Свинарство з прибутками

/ Інфраструктура ринку / П'ятниця, 05 липня 2013 14:01
Олена СТЕПАНЮК, спеціально для "АС"
Говорячи мовою інвесторів, свинарство - короткотерміновий проект, або, як ще висловлюються, «короткі гроші». Наскільки привабливою і прибутковою є ця галузь в Україні та світі?

 

altСвітова динаміка темпів розвитку галузі дещо відрізняється від української. Однак і в нас є позитивні зрушення. Як відмітив Андрій Дикун, директор агроконсалтингової компанії «Дикун» під час відкриття V Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», останнім часом спостерігається тенденція покращення ситуації у галузі. Зокрема, збільшується кількість свинарів, навіть серед тих людей, які до цього абсолютно не були пов’язані з сільським господарством; створюються нові агрохолдинги; потроху уже з’являється таке поняття як сімейний бізнес, коли справа передається від батьків до дітей; надходять зарубіжні інвестиції (до прикладу, данці, які звикли у Данії до малих ферм, в Україні будують величезні свинокомплекси). А значить - перспективи подальшого успішного розвитку є. І скільки б ми не переймали досвід закордонних фермерів, Україна повинна знайти свій шлях і показати світу власну українську модель прибуткового свинарства.
 
У світі
Проблема забезпечення білковими продуктами у світі є ключовою. Тому ми спостерігаємо постійне зростання обсягів виробництва м’яса. Якщо у 1961 році свинини вироблялося 71 млн т, то до 2011 ця цифра збільшилася учетверо - 300 млн т. Торік, за даними Міністерства сільського господарства США, свинини було вироблено 105,5 млн т.
 
Беззаперечним лідером виробництва є Китай, за ним йдуть США, Бразилія, ЄС, Росія. Серед європейських країн можна виділити Німеччину, Іспанію, Францію, Польщу, Данію, Італію, Нідерланди, Бельгію (виробляють понад 1 млн т свинини). Найбільше споживають свинини в Австралії, Північній та Південній Америці, США, ЄС (Австрії, Німеччині, Литві, Польщі, Іспанії тощо). Повною протилежністю є країни Африканського континенту, де м'ясу свиней віддають найменшу перевагу.
 
Активними імпортерами у світі є Японія, Росія, Китай, Мексика, Південна Корея. У цей рейтинг попадає також і Україна. Серед найбільших експортерів можна виділити США, ЄС, Канаду, Бразилію.
 
Якщо порівнювати темпи зростання свинарства із птахівництвом, то останнє домінує. Експерти переконані, що і надалі ситуація розвиватиметься за такою ж моделлю.
 
Світове поголів’я становить майже 800 млн голів, левова частка його зосереджена в Китаї.
 
Ціни у світі на свинину коливаються у межах 1,55–1,65 євро у забійній вазі без ПДВ.
 
В Україні
Як і в світі, у нас переважає виробництво і споживання м'яса птиці, однак свинина активно крокує за ним. У набагато гіршому становищі знаходиться яловичина і телятина, які постійно демонструють знижувальний тренд.
 
Свинина показує позитивну динаміку. Зі слів президента Асоціації свинарів України Артура Лози, за 2012 рік темпи виробництва і споживання значно виросли. За даними Мінагропроду, очікується збільшення обсягів виробництва свинини до 750 тис. т, імпорт зменшиться до 150 тис. т, відтак, скоротяться також і обсяги споживання.
 
Географія зовнішньої торгівлі свининою за перший квартал 2013 року
alt
 
Як би там не було, а імпорт свинини в Україні досі суттєвий. Торік позначка зупинилася на 208,6 тис. т. У 2013 році тенденція, за прогнозами, ще більше посилиться. «З одного боку, це фактор негативний,- міркує Артур Лоза.- Хоча і ціна значно не знизиться. Але така ситуація говорить про те, що обсяги споживання у країні зростають». Серед провідних імпортерів в Україну свинини є Бразилія, Німеччина, Польща.
 
Експорт у нас знаходиться на дуже низькому рівні, переважно поставки йдуть у Росію, і то в незначних обсягах.
 
Що ж стосується цінової політики, то 2012 рік був у цьому плані успішним, і ми мали рекордну середньорічну ціну на свинарську продукцію. Піковий період припав на квітень минулого року - 22 грн/кг живої ваги (перша категорія, або м’ясна свинина). Цьогоріч ціна у лютому дещо зменшилася, але потім відбулося поступове зростання. За прогнозами президента АСУ, суттєвих змін найближчим часом не варто очікувати, ціна залишиться на рівні 21–22 грн/кг, але це у тому випадку, якщо ж ситуація із бразильським м’ясом буде на сталих позиціях. У разі, якщо відбудуться зміни і поновиться імпорт бразильської свинини, ціна може знизитися до 19 грн.
 
Витрати на корми торік, попри позитивні цінові тенденції на свинину, почали з другої половини року зростати. Особливо це стосується соняшникового і соєвого шроту. А це позначилося і на здорожчанні комбікормової продукції. Правда, у першому кварталі 2013-го ситуація трохи вирівнялася.
 
Зрозуміло, що будь-який бізнес повинен приносити прибутки, інакше немає сенсу його вести. Індекс прибутковості свинарства вираховується зі співвідношення ціни на свинину живою вагою до ціни на комбікорм. І чим більше це співвідношення, тим комфортніші умови для ведення бізнесу, тим більший прибуток можна отримати. Найкращі умови, на думку Артура Лози,- 5 одиниць умовної прибутковості. До слова, в Україні була ситуація у 2005 році, коли спостерігалася надприбутковість - аж 20 одиниць. Найнижча точка була у 2011 році, наразі ми знаходимося на загальній висхідній позиції.
 
Обсяги виробництва свинини в Україні. На фоні 1971 року, коли утримувалася рекордна кількість свиней - 21,4 млн голів, нинішня ситуація вважається просто плачевною: на 1 січня 2013 року Україна мала 7,5 млн голів. Питому частку займають одноосібні господарства. Із загального обсягу у 736 тис. т агроформуваннями вироблено 485 тис. т. Решта, зрозуміло, «досягнення» населення. Зі слів експертів, сільгосппідприємства помалу набирають обертів і незабаром демонструватимуть високі показники виробництва.
 
Лідерами серед виробників свинини в Україні є Донецька, Дніпропетровська, Київська, Черкаська області. Варто зауважити, що нині окремі агроформування визначають рівень виробництва свинарської продукції цілої області, наприклад, на Донеччині показує хороші результати «АПК-Інвест», виводячи цей регіон на перші позиції загалом по країні.
 
Якщо у східних областях домінує виробництво у сільгосппідприємствах, то у західних ситуація протилежна: скажімо, 80% поголів’я свиней у Закарпатській області зосереджено у приватних господарствах. За темпами зростання беззаперечним лідером стала Полтавщина, яка продемонструвала 30% зростання за обсягами поголів’я. Південь має негативні тенденції. Загалом в Україні 55% свиней вирощується у господарствах населення, і лише 17% (20 тис. голів) - в агроформуваннях.
 
Коментарі

altМикола ЧЕМЕЗОВ,юрист «ОМП»
- Українські й зарубіжні інвестори хоч і розглядають вітчизняне сільське господарство як привабливу і прибуткову галузь, все рівно з деякими побоюваннями та пересторогами відносяться до вкладання коштів. Причин цьому є кілька. Передусім нестабільність українського законодавства, яке спрогнозувати ніхто не може. Крім того, стан самих господарств, який далеко не завжди є ідеальним. Спільно з іншими профільними асоціаціями ми працюємо над тим, аби покращити їхню привабливість. Це можна досягти шляхом правильної оцінки за допомогою аудитів, надання правової інформації. Так би мовити, захистити бізнес, щоб він не відлякував інвесторів.
 
altАндрій ГЕТЯдиректор департаменту тваринництва Мінагропроду
- Свинарство за останній період демонструє позитивну динаміку. Ми досягли позначки у 307 тис. т, а це на 10% більше за відповідний період минулого року. У той же час значно скоротився експорт, майже учетверо (був 8 тис. т). Причин цьому є кілька: передусім не відбулося диверсифікації, як і раніше постачаємо в одну-дві країни. Зараз ми спільно з Мінекономіки працюємо над вирішенням цього питання.
 
Стосовно ціни у мене своє бачення. Якщо вона буде високою, то завжди існуватиме прагнення завезти сюди що-небудь. До прикладу, торік імпорт був високим, як і ціна на свинину рекордна - 18–19 грн/кг. Тому варто говорити не стільки про ціну, як про зниження собівартості. Одним із варіантів цього шляху є реконструкція та будівництво свинокомплексів, тонізація схеми виробництва.
 
altАндрій ТАЛАМАперший заступник генерального директора ТОВ «Галичина-Захід»
- На сьогодні у нашому підприємстві налічується 4200 голів свиноматок. Опорос однієї свиноматки становить близько 32 поросят. Середньодобовий приріст на відгодівлі - 900 г. Конверсія корму - 2,85. Це ті показники, які дають нам можливість конкурувати з провідними європейськими виробниками. Ми знаходимося в числі основних свинокомплексів країни, надалі плануємо збільшувати поголів’я. До кінця цього року маємо намір вийти на 5000 основних свиноматок. У найближчі роки побудувати ще один свинокомплекс.
 
Що необхідно в Україні для покращення ефективності галузі в цілому і свинарського бізнесу зокрема? Собівартість виробництва свинини на Заході нижча, ніж у нас. Іноземці готові постачати нам м’ясо за дешевшу ціну. Тому нам вкрай необхідно зменшити собівартість. Без цього ми не зможемо інтенсивно розвивати галузь.

 

 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.