agro business 160 160

Аграрний teambuilding: чи потрібна в господарці команда?

/ Кермо керівника / Понеділок, 04 березня 2013 10:33

Наталка ГРИЦАК, спеціально для "АС"

Термін teambuilding міцно увійшов в офіси вітчизняних компаній. Будувати команду стало модно, і роблять це всі, кому не лінь. Разом з тим, керівники компаній частенько забувають, що це такий же бізнес-процес, як і будь-який інший, а відтак, його потрібно ретельно прораховувати, зважувати «за» і «проти», доцільність та ціну питання.
 
Навіщо це треба?
Почнемо з початку. Чим відрізняється просто колектив від команди? Колектив - це, найчастіше, якась кількість співробітників, що працюють кожен «сам по собі». «Можливо, вони вирішують одне спільне завдання, але не особливо узгоджують свої дії, щоб діяти злагоджено, розділяючи «загальну ношу», - коментує заступник директора компанії «Пора в дорогу» Світлана Задворна. - Члени ж команди доповнюють одне одного, прагнуть до одного загального результату і мають одну мету».
 
altНа думку директора рекрутингової компанії Бізнес Актив Ганни Нестерчук, команда має мету - зрозумілу і досяжну, а також складнішу структуру взаємодії між своїми членами, і завдання цієї структури - сприяти досягненню мети вчасно і з найменшими втратами.
 
З цього можна зробити висновок, що команда потрібна всім і всюди. Проте це не зовсім правильно. «Тімбілдінг - це тільки невеликий і ДОДАТКОВИЙ інструмент, - коментує Ганна Нестерчук. - За відсутності на підприємстві чітких цілей, зрозумілої організаційної структури, відбудованих внутрішніх комунікацій тімбілдінг може бути іноді не просто марним, а й шкідливим, тому що здатний підмінити справжні цілі і завдання бізнесу. Так, наприклад, зараз більшість агрокомпаній знаходиться у стані формування чи реорганізації структури, може бути відсутня прозорість завдань, сильна розмитість зон відповідальності - в цих умовах тімбілдінг не допоможе вибудувати навички взаємодії. В кращому випадку дозволить збільшити лояльність до компанії, але швидше викличе скепсис».
 
З іншого боку, і не треба. Потреба в команді існує далеко не завжди. «Коли ми говоримо про формування команди в компанії, то треба говорити, хто може бути командою і де вона потрібна, - коментує тренер із командної взаємодії Сергій Іванов. - Тут треба зробити поділ на управлінську команду, яка створена для того, щоб приймати рішення, і команду, яка виконує прийняті вже рішення. Досить часто команда взагалі не потрібна. Приміром, у відділі продажів вона не потрібна. Найчастіше, команда необхідна лише на управлінському рівні. Якщо говорити про агробізнес, то тут команда потрібна лише у вищому топ-менеджменті, де відбувається прийняття стратегічних рішень.
 
У компанії є 4 функції, які одна людина не може виконувати. Тому має бути взаємодоповнювана команда, яка б допомогла їх втілювати. Хтось створює результат, хтось думає про майбутнє, хтось адмініструє, а хтось інтегрує все це. А от команда трактористів - це марна трата часу і грошей».


Вправа «Мотузкового курсу» - Перехрестя (від Сергія Іванова)
Мета: відпрацювання навику командної взаємодії.
 
Завдання:
  • підтримка і страхування учасниками одне одного;
  • діагностика відносин до «людини навпроти»;
  • модель сприйняття як «ворога» або як «партнера»;
  • напрацювання узгодженості дій.
 
Зміст вправи:
Опис: дві мотузки натягнуті навхрест між деревами і скріплені між собою у точці перетину. В учасників є рукавички.
Завдання: переправитися з пункту А в пункт Б.
 
Правила:
  • учасникам, які виконують вправу, забороняється торкатися землі;
  • забороняється торкатися мотузки голими руками;
  • команда забезпечує безпеку учасників, страхуючи їх піднятими руками.
 
Варіанти виконання:
  • Виконує одна команда по одному/парами;
  • Виконують дві команди назустріч один одному.

 


 
Команда «з нуля»
Отже, «світлу» думку формувати команди на кожному кроці ми вже відкинули. І будемо формувати team винятково за потребою бізнесу. А бізнес потребує, аби злагоджена команда працювала на управлінському рівні. Люди, що приймають стратегічні для бізнесу рішення, не можуть діяти нарізно.
 
Ідеальним є варіант, коли сформувати команду можна «з чистого листка». Тоді на етапі формування ми можемо врахувати основні фактори, які стануть запорукою успішності створеної команди. «Насамперед у команді має бути лідер, - стверджує Ганна Нестерчук. - Саме він є творцем команди і оцінює майбутніх учасників не тільки з точки зору професійних навичок і знань, а й з точки зору потенційного ефективної взаємодії членів команди».
 
«Важливою є сумісність членів команди один з одним за темпераментом, зацікавленість у кінцевому результаті - «горіння» ідеєю, - продовжує Світлана Задворна. - Важливим є вміння виконувати певну роль в команді (найбільш відповідну за уміннями і знаннями), а також здатність зайняти і виконати ту роль, яка в цей момент найбільш затребувана і необхідна для якісного досягнення результату».
 
При формуванні команди потрібно враховувати і низку інших аспектів. Передусім, на думку Ганни Нестерчук, не повинно бути дублювання зон відповідальності між співробітниками, рівно як і «безгоспності» якоїсь ділянки. «Вік, кількість учасників проекту, особистісні характеристики не мають принципового значення, адже кожна функціональна роль може зажадати різного віку, досвіду, темпераменту, - продовжує експерт. - Головне - чіткі правила гри, продумана система мотивації, і безумовно - особистість керівника проекту, який зуміє правильно розподілити завдання під конкретну людину».
 
Справді, роль лідера команди складно переоцінити. Це має бути такий собі «універсальний солдат»: «Лідер команди повинен вміти ставати в будь-яку позицію у команді - і «над», і «зсередини», і «зі сторони» - це залежить від його ситуативного управлінського завдання, ефективне рішення якого може зажадати різної ролі, - зазначає пані Нестерчук. - В цілому він повинен, безумовно, володіти ситуацією, і періодично ставати «над», а також вміти оцінити ситуацію «зі сторони».
 
Якщо враховувати всі особливості на самому початку, то шанси сформувати ефективну команду досить значні, на відміну він того, коли треба «ліпити з того, що є».

Сформувати команду з колективу 
Проте такі ідеальні ситуації, коли команду можна формувати «з нуля», трапляються не так часто. В основному команду доводиться формувати із вже наявного колективу. «Справді, як правило, управлінську команду не формують за принципом відповідності членів одне одному, - коментує Сергій Іванов. - Таку команду формують із кваліфікованих спеціалістів - фахівців своєї справи, а вже потім постає завдання зробити із них команду. Тут передусім потрібна зіграність, взаємоповага та довіра».
 
Сформувати команду зі сформованого колективу складно, але можна. Тут необхідно зрозуміти і прийняти рішення, «чи вигідно це», чи витрачені зусилля відповідають прогнозованому результату. «Причини таких рішень можуть бути, природно, різні, - коментує Ганна Нестерчук. - І тімбілдінг у цій ситуації навряд чи допоможе, адже практично 100% успіху залежатиме від менеджера. Його завдання - оцінити людей, грамотно розподілити завдання, об’єднати спільною метою, сформувати ефективну систему мотивації». Якщо говорити про власне сільськогосподарський бізнес, то треба відзначити, що тут таке завдання постає досить часто. «Агрохолдинги часто приєднують до себе невеликі (або більші) господарства/підприємства, які мають сформований колектив, - розповідає експерт. - Часто компанії ставлять свої «очі», основне завдання яких контроль. Ця модель неефективна, в принципі, і наглядач ніколи не стане лідером - у нього первинно інші компетенції. Позитивний досвід компаній говорить про те, що обов'язкова зміна першої особи для цього колективу. І керівник цей повинен прийняти рішення про необхідність зміни складу».
 
Якщо все вищеперераховане зроблено на «відмінно», то можна застосовувати допоміжні інструменти. В нашому випадку йдеться про тімбілдінг, в його загальноприйнятому значенні - інструменту для відпрацювання навичок взаємодії у команді.

Чим би менеджери не тішились
Практичних способів покращити командну взаємодію є достатньо багато. Передусім це традиційний «мотузковий курс» та ігри на природі.
 
Якщо запитати у людини, яка бачила «Мотузковий курс», як це можна назвати одним словом, то вона відповість: «Гра».
 
Команда приходить на курс (іноді прибігає із криками і гигиканням). Тренер розповідає умови, дає завдання і вводить правила, а далі команда приступає до роботи. Вони можуть відразу почати виконання завдання, а можуть спочатку обговорити, виробити план дій, спробувати і тільки потім приступити до виконання. І під час тренування, і під час виконання, вони отримують досвід спільної діяльності (перша стадія).
 
Після виконання (не важливо - виграли чи ні) тренер виступає у ролі фасилітатора, і допомагає учасникам проаналізувати отриманий досвід (друга стадія). Залежно від цілей тренінгу перед учасниками піднімаються питання, починаючи від «Як це було для вас?» ... до «Що треба прописати в стандарті взаємодії між бухгалтерією і службою доставки, щоб виключити «любов» Маріанни Сергіївни до Олексія?».
 
Як правило обговорення учасники записують, що дозволяє повертатися до записаних уроків і під час тренінгу, і після нього в робочій обстановці.
 
М’яко переходимо до третьої стадії - невеликого інформаційного блоку (від 3 до 7 хв.), який дозволяє учасникам зв’язати отриманий досвід із деякими концепціями роботи в команді. Знову ж таки, що давати - залежить від цілей тренінгу, проговоренних уроків, групової динаміки. Як приклад: способи прийняття рішень у команді, критерії ефективної команди, функції управлінця, комунікаційний процес, елементи та етапи…
 
altУчасники отримали нову інформацію або структурували вже відому, співставили з озвученими уроками/переживаннями, і настає четверта стадія - активне експериментування. Перевірка нових знань у справі. Ми переходимо до наступної вправи, і цикл починається спочатку: Отримання досвіду-усвідомлення-концептуалізація-експеримент.
 
Процес навчання протікає циклічно - до тих пір, поки не сформується необхідний навик.
 
«Таким чином, проведення часу стає корисним, - коментує Сергій Іванов. - За один день зробити команду ефективною не вийде, але досвід спільних перемог і їх аналізу учасники отримають. Тут основна задача полягає у тому, щоб члени спільноти почали слухати одне одного, і в них почав формуватися спільний понятійний апарат, тобто під одними і тими самими словами вони почали розуміти те саме, що й інший член команди. Приміром, якщо звіт мені потрібний у вівторок о 10.00, то це має бути о 10.00. Вони починають створювати свій словник, вчаться слухати одне одного. Вводяться стандарти взаємодії, коли банально один говорить, а всі інші слухають. З’являється повага до думки іншої людини і з’являється думка, що я можу не погоджуватися з ним, але я можу збагатитися, він може мене доповнити».
 
При цьому результативність таких заходів найбільше залежить від команди. «Якою б досконалою не була технологія, видатний геній-тренер, точно підібрані вправи, але: якщо команда не готова, не хоче, саботує, не проявляє особистісне ставлення, приховує внутрішні конфлікти, не хоче аналізувати, не збирається змінюватися, не готова слідувати правилам, опирається тренеру... Команда може як допомагати, так і заважати, - продовжує експерт, - створювати щось чи руйнувати, і тоді гроші замовника витрачені дарма».
 
Що означає готовність команди? Зі слів Сергія Іванова, це, найперше, доброзичливість і готовність підтримувати: «Наприклад, вправа «Стіна». Жінка 45 років, вага 75 кг лізе на стінку. Команда повинна бути готова не підсміховуватись над її незграбною позою. Повинна бути готова страхувати, якщо вона буде падати. Повинна бути готова, якщо учасниця в якийсь момент розчарується, підтримати її і підбадьорити. Повинна бути готова перетворити її страх у розумінні ситуації, і сказати їй - та ти злякалася, і це нормально, в тебе є страх ...»


Вправа «Мотузкового курсу» - Палець короля (від Сергія Іванова)

Мета: підвищення командної взаємодії.
 
Завдання:
  • відстежити генерацію ідей у команді;
  • звернути увагу на розподіл ролей;
  • мотивувати учасників на підтримку і страхування одне одного.
 
Зміст вправи:
Опис: у землю вкопаний стовп. На стовп надіта шина.
 
Завдання: зняти шину з підстави стовпа, покласти її на землю, перевернути й повернути шину на стовп.
 
Правила:
  • заборонено торкатися шиною стовпа;
  • забороняється торкатися стовпа будь-якими частинами тіла, одягом, волоссям і т.п.;
  • забороняється привставати і ставати на плечі і голови одне одного.

 


Кожному своє
Проте далеко не всі співробітники можуть і готові лазити по деревах. Буває, що в компанії працює багато старших людей, які просто фізично не можуть проходити складні фізично активні програми. Однак це зовсім не означає, що підвищити командний дух у такій ситуації не можна. «Безумовно, організовуючи виїзні заходи, необхідно орієнтуватися на вік співробітників, стать і т.д., - коментує Ганна Нестерчук. - Не варто змушувати людину брати участь, якщо вона з якихось причин не готова. В таких заходах співробітник повинен хотіти брати участь. Інакше результату не буде». На думку експерта, альтернативу при бажанні знайти не складно: «Про це можна запитати і у самих співробітників, іноді ми отримуємо несподівано прості відповіді на, здавалося б, складні питання. Знову ж таки, головне, щоб захід мав чітку мету і вирішував поставлене завдання».
 
Зі слів Світлани Задворної, сьогодні є маса інших напрямів командотворення, наприклад: одні з найрезультативніших - креативні тренінги, творчі тренінги, пізнавальні тренінги, квести без фізичних навантажень, приміром автоквести.

Аграріям - аграрний тімбилдінг
Якщо говорити про специфіку власне аграрного тімбилдінгу, то, за твердженням спеціалістів, вона полягає головно у виборі методів командотворення. Приміром, творчий тренінг зі створення картини може «не піти» у трактористів, проте квест із пошуком скарбу і пізнанням нових цікавих фактів буде дуже доречним, - розповідає Світлана Задворна. - Підійде також автоквест - тут вже будь-який чоловік «заведеться» і включиться у гру з півоберта. Для працівників, що працюють в основному фізично, підійде програма не дуже активна - цього «добра» у них і на роботі вистачає і не занадто інтелектуальна, в силу отриманої освіти та специфіки роботи. Але, раджу, використовувати програму, яка, крім розваги, навчить якихось нових умінь і дасть досвід у незнайомій раніше галузі. Приміром, зйомки фільму (причому, саме комедії або музичного відеокліпу). Ще - створення та побудова чогось великого (наша програма «Американські гірки»). Тут використовуються винахідливість, нестандартний підхід до вирішення поставленої (несподіваної) задачі, уміння виконати завдання в умовах обмежених ресурсів».
 
Ще один важливий момент, що має опосередкований вплив на командотворення у сільському господарстві, - імідж працедавця: «Думаю, що для компаній аграрного бізнесу наразі важливо створити привабливий бренд компанії як роботодавця, - коментує Ганна Нестерчук. - Це один з найсильніших активів компанії. Організація, що має привабливий імідж на ринку праці, «автоматично» притягує до себе кращих фахівців цього ринку, з яких можна вже формувати команду ще на рівні підбору, вибираючи з кращих фахівців, а не за залишковим принципом. Можна, звичайно, залучати і рівнем оплати, але це не найефективніший метод».


Вправа «Мотузкового курсу» - Квадрат (від Сергія Іванова)
Мета: розвиток комунікації всередині команди, розвиток креативного мислення.
 
Завдання:
  • оцінити злагодженість дій команди;
  • відзначити рівень комунікацій усередині команди;
  • мотивувати учасників на «слухання» один одного;
  • підкреслити значущість кожного учасника;
  • підтримувати постійну генерацію ідей;
  • донести до учасників відповідальність за свої слова;
  • позиціонувати команди, як єдиного цілого.
 
Зміст вправи:
Опис: учасники стають у коло, закривають очі і беруть в руки мотузкове кільце.
 
Завдання: скласти з кільця квадрат або будь-яку іншу фігуру.
 
Правила:
  • забороняється відкривати очі;
  • коли учасники вважають, що вправа виконана, вони кладуть отриману фігуру на землю і кажуть «готове».
 
Критерії:
Для зупинки вправи:
  • порушення правил;
  • недоцільність подальшого виконання.
У разі порушення правил, вся команда починає вправу заново.
 
Результати:
  • зважувати свої слова;
  • прислухатися до інших учасників;
  • бути відповідальним за свої дії;
  • усвідомлювати свій внесок у загальну перемогу;
  • злагоджено діяти;
  • підлаштовуватися під команду;
  • проявляти гнучкість у пошуку стратегії.

 


 
Ласкаво просимо!
І наостанок - нові люди в команді. Якщо команда сформована, то підбирати їх потрібно дуже ретельно. «Передусім, нові люди повинні бути грамотно підібрані з точки зору їх відповідності професійним знанням і навичкам, - коментує Ганна Нестерчук. - Крім того, цінності нового співробітника повинні збігатися із цінностями компанії».
 
Щодо вміння працювати у команді, то тут не все так просто. Для початку необхідно чітко розуміти, що мається на увазі під умінням «працювати в команді». Для когось це може бути вміння грамотно ставити завдання підлеглому, для когось - елементарна доброзичливість, а для декого - суворе дотримання внутрішніх правил. І все це - на тлі корпоративної культури самої компанії. «Лише чітко розуміючи, що криється за поняттям «командність» на підприємстві, можна оцінювати наявність цих якостей у справжніх або майбутніх співробітників, - зауважує Ганна Нестерчук. - Методик виявлення необхідних якостей є предостатньо - це і кейси, і рольові ігри, і тести, і інтерв’ю за компетенціями. Головне - знати, що саме необхідно оцінити».
 
Власне, для нових членів команди дуже ефективними будуть всілякі програми типу «мотузкового курсу», які дозволять їм швидше емоційно адаптуватися у компанії. «Такі курси можуть бути також досить результативні, якщо закладена мета підвищення лояльності до компанії, створення духу «ми», - відзначає Ганна Нестерчук. - Але при проведенні таких заходів необхідно отримувати очікувані результати, а для цього слід проводити передтренінгові підготовчі заходи, чітко розуміти цілі і завдання таких ігор і курсів».

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.