Сяючі енергетичні башти

/ Ідеї & тренди / Вівторок, 24 листопада 2015 14:01
Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС"
Попри військові й економічні проблеми країни, усе ж цього року втілилися в життя кілька біогазових проектів. Ними наполегливо займається приватний бізнес, який думає не лише про сьогодення, а й на майбутнє. Ну, а справа держави — установити правильні тарифи на енергію й зняти зайві обмеження, не заважати передовим підприємствам розвиватися у цьому напрямі.

 

Серед попечених скель, колючих чагарників блищать уздовж доріг заокруглі башти. Вони виглядають, мов якісь новітні храми... Такий пейзаж ми побачили на острові Кіпр. Це — енергетичні станції, що виробляють газ — біометан.
 
Він є аналогом того природного блакитного палива, що качається із надр землі. На Кіпрі біогазові станції працюють на відходах численних туристичних баз, а також на місцевій сільгоспсировині, тому що в аграрному господарстві острова задіяно близько 25 % економічно активного населення — приблизно така ж частка, як і в Україні. (Про сільське господарство Республіки Кіпр ми писали №24 за грудень 2014 року — Ред.).
 
Під Маріуполем — так, 
в Луганську — ні
В Україні біогаз теж зручно видобувати — умови у нас навіть кращі, ніж на Кіпрі або в Німеччині, й сировини ніяк не менше. Але в нас біогазові установки почали вималюватися на обрії лише 12 років тому. А про останні досягнення в області віт­чизняної біоенергетики нам розповів член правління Біоенергетичної Асоціації України, заступник директора науково-технічного центра «Біомаса» Юрій Матвєєв.
 
Цим літом запускається великий біогазовий завод на буряковому жомі потужністю 2,38 МВт у селищі Рокитне Київської області. Після виходу на задану потужність він забезпечить потреби в енергії близько 800 індивідуальних домогосподарств. Ініціатор проекту, група компаній «Сільгосппродукт», обіцяє до 2019 року побудувати ще 60 таких заводів: це, вважають у корпорації, не лише екологічно, але й прибутково. У червні ц.р. голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук домовився з німецькими інвесторами компанією «Наваро Біоенерджі» про будівництво на Прикарпатті у селищі Городенка крупного заводу з виробництва біопалива. Звучать реляції прес-служб, мовляв, «завод стане одним із найбільших у світі. Він вироблятиме 48 млн куб. м біометану, а його сумарні виробничі потужності становитимуть 60 МВт».

У Біоенергетичній Асоціації України серед найбільш вдалих у цій сфері називають проект «Української Молочної Компанії». Вона в Згурівському районі на Київщині утримує близько 4 тис. корів, там біогазовий завод потужністю 1 МВт працює на гної й кукурудзяному силосі, забезпечуючи енергією не лише молочну ферму, але й також сусіднє село Великий Крупіль. Хвалять установку потужністю 5,7 МВт при птахофабриці «Оріль-Лідер» у Дніпропетровській області — біогаз там виробляється із пташиного посліду.
 
Є в Україні й кілька біогазових станцій на звичайних побутових відходах — вони виробляють так званий полігонний газ. Власне, той самий біометан. Юрій Матвєєв приводить як приклад сміттєвий полігон № 5 у селі Підгірці Обухівського району Київської області. Там працює лінійка з п’яти біогазових двигунів встановленою потужністю 177 кВтел кожний. «У Маріуполі зараз теж така установка є, хоч там ситуація нервова. І в Луганську побудували, але... зараз там біогаз неактуальний».
 
І ще один біогазовий проект теж виявився у прифронтовій зоні: його впроваджує компанія «Екопрод», що базується у містечку Волноваха Донецької області. Втім, Кабмін зараз наполегливо прагне лібералізувати ринок утилізації відходів — якщо не вдається щось зробити державі, хай цим займається приватний бізнес.
 
20 порівняємо із 15 000
Так скільки всього у нас біо­газових установок? Не більше 20-ти по всій країні, разом з тими, що нині споруджуються. А у Євросоюзі, куди входить і згадана нами Республіка Кіпр, біогазових установок уже понад 15 тис., тільки в Німеччині їх приблизно 10 тис. різного калібру — від великих заводів біометану до апаратів на фермах. ФРН виробляє близько 2 млрд куб. м біогазу щороку. До 2030 року його виробництво планується довести до 10 млрд куб. м. Коли спостерігаєш із літака або автомобіля, подорожуючи по Європі, численні «храми» біогазових станцій, а ще вітряки, а ще сонячні батареї, то мимоволі заздриш їхньому енергетичному різноманіттю.
 
Щодо загального обсягу можливого виробництва в Україні — експерти оцінюють його в широкому діапазоні: від 1, 6 млрд куб. м до 18 млрд куб. м щорічно. Чому таке розмаїття експертних оцінок? «Та тому, що біогаз можна робити з різних субстратів, — пояснює Юрій Матвєєв. — Крім того, в Україні багато незручних земель, які стоять пусткою — до 5 млн га. Якщо засіяти їх всі енергетичними культурами під біопаливо, можливо, ми й одержимо ті 18 млрд куб. м. Але нереально стільки гектар під це відвести. Хоча б частину... Тоді, я думаю, 7 млрд куб. м щорічно робити ми зможемо. Тільки це довга історія — не через 5 років, а приблизно до 2030 року».
 
Звісно, для розвитку біометанової промисловості потрібні чималі інвестиції. Деякі великі агрохолдинги, наприклад «Миронівський хлібопродукт» й «Укрлендфармінг», заявляють, що готові вкладати кошти в цю справу, і вже будують мережу біогазових станцій. Так, «Укрлендфармінг» ставив собі амбіційне завдання: до 2015 року ввести в експлуатацію 30 біогазових заводів, інвестувавши в це близько € 880 млн. На думку керівника холдингу Олега Бахматюка, можна зробити біогаз цілком рентабельним, продаючи його в Польщу по високих європейських тарифах. Однак ці обіцянки звучали ще до анексії Криму й війни на Донбасі, що, ясно ж, загальмувало виконання бізнес-планів. Однак «Укрлендфармінг» не звертає з наміченого шляху: добудовує зараз чергову біогазову станцію в селі Чорнобаївка Херсонської області при птахофабриці.
 
До слова, не менше вплинув військовий конфлікт і на російську енергетичну перспективу. Там планували ввести в експлуатацію ще в 2014 році близько 50 біогазових станцій, створили навіть під цю справу державну корпорацію «БіогазЕнергоСтрой». Але ці благі наміри перекреслив «кримнашизм» та нецільові витрати російського бюджету — насамперед військові.
 
Безкоштовний сир закінчився
Звернімо увага: у нас біогазом займається приватний бізнес. А справа держави — встановити правильні тарифи на енергію й не заважати підприємствам розвиватися у цьому напрямі. До того ж, нам готовий допомагати в цьому Євросоюз. В Україні активно фінансує «зелені» (екологічно правильні) проекти Європейський банк реконструкції й розвитку. Кредит на будівництво згаданого Рокитнянського біогазового заводу в сумі €10 млн дав саме ЄБРР. Він же надав $12 млн агрохолдингу «Астарта» на біогазовий комплекс при Глобинському цукровому заводі, що в Полтавській області. І в жовтні минулого року там почали робити біогаз, для чого беруть свою ж сировину: жом буряків, відходи соєвого заводу. А польська компанія «Полвакс-Україна» щойно реалізувала пілотну установку з переробки твердих побутових відходів у Миколаєві, й готова вкласти ще $ 200 млн у подібні проекти у регіонах України. Керівник проекту «Полвакс-Україна» Сергій Глинський представив типовий проект, що «спроможний забезпечити 15-20 тис. кв. м житла опаленням, гарячою водою і паралельно видавати електроенергію».
 
У сфері біогазової енергетики України є й інші цікаві приклади. Скажемо, коньячний завод на Миколаївщині у місті Вознесенську, крім основної діяльності, жене біометан із силосу кукурудзи й виноградного жому.
 
Отже, тренд — збільшувати частку енергії, що видобуватиметься з біопалива — наразі очевидний. Тим більше, що й держава заохочує таку діяльність: у квітні цього року Національна комісія з регулювання енергетики встановила збільшений тариф для виробників електроструму з біогазу. Це дає їм можливість заробляти на кожному кіловаті більше, ніж мають АЕС або ТЕЦ. А «Нафтогаз» оголосив, що готовий надати вітчизняним виробникам можливість прокачки біо­метану через українську газотранспортну систему. Тобто виробляйте і спрямовуйте туди, де знайдете покупців свого біогазу — хоч за кордон. Біометан може у стисненому (скрапленому) вигляді також закачуватися у балони, що розширює можливості його транспортування. Міністр агропромполітики Олексій Павленко переконує: «Перелік того корисного, що можна робити з біопаливом, великий. Це дуже перспективний для України напрям діяльності. Хоча в Європі на порядок більше цьому приділяють значення, бо за цим дійсно майбутнє».
 
Ну, а хто не надто довіряє масштабним проектам, може взяти за приклад китайців і виробляти біогаз індивідуально. У Китаї в приватних господарствах поширені побутові міні-установки розміром не більше дизельної електростанції. З’явилися вони в продажі вже й у нас.
 
Отже, українці кілька десятиліть були розбещені дешевою атомною енергією, і відносною дешевизною від «Газпрому»… Аж поки не вибухнув спочатку Чорнобиль, Фукусіма, а потім російське блакитне паливо виявилася сиром у мишоловці. Тому й шукаємо альтернатив, одна з яких лежить просто під ногами, на невгіддях або навіть на сміттєзвалищах. Для становлення потужної біоенергетичної галузі в Україні є головне — сировинна база. А кмітливість аграріїв, що вміють бачити свою вигоду, дозволяє думати навіть про експорт українського біогазу в Європу. Бракує, однак, довготривалих інвестицій. Але й тут можна побачити світло у кінці тунелю: недарма ж ЄБРР так наполегливо вкладає в Україні мільярди євро саме у «зелені» проекти, в екологічно нешкідливий і соціально орієнтований бізнес.
 
Сяючі башти біогазових станцій вирішують відразу чимало проблем, серед яких забезпечення населення енергією, переробка різноманітних відходів, наповнення коштами регіональних і місцевих бюджетів, створення робочих місць... І головне — вони дають шанс перебороти залежність від занадто проблемного імпорту.

 

 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.