Віталій Скоцик: «Кризи є постійно. Але й гроші десь є»

/ Гість номера / П'ятниця, 21 березня 2014 13:10
altІгор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС"
На виставці «Зернові технології - 2014» ми поспілкувалися з Головою наглядової ради групи компаній АМАКО і отримали його оцінку сучасного стану справ в аграрному бізнесі, а також прогнози на наступний маркетинговий сезон.

 

У Києві 11-13 лютого 2013 року пройшов агропромисловий форум «Зернові технології-2014», присвячений виробництву, зберіганню, переробці та транспортуванню зернових, бобових, круп’яних та олійних культур. Час виставки - зручна нагода поспілкуватися із відомими діячами аграрного сектору щодо актуальних питань сьогодення. Ми поговорили з Головою наглядової ради групи компаній АМАКО Віталієм Скоциком. Він без ретуші оцінив сучасний стан справ в аграрному бізнесі і дав прогнози на наступний маркетинговий сезон.
 
  • Що скажете, Віталію Євстафійовичу, про «Зернові технології - 2014»?
- Вважаю, що цьогорічна виставка й на 10 % не відповідає тому, що треба компаніям-дилерам і дистриб’юторам, та й нашому агровиробникові теж. Наша людина не може кидати справи й прямувати у Київ, щоб подивитися самі лише зернові технології і трохи тваринницьких. У неї немає часу їздити щорічно по різних виставках. Господар їде працювати: укладати угоди, контракти, купувати техніку чи ще щось.
 
  • Ми тут бачимо невеликі китайські трактори YTO, які ви продаєте. Чи справді ви, як кажуть, збираєтесь займатися ще й тракторами виробництва Індії?
- Ми завжди уважно дивимося по всьому світу, що можемо цікавого знайти для українських агровиробників. Так, у нас є хороший китайський трактор YTO економ-класу, але ми прагнемо не лише купувати, а й збирати трактори в Україні. Виробник YTO - перший тракторний завод Китаю. Це державна корпорація, і поки що їм не цікаво збирати свої машини в Україні. Тому ми шукали іншого партнера, щоб усе-таки була можливість збирати саме тут. Причому такого, щоб його трактор мав потужність від 40 до 120 к. с. І от знайшли сімейну компанію в Індії, у штаті Пенджаб.
 
Ця індійська компанія випускає 80 тис. тракторів марки Solis щорічно, причому 60 % їх йде на експорт у різні країни. Найближчий до нас ринок, де вони користуються великим попитом, - це Туреччина. Туди вони щороку постачають 3,5-4 тис. тракторів. Причому як? Силові агрегати дають індійці, а кабіна й інші деталі - турецького виробництва. От і у нас буде приблизно така ж спільна схема.
 
  • А де саме він вироблятиметься? Скільки приблизно коштуватиме ця машина?
- У Рівному, на базі сервісного центру АМАКО. Ціна трактора буде на рівні виробників найближчого зарубіжжя. А за технічною надійністю він буде на рівні європейських тракторів - матиме 12 тис. годин напрацювання до капремонту.
 
Спочатку він на 100 % робитиметься з індійських комплектуючих - щоб ми «набили руку». Але бачимо, що вже є достатньо елементів в Україні, якими ми можемо заміщувати імпорт у комплектації цього трактора. Наприклад, навіщо везти з Індії колісні диски, коли їх робить Кременчуцький завод, причому дуже хорошої якості! Будемо використовувати, звісно, індійські двигуни і трансмісію, а все інше - дивитимемося, щоб знайти постачальників у нас. Думаю, що за рік деталі українського виробництва ми доведемо десь до рівня 30 %.
 
  • Майже всі відомі тракторовиробники хочуть зайти саме у цей «святий» для України сегмент - близько 100 к. с. Через велику конкуренцію - чи не буде там трактору Solis затісно?
alt- Європейські й американські відомі виробники однозначно дорожчі за китайські та індійські бренди. Та й підкреслю ще раз: наша мета - збирати трактори тут, саме тут, в Україні. А ринок тракторів потужністю близько 100 к. с. у нас - це 8 тис. машин на рік. І він ще далекий від насичення. Ми хочемо дати вибір, а господарі вже будуть приймати рішення, що для їх виробництва ефективніше. Ну, і ще - хочеться створити більше робочих місць для тих, хто збиратиме ці машини й виготовлятиме для них комплектуючі.
 
  • Чи розраховуєте ви в цьому проекті (чи в інших якихось) на підтримку держави?
- Загальна міжнародна практика: якщо ти збираєш навіть чужоземну техніку, твоя держава намагається це стимулювати через пільги, преференції тощо. А практика АМАКО така: у своїх діях ми ґрунтуємося насамперед на засадах вільного ринку і не дуже сподіваємося на державу.
 
  • Пане Скоцику, які взагалі Ваші прогнози на 2014 рік для аграрної сфери?
- З точки зору бізнесу ситуація зараз мало прогнозована. Я поки мало бачу економічну ситуацію цього року - і, мабуть, ніхто ще не бачить. Урожаю у 63 млн т, про який нам повідомляють різні джерела, я, чесно кажучи, теж не бачу. Експорт зерна - принаймні, на сьогодні - не більший, ніж минулого року.
 
За останніх 20 років такого не було, як нині. Щоб ми, компанія-імпортер, не могли придбати валюту… Наші постачальники чекають платежів. Для будь-якої компанії у всьому світі найважливішою сьогодні є складова логістики. Я показую партнерам постанови нашого Національного банку щодо валютного регулювання, вони дивуються: як?..
 
Останні місяці виявилися дуже несприятливими для акцій українських компаній на світових біржах. Акції заколивалися, у багатьох випадках пішли до низу.
 
  • Тобто «усе пропало»?
- Не так. Працювати, звісно, потрібно, бо кризи є постійно. Однак і гроші є, десь вони рухаються. І останні події свідчать: ціна на сільгоспкультури 2014 року буде краща, ніж минулого. Ось днями вийшов звіт Міністерства продовольства США - це базова річ для формування форвардних і ф’ючерсних закупівель. Наприклад, прогнозується зростання цін на овес на 31 %. Друга культура - кавові боби: зростання на 30 %. Потім іде кукурудза, пшениця тощо. Як не дивно звучить мій прогноз, але з огляду на все у поточному році український агровиробник має заробити більше, ніж торік. З урахуванням кращих цін, звичайно. А врожай зернових в Україні 2014 року, думаю, буде десь у межах 50 млн т.
 
  • Чи зміниться структура посівів і взагалі агробізнесу в Україні, як на це вплинуть світові ціни?

alt

Структура змінюватиметься. Культура, яка останні роки обговорюється найбільше, - це соя. Основні її виробники - Бразилія (90 млн т) і трохи менше США. Соя реально користується сталим попитом. Тому можна очікувати, що у цьому році багато українських агровиробників замінять кукурудзу саме соєю. Вона краща з точки зору грошового циклу й ефективності: сіється пізніше, а збирається раніше, ніж кукурудза. І не треба везти на елеватор вологу масу, втрачати на сушці, перевалці…
 
А всі інші культури залишаться приблизно у тій же пропорції, що й минулого року. Додам таке. Останні роки хороший бізнес у світі відбувається на молоці. Ціна на ньому трималася висока - на рівні $ 0,4-0,5 за літр, і молоко було прибутковим.
 
  • Що станеться із кредитами для аграріїв цього року?
- З кредитуванням буде дуже важко. Але треба відзначити, що лізингові компанії зберігають позитивну динаміку, а ми надаємо хороші пропозиції - наприклад, 1 % у валюті на п’ять років. Однак в українського агровиробника, на жаль, іноді немає навіть 20 % для первинного внеску. Тому часом ми йдемо на різні схеми. Наприклад, підписуємо ф’ючерсний договір на купівлю у нього зерна майбутнього урожаю. Даємо йому 10 %, ще 10 % додає він сам - і отримує від лізингової компанії трактор на п’ять років. Лізингова компанія платить нам 100 %, тобто ми одразу отримуємо 90 % вартості за техніку, а 10 % виплатить аграрій зі свого урожаю.
 
  • Ну, а якщо взяти прямі розрахунки - чи багато у ці нелегкі часи вам заборгували українські аграрії за насіння, ЗЗР, машини й технології?
- Ми завжди були дуже обережними в кредитних відносинах. І межу у 10 % дебіторської заборгованості від обороту АМАКО ніколи не переступає. Ми отримуємо усі платежі, якщо й не абсолютно вчасно, то з невеликою затримкою: тиждень-два, не більше. Ми обережні, бо не хочемо перетворюватися із технологічної компанії на фірму-колектора, яка буде вибивати борги. У нас чимало клієнтів, з якими ми працюємо вже багато років, є довіра - і це дає можливість нормально рухатися по бізнесу.
 
  • Наскільки мають під собою підставу чутки про те, що АМАКО офіційний партнер футбольного клубу «Динамо» (Київ)?
- Хоч цей рік буде надзвичайно важким, все ж ми робимо нетрадиційні для нас маркетингові кроки. Справді, ми стали офіційним партнером ФК «Динамо» (Київ), підписали з ними контракт на 2014-2015 роки. Ви побачите логотип АМАКО на стадіоні й на формах гравців.
 
altМи допоможемо клубу переоснастити два стадіони, дві тренувальні бази. А дитяча та юнацькі команди пересядуть на комфортабельні автобуси IVECO.
 
З точку зору пізнаваності бренду таке партнерство - це дуже хороший інструмент розвитку для нас. Бо ми сьогодні диверсифікуємося. АМАКО посідає сьогодні третє місце в Україні за продажами вантажних автомобілів, друге-третє - за будівельною технікою. Ще нова тема для нас - комунальна техніка.
 
  • А ваші відносини з Київським академічним драмтеатром ім. Франка - це теж генеральне спонсорство чи щось інше?
- Я з гордістю кажу: ми на два роки стали також генеральними спонсорами театру імені Івана Франка. Цінно також і те, що ми отримуємо право 10 разів на рік вивозити трупу театру у будь-який регіон України. Уявіть, що у райцентр, де є нормальна сцена, приїжджають Бенюк, Сумська, Хостікоєв… Ми десь проводимо День поля, а ввечері - вистава. Це ж запам’ятовується на все життя.

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.