agro business 160 160

×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Ферма на воді — аграрне майбуття?

/ Ідеї & тренди / Четвер, 05 травня 2016 12:09
Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для "АС"
Збільшення населення Землі, скорочення обсягу земель, придатних до аграрної діяльності, а також зміни й коливання клімату — це нові виклики для людства. У деяких країнах Південної Азії розповсюджені села й ферми на воді, які вміло використовують ресурси довкілля: сонце, воду і вітер. Сучасні інженери розвинули цю ідею і пропонують концепцію плаваючих багатофункціональних ферм.

 

Щорічне помітне збільшення населення нашої планети, швидке розростання міст і навпаки, інтенсивне скорочення обсягу земель, придатних для обробітку, ще й, до того ж, також загрозливі кліматичні зміни — усе це істотні виклики для людства в цілому. Тож задля вирішення проблеми забезпечення продовольством численного народонаселення Землі іспанський архітектор Хав’єр Понсе висунув ідею щодо створення агрокультурних комплексів або автономних плаваючих ферм, а інженери компанії Forward Thinking Agriculture («Передова Інтелектуальна Агрокультура») її оформили у вигляді проекту.
 
Відповідно до міжнародних угод, у нейтральних водах не діють закони конкретних країн. Тому ідея оселитися у морі, подалі від поліцейських і прискіпливої громадськості, зацікавила також і багатьох любителів виходити «за межі дозволеного»: анархістів, нудистів та інших співтовариств із нетрадиційними поглядами. Куди можна віднести, до речі, і пропагандистів абсолютно органічної їжі.
 
Кожна така ферма займатиметься вирощуванням риби і виробництвом сільськогосподарських культур, а також використовуватиме і акумулюватиме чисту сонячну енергію. На найнижчому рівні її працівники займатимуться рибою — видобутком її просто з навколишнього океану, а також вирощуванням у басейнах. Там будуть обладнані антихвильові бар’єри, причали, склади для зберігання й цехи для переробки риби.
 
Наступний рівень ферми буде виділено під гідропоніку, тобто для вирощування аграрних культур без ґрунту — на живильних розчинах. Основою таких рідин стануть добрива, отримані з риб — побічні продукти нижнього ярусу. А недоїдки, що їх лишатимуть люди, у свою чергу, підуть на корми для тих-таки риб.
 
Такий от замкнутий цикл буде дуже виграшним для навколишнього середовища. А електрику для усього обладнання даватимуть сонячні панелі — на третьому рівні, розташованому вище поверхні моря. Тут розміститься фотоелектрична станція, метою якої буде нагромадження сонячної енергії. Розподілом енергії для людей і рослин будуть займатися комп’ютеризовані системи.
 
Іспанці кажуть, на створення такого проекту їх надихнув заливний спосіб вирощування рису на азіатських неродючих землях. Суть його полягає у тім, що рисові поля заливаються водою, змішаною із рештками дохлих риб — найкращим природним добривом. Реалізувати ідею плавучих ферм можуть насамперед мегаполіси, розташовані на узбережжях океану — Шанхай, Токіо, Сінгапур. Однак цілком можливе розміщення таких ферм на ріках й озерах.
 
Наприклад, у центрі міста Уппсала (четверте за населенням у Швеції) на річці Фіріс вже зараз розростається плаваюча ферма. Вона виступає як своєрідна «наочна агітація» за такий спосіб бізнесу: там влаштовують дискусії стосовно сільського господарства, проводяться семінари, присвячені змінам клімату, органічним продуктам, вирощуванню овочів на гідропоніці.
 
Тепер щодо забезпечення енергією. Французька компанія Cіel et Terre озвучила цікаве рішення щодо економії площ, запропонувавши розміщувати сонячні батареї на водоймах, кар’єрних озерах, зрошувальних каналах або відстійниках. Їхня ідея стала мотивацією для створення першої плавучої сонячної ферми в Беркширі, Великобританія, на місцевій річці. На плавучій фермі там було встановлено 800 фотоелектричних панелей «Гідрогеліо» (Hydrelio), розміщених на пластикових поплавцях. Відповідно до заяви розробників, термін служби фотопанелей Hydrelіo становить 30 років. Вони витримують пориви вітру швидкістю до 140 км/год. і коливання рівня води (тобто хвилі) до 1,5 м заввишки. Нині цією компанією створені й обслуговуються 55 сонячних електростанцій по усьому світі.
 
Здається, це аж надто інноваційні ідеї! Ба — ні. Людству в принципі вже давно відомі подібні рішення. Приміром, у деяких країнах Південної Азії (в Індонезії, Камбоджі) розповсюджені плавучі села. Хатки там збиті з дощок, що плавають на металевих бочках, скріплених у вигляді понтонів. Дах — із пальмового листя. Чому люди живуть отак? Причина та сама, що лягла в основу проекту іспанських інженерів: брак вільного місця. Бо не можуть собі дозволити купити землю на суші, а у плавнях ніякі податки не стягуються, і будуватися можна безкоштовно. У цих селах зустрічається й церква на воді, і магазини, і школи, навіть спортивні майданчики для дітей, накриті сіткою — щоб м’яч не залітав у воду.
 
Сільське господарство теж є традиційним для мешканців «акваселищ» — там плавають у клітках карликові свині, кури, кролі. Також вирощуються помідори, м’ята, а всередині сіткового огородження — риба: сом і пангасіус. Ну й, як екзотика, де-не-де живуть там приручені крокодили в імпровізованих вольєрах — це і м’ясо, і дорога шкіра. Все це прикріплено якорями або тросами до заростей. Багато з цих «плавзасобів» оснащені електрикою, що подається або від автомобільних акумуляторів, або від генераторів. Можна використовувати там і накопичувачі тепла, так звані геліоколектори.
 
А найдавнішими жителями штучних островів є індіанці з озеру Тітікака на кордоні Перу та Болівії (Південна Америка). Щоб захиститися від войовничих сусідів з племені інків, ці індіанці переселилися на такі собі штучні острови, сплетені з лози й трави. Зараз на Тітікака дрейфують 42 таких острівці, на найбільшому з них живе 10 родин, є школа.
 
Дещо подібне «ферм на воді» є й у нас — наприклад, поблизу села Вилкове на Одещині. Це відома «українська Венеція», розташована в усті Дунаю. Там у плавнях чимало нічийної землі. Люди вільно беруть її під городи, потім після повеней, які тут бувають постійно, кидають. Лишаються занедбані дерева, грядки. Трапляються на островах навіть здичавілі кози й корови. Іноді приїжджі мисливці полюють на цих корів як на якусь дичину.
 
Також відомо, що у наш побут активно входить поняття «розумний (або інтелектуальний) будинок», або по-англійському Hі-Tech House. Мається на увазі споруда, оснащена комплексом автоматики для керування інженерними системами будинку. Є також проекти, втілені в Одесі, типу плавучий «Розумний Дебаркадер». А від нього до плавучої ферми — півкроку.
 
До речі, щодо геліоколекторів. Зростання популярності використання сонячної енергії в 2016 році і одночасно зниження популярності нафти прогнозують багато аналітиків, наприклад, головний економіст «Шотландського Королівського банку» (Royal Bank of Scotland) Ендрю Робертс. Європейці займаються використанням енергії Сонця дуже активно, спонукають і нас. Так, наприкінці минулого року у селі Часлівці на Закарпатті ввели у дію сільську майстерню із виготовлення сонячних колекторів. На її обладнання було виділено структурами Європейського союзу €150 тис. Запроваджений за допомогою європейців проект покликаний навчити українців виготовити енергоефективний пристрій з матеріалів, які можна або відшукати у себе вдома, або ж придбати у найближчому будівельному магазині.
 
Ну, а вже готові колектори продає компанія «Альтернатив Солюшн» (Alternativ Solution) з Дніпропетровська. Вона впроваджує на ринку України також інші альтернативні джерела енергії — сонячні батареї, вітрові установки, теплові насоси тощо. Усе це буде доречно використовувати на плавучих фермах майбутнього.

 

 18 березня 2024
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) допоможе розширити зрошення полів для органічного агровиробництва на Полтавщині, підтримавши модернізацію меліоративної мережі організації водокористувачів «Квітучі лани».
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) допоможе розширити зрошення полів для органічного агровиробництва на Полтавщині, підтримавши модернізацію меліоративної мережі організації водокористувачів «Квітучі лани».
18 березня 2024
 18 березня 2024
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема) для того, аби пережити складні воєнні часи для нашої держави. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками, державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні стоїть в пріоритеті. Тому працювати, працювати – і ще раз працювати. І ні кроку назад!
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема) для того, аби пережити складні воєнні часи для нашої держави. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками, державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні ...
18 березня 2024
 18 березня 2024
ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» створило послугу комплексного перевезення за єдиним тарифом для європейських річкових портів.
ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» створило послугу комплексного перевезення за єдиним тарифом для європейських річкових портів.
18 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.