agro business 160 160

Суниця садова: основні правила вирощування

Суниця садова: основні правила вирощування

/ Ідеї & тренди / Четвер, 17 січня 2019 15:01

Споживання ягід у всьому світі зростає щороку. Сьогодні полуничний ринок — один із найбільш високодохідних серед свіжих фруктів.

В Україні врожай сягає близько 70 тис. т полуниці, але це лише вдвічі більше, ніж, наприклад, в Ізраїлі. І близько 6% від загального обсягу вирощування суниці садової у Європі.

У нашій країні зимовий ринок полуниці на 100% заповнений імпортним товаром, хоча більший відсоток споживачів віддає перевагу продукції віт­чизняного виробника.

Голландці вирощують полуницю у поліетиленових пакетах в умовах закритого ґрунту. Вони забезпечують нею практично половину європейського континенту. В Україні також намагаються вирощувати полуницю в закритому ґрунті, з частковим перенесенням в умови відкритого та на гідропоніці. Успішних технологій вирощування полуниці дуже багато. Будь-яка з них націлена на отримання великого врожаю ягід і взимку.

Основними правилами для технології вирощування суниці в промислових умовах є:

 

  • якісна підготовка ґрунту;
  • оптимальні схеми вирощування розсади;
  • використання тільки високоврожайних сортів;
  • максимальний захист від хвороб і шкідників.


Порівняно з іншими культурами, полуниця має цілий ряд переваг:

 

  • на ній можна побудувати бізнес за рахунок високої вартості ягід;
  • вона здатна добре адаптуватися до будь-якого клімату;
  • витрати на вирощування дуже швидко окупаються.


Промисловим вирощуванням полуниці у нас займаються небагато агроформувань. За кордоном це переважно фермерські господарства. Вони не тільки вирощують полуницю у масштабних кількостях, але і розробляють перспективні новинки, використовуючи новітні технології. Завдяки цьому у них є можливість не лише забезпечувати ринок своєї країни, але й експортувати ягоди.

 

Підготовка. Попередники для суниці

Кращими попередниками є зернові та зернобобові культури. Не рекомендовано використовувати пасльонові культури (картопля, томати) і технічні, що виснажують ґрунт (особливо соняшник).

Одночасно доцільно внести меліорант для розкислення ґрунту і забезпечити внесення основного підживлення (фосфор і калій). Наприкінці травня у разі необхідності вносять аміачну воду або ґрунтовий інсектицид.

12 379 59 1Під вирощування маточних насаджень суниці варто відводити кращі ділянки, ґрунти на яких повинні бути окультуреними та незасміченими кореневищними і коренепаростковими бур’янами, без наявності ґрунтових шкідників. Поле маточної сівозміни повинно бути розміщене на відстані 1,5–2 км від звичайних товарних плантацій суниці садової. Маточні насадження культури у сівозміні доцільно використовувати впродовж 1–2 років.

Саджанці до висаджування рекомендовано зберігати у прохолодному місці та регулярно зволожувати. До садіння розсаду готувати необхідно у затіненому місці, під час підготовки варто видалити зайві листки, залишаючи не більше двох на рослині, вкоротити кореневу систему до 8–10 см, для відновлення тургору помістити у воду.

Саджанці допускається висаджувати однорядним способом, ширина міжрядь у цьому випадку повинна становити 0,9–1,0 м. Відстань між рослинами у рядку коливається від 20–25 см для не надто рослих сортів, і 25–30 см для надміру рослих.

Дворядну схему посадки необхідно застосовувати під час висаджування рослин на гребенях, що вкриваються плівкою для мульчування. Під плівкою доцільно розмістити дві стрічки крапельного зрошення.

Наразі у виробництві широко використовуються звичайні сорти суниці та ремонтантні. Перша група представлена значно більшим асортиментом сортів, що вирощуються для отримання ягід як на переробку, так і для продажу на ринку свіжої продукції.

Сорти цієї групи потребують періоду з обмеженим освітленням (8-годинний світловий день) та пониженими температурами для процесу диференціації плодових бруньок. З плодових бруньок, що заклались восени, у травні наступного року формуються квітконоси, і наприкінці травня або на початку червня (залежно від сорту) дозріває урожай.

Ремонтантні сорти в основному використовуються для отримання позасезонної ягоди для ринку свіжої продукції.

 

Обираємо сорт

Ранньостиглі

Хоней — сорт американської селекції. Ранній термін дозрівання. Ягоди великі, мають забарвлення від інтенсивно- до темно-червоного. М’якоть помаранчево-червона, ароматна, винно-солодкого смаку. Через раннє дозрівання плодів сорт може лише незначною мірою уражуватись сірою гниллю. Стійкий до хвороб листя, проте сприйнятливий до захворювань кореневої системи. Морозо­стійкість рослин досить добра, хоча через ранній розвиток генеративних органів квіти можуть пошкоджуватись весняними приморозками.

Крістін (Christine) — ранньостиглий сорт суниці британської селекції. Ягоди великі та дуже великі. Один із найстійкіших до пошкоджень плодів, характеризується високою лежкістю та придатністю до транспортування. Для повної реалізації їх потенціалу необхідно достатньою мірою забезпечувати водою та елементами живлення. Сорт стійкий до вертицильозного в’янення та борошнистої роси.

Алба — ранній сорт італійської селекції. Велика ягода вирівняної конічної форми, до кінця сезону практично не дрібнішає. Рослина сильноросла, стійка до низьких температур взимку. Досить стійкий до хвороб кореневої системи — вертицильозного в’янення та гнилі сердечка, толерантний до борошнистої роси.

Азія — середньоранній сорт. Ягода велика, видовженої конічної форми. Сорт сильнорослий, стійкий до низьких температур взимку, хвороб кореневої системи — вертицильозного в’янення та гнилі сердечка.

 

Середньостиглі сорти

Ароза — середньостиглий італійський сорт суниці. Рослина середньої сили росту, відносно компактна. Ягода правильної конічної форми, яскраво-червоного кольору, велика, однорідна за розміром. М’якоть щільна та соковита. Ягоди дозрівають повільно, тому допускається щотижневий збір урожаю. Лежкість та транспортабельність досить добра. Сорт добре зимує в умовах України. Відносно стійкий до хвороб кореневої системи та листя, зокрема борошнистої роси. Добре переносить виснажені ґрунти.

12 379 59 2Соната — середньостиглий сорт суниці голландської селекції. Рослина відносно компактна, добре адаптується до умов вирощування. Великий розмір ягоди та відсутність деформованих плодів дозволяють збільшити продуктивність збору на 20–25% у порівнянні з іншими сортами. Придатний для вирощування за різними технологіями: у відкритому грунті, в плівкових та скляних теплицях.

Елеганс — один із найкращих середньостиглих літніх сортів. Має високу продуктивність, добру якість ягоди та лежкість. Стигла ягода залишається твердою і міцно тримається на рослині протягом декількох днів без потемніння забарвлення. Висока продуктивність збору ягід забезпечується практично повною відсутністю ягоди другого класу. Сорт сприйнятливий до борошнистої роси і толерантний до вертицильозного в’янення й кореневих гнилей.

Зенга Зенгана — найбільш поширений сорт німецької селекції середньопізнього терміну дозрівання. Ягоди великі, але під кінець плодоношення дрібнішають. Досить стійкий до хвороб кореневої системи та має високу морозостійкість. Цей сорт до цих пір є надзвичайно популярним в Україні та у ряді країн Європи для вирощування продукції на промислову переробку і заморожування.

 

Пізньостиглі сорти

Флоренс. Ягода має конічну форму, щільну шкірку і м’якоть приємна на смак. Для гарного забарвлення плодів сорт краще вирощувати на чорній плівці. Лежкість дуже добра. Стійкий до борошнистої роси та інших грибкових хвороб.

Ямаска — пізньостиглий сорт суниці канадської селекції. Ягода приємного десертного смаку та з характерним суничним ароматом. Урожай дозріває дружно. Придатний для ринку свіжої продукції та промислової переробки. Зимостійкість висока.

 

Ремонтантні сорти

Моллінг Перл — плоди мають рівномірну конічну форму і привабливий зовнішній вигляд, середньо-насичений червоний колір та блиск. Ягоди міцні, з соковитим м’якушем і приємним ароматом. За весняного висаджування збір урожаю починається у липні та триває до жовтня. Для збільшення урожаю необхідно використовувати плівкове укриття у кінці сезону.

Королева Єлизавета II — абсолютний чемпіон серед сортів полуниці. Ця садова суниця дає великі плоди. Ремонтантна, цвіте і плодоносить з травня до жовтня. Сорт відрізняється високою стійкістю до транспортування, невимогливістю до ґрунту, прекрасною лежкістю, високою урожайністю. Ягода вагою до 100–120 г, щільна, солодка, з яскраво вираженим суничним ароматом.

 

Ольга. ВЛАСОВАканд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН

 

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.