Сергій Касьянов, голова Ради директорів агрокомпанії KSG Agro: «Ми ні на мить не припинили комунікації з приватними інвесторами»

Сергій Касьянов, голова Ради директорів агрокомпанії KSG Agro: «Ми ні на мить не припинили комунікації з приватними інвесторами»

/ Гість номера / Вівторок, 06 квітня 2021 11:22

Ситуація на ринку свинини в Україні є складною, багато негативних чинників не сприяють розвитку вітчизняних ферм із виробництва цієї продукції. Однак робота компанії KSG Agro свідчить, що можна гнучко реагувати на всі зміни на ринку, лишаючись серед лідерів цього сегмента ринку. В ексклюзивному інтерв’ю «Агробізнес Сьогодні» керівник агрокомпанії Сергій Касьянов розповів про головні складники успішної роботи в період коронавірусної кризи.

• Наприкінці минулого — початку нинішнього року ситуацію на ринку вітчизняного свинарства визначали істотні цінові коливання — так звані цінові гойдалки. Чи можете розповісти нашим читачам, чим вони були зумовлені та яким чином вплинули на діяльність вітчизняних свинарів?

— Ви маєте рацію в тому, що ситуація складна. В Україні з об’єктивних і суб’єктивних причин триває скорочення поголів’я свиней. Якщо навіть ми візьмемо до уваги офіційні дані (а реальна ситуація дещо відрізняється), то маємо серйозне зменшення кількості свиней. За останні шість років ми втратили понад третину поголів’я — з 8 млн у 2014 році до 5,6 млн голів у 2020-му. Що для нашої країни означає така низька кількість поголів’я? Скажімо, у ЄС на одну людину на рік припадає до 30 кг свинини, а в нас цей показник ледве дотягує до 11–13 кг на одного українця. Спеціалісти профільної асоціації «Свинарі України» порахували: аби досягти європейських показників споживання поголів’я має бути на рівні 12 млн голів. А в нас нині трохи більше за 5,5 млн голів, і цей показник знижується. Якщо в галузі не відбудуться якісні зміни, до 2025 року матимемо в країні в кращому разі 4,5 млн свиней.

Звичайно, основний чинник від’ємної динаміки поголів’я — поширення африканської чуми свиней (АЧС). І це не ми такі унікальні, це проблема для всього світу. Правда, в інших країнах, на відміну від нас, створено ефективні механізми страхування, державних компенсацій у разі ліквідації заражених свиней. А в нас виробник свинини зостався сам на сам із проблемою АЧС, ось він і прагне, як кажуть у народі, правдами й неправдами збути заражену продукцію в торгові мережі. Ми (KSG Agro — прим. авт.) свого часу робили контрольні закупівлі й аналізи, які виявляли вірус в уже готовій продукції в магазинах, тобто вже в переробленому вигляді.

Утім, поголів’я «тане» на очах не лише через АЧС, а й з іншої причини — зростання збитковості вирощування свиней через істотне подорожчання кормів. І якщо держава не втрутиться в регулювання ціноутворення на сировину для кормів, на наше свинарство чекає справжня катастрофа. Невипадково та сама галузева свинарська асоціація разом з іншими профільними тваринницькими асоціаціями вже двічі зверталася до уряду з проханням вжити комплекс заходів із державного регулювання для запобігання дефіциту кукурудзи на внутрішньому ринку та для стримування цін на комбікорми й продукцію тваринництва. Однак поки що про дієві заходи держави на тваринницькому напрямі, як і раніше, взагалі не чути.

До сумних наслідків для свинарства призвела й карантинна криза. Кінець минулого року виявився нехарактерним і досить песимістичним для свинарів. Пандемія, а також пов’язані з нею обмеження й локдауни, серйозно скоротили доходи українців і, відповідно, платоспроможний попит навіть у традиційно піковий із погляду зростання попиту на свинину період новорічно-різдвяних свят. Українці святкували скромно, без корпоративів і масових гулянь. У результаті пропозиція стабільно перевищувала попит, а частина свинарів, не знайшовши можливості продати свинину, почала скорочувати поголів’я.

 

07 446 19 2

Свинокомплекс KSG Agro — головний двигун розвитку агрокомпанії

 

Тепер же ми наразилися на ситуацію, коли попит у лютому-березні пожвавився, а досить демократична ціна на свинину в роздробі, порівнюючи, наприклад, із курячим філе, спонукає споживача віддавати перевагу свинині. Вступ України в теплу пору, весняні свята (Великдень і травневі святкування) — додатковий сезонний чинник підвищення попиту на м’ясо, адже всі ми любимо барбекю на свіжому повітрі. Але цього року зростання попиту натрапить на брак пропозиції, бо поголів’я скоротилося, а отже, ціна зростатиме. Безумовно, подорожчання кілька пожвавить свинарську галузь.

Скорочення поголів’я призводить до заміщення внутрішньої пропозиції імпортом. Причому ціни на імпортовану свинину навіть нижчі від внутрішніх, що говорить про значно вищу собівартість української свинини проти імпортованої з Канади та країн ЄС. Звичайно, це додатковий чинник тиску на галузь. Ми вже бачимо динаміку обсягів імпорту живих свиней у лютому нинішнього року, як порівняти із січнем у грошовому обчисленні. Обсяг імпорту в Україну зріс у 1,8 раза — 289 тис. дол. США в лютому 2021 року проти січневих 103 тис. дол. США.

Якщо українські виробники не здійснять дієвих кроків щодо зниження собівартості, імпорт і надалі буде «підводити голову», поступово заміщуючи вітчизняне виробництво. На цьому фоні державі в особі Мінекономрозвитку час припинити мовчки споглядати за ситуацією, що погіршується, й нарешті вжити заходів для держпідтримки галузі.

Справді, ситуація на ринку свинини непроста. Але, незважаючи на це, у січні-лютому нинішнього року KSG Agro був лідером зі зростання курсу акцій серед українських агрохолдингів на Варшавській фондовій біржі.

 

• Отже, інвестори, незважаючи на складну ситуацію, вам вірять. Як KSG Agro цього вдалося досягти?

— В умовах карантинної кризи та зростання цін на зернові як складники комбікормів, виграють і демонструють позитивну динаміку фінансових показників ті агрохолдинги, що, незважаючи на труднощі, зберегли конкурентну собівартість. Нам цього вдалося досягти, завдяки обраній моделі вертикально інтегрованої групи компаній. Ця модель дозволяє мати вирощені на наших рослинницьких підприємствах зернові як сировину для власного ж комбікормового заводу. Причому за цінами виробника, тобто за нашими цінами. Водночас як наші конкуренти, які не мають такої можливості, зіткнулися із серйозним зростанням цін на комбікорми. Все-таки погодьтеся, якщо свинокомплекс залежить від зовнішніх постачальників, а ціни на зернову групу зросли на 20–40%, це серйозно впливає на зростання собівартості вирощування поголів’я. Адже зернові — основні компоненти виробництва комбікормів для свиней. Нам у цьому сенсі було набагато легше, бо ми не залежали від зовнішньої цінової кон’юнктури на сировину.

 

07 446 19 1

Сергій Касьянов та спеціалісти господарства

 

Ще наша ставка, яка зіграла, — якість генетики свиней. Усе ж таки з урахуванням скорочення поголів’я, відкладений попит на якісну свинину відіграв свою роль, і ми не мали проблем зі збутом живих свиней за хорошими цінами. Хоча ви чудово знаєте ситуацію на ринку: багато виробників перед новорічно-різдвяними святами «викинули» на ринок великі партії свинини, а купувати їх не було кому. З одного боку, в умовах пандемії та карантинної кризи люди значно «просіли» в доходах і затягли паски, а з іншого — були скасовані корпоративи й інші масштабні святкування. В результаті підвищена пропозиція не знайшла адекватного попиту, і ціни поповзли вниз. На цьому тлі дуже багато тваринників ухвалили важке рішення — скоротити своє поголів’я. А нині ми бачимо протилежну тенденцію — ціни на живих свиней ростуть. Тобто в цій ситуації виграли ті, хто вистояв і зберіг поголів’я. А це такі великі гравці, як наш агрохолдинг.

Серйозним тягарем лягли на собівартість витрати аграріїв на продуктову безпеку, а саме — на заходи протидії АЧС і поширенню коронавірусу. Вийшло так, що до всіх негативних ринкових трендів тваринникам додалася необхідність у короткий період інвестувати ще і в технології безпеки. А нам це вдалося зробити заздалегідь, без пікових фінансових навантажень у стислий проміжок часу. Тим більше, що до пандемії ми вже мали технології протидії АЧС, підготували до цього персонал. Залишалося додати тільки профілактику коронавірусу, а так щодо гігієни, розосередження співробітників, санітарно-профілактичних заходів ми вже були значною мірою підготовлені. Ті самі тваринницькі підприємства, які вчасно не зреагували на ці ризики, змушені були зіткнутися з одночасними серйозними витратами на біобезпеку.

І, нарешті, незважаючи на коронавірусні обмеження, KSG Agro не на мить не припинили комунікації з приватними інвесторами. Агрокомпанія постійно інформує про те, що робимо, яка наша фінансова динаміка, ключові показники, від чого вони залежать тощо. Якщо ви промоніторите профільні медіа, інтернет-простір, то побачите нашу активну присутність в інформаційному полі. Додайте до цього наші традиційні зустрічі з польськими інвесторами, які, внаслідок пандемії, перемістилися в онлайн-формат. Але суть від цього не змінилася: всі охочі могли задати мені та ключовим топменеджерам холдингу будь-які питання щодо нашої ринкової стратегії й тактики. І ми завжди відповідали чесно і відверто навіть на критичні зауваження. Ось такий відкритий діалог дуже цінується інвесторами та дорого коштує. Отже, цілий комплекс чинників у підсумку й призвів до позитивної курсової динаміки акцій KSG Agro.

 

Розмовляв Олександр Горда

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.