсектицидних протруйників. Наприклад, на американському ринку ця пропозиція існує вже давно, на українському ж вона тільки з’являється.
 
Також це пов’язано із вартістю насіння. Коли насіння дороге, аграрії приходять до висновку, що його таки варто відповідно захистити, щоб кошти не були марно витраченими. Ціна від втрат урожайності стає досить суттєвою, щоб нехтувати передпосівною обробкою.
 
Щодо фунгіцидного захисту насіння озимих зернових немає питань, і виробники вже давно розуміють, що це необхідний елемент технології. Стосовно інсектицидного захисту аграрії усвідомили, що для досягнення успіху важливо, перш за все, захистити рослину на стадії проростання і сходів від впливу шкідників, і це відчутно вигідніше. Тобто застосування комплексного захисту насіння - це глобальна тенденція у світовому сільському господарстві.
 
Захист насіння також дає змогу на перших стадіях розвитку рослин заощадити на подальших обробках засобами захисту сходів. Можна також зробити фінансовий розрахунок вартості всіх заходів на гектар. Якщо подивитись на те, як розвиваються хвороби і шкідники, стане зрозуміло, що ідеальна інвестиція – це інвестиція в урожай на стадії обробки насіння. Як кажуть в Україні, вдалий старт – запорука успіху.

- А які передусім загрози для озимих зернових виникатимуть для аграріїв цього року?

- Серед загроз зернових культур слід виділити шкідників, личинки котрих можуть ушкоджувати посіви до практичного знищення сходів. Шкодочинність, наприклад, хлібної жужелиці з роками збільшилась у зв’язку з об’єктивними і суб’єктивними причинами – це і сприятливі погодні умови для розповсюдження шкідника, і порушення технологій вирощування у багатьох господарствах: як от недотримання сівозмін, перенасичення посівів однією культурою, нехтування якісними засобами захисту.
 
На ринку давно присутні інсектицидні протруйники для захисту насіння таких культур, як кукурудза або соняшник, також, наприклад, на цукрових буряках тощо. Для боротьби з дротяниками широко застосовуються піретроїдні препарати. Для багатьох культур, в тому числі для протруювання насіння зернових, на ринку присутні препарати класу неонікотиноїдів на основі імідаклоприду, котрі можна поєднувати в комплексному захисті з деякими фунгіцидними рішеннями, однак не завжди найефективнішими. Серед пропозицій хімічних компаній цього року найоптимальніший вибір запропонувала саме компанія Мактешим-Аган, поєднавши препарати Сідопрід® (імідаклоприд) та Оріус® Універсал (тебуконазол + прохлораз), даючи, таким чином, виробникам змогу оптимізувати необхідність у подальших обробках посівів.

- Стосовно препаратів вельми цікаво, в чому їх інноваційність, особливість і що їх відрізняє від продуктів конкурентів?

- Мактешим-Аган зараз пропонує ринку повні комплексні рішення, котрі не мають аналогів. Компанія пропонує унікальні суміші препаратів, які роблять звичні обробки більш простими.
 
Слід відзначити, що ми пропонуємо ринку як унікальний комплекс препаратів для протруювання, так і покомпонентне рішення за бажанням клієнта. Тобто це досить гнучке рішення, завдяки якому виробник може самостійно обрати або весь комплекс, або окремий препарат для застосування.
 
Препарат Оріус® Універсал – це взагалі унікальна комбінація діючих речовин, котра не має аналогів у світі і гарантує контроль найширшого спектру хвороб озимих зернових культур.

- У яких країнах проводились випробування комплексу цих продуктів, і які результати цих випробувань? А також які практичні результати застосування комплексу на реальних посівах?

- Широко нами проводилися випробування препаратів і їх комплексу в Європі й Північній Америці.
 
Ринок інсектицидних протруйників набирає обертів, адже обробка насіння перед посівом має очевидні переваги перед наземним обприскуванням посівів. Наприклад, величезна перевага полягає у тому, що ефективність препаратів на основі нікотиноїдів не залежить від погодних умов. Конкретно в ситуації з озимою пшеницею це дає змогу контролювати хлібну жужелицю в умовах надмірної зволоженості, коли техніка не в змозі проводити обприскувальні роботи.
 
altПотрібно зазначити, що діюча речовина препарату Сідопрід® має здатність проникати не тільки в насіння, але й у проростки, а потім і в листя, дозволяючи контролювати вплив шкідників аж до фази 5-7 листків, тобто до кінця фази кущення. Відповідно, економія на витратах на окремі наземні обприскування проти цілого спектру шкідників, серед яких злакові блішки, злакові мухи, цикадки, попелиці, озима совка і вже згадувана хлібна жужелиця.
 
Чому ще вигідний комплекс препаратів від шкодочинних організмів? Відомо, що стеблові шкідники є перенощиками вірусних захворювань зернових культур. Захищаючи від них насіння, виробник превентивно захищає рослину від зараження хворобами.
 
Окрім того, препарат Сідопрід® показав свою ефективність у боротьбі зі стійкими до фосфорорганічних препаратів і піретроїдів.
 
Але найоптимальнішим і найбільш ефективним захист посівів буде при застосуванні Сідопріду® у комплексі з новим унікальним двокомпонентним фунгіцидом Оріус® Універсал у препаративній формі емульсії. На відміну від традиційних препаративних форм, які лише покривають поверхню насінини, емульсія проникає вглиб по мікрокапілярах. Цим забезпечується повніший захист і пролонгована ефективність. Препарат складається із діючих речових з двох хімічних груп. Тобто це препарат нового покоління, і дає змогу контролювати ширше коло захворювань на зернових культурах.
 
Прохлораз — речовина локально системної дії, проникає у насіннєві оболонки й знищує поверхневу інфекцію. Має високу ефективність проти гельмінтоспоріозної та інших видів кореневих і прикореневих гнилей, сітчастої та темно бурої плямистостей листя, активно діє проти снігової плісняви. Саме завдяки наявності у складі прохлоразу препарат Оріус Універсал виявляє захисну дію проти церкоспорельозної кореневої гнилі.
 
Тебуконазол має системно-транслокаційну дію, захищаючи паростки. Дія тебуконазолу заснована на процесі інгібування біосинтезу стерину патогенними організмами, що призводить до зміни в проникності мембрани, зниженню відтворення й загибелі патогенної клітини. В результаті дії тебуконазолу по всій структурі насіння забезпечується захист як від зовнішньої, так і від внутрішньої інфекцій.

- Компанія щороку пропонує виробникам і фермерам нові й цікаві рішення у технологіях захисту. Яка стратегія компанії у розвитку сектору протруйників? Які дослідження в цьому напрямі ви проводите зараз?

- Щороку компанія вкладає значний відсоток інвестицій у розробку нових препаратів і формуляцій, серед яких значну частку займають також протруйники насіння. Ми орієнтуємося на найвищі стандарти і намагаємося якомога точніше задовольнити побажання наших клієнтів у сфері захисту рослин. Першочергове завдання у розробках – забезпечити повний спектр захисту від усього комплексу шкодочинних організмів, котрі не дають виробникам отримати максимальні результати. З іншого боку, ми формуємо наші пропозиції продуктів таким чином, щоб клієнт завжди міг обрати саме те рішення, яке йому необхідне для вирішення конкретної задачі, оптимізовуючи таким чином витрати. Відтак, ми вирішуємо найпершу й основну задачу: допомогти нашим клієнтам робити бізнес простіше й успішніше.

- Чи існує співробітництво з насіннєвими компаніями? Останні також розробляють нові сорти і гібриди, котрі характеризуються стійкістю до різноманітних шкодочинних організмів. Наскільки в цьому випадку може виглядати актуальним момент конкуренції пропонованих продуктів?

- Підхід і стратегія у розробках хімічних і насіннєвих компаній схожі – вирішення проблем сільгоспвиробників у вирощуванні якісних і високих врожаїв. І в цьому аспекті наші цілі збігаються: максимально захистити насіння. Однак також слід зазначити, що обидва підходи є неконкурентними, а взаємодоповнюючими. І тому комплекс захисту протруйниками вдало поєднується зі стійкістю до хвороб і шкідників, закладених у сучасні гібриди і сорти. Ба, навіть більше, розумний сільгоспвиробник навряд чи наважиться нехтувати захистом сучасного дорогого насіння, адже для нього це великий ризик на шляху до високого врожаю. І щоб реалізувати високоврожайний потенціал сучасного насіння, очевидно, є потреба максимально його захистити від впливу небажаних чинників, котрі можуть зменшити урожайність. Тобто ми можемо відповідально стверджувати, що використання сучасного насіння у комплексі з сучасними засобами захисту на етапі передпосівної обробки гарантує отримання більших прибутків для сільгоспвиробників.

- Які ви бачите перспективи в українських аграріїв на урожай у новому сезоні?

- Я бачу дуже високий потенціал у тих господарствах, котрі націлені на отримання високих урожаїв, дотримуються технологій вирощування і використовують досвід провідних світових досягнень у сільському господарстві. Цьогоріч виграють, звісно, ті, хто заздалегідь попіклується про майбутній урожай. А наша компанія, зі свого боку, робить все можливе, щоб задовольнити потреби українських сільгоспвиробників у сфері захисту майбутнього урожаю.
 
Україна - дуже потенційний і перспективний ринок для компанії Мактешим-Аган. Тому всі новинки і розробки відразу запроваджуються і в Україні, деякі навіть раніше, ніж у більшості країн світу. Крім того, динаміка росту компанії в Україні є однією з найбільших серед усіх країн світу, і це свідчення великих перспектив для українських виробників.

Розмову вів Євгеній Сливка

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.