Ідеї & тренди

Федір ВЕРХОВЦЕВ, спеціально для "АС" Українські виробники та імпортери знають, яка непроста процедура державної реєстрації аграрної хімії, що потребує безліч документів. Колись тоненький «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» давно погладшав та став схожий на телефонний довідник великого міста, наче з американського бойовика, у якому герой перегортає…
Геннадій ГОЛУБ, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедрою кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем НУБіП України Олег ГАЙДЕНКО, канд. техн. наук, старший науковий співробітник, вчений секретар Кіровоградської ДСГДС НААН Максим ПАВЛЕНКО, канд. техн. наук, старший викладач кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем НУБіП України В’ячеслав ЧУБА, канд. техн. наук, доцент кафедри транспортних технологій та засобів у АПК…
Віктор БОРЗНЕНКО, Сергій ПТАШУК спеціально для "АС" Один із новітніх методів підготовки сільськогосподарських продуктів для довготривалого зберігання — сублімація. Овочі, фрукти, молочна група товарів, підготовлені сублімаційним методом, майже повністю зберігають свої первісні властивості й за якістю є набагато кращими за матеріали, обезводненими у якийсь інший спосіб. Це той товар, який має…
Геннадій ГОЛУБ, доктор техн. наук, завідувач кафедрою механізації тваринництва НУБіП України Олег ГАЙДЕНКО, канд. техн. наук, вчений секретар Кіровоградської ДСГДС НААН Вирішення проблем переробки відходів сільськогосподарського походження відкрило новий перспективний напрям у конструюванні техніки та обладнання для агропромислового комплексу. Зараз відбувається стрімкий процес впровадження у виробництво інноваційних технологій ресурсозберігання. Австрія, Італія, Китай, Німеччина,…
Людмила ДАЦЬКО, канд. с.-г. наук завідувач відділом використання агроресурсного потенціалу ІВПіМ НААН Відомо, що з темпом деградації світових сільськогосподарських земель 12 млн га на рік через 3–4 десятиліття забезпечити продуктами харчування можна буде не більше 2 млрд людей. Споживання продовольства у світі щорічно зростає на 2%, тому до 2030 року людству…
В. М. СІНЧЕНКО, заступник директора з наукової роботи, доктор с.-г. наук В. І. ПИРКІН, зав. лабораторією, канд. економ. наук І. В. ГНАП, директор salix energy Л. Н. ГІЗБУЛЛІНА, н. с. В. П. МОСКАЛЕНКО, н. с. Г. А. МЕЛЬНИЧУК, аспірант Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків Під час вирощування енергетичної верби важливе значення має догляд…
Ігор КРУЧИК, спеціально для "АС" До 30 роковин Чорнобильської катастрофи журналісти відвідали міста Чорнобиль і Прип’ять, побували біля ЧАЕС і об’єкту «Укриття», на будівельних майданчиках Конфайнменту (Арки) і сухого сховища ядерних відходів. Найбільше ж нас цікавили проблеми довкілля і перспективи аграрного використання зони відчуження.
В. СІНЧЕНКО, заст. директора з наук. роботи, доктор с.-г. наук В. ПИРКІН, зав. лабораторією, канд. економ. наук І. ГНАП, директор salix energy Л. ГІЗБУЛЛІНА, н. с. В. МОСКАЛЕНКО, н. с. Г. МЕЛЬНИЧУК, аспірант Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків За оцінками світових експертів, до 2050 року споживання енергії у світі зросте більш ніж удвічі. При…
Ігор ПЕТРЕНКО, Віктор БОРЗНЕНКО спеціально для "АС" В цивілізованому світі усе помітнішим стає рух за здорове органічне харчування. Споживачі готові переплачувати за органічну їжу чи одяг — і на цей попит не можуть не відгукуватися уважні виробники сільськогосподарської продукції. Органічне господарювання — це і збереження довкілля, і відтворення родючості ґрунтів, і…
Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для "АС" Збільшення населення Землі, скорочення обсягу земель, придатних до аграрної діяльності, а також зміни й коливання клімату — це нові виклики для людства. У деяких країнах Південної Азії розповсюджені села й ферми на воді, які вміло використовують ресурси довкілля: сонце, воду і вітер. Сучасні інженери розвинули…
Юлія СЛИВА, канд. техн. наук, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, НУБіП Проблема переходу від традиційного до органічного використання земельних ресурсів в Україні дуже актуальна. Українські чорноземи — це можливість для українців бути заможними за умови, що до них буде дбайливе ставлення і правильно прикладений інтелектуальний потенціал. За умов надмірного…
В.М. ТИМЧУК Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН С.М. ТИМЧУК Інженерна академія України Наслідки глобальної зміни клімату стають усе більш відчутними і в Україні. За останні 20 років середньорічна температура зросла на 0,8°С, а середня температура січня та лютого — на 1-2°С, що призвело до змін у ритмі сезонних явищ:…

Please publish modules in offcanvas position.