Зерно пливтиме рікою

/ Інфраструктура ринку / Вівторок, 11 серпня 2015 10:58
Ігор ПЕТРЕНКО, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
Агрохолдинг «Нібулон» вже кілька років використовує власний річковий флот, а тепер узявся й до суднобудування. Уже з липня компанія обіцяє поповнити свій річковий флот кількома новими баржами власного виробництва. Спустило це підприємство і два своїх буксири. Наявність власного флоту дозволить «Нібулону» активно освоювати регіони над Південним Бугом, Дніпром, виходити в Каспійське море, а також здійснювати перевезення по Чорному морю — на експорт.

 

Щороку зернотрейдери й аграрні виробники стикаються з проблемою дефіциту залізничних вагонів. Цього року на «Укрзалізниці» теж чергові фінансові й кадрові проблеми. Міжнародне рейтингове агентство Fіtch Ratіngs у травні понизило рейтинг «Укрзалізниці» до переддефолтного, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Тож вагонів-зерновозів знову, вочевидь, не вистачатиме. (Про цю вже задавнену проблему «Агробізнес Сьогодні» детально розповідав у №15-16 за серпень 2013 р.). Тому аграрії шукають альтернативні способи перевезення урожаю і його логістики.
 
«Необхідно відродити річковий транспорт, — зазначив ще у квітні ц.р. на початку навігації Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. — Я рекомендую бізнесу закуповуватися баржами. Річку ми відкриємо». Уряд декларує реформу річкового судноплавства з тим, щоб перенести частину вантажопотоків з автошляхів і залізниць на річки. Бо нині задіяно лише 1-2% водних транспортних шляхів України.
 
Вже кілька останніх років крупна компанія «Нібулон» з Миколаївської області для перевезення зерна не лише Україною, й для вивезення його за рубіж використовує саме річковий флот і розбудовану самим цим підприємством припортову інфраструктуру. Агровиробникам вдалося створити розгалужену логістичну мережу, крім іншого, зібравши під своє крило чималий флот, побудувавши елеваторні комплекси й перевантажувальні термінали. А тепер агрохолдинг «Нібулон» узявся вже й до суднобудування.
 
Задуматися про його розвиток керівництво підприємства вирішило після того, як корабельня «Океан» (Миколаїв) не виконала графік робіт з будівництва на замовлення компанії буксирів, відзначають експерти. Відтоді вже кілька років триває будівництво власного флоту агрокомпанії «Нібулон», з урахуванням державної програми відродження річок України як транспортних артерій. Напередодні минулорічного Дня незалежності за участі Президента Петра Порошенка на суднобудівельно-судноремонтному заводі агрохолдингу «Нібулон» відбувся спуск на воду суден: це були буксири проекту POSS-115 під назвою Nіbulon-5 та Nіbulon-6.
 
Проект POSS-115 — це судно, спроектоване вітчизняними конструкторами й корабелами спеціально для плавання по внутрішніх річкових і морських шляхах України. Ці буксири відповідають усім правилам і нормам законодавства Європейського союзу. На них стоїть новітнє обладнання від виробників Голландії, Німеччини, Швеції, Данії, Польщі. Це дозволяє їм плавати не лише у внутрішніх водах України, а й біля морських узбереж з висотою хвилі не більш ніж 3,5 м, віддаляючись від безпечних бухт не більш ніж 50 миль та від найближчого берега не більш ніж на 20 миль. Автономність їхнього плавання досягає 30 днів без дозаправлення.
 
Минулого року ці буксири тягали за собою баржі, куплені або замовлені на стороні. Зараз, майже через рік, на тому-таки заводі йдуть роботи зі складання трьох несамохідних барж проекту NBL-91, які будуть вже виробом самого агропідприємства «Нібулон». Деталі барж поставляє нібулонівцям Херсонський державний завод «Паллада». Водотоннажність однієї такої баржі (або «елеватора на воді», бо в ній можна не лише транспортувати, а й просто зберігати зерно) становить 3 750 т. Відповідно до суднобудівних планів «Нібулона», баржі власного виготовлення почнуть поповнювати судноплавний «аквапарк» компанії уже в липні цього року.
 
Будівництво несамохідних судів проекту NBL-91 на власному суднобудівельно-судноремонтному заводі — це стратегічний проект розвитку вантажної флотилії холдингу «Нібулон». Передбачене будівництво 12 таких барж із осадкою 2,7 м для перевезення вантажів Південним Бугом й іншими мілководними ріками України (для моря потрібна осадка 7 м, аби судно витримало суттєвий шторм і не перекинулося).
 
Преса Чорномор’я пише: «Суднобудівельно-судноремонтний завод «Нібулон» завершує закупівлю якірно-швартовних брашпилів, швартовних шпилів, лебідок, якорів і якірних ланцюгів, канатів»... Он з якими пристроями, виявляється, тепер треба мати справу тим, хто хоче ефективно займатися агробізнесом.
 
Крім того, з 2013 року на рейді Миколаївського морського торговельного порту працює самохідний плавучий кран «Святий Миколай» потужністю до 20 тис. т на добу, що належить також агрохолдингу «Нібулон». Побудований на румунському суднобудівному заводі у місті Констанца, цей кран уже цілком довів свою ефективність: протягом 2014 року він перевантажив на морські багатотоннажні судна понад 1 млн т зернових та олійних культур.
 
Створення власного флоту, крім того, суттєво здешевить логістику, вважає керівник агрохолдингу Олексій Вадатурський. Звісно ж, перевезення зерна баржами дозволить «Нібулону» позбутися труднощів з нестачею залізничних вагонів-зерновозів у періоди пікових навантажень. Крім того, у порівнянні із залізничними або автомобільними перевезеннями можна буде удвічі-втричі менше коштів витрачати на логістику. Насамперед від цього виграють сільгоспвиробники Дніпропетровської, Черкаської, Полтавської, Запорізької й Київської областей. Закупівельні ціни на зерно в цих регіонах, наближених до Дніпра й Південного Бугу, порівняються з цінами морських портів України, тобто будуть максимально високими й вигідними для аграріїв.
 
Олексій Вадатурський подякував Європейському банку реконструкції й розвитку — партнерові «Нібулону» з інвестицій у цей важливий проект. (Про участь ЄБРР у фінансуванні передових технологій ми писали у №7 за квітень ц.р. — Ред.) Загальну вартість проекту фахівці оцінюють у $150 млн.
 
Перевезення насипних вантажів екологічно чистим річковим флотом, відродження й прокладення нових судноплавних шляхів є, поза сумнівом, позитивним аспектом у розвитку вітчизняної економіки. Для активізації водних шляхів «Нібулон» обіцяє з державними структурами провести на Дніпрі днопоглиблювальні роботи й довести гарантовані глибини до 3,65 м, що відповідає міжнародним зобов’язанням України. Таким чином, інвестиційний проект компанії «Нібулон» сприятиме освоєнню Дніпра й Південного Бугу як судноплавних артерій України. Наявність власного флоту дозволить «Нібулону» активно освоювати судноплавних артерій України регіони над Південним Бугом, Дніпром, виходити в Каспійське море, а також здійснювати перевезення по Чорному морю.
 
Агрохолдинг планує налагоджувати торговельні відносини з Казахстаном, Іраном, Єгиптом, Об’єднаними Арабськими Еміратами та іншими країнами, використовуючи водні шляхи. Як вертикально інтегрована компанія «Нібулон» вибудовує ланцюжок від агровиробника до зарубіжного споживача, забезпечуючи доставку зерна на зовнішні ринки й отримуючи за це валютні надходження.
 
За оцінками компанії «Укррічфлот», тільки в регіоні Дніпра можна збільшити перевезення вантажів річковим транспортом більш ніж у 15 разів. Відродження інтенсивного судноплавства дозволить агровиробникам економити кошти і зберігатиме наші багатостраждальні автошляхи.
 
Довідка
 
Аграрний флот
Компанія «Нібулон» — це агрохолдинг і зернотрейдер, що є одним з найбільших операторів на зерновому ринку України. Компанія має в розпорядженні елеваторні потужності загальної місткості більше 1,7 млн т, а також власний перевантажувальний термінал у Миколаєві. На сьогодні «Нібулон» володіє власним флотом, що складається із 28 барж й 6 буксирів, а також плавучого вантажного крану «Святий Миколай» та земснаряда виробництва Фінляндії Watermaster Classic IV. Загалом холдинг реалізує проект уведення в експлуатацію 17 річкових терміналів (портів) і припортових елеваторів, створення річкової флотилії кількістю 57 самохідних і несамохідних суден (зокрема, й 14 буксирів) загальною місткістю 200 тис. т. По завершенню цієї інвестиційної програми компанії «Нібулон» обсяг її перевезень зерна ріками України має досягти 3 млн т.
 
Усі судна «Нібулону» відповідають вимогам Міжнародного Кодексу з безпечного перевезення зерна насипом, Міжнародної Конвенції з охорони людського життя на морі, Державних санітарних правил для морських суден України, Міжнародних правил попередження зіткнення суден на морі та іншому міжнародному законодавству.
 
Компанія є одним із вітчизняних лідерів з нарощування тоннажу. Наявність власного флоту забезпечує можливість «Нібулону» надавати послуги з перевезення іншим підприємствам.

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.