agro business 160 160

Кращі посіви в житті агрономів: рік досвіду Tempo

/ Механізація АПК / П'ятниця, 13 вересня 2013 12:42
Олесь КОСАРЧУК, спеціально для "АС"
Українські аграрії вражені: нова сівалка Tempo F8 справді реалізує швидкісну сівбу соняшнику та кукурудзи і забезпечує найвищу якість сходів цих культур.

 

altПовільно запрягали…
Шведський виробник сільськогосподарської техніки компанія Vaderstad не квапилася із виведенням на ринок нової сівалки Tempo F8. Розробка агрегату тривала 6 років, закінчилась у 2009-му та коштувала 7 млн євро. Ще перший рік прототип сівалки тестувався у Швеції, паралельно усувалися конструктивні недоліки. Для наступного, 2011 року, було вироблено три тестові екземпляри, які разом із первинним прототипом протягом посівного сезону тестувалися у Швеції, Франції, Угорщині та Україні. В 2012 році в Україну було завезено чотири нові Tempo, які разом з п’ятим робочим прототипом взяли участь у всеукраїнському демо-турі. Вже тоді багато аграріїв переконалися, що застосування сучасних технологій здатне радикально змінити швидкість сівби та якість посіву. Після кожного сезону експлуатації посилювалися надійність сівалки, якість висіву насіння, зручність в експлуатації, стійкість вузлів до пошкоджень та дії «людського фактору». І лише в 2013 році (через 10 років після початку розробки!) розпочалися перші продажі Tempo F8. В Україні кілька десятків Tempo були куплені вже в листопаді 2012-го, їх, як кажуть, відірвали з руками. Ціна зупиняла менше всього. Агрономи розуміли: перед ними - реально найкраща сівалка точного висіву. Почалася ера нової сівби, яка за швидкістю та якістю у рази випереджає загальноприйняті норми.
 
Чому Tempo добре сіє на швидкості 14 км/год.?
За рік до початку продажів Tempo серед аграріїв точилися розмови про неможливість поєднання швидкості якості висіву. Торік під час демонстраційних показів роботи Tempo скептицизм дещо вщух - кожен міг приїхати на подію, побачити швидкість руху трактора з сівалкою та оцінити рівномірність заглиблення та розташування насіння. У цьому році маємо реальний досвід експлуатації Tempo в господарствах України. «Всі аграрії, котрі купили сівалку Tempo, казали: кращих сходів я не бачив», - так змальовує спільне враження користувачів Tempo Сергій Гелівер, менеджер із продажу ТОВ «Ведерстад Україна» по південно-східному регіону. Навряд чи Tempo працювала в класичному швидкісному режимі 6–8 км/год., ми з вами добре знаємо наш менталітет, який прагнутиме вичавити з агрегату все, на що він здатен. За неофіційними даними, інколи швидкість сівби (чи вже бриючого польоту?) доходила до 20 км/год., але переважно це 13–15 км/год. Думку про якість сходів ми вже чули. До досвіду експлуатації ми ще повернемось, а зараз спробуємо знайти стислу відповідь на головне запитання: чому Tempo добре сіє на високих швидкостях?
 
altTempo реалізує ідею виходу насінини з насіннєпроводу під тиском повітря - «точний постріл». Після виходу насіння із висівної трубки, воно вловлюється м’яким гумовим колесом, яке прижимає насіння до насіннєвої борозни, забезпечуючи зупинку і добрий контакт насіння із грунтом та появу дружніх сходів. Одна з основних проблем сівби на високих швидкостях - мікронерівності поля, які на високій швидкості сівалки перетворюються на невеликі трампліни. Для протидій коливанням у вертикальній площині тиск на кожен із сошників у Tempo регулюється у межах 150–325 кг (порівняйте з максимальним показником у конкуруючих аналогах від 100 до 250 кг), що зумовлює дотримання заданої глибини.
 
Для вимірювання швидкості руху сівалки конструктори Vaderstad застосували не колесо (яке може пробуксовувати або взагалі не торкатися землі за певних умов), а радар, чим забезпечили абсолютно точну кореляцію між рухом сівалки та кількістю висіяного насіння. Третє: Tempo F8 оснащена, фактично, винайденим заново висівним апаратом (29 патентів!), який працює із насінням в умовах надлишкового тиску повітря (а не його нестачі - вакууму) та оригінальним відсікачем двійників. Висівний апарат Tempo забезпечує точне дозування насіння на будь-якій швидкості.
 
Комп’ютер-диригент
Tempo F8 - це високотехнологічна сівалка. Електронне обладнання координує роботу всього агрегату. Комп’ютерне керування - ще одна відповідь на питання, «чому Tempo F8 добре сіє на високій швидкості». Ключові вузли сівалки оснащенні датчиками, дані з яких сприймаються електронно-обчислювальним блоком (комп’ютером), що приймає рішення та віддає команди за лічені мікросекунди. Механізатор повністю може контролювати процес висіву, не виходячи з кабіни трактора.
 
Цікавий факт: завдяки електроніці висівний апарат Tempo можна використовувати як індикатор якості насіння, ще перед сівбою сівалка повідомить відсоток двійників та пропусків. Як це можливо? Перед калібруванням у комп’ютер вводиться кількість отворів на висівному диску, що є вихідною величиною для розрахунків. Під час калібрування, якщо з певного отвору насінина не випала після двох обертів висівного диска - фіксується пропуск. Двійники вираховуються, як різниця між нормативною кількістю насіння та фактичною кількістю зерен.
 
Калібрування однієї висівної секції триває 5 хвилин. Далі комп’ютер фіксує налаштування і поширює їх на інші 7 секцій.
 
Південь, каміння, Tempo
Але наскільки захищеною почуватиме себе високотехнологічна сівалка на кам’янистих грунтах? Контрзапитання: хіба в Швеції мало ґрунтів такого типу? «Там є поля, де зустрічається, скажімо так, грунт серед каміння», - коментує С. Гелівер. Саме тому кожен із прототипів Ведерстад проходить тест на фізичну міцність, як і кожен із тестових зразків будь-якої техніки Vaderstad, сівалку тягають по гранітному кар’єру, щоб визначити слабкі місця агрегату та попрацювати над їх підсиленням. Усе електронне обладнання зібране в єдиному, монолітному, залитому силіконом блоці, щоб запобігти забрудненню. Виробником блоку електроніки є одне з підприємств, що виробляє електроніку для оборонних потреб Швеції.
 
Конструктори добре попрацювали над тим, щоб навіть каміння не зламало Tempo.
 
Посіяла на 17% більше площ
Повернімося до досвіду експлуатації Tempo F8 в українських господарствах. У ТОВ «Агротех» (4,5 тис. га, Кіровоградська обл. Добровеличківський р-н с.Тишківка) весною цього року Tempo засіяла 700 га соняшнику та 700 га кукудзи, що становило 37,5% від загальних площ (4 тис. га) під цими культурами. Включно з Tempo в сівбі ярих брали участь 4 сівалки, отже, кожна з інших трьох в середньому засіяла 20% всіх площ. Після закінчення посівного сезону директор ТОВ «Агротех» Сергій Сауз зазначив: «Ми побачили, як працює Tempo. Тепер хочемо купити ще одну Tempo, а інші сівалки продамо. При правильному підході на наші площі цілком вистачить двох Tempo F8».
 
alt
 
«Шкода, що довелося сіяти на малій швидкості - 12–13 км/год., - жартома чи всерйоз скаржиться головний агроном ТОВ «Агротех» Олександр Марченко. - Однак ми були змушені витримувати порівняно невисоку швидкість. Причина була або в вузьких колесах на тракторі, або ж в некоректній роботі нового автопілоту. Ми розраховували, що швидкість 15 км/год. для нас була б прийнятною».
 
Легка в калібруванні, Tempo зручна на формуванні демопосівів. «Ми посіяли нею, мабуть, зо 100 ділянок кукурудзи та соняшнику. Іноземні селекційні компанії надавали насіння різних гібридів, і кожен треба було сіяти з різною нормою висіву», - розповідає О. Марченко. - Насіннєводи були дуже задоволені, коли дізналися, якою сівалкою проводитимуть сівбу. На всіх дослідних ділянках рівномірність посіву була чітко витримана».
 
Очисники рядка як необхідна опція
Tempo F8, яка працює в «Агротех», укомплектована очисниками рядка - по два зіркоподібні, розташовані під кутом диски на кожній із висівних секцій. Їх функція - прибрати рослинні рештки з посівного ложа. «Весною у нас була пересушена земля, близько 10 см. Очисниками рядка ми відгорнули шар сухої землі та посіяли насіння у вологий грунт», - говорить О. Марченко.
 
alt
 
Наступного разу сівалка працювала на полях господарства-партнера на Житомирщині. Поля не оброблялися кілька років, очисники рядків відгортали пирій та пожнивні рештки. «На полі завжди є рослинні рештки. Очисники їх прибирають, і насіння гарантовано лягає у чистий грунт», - ділиться досвідом головний агроном «Агротех».
 
Чому купили Темпо?
Діалог представника редакції із головним агрономом «Агротех». - Чому ви придбали Tempo? - Чули від сусідів, що непогано сіє. Трапилось, проїжджали з директором поряд із центральним офісом «Ведерстад Україна» (м. Жашків) - там і замовили сівалку. - Але ж ця сівалка, мабуть, найдорожча на ринку? - Звичайно, за таку ціну можна купити дві простіші моделі. Але, як показав досвід, Tempo F8 за дві інші й здатна сіяти, але якість посіву краща.
 
Аргументи на захист ціни
Ціна Tempo одна з найвищих серед сівалок - близько 80 тис. євро (може коливатися, залежно від комплектації та договірних умов). Однак твердження «ми не можемо собі дозволити таких витрат» справедливе, якщо агроном господарства не прагне вищого. Звідси висновок: Tempo доступна всім, тому що кожен із нас прагне змін на краще. Tempo такі зміни гарантує. «Придбавши нашу сівалку, агроном гарантовано отримує розташування насіння по глибині та інтервалу саме таке, як йому потрібно, отримує можливість сіяти одним лише агрегатом не менше 100–120 га за добу. Це реальні експлуатаційні характеристики з уст клієнтів», - говорить С. Гелівер.
 
Дворічна гарантія
Представники заводу Vaderstad-Verken AB в Україні уважно відстежують роботу всіх проданих сівалок Tempo F8, оскільки, з-за першого масового досвіду експлуатації агрегату не виключені проблеми з експлуатацією. Поряд з тим, виробник настільки впевнений у Tempo F8, що поширює на неї дворічну гарантію, як і на всі інші свої продукти. Також, у Vaderstad діє програма Quality Control, згідно якою вузли агрегатів, що зіпсувалися не з вини користувачів, підлягають безкоштовній заміні. У господарстві в період експлуатації був випадок, коли лопнув болт на висівній секції і появився люфт у прижимному колесі. Сервісна служба досить швидко відреагувала і усунула неполадки.
 
Компанія Vaderstad постійно дбає про підтримку якості всіх машин, в тому числі Tempo F8 в напрямі покращення зручності експлуатації, розширення можливостей висіву різних культур та оптимізації управління процесом сівби. Отже, наступного 2014 року зустрічайте оновлену Tempo з новим її модельним рядом!
 
Із заявками поспішайте, досвід минулого року свідчить: Tempo F8 розкуповують задовго до початку нового календарного року.
 
Коментарі
 
altСергій САУЗдиректор ТОВ «Агротех» (Кіровоградська обл.)
- Ми побачили, як сіє наша Tempo F8. На наступний рік замовлятимемо ще одну, а інші сівалки продамо.
 
 
 
 
altСергій ГЕЛІВЕРменеджер з продажу ТОВ «Ведерстад Україна» у південно-східному регіоні
- Всі аграрії, котрі купили сівалку Tempo цього року, казали: кращих сходів я не бачив. Лише в чотири області - Полтавську, Кіровоградську, Дніпропетровську та Запорізьку - було продано 5 одиниць сівалок Tempo, хоча попит був набагато більший. Ми не очікували такої популярності.

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.