Офісний релакс: як відпочиваємо - так і працюємо!

/ Кермо керівника / Середа, 09 жовтня 2013 15:39
Наталка ГРИЦАК, спеціально для "АС"
Як з’ясували науковці, від наявності чи відсутності відпочинку протягом робочого дня залежить ефективність праці. Команда вчених із Нью-Йорка провела експеримент за участі добровольців. Їх попросили вирішити ряд завдань і запам’ятати різну інформацію у вигляді цифр або картинок. Після тестів половина чоловіків і жінок продовжили займатися іншими видами діяльності (читали або писали), а решті було запропоновано відпочити протягом декількох хвилин. Через певний час фахівці попросили «піддослідних» згадати інформацію, яку потрібно було запам’ятати.

 

Із поставленим завданням значно краще впоралися ті, хто відпочив. Дослідники пояснили, що під час відпочинку головний мозок переводить короткочасну пам’ять у довгострокову форму. Те ж саме відбувається під час сну. Відтак, фахівці запевнили, що якщо людина, яка займається розумовою діяльністю, буде частіше відпочивати, то робота її стане більш ефективною. Власне, багато провідних західних компаній вже давно цей факт використовують і собі, і працівникам на користь. Чи не найдемократичнішою у цьому плані є всесвітньо відома компанія Google. В її офісах можна побачити і спальні місця, і гамаки, й атракціони, і місця для катання на самокатах, і ще купу всякого-різного, лиш би працівник міг відпочити і розслабитися - після чого, певна річ, плідно попрацювати і заробити для компанії купу грошей. Як бачимо, відносини дуже взаємовигідні.
 
Кінцевою метою війни є мир, а роботи - відпочинок. Арістотель
 
Необхідність чи захцянка
У житті є широке поле для діяльності,
але іноді хочеться маленької галявинки для відпочинку.
Стас Янковський
 
altУкраїнські компанії за західною модою теж починають звертати увагу на такі речі. Щоправда, нині це здебільшого стосується компаній, де переважає розумова та творча праця. «Я вважаю, що переключення уваги і невеликий відпочинок на роботі дуже важливі для усіх, - коментує директор креативного агенства Tabasco Олена Суханова. - По собі знаю, що після важливої презентації або складної зустрічі неможливо відразу «рівним» повернутися до роботи. Невеликий перепочинок дуже допомагає. Мені здається, рекламні агентства одні з найлояльніших до співробітників в плані ненормованого робочого графіку і великої емоційної залученості в роботу. Ми з розумінням ставимося до пізніх приходів на роботу і ранніх виходів, якщо напередодні у співробітників був складний проект, строго не регламентуємо обід, терпимі до паління, не забороняємо спілкування у соціальних мережах, заохочуємо дружнє неробоче спілкування команди».
 
На думку директора рекрутингової компанії Бізнес Актив Анни Нестерчук, необхідність перемикатися підчас роботи залежить від виду діяльності: «Якщо це монотонна праця і повторювані операції - перемикатися «розвантажуватися» просто необхідно. Якщо ж робочі операції різноманітні, мають творчий характер, або, наприклад, мова йде про управління, коли в умовах великої кількості завдань відволікання відбувається саме по собі, то краще повноцінно відпочити після робочого дня. На моє переконання, втома від роботи у людини залежить ще й від самої людини і її ставлення до праці, від мотивації і настрою. Також величезне значення має повноцінне використання для відпочинку щорічної відпустки, оскільки втома має здатність накопичуватися».
 
Що ж стосується відпочинку безпосередньо під час робочого дня, то тут сам законодавець визнає потребу перепочити. При цьому від виду зайнятості це аж ніяк не залежить. «Людині, без сумніву, потрібен перепочинок протягом робочого дня, - коментує директор із персоналу HarvEast Holding Лідія Клочан. - Власне, це навіть передбачено законодавством. Наша компанія не виняток - у нас є повноцінна обідня перерва, яку співробітники мають право використовувати на свій розсуд».
 
Чия проблема?
Турбуватися про інших людей - 
означає турбуватися про себе.
Р. Бах
 
Організація і забезпечення належних умов для відпочинку та харчування співробітників для працедавця не є обов’язком, а правом. Це, звичайно ж, витратна справа. Проте тут є свої плюси. Передовсім - лояльність персоналу. Відносини, в яких компанія винятково за гроші купує час і знання/вміння працівника, аж ніяк не передбачають спільних цілей, міцної команди, корпоративної культури… Це виключно споживацькі відносини. Якщо компанію таке влаштовує, то витрачатися на всілякі там зручності для персоналу точно не варто. Однак, якщо компанія хоче отримати міцну і злагоджену команду, лояльних працівників, які не побіжать за більшу зарплатню до конкурента, тоді доведеться виявити інтерес до потреб власного персоналу. Працівник, що бачить від своєї компанії увагу, турботу і піклування, найпевніше відповість їй взаємністю. Окрім того, якщо роботодавець турбується про те, щоб працівникові було зручно (велика кухня чи їдальня, курилка поряд або у приміщенні офісу), роботодавець одночасно страхує себе від того, щоб співробітник робив зайві переміщення та втрачав робочий час. Тож гра вартує свічок.
 
Отже, що може запропонувати своїм працівникам компанія? Зі слів Анни Нестерчук, для кожної компанії оптимальними будуть свої зручності: «Це залежить від специфіки роботи, корпоративної культури конкретного підприємства, зрештою, від власника компанії. «Захцянка» або «понти» - це коли в тренажерний зал, організований для співробітників, ніхто не ходить. На мій погляд, всі додаткові зручності для персоналу повинні бути організовані тільки тоді, коли самі співробітники в цьому зацікавлені. Тільки в цьому випадку вони будуть вдячні підприємству за додаткові блага, а відтак - більш лояльні до нього.
 
Серед найнеобхідніших зручностей, мабуть, варто виокремити кухню як місце прийому їжі, якщо немає іншого організованого місця для цієї потреби, як-то їдальня. Що ж до іншого, наприклад, спортзали, то це, звичайно, зручно, але мотивує тільки тих, хто займається спортом». Відтак, організація будь-якої зручності має бути ретельно прорахована. Тут вже має попрацювати менеджер із персоналу за компанію із PR-ником і з’ясувати - чого потребують працівники, чи це справді обґрунтована потреба, яку віддачу отримає компанія, яких витрат вимагає нововведення, як воно впишеться у штатний розпис тощо.
 
Приміром, безпосередньо в офісі компанії «Миронівський хлібопродукт» розміщений великий спортзал, обладнаний тренажерами, додатковими залами для фітнесу, бойових мистецтв, танців, а також гідромасажем і масажним кабінетом, де можна відновити сили після робочого дня. У той же час у компанії HarvEast Holding спортивного залу немає і облаштовувати її компанія наміру немає. Пояснення просте - інфраструктура міста дозволяє співробітникам компанії повноцінно і на власний розсуд проводити вільний від роботи час. Зекономлені тим часом кошти можна скерувати на інші мотиваційні заходи - приміром матеріальне стимулювання чи, скажімо, купівлю якихось інших потрібніших персоналу речей. Відтак, ще раз підкреслимо, щоб офісні зручності не перетворились на просту захцянку і плідно послужили на благо компанії, їх облаштування має бути обґрунтованим як і будь-який інший бізнес-процес.
 
Коли ситий голодному товариш
Голодній курці просо на думці.
Приказка
 
Чи не найпотрібнішою офісною зручністю, як уже побіжно згадувалось, є кухня. Цим нині, мабуть, не здивуєш нікого. Якісна її організація залишається питанням відкритим, проте якщо компанія цінує власну репутацію - то кухня буде відповідною.
 
altЩо ж до правил користування, то і тут є різні варіанти. На думку експертів, якщо у компанії є кухня, не має бути жодних обмежень на її використання, адже це шкодить відносинам у колективі. Це те саме, що зробити кухню тільки для керівника, тримати її у всіх на виду, але забороняти нею користуватися. Не меншим злом є і маленька кухня. Уявіть, що обідня перерва суворо з 13.00 до 14.00 - всі працівники йдуть на кухню, штовхаються, не можуть по-людськи поїсти через штовханину. Що вони відчувають у перший же день таких незручностей? Про що думатимуть за тиждень-два? Врешті люди демотивуються, переносячи образ цієї незручності та штовханини на працедавця. Тому, якщо в офісі маленька кухня, експерти радять компанії краще потурбуватися про доставку обідів та компенсувати частину їх вартості. Проблему маленької кухні можна вирішити і через встановлення гнучких рамок для обідів, до прикладу, з 12.00 до 16.00.
 
«У нашому офісі є обладнана кухня, в якій можна комфортно пообідати, - розповідає Лідія Клочан. - У ній є вся необхідна побутова техніка - холодильник, електрочайник, мікрохвильова піч, кавоварка. Співробітники, які не звикли до громадського харчуванню або з якихось причин не хочуть там харчуватися, можуть приносити їжу з дому. На підприємствах Холдингу також передбачено обід. В агроцехах є їдальні, в яких завжди наявне пільгове харчування. Влітку - у період активних польових робіт - ми забезпечуємо харчуванням і водою співробітників, які працюють у полі. Їжа привозиться їм безпосередньо на робоче місце. Немає необхідності витрачати час, призначений для відпочинку, на дорогу додому або в їдальню. На кухні, серед іншого, розташовані комфортні дивани, на яких можна посидіти з чашкою кави або чаю і поспілкуватися з колегами. Ми вважаємо виправданою наявність у нашому офісі такого приміщення для обіду та відпочинку. Наші співробітники «добротою» компанії не зловживають і раціонально використовують свій робочий час. Оскільки в нашому офісі є кухня, у співробітників немає необхідності обідати на робочому місці. Ми не підтримуємо харчування за робочим столом, за винятком чашки кави або чаю, оскільки протягом робочого дня необхідно робити технологічні перерви, особливо при роботі з комп’ютером. В іншому випадку може знижуватися концентрація на виконання поставлених завдань».
 
У компанії «Миронівський хлібопродукт» також не прийнято харчуватися на робочому місці, тут також обладнано відповідні місця для прийому їжі. Окрім того, працівники мають можливість відпочити у спеціальних зонах відпочинку: «Наша компанія піклується про здоров’я своїх співробітників, - розповідає директор департаменту роботи з персоналом компанії «Миронівський хлібопродукт» Ірина Косолапова. - Незважаючи на те, що передусім про власне здоров’я кожна людина повинна дбати самостійно, компанія у своєму офісі створила максимально комфортні умови для роботи, відпочинку і відновлення сил протягом робочого дня. Це виявляється в організації робочого простору, забезпеченні робочого місця усім необхідним для комфортної роботи (освітлення, температура і т. д.). На кожному поверсі створена спеціальна зона відпочинку, обладнана зручними кріслами, диванами і столами, де можна відволіктися на деякий час від роботи впродовж робочого дня, поспілкуватися із колегами, поговорити по телефону тощо)».
 
Скільки робочого часу вбиває крапля нікотину?
Паління дозволяє вірити, що ти щось 
робиш, коли ти нічого не робиш.
Р. Емерсон
 
Паління - зло. Тут не посперечаєшся. Причому вбиває воно і самого курця, і його оточуючих, і, що важливо для роботодавця, робочий час. Багато компаній, закриваючи якісь свої вакансії, звертають увагу на те - палить пошукач чи ні, і для багатьох паління кандидата на посаду може стати вирішальним при прийнятті рішення про прийом на роботу. Разом з тим, звільнити курця з роботи чи кардинально обмежувати його у недобрій звичці теж не випадає.
 
alt«Я категорично проти паління, тим більше в робочий час, - коментує Анна Нестерчук. - Це «пожирач часу», який міг бути ефективно використаний за призначенням. Багато-хто вважає, що в курилках народжуються ідеї для бізнесу. На мій погляд, у курилках і на кухні, окрім пліток, нічого особливо не народжується. Обговорення робочих питань має грамотно модеруватися, щоб можна було новостворену ідею записати, проаналізувати, й отримати відчутний результат для бізнесу, а не просто слова».
 
Негативно до паління ставляться і в компанії «Миронівський хлібопродукт»: «Однак попри те, що ставлення до паління у компанії негативне (палити на території офісу заборонено абсолютно у всіх приміщеннях), керівництво не нав’язує своєї думки співробітникам, беручи до уваги право людини на вибір: для курців створено спеціальне накрите місце на вулиці у дворі офісу, обладнане кавовими автоматами і лавками, - коментує Ірина Косолапова. - Не заважаючи на те, що паління співробітників компанія не заохочує, кількість перерв на перекур кожен керівник визначає для своїх підлеглих самостійно. Також безпосередній керівник визначає допустиму кількість і тривалість кава-брейків для своїх співробітників протягом робочого дня».
 
Не обмежують права курців на зловживання пагубною звичкою і в HarvEast Holding: «Попри те, що наша компанія підтримує здоровий спосіб життя, обмежувати людей, які зловживають цією звичкою, ми не можемо - це їх право, - коментує Лідія Клочан. - Проте ми проводимо певні бесіди з курцями, розповідаючи їм про шкоду цієї звички. Крім того, при прийомі на роботу доводимо до відома нових співробітників те, що вони повинні раціонально використовувати свій робочий час. У нас є спеціально відведене місце для куріння, яке запобігає розповсюдженню запаху нікотину по офісу». Тож заради «святого спокою» і користі для роботи таки краще створити працівникам, що палять, мінімальний комфорт. Щонайменше, курилка має бути розміщена близько, аби працівники не витрачали багато часу на переміщення. Разом з тим, не варто створювати курцям надкомфортні умови, інакше це таки роботі нашкодить.
 
Українська ментальність
Якщо менеджер на 100% віддається 
роботі, то підчас обідньої перерви він має право пообідати.
Це справедливо.
К/ф «Службовий роман: Наш час»
 
І все ж надмірна турбота про персонал і уже тим більше створення комфортних умов навіть не для праці, а для відпочинку на роботі - це все ще занадто для вітчизняних роботодавців. Передовсім, певна річ, йдеться про гроші. Як не як - це витрати. Але навіть коли гроші не проблема, у нас так ще не прийнято. Більше того, так думають не лише роботодавці, а й самі працівники: «Сам персонал все ще рідко «турбується про зручності для себе», - коментує Анна Нестерчук. - Як правило, на співбесіді ніхто з кандидатів не запитає у роботодавця - чи є у вас дарц, чи граєте ви у футбол і яка у вас кухня. Компанія-роботодавець робить всі зручності за своєю ініціативою, спираючись на потреби своїх співробітників, вишукуючи їх мотивацію. Один з найбільших плюсів - це підвищений рівень лояльності співробітників до підприємства, яке пропонує саме затребувані зручності. Є й інші плюси, зокрема, більш ефективна робота співробітників».
 
altЗ такою позицією погоджується і Лідія Клочан: «З точки зору бізнесу основна проблема зручностей для персоналу - це витрати на їх організацію і утримання, оскільки вони займають досить велику площу. Проте зрештою така позиція компанії себе виправдовує, оскільки співробітники мають право провести час призначений для відпочинку максимально комфортно. Тож це достатньо вигідні взаємини».
 
І наостанок. Підсумовуючи тему, хотілося б знову наголосити - зручності, які створює компанія, піклуючись про своїх працівників, мають бути обґрунтовані. Якщо ми маємо потребу працівників у чомусь і не задовольняємо її - отримаємо нелояльний і демотивований персонал, якщо ми задовольняємо неіснуючу потребу, то ми, в кращому випадку, не отримаємо нічого. В гіршому працівники знову ж таки демотивуються і ви почуєте репліки на кшталт - «Краще б премію дали!» або «Краще б душову зробили!», або ще щось подібне. І лише у випадку, коли потреба працівників буде співпадати з діями компанії на її задоволення, ви отримаєте вмотивований і лояльний персонал, який буде пишатися своєю компанією. Сарафанне радіо в нас працює пречудово, а імідж гарного роботодавця ще нікому не завадив.

 

 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.