agro business 160 160

×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Польові лісосмуги: як відновити «зелену варту» полів

Польові лісосмуги: як відновити «зелену варту» полів

/ Ідеї & тренди / П'ятниця, 06 листопада 2020 14:38

Глобальні зміни клімату пришвидшили процес деградації українських ґрунтів. Серед заходів, здатних зупинити цей процес, важливу роль відіграє створення польових лісосмуг. Нещодавно проєкт ФА ООН «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих земель» презентував «Рекомендації щодо створення, відновлення, реконструкції та утримання полезахисних лісосмуг у степовій та лісостеповій зонах України».

Хто врятує тополю край поля?

Полезахисні лісосмуги — це шляхетний спадок наших батьків і дідів. Масово створювані після Другої світової війни, вони замикали своїми зубчастими гребенями краєвид типового українського села. Охоплюючи лани дбайливими зеленими «руками», лісосмуги захищали їх від крижаних бореїв і палючих суховіїв, від втрати вологи ґрунтами й формували комфортний мікроклімат для посівів.

Ці стрічкові мінігаї ставали прихистком для багатьох птахів і дрібних звірів, які давали собі раду зі шкідниками на полях не гірше за будь-яку агрохімію (пам’ятаю, як у Любимівці над Дніпром, де господарі агропідприємства возили мене полями, зненацька вискочив із лісосмуги заєць і метрів 200 петляв перед машиною, як спритний хабарник, доки не пірнув назад у лісосмугу).

Ще й досі є в Україні дороги між полів, де старі осокори змикають віти над асфальтом, і машина довго їде справжнім зеленим тунелем.

Та в часи Руїни 1990-х років лісосмуги втратили господаря й стали легкою здобиччю сокири й бензопили — природний газ у країні різко подорожчав, і селяни почали валити 50–60-річні дерева в лісосмугах на дрова, щоб хату обігріти та їсти зварити.

А пізніше якісь дотепники звинуватили придорожні лісосмуги в зростанні кількості ДТП (не шалених водіїв, а саме старі акації та осокори й оспівані Кобзарем пірамідальні тополі вздовж трас!), і шляховики почали їх зрізати на пень, часто не висаджуючи натомість навіть кущів.

І вже сумним символом моральної деградації стали сміттєзвалища в лісосмугах уздовж автотрас і навколо міст і сіл…

Останнім часом у ході децентралізації лісосмуги почали передавати у власність місцевих громад, і це вочевидь має врятувати їх від остаточного знищення. Втім, українська корупція вже пронизала суспільство до самого «низу», тож спокуса безкарно перетворити живу лісосмугу на мертві колоди, а ті — на хрусткі банкноти досі випробовує не одного голову ОТГ.

Поля з лісосмугами конче потрібні аграріям через глобальні зміни клімату. Проте, якщо починати формувати лісосмугу сьогодні, повноцінно «запрацювати» вона зможе тільки за 30 років. Звісно, є нині в Україні «супершвидкі» деревні породи — наприклад, павловнія, яка дає річний приріст до 4 м!

Але ж хто схоче інвестувати в таку далеку перспективу сьогодні, коли виїзд українців за кордон набирає обертів? Тільки аграрій, упевнений у своєму майбутньому в Україні. Якщо за часів СРСР створення лісосмуг фінансувала держава, то нині на це надії мало. В агрохолдингах, які після відкриття ринку сільгоспземель вочевидь відійдуть до іноземних власників, такі інвестиції майже напевно вважатимуть зайвими. Є надія тільки на місцеві громади та фермерські кооперативи…

lisopolosa 1

 

Планування лісосмуг

Рекомендації щодо створення лісосмуг розроблено за експертної підтримки Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Висоцького.

Фахівці радять садити дерева в лісосмузі в 3–4 ряди. Лісосмуги розташовують по межах полів, а за наявності великих полів — також усередині їх.

Інтервали між повздовжніми лісосмугами не мають перевищувати:

• на вилугуваних типових і опідзолених чорноземах 600 м;
• на звичайних чорноземах 500 м;
• на південних чорноземах 400 м;
• на темно-каштанових і каштанових ґрунтах 350 м;
• на ґрунтах, які піддаються суттєвому дефляційному впливу 300 м;
• на піщаних ґрунтах у лісостепових зонах 400 м; у степових 300 м; у напівпустельних 100 м.

 

Відстань між поперечними лісосмугами на суглинкових ґрунтах не має перевищувати 2000 м, на супіщаних — 1000 м.

 

Основні принципи створення лісосмуг

Лісові породи в лісосмугах поділяють на головні, супутні та чагарникові.

Головні породи виконують основну захисну роль й утворюють верхній ярус насаджень заввишки 7,5–15 м. Їх відбирають із тих, що краще ростуть у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах і вирізняються високою стійкістю та довговічністю.

Супутні породи затіняють ґрунт, ущільнюють вертикальний профіль насадження, сприяють поліпшенню зростання головних порід. Їх відбирають із тіньовитривалих порід, здатних рости в другому ярусі.

Чагарники виконують ґрунтозахисну роль, сприяють нагромадженню снігу та зростанню родючості ґрунтів.

lisopolosa 4

 

Підготовка й утримання лісосмуг

Перед садінням саджанців рекомендується створити куліси з високостебельних сільськогосподарських культур (кукурудзи, сорго, соняшнику, топінамбура, ненаркотичних конопель) для снігозатримання та захисту саджанців від вітру. В крайньому разі можна лишити високу стерню.

Для збереження вологи ґрунт перед весняним садінням боронують і культивують.

На засолених землях Причорномор’я лісосмуги створюють на основі результатів ґрунтових обстежень і лабораторних аналізів щодо видів засолення ґрунту, вмісту розчинних солей, глибини їх залягання та площі розповсюдження.

За слабкої засоленості ґрунтів і забезпечення високої агротехніки можливе створення відносно стійких насаджень із солевитривалих деревних і чагарникових порід. На ґрунтах вищого ступеня засолення створення деревних насаджень можливе тільки після проведення масштабних меліоративних робіт.

Утримання лісосмуг передбачає проведення таких заходів:

• відновлення та доповнення;
• рубки догляду;
• санітарні рубки;
• догляд за стовбуром (підняття крони);
• догляд за підліском і підростом;
• догляд за ґрунтом;
• охорона від браконьєрських рубок і захист від пожеж, хвороб і шкідників.

 

Вибір порід для лісосмуг

ЛІСОСТЕП: ґрунти сірі лісові, опідзолені й потужні чорноземи.

Основні деревні породи: вільха сіра, береза повисла, горіх волоський, горіх чорний, сосна звичайна, тополя, дуб звичайний, акація біла.

Супутні деревні породи: абрикос, клен звичайний, клен польовий, граб звичайний, ясен звичайний, яблуня домашня, шовковиця біла, черемха пізня, черешня, груша звичайна, горобина звичайна, берека, липа дрібнолиста.

Чагарники: ірга круглолиста, клен татарський, хеномелес японський, скумпія звичайна, кизильник блискучий, ліщина звичайна, глід одноматочковий, бирючина звичайна, терен колючий, бузина чорна, дерен білий, калина цілолиста, калина звичайна.

 

СТЕП: ґрунти чорноземи звичайні.

Основні деревні породи: береза повисла, гледичія колюча, горіх волоський, горіх чорний, тополя, дуб звичайний, акація біла, верба біла, в’яз дрібнолистий.

Супутні деревні породи: абрикос, клен звичайний, клен польовий, граб звичайний, ясен звичайний, ясен пенсільванський, яблуня домашня, шовковиця біла, черемха пізня, черешня, груша звичайна, липа дрібнолиста, берест.

Чагарники: ірга круглолиста, клен татарський, карагана дерев’яниста, хеномелес японський, ліщина звичайна, скумпія звичайна, кизильник блискучий, маслинка вузьколиста, обліпиха звичайна, бирючина звичайна, магонія падуболиста, порічки золотисті.

 

СТЕП: ґрунти темнокаштанові.

Основні деревні породи: гледичія колюча, горіх чорний, горіх волоський, тополя, дуб звичайний, сосна кримська, сосна чорна європейська, акація біла, в’яз дрібнолистий.

Супутні деревні породи: абрикос, клен польовий, яблуня домашня, шовковиця біла, груша звичайна, софора японська.

Чагарники: клен татарський, хеномелес японський, кизильник блискучий, маслинка вузьколиста, бирючина звичайна, вишня магалебська, порічки золотисті, тамарикс.

 

СТЕП: каштаново-солонцюватий комплекс ґрунтів.

Основні деревні породи: ясен вузьколистий, гледичія колюча, тополя біла, тополя Болле, в’яз дрібнолистий.

Супутні деревні породи: клен польовий, груша звичайна.

Чагарники: клен татарський, хеномелес японський, маслинка вузьколиста, жимолость татарська, порічки золотисті, тамарикс.

 

СТЕП: ґрунти піщані й супіщані.

Основні деревні породи: сосна звичайна, сосна кримська, акація біла.

Чагарники: маслинка вузьколиста.

lisopolosa 2

 

Системи обробітку ґрунту в лісосмугах

Чорноземи типові, темно-сірі та сірі лісові ґрунти

Лущення стерні одночасно або після збирання врожаю сільгоспкультур, основна оранка на 27–30 см, весняне боронування перед садінням.

 

Чорноземи звичайні

Лущення стерні, оранка на 27–30 см з поглибленням до 35–40 см орного шару, весняне боронування та весняно-літня культивація пару, осіннє полицеве розпушення, весняне боронування перед садінням.

 

Чорноземи південні та неглибокі звичайні на сході

Основна оранка — глибокий перевал (напівплантаж) на 40–50 см.

 

Темно-каштанові ґрунти

Основна оранка — глибокий перевал (плантаж) на 60 см з утриманням ґрунту під чорним паром.

 

Комплекс каштаново-солонцюватих ґрунтів

Основна оранка — глибокий перевал (плантаж) на 60 см з утриманням ґрунту під чорним паром.

 

Піщані ґрунти Степу та Лісостепу

Глибоке безполицеве розпушення на 60–70 см смугами завширшки 0,9–1 м; між обробленими смугами з протиерозійною метою залишають необроблені смуги з природною рослинністю, які під час догляду за культурами сосни поступово звужують.

 

Глибокі чорноземоподібні супіщані ґрунти

Основна оранка така сама, що й для поширених у цій зоні типів ґрунтів (чорноземів глибоких і звичайних).

 

Марко БУГАЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.