agro business 160 160

Амарант: квітка, що не в’яне

Амарант: квітка, що не в’яне

/ Ідеї & тренди / Вівторок, 02 квітня 2019 14:50

Відомо більше 100 видів амаранту. Він зустрічається як бур’ян, часто називають його щириця. У той же час амарант є найдавнішою зерновою культурою, що вирощується у багатьох країнах.

Шановний читачу, вкотре переконуюся, що її величність Природа є тією вищою силою, яка зумовлює життя на нашій Землі.

Природа як би передбачила поширення людини на новому для її життя материку — Америці. Саме там у дикій формі росли кукурудза, бобові, картоплю, але не було ні пшениці, ні жита, ні ячменю, ні вівса, ні рису. Лише зростав амарант. Саме він став після його окультурення для аборигенів Америки основою для борошна, крупи, хліба.

Амарант займає в історії агробізнесу виняткове місце з усіх відомих на землі культур, саме він виявився «учасником» релігійної війни між язичниками — американськими індіанцями і християнами — «відкривачами» Америки. Справа в тому, що амарант протягом 8 тисяч років був основною зерновою культурою Південної Америки і Мексики («пшениця ацтеків», «хліб інків»), він грав таку роль у житті індіанців, що вони звели його в культ і називали «зерно Бога».

Можна тільки уявити, з якою нещадністю іспанські завойовники знищували амарант як культ поклоніння дохристиянських інків, якщо врахувати, з якою звірячою жорстокістю відбувалася колонізація індіанських земель. Ось маленький фрагмент з історії завоювання Америки.

16 листопада 1532 року. Підданий іспанського короля Карла I Франсіско Пісарро причалив до берега Південної Америки в районі нинішньої держави Перу. Зійшло на берег 168 солдатів, з них 62 вершника і 106 піхотинців. За один день і частину ночі вони вбили не менше 7000 індіанців зі складу 40 000 війська.

Ось як Пісарро заманював інкського імператора, запрошуючи його на зустріч. Його напутні слова посланнику індіанця були наступні:

«Скажи своєму панові прийти, коли і як він забажає, а також скажи, що коли б і як би він не прийшов, я прийму його як друга і брата. Прошу його прийти скоріше, тому що бажаю його бачити, ні шкоди, ні образи йому я не заподію».

Коли, будучи впевнений у своїй безпеці, в супроводі 40 000 війська Атауальпа прибув до місця, призначеного для зустрічі (м. Кахамарка), іспанці із засідки напали на індіанців.

Вісімдесят чоловік, що несли носилки з імператором, були вбиті, індіанці, які вставали на їх місце і захищали свого володаря, також падали під вогнем іспанців. Завершила полон кіннота.

Ось фрагменти звіту іспанському королю (Карлу I) про ці події.

«... за командою губернатора (Пісарро) іспанські воїни в обладунках, кіннотники заодно з піхотинцями кинулися зі своїх укриттів прямо в гущу беззбройних індіанців ... і стали різати їх на шматки ... Так як індіанці не мали зброї, християни нападали на них без будь-якої небезпеки для себе. Кіннота топтала їх, вбиваючи і калічачи, переслідувала уцілілих. Піхота рушила проти тих, що залишилися, та так вдало, що через короткий час велика частина їх полягла від мечів».

01 02 392 393 65Після полону Атауальпи: «Індіанці, поваливши частину стіни, кинулися бігти на рівнини. Наша кіннота перескочила через порушену стіну і кинулася на них...

Якби не ніч, мало хто з індіанського війська, якого було понад 40 000, залишився б у живих. Шість чи сім тисяч індіанців полягли мертвими».

Ось як пояснював Пісарро полоненому імператору Атауальпе мотив влаштованої іспанцями різанини:

«Ми прийшли підкорити цю землю за його велінням (короля Іспанії Карла I), щоб всі мали знання про Бога і Його священну католицьку віру; і тому що наша мета блага, Бог творець неба і землі, і всього, що на небі і землі, допустив це, щоб ти зміг дізнатися Його і кинув життя».

Так що на цьому тлі боротьби за справжню віру викорчовування амаранту як символу поклоніння язичників труднощів не було. Знищували цю «диявольську квітку» повсюдно, обсяги її культивування суттєво скоротилися. Вціліли посіви культури лише в гірських долинах Латинської Америки.

Отже, амарант. Відомо більше 100 його видів. Він зустрічається як бур’ян, часто називають його щириця. У той же час амарант є найдавнішою зерновою культурою, що вирощується у багатьох країнах.

У перекладі з грецької амарант — «квітка, що не в'яне». Висушена рослина зберігається усю зиму. Цікаве тлумачення цієї назви в російській мові «А + МАРАант», «А» — частка заперечення, «Мара» — слов'янська богиня смерті. Виходить, що таке словосполучення «амарант» — заперечує смерть.

Починаючи з 1970 року, амарант поступово відроджується як культурна рослина. Після чотирьохсотрічного забуття людство згадало про цю культуру універсального використання з унікальним хімічним складом.

Сьогодні амарант вирощують практично в усіх штатах США. Американський інститут амаранту і 23 науково-дослідних інститути США і Канади вивчають його та супроводжують у харчовій промисловості. Уряд США фінансує спеціальні програми, пов’язані з амарантом. Із початку 90-х рр. минулого століття у США почалося промислове виробництво продуктів з амаранту. Сьогодні на полицях дієтичних магазинів можна побачити до 30 найменувань продуктів з амаранту, від хліба і цукерок до м'яса, вирощеного на амарантових кормах. Воно коштує на 25% дорожче звичайного.

Іспанці завезли насіння амаранту в Європу, де спочатку його вирощували як декоративну рослину і тільки з XVIII ст. як круп’яну і кормову культуру. До Петра I в Росії з амаранту робили хліб, але петровські реформи заборонили вживати його в їжу.

Робота з амарантом проводиться і в інших країнах, таких як Китай, Індія, Австралія, Росія. Дослідники багатьох країн прийшли до висновку, що амарант повинен стати культурою, альтернативною пшениці, ячменю, кукурудзи в районах із дефіцитом вологи.

В Україні амарант почали вирощувати в 1989-1992 рр. У Київській області врожайність зеленої маси доходить до величини понад 100 т/га. Урожайність зерна, залежно від регіону обробітку, коливається у діапазоні 25-40 ц/га.

У зерні амаранту міститься 7-8% олії, яка характеризується наявністю понад 70% моно- і поліненасичених жирних кислот і більше 9% фосфоліпідів. За жирно-кислотним складом амарантова олія близька до кукурудзяної, але має ряд істотних переваг. Вітамін Е в амарантовій олії знаходиться в активній формі і, що важливіше, у ній міститься до 10% сквалену, який до недавнього часу отримували тільки з печінки глибоководної акули.

Якість білка амаранту вважає­ться дуже високим, зважаючи на значний вміст незамінних амінокислот, зокрема цінної амінокислоти лізину (4,3-5,7% до загального білка насіння), що удвічі більше, ніж у пшениці, і втричі більше, ніж у кукурудзи та сорго, і навіть порівняти з соєю і коров'ячим молоком.

Крохмаль, що становить до 70% маси насіння амаранту, володіє унікальними властивостями. Розмір гранул його в кілька разів менший, ніж рисового або кукурудзяного. Завдяки цьому крохмаль амаранту кращий як наповнювач під час виготовлення ковбасних виробів, які піддаються заморожуванню і подальшому розморожуванню.

Калорійність — 371 ккал на 100 грам. У 100 грамах міститься: білків (13,6 г), жирів (7,1 г), вуглеводів (58,6 м), золи (2,9 г), води (11,3 г). Склад: вітаміни А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, РР, С, Е. Макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор. Мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк. Особлива цінність зерен амаранту полягає у тому, що в його білку (20-23%) підвищене співвідношення лізину і, крім того, в жирі більший вміст жирних кислот. Але унікальність його в тому, що він містить сквален. Здатність цієї культури «захоплювати» кисень і дифундувати в будь-які тканини, в тому числі і в шкіру, забезпечує імуностимуляцію і, таким чином, впливає на весь організм.

 

Леонід ФАДЄЄВ, канд. техн. наук, доцент

 

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.