Хай земля кайфує: розкидачі органіки

/ Механізація АПК / Вівторок, 05 листопада 2013 15:30
Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для "АС"
Підйом тваринництва, що спостерігається по країні, обнадіює - хоч поки що він не значний. У зв’язку з цим є сподівання, що збільшиться кількість органічних добрив - мабуть, найкорисніших для рослинництва. Для внесення їх у ґрунт існують спеціальні машини, на які ми й пропонуємо фермерам звернути зараз увагу. Бо вдобрення органікою найкраще здійснювати після збирання урожаю, восени.

 

Тваринництво поволі після затяжного летаргійного сну розплющує очі, стабілізується. Пішло зростання надоїв. Поголів'я великої рогатої худоби в Україні на 1 вересня 2013 року становило майже 5, 2917 млн голів, що на 2,8 % більше, ніж на аналогічну дату минулого року, - таку цифру називає Державна служба статистики України. Поголів'я птахів теж виросло на 3,9 % більше у порівнянні з 2012 роком. Експерти пророкують, що недавнє рішення уряду знизити експортне мито на живу худобу з 25 до 5 % повинно позитивно вплинути на тваринництво й зацікавити як вітчизняних сільгоспвиробників, так і й інвесторів. Тренд нині вимальовується такий: у 2014–2015 роках пріоритетом стає тваринницька галузь. Влада на місцях прагне погодити це з агрокомпаніями. Чи не в кожному районі провідних сільськогосподарських регіонів планують побудувати молочний комплекс на кількасот голів. Отже, побільшає вітчизняного м’яса, молока… А відтак, і органічних добрив, що їх виробляє українська худоба й птиця.
 
Найціннішою поживою, справжнім кайфом для сільськогосподарських культур є, звісно, саме тваринний гній. Це найприродніше, що взагалі можна уявити для рослин. За оцінками агрономів, протягом останніх років українськими ґрунтами було втрачено від 10 до 25 % органічних речовин. І де ж їх узяти, щоб повернути землі?
 
Розглянемо найпростішу інтегровану модель агробізнесу. Якщо у господарстві налагоджене виробництво зерна, можна заробити гроші ще на відгодівлі тварин або птахів, що дасть приріст гною (посліду) і, у свою чергу, збільшення урожайності. Бо органіка таки чимало сприяє родючості ґрунтів. Компост або гній вносять зазвичай восени, під зяблеву оранку. У ньому переважають органічні сполуки. В органічних добривах більшість елементів міцно зв'язані в молекулах. І за зиму вони встигають розкластися, переходять у доступну для рослин форму. Найпоширеніші види органічних добрив добре відомі здавна - перегній, торф, зола, гній, гуано, пташиний послід, компост. Серед відносно нових - сапропель (органічні мули, відклади прісних водоймищ), комплексні органічні добрива.
 
Тверді добрива (гній ВРХ) везуть іноді просто з ферми на поле, в інших випадках формують на краю поля бурти, а в сезон - розкидають. Щоб вносити їх у грунт, потрібні спеціальні машини. Трохи інакші, ніж ті, що розкидають по полях мінеральні добрива. Тому що органіка за консистенцією інакша, ніж сільгоспхімія. Зауважимо: в цьому огляді йтиметься про машини для розподілу органіки, яку аграрії збираються розкидати по полях восени. Щодо спеціальних машин для рідких субстанцій - сподіваємося оглянути їх ближче до весни, коли, власне, настане найкращий час, щоб вносити рідкі органічні добрива.
 
Отже, в Україні кузовні розкидачі для внесення твердих органічних виробляє, наприклад, «Ковельсільмаш» (вантажопідйомністю від 3 до 14 т). Є ще кілька виробників - скажімо, компанія «Техфунк» із Волині, що пропонує малогабаритні розкидачі органічних добрив під трактори потужністю від 25 к. с., тобто для невеликих фермерських господарств. Та значно більше розвинуте виробництво таких машин у країнах Західної Європи. Там їх випускають такі компанії, як Annaburger, Strautmann, Deguillaume, Samson, Sip, Fliegl, Bergmann, Kemper, Unia, Kirchner, Brochard, Dezeure і ще багато інших. Ці удобрювачі використовуються для розподілення по поверхні ґрунту органічних речовин, таких як гній коров'ячий (із вмістом підстилкової соломи), пташиний послід, компост, вапно дефекат тощо. Інколи в Україні можна побачити стару добру європейську техніку, яка працює на благо людей, хоча вже багато років як знята з виробництва - приміром, розкидачі Optіmat німецької компанії Krone.
 
До удобрювачів ставляться особливі вимоги. Вони працюють в агресивному середовищі, тож матеріали, з якого їх зроблено, повинні бути стійкими. У них повинна бути якомога більша місткість, бо органічних речовин потрібно вносити на гектар значно більше, ніж мінеральних. Такі машини при тому не мають бути важкими, аби не збільшувати ущільнення ґрунту. Ну й, звісно, добрі розкидачі повинні якомога більш рівномірно розподілити органічні добрива й мати гарну ширину захвату, тобто більшу продуктивність. Погляньмо на техніку, яка відповідає цим вимогам і нині активно працює на українських полях.
 
«Кун» (Kuhn). Розподіляти, поліпшуючи

alt

 

Компанія Kuhn (Франція - Швейцарія) є світовим лідером з виробництва розподільників (розкидачів) органічних добрив завдяки своєму потужному американському заводу. Широка лінійка агромашин для внесення органічних добрив із задніми або бічними пристроями розкидання задовольнить най-примхливіші вимоги виробників сільгосппродукції.
Результатом багаторічних досліджень і конструктивних поліпшень стала серія розкидачів добрив із бічним розвантаженням ProTwіn Slіnger.

alt

Машина Protwіn Slіnger може розкидати велику кількість різних матеріалів, таких як коров'ячий гній, мульчу або компост, а також підстилковий матеріал (пісок, дерев’яні ошурки тощо). Особливість цього агрегату - запатентована конструкція подвійного шнека. Вона витримує навантаження будь-якого найважчого матеріалу, забезпечує постійний рух добрива чи піску на розвантаження, допомагає уникнути нерівномірності у розкиданні. Protwіn Slіnger дозволяє конт-ролювати ширину розкидання при роботі поруч із парканом, шляхами або у вітряну погоду. Розкидання ним здійснюється у межах ширини від 1 до 20 м.
 
Є у компанії також ProPush - ще один розкидач гною рогатої худоби, свиней, птахів, може також працювати із компостом, ошурками деревини. На Білоцерківщині «Агробізнес Сьогодні» спостерігав його у дії на одному з Днів поля, що його проводила «Волинська Фондова Компанія».
 
Директор компанії «Кун Україна» Віктор Сич зауважив тоді, що у Білоцерківському районі розвинуте тваринництво, тож гріх не використовувати таке добре й дешеве добриво, як органіка. Розкидач ProPush для розкидання цих добрив підходить якнайкраще. Машина дозволяє добиватися практично ідеального розкидання добрив як біля меж, так і в полі. Агрегат простий в експлуатації та обслуговуванні. Розвантаження його бункеру відбувається швидко, а покриття добривами поля - рівномірне.
 
«Жоскін» (Joskіn). Два в одному
Гуано на полі - хліб у коморі.
Бельгійська приказка
Фірма «Жоскін» (Joskin) має заводи у Франції, Бельгії, Польщі й випускає причіпну продукцію щороку приблизно на € 90 млн. Тобто машини цієї марки добре знані на просторах Європи й інших континентів: компанія постачає свою продукцію у 40 країн, й список країн-імпортерів техніки продовжує збільшуватися: цього року розкидачі від Joskin почали поставляти навіть у Грузію. У нас бренд Joskіn просувають компанії АМАКО, «Либідь» та ін.
 
Розкидачі добрив Joskіn підрозділяються на кілька моделей - Siroko, Tornado, Ferti-Cap, Ferti-Space. Вони вміщують і розкидають від 8 до 21 т органіки на ширину від 8 до 12 м.
 
Зокрема, звертає на себе увагу модель удобрювача Joskin Tornado для інтенсивного розподілу по поверхні ґрунту твердих органічних добрив. Це потужний розкидач, простий у використанні, з великими колесами для роботи на вологому ґрунті. Два вертикальних шнекових вали розкидання, сталеві зйомні реверсивні зуби забезпечують гарну механіку процесу розкидання з шириною захвату від 7 до 16 м за один прохід, залежно від різновиду добрива, що розкидається. Збільшена продуктивність і міцність Tornado гарантуються його кузовом, сформованим із гнутих сталевих листів і бічних посилювачів. Він має висоту 1,5 м й місткість від 11,5 до 25,8 куб. м, залежно від конкретної моделі. Задля захисту від агресивного середовища (добрива-бо є хімічно дуже активні) кузов на заводі спочатку проходить дробострумінну обробку, а потім покривається не лише фарбою, а й захисним шаром лаку.
 
Більшість розкидачів Joskіn можна використовувати протягом усього року, тому що можна легко демонтувати систему розкидання, залишивши «голий» причіп. І використовувати його для транспортування силосу, сінажу абощо. Для додаткової вантажопідйомності, наприклад, моделі Torrnado або Fertі-Cap обладнуються надставними алюмінієвими бортами висотою 250 мм.
 
Ця машина нескладна в обслуговуванні при використанні як розподільника гною, так і тваринницького причепа.
 
«Бергманн» (Bergmann). Дефекат у поміч
Хороший син гній цінує, як золото.
Казахське прислів’я
Компанія «Бергманн», (Bergmann, Німеччина) - сімейне підприємство, що існує з 1896 року й уже більше ніж століття працює у сфері виробництва сільськогосподарської та транспортної техніки. Bergmann випускає, зокрема, й розкидачі органічних добрив, різноманітні причепи. Гноєрозкидачі Bergmann успішно застосовуються в усьому світі для внесення у ґрунт різних органічних матеріалів. Завдяки якісній конструкції рами й удосконаленій ходовій частині конструкторам вдалося домогтися оптимального поєднання тактико-технічних якостей і безпеки застосування. Розподілювачі органіки Bergmann надійно працюють навіть у найважчих умовах.
 
altУдобрювачі серії TSW призначені для виносу на поля таких добрив, як вапно, компост, дефекат, курячий послід і будь-яка органіка взагалі. Цим машинам притаманна якість, довговічність, що відповідає репутації німецького виробника. І ще німецька риса: ощадливе, хазяйновите використання органічних добрив.
 
TSW - це багатотонажний, універсальний розкидач: максимальна повна маса гною у його кузові становить 24 т при обсязі його 30 куб. м. Сам кузов має вигляд суцільнометалевої ванни конічної форми з розширеною платформою й збільшеною вантажопідйомністю. Герметичність дозволяє перевозити й розкидати навіть в’язкий гній і подібні матеріали. Високопродуктивний дводисковий розкидувальний вузол забезпечує рівномірну ширину розподілу добрив на ширину 25 м. У кузові переміщує гноєречовину надійний скребковий транспортер з автоматичною системою натягу приводних ланцюгів.
 
Розкидачам органічних добрив насамперед потрібна значна місткість, тому що для внесення необхідної кількості живого гною чи посліду треба набагато більше органічних добрив, ніж мінеральних. Оскільки на кожному гектарі розкидаються десятки тонн органічних добрив, то тут знадобляться великовантажні машини; місткість кузовів у них може сягати й 20 т. Тому Bergmann йде шляхом універсальності. Більшість причепів-розкидачів цієї компанії можна використовувати протягом усього року для транспортування вантажів, демонтувавши систему розкидання. І знову швидко змонтувавши її, коли настане час внесення добрив.
 
«Аннабургер» (Annaburger). Подвійне «золото»
Що природне - те не потворне.
Народна мудрість
Відома німецька фірма Annaburger спеціалізується більше 50 років на виробництві машин для розкидання й внесення компосту, гною й вапна.
 
HTS FіeldLіner - можливо, одна з кращих таких машин у Європі. Значна місткість її й потужний транспортер забезпечують розкидання до 40 т добрив на гектар. Диски, що розкидають органіку, гарантують рівномірний розподіл як упоперек, так і поздовж руху. Система керування може бути прив’язана до карти місцевості за допомогою супутникового GPS-контролю, що забезпечить точне дозування матеріалу, який розкидається на полі.
 
altМинулого року на європейський ринок надійшов причіп TeleLіner - новинка від компанії Annaburger. Прототипом цієї моделі став добре відомий аграріям усього світу універсальний розкидач HTS. TeleLіner не тільки «успадкував» багатофункціональність попередників, але й став досконалішим з технічної точки зору. Борти й підлога виготовлені з високоякісної сталі - задля збільшення терміну служби. Зокрема, обсяг кузова машини за лічені секунди збільшується удвічі за рахунок підняття бортів. Отже, удвічі скорочується кількість транспортних операцій, що підвищує продуктивність агрегату: він може вносити за одне завантаження більше «золота», тобто органічного добрива.
 
Розкидачі органічних речовин Annaburger допомагають якнайкраще використовувати живильну силу справжньої органіки і зменшувати витрати агрогосподарств за рахунок точного й акуратного дозування при внесенні добрив. Усі вони не надто ущільнюють ґрунт при роботі в полі; рівномірно розподіляють органічні добрива; мають різноманітну ширину захвату й гарну продуктивність.
 
«Пронар» (Pronar). Послідовники Геракла
Чисте завжди виходить із бруду,
світле народжується з пітьми.
Китайський афоризм
Фірма Pronar є провідним виробником сільськогосподарської й техніки в Польщі. Зокрема, робить сільськогосподарські трактори, причепи, а також і розкидачі органічних добрив. Найбільш ходові моделі з них - це «Геркулеси»: Herkules 12 вантажопідйомністю у 12 т (місткістю 11,3 куб. м) і Herkules 14 на 14 т гною (з обсягом бункеру 14 куб. м). Геркулес, або ж Геракл - це, як відомо з грецьких міфів, неабиякий силач, який зміг очистити від багатолітніх нашарувань гною конюшні царя Авгія. Ще кориснішу справу роблять польські «Геркулеси»: вони можуть розкидати у полі не тільки гній, а й торф, компост, вапно із продуктивністю 4 куб. м/хв.
 
Кузов цього удобрювача має тверду й надійну конструкцію. Зараз усе більше уваги приділяється рівномірності покриття поверхні поля добривами з урахуванням заданої дози добрива на одиницю площі. Щоб відповідати цим критеріям, у розкидачах компанії Pronar використаний спеціальний адаптер, що складається із технічних вузлів, які дуже точно й рівномірно розкидають різного роду органічні добрива на ширину від 12 до 25 м. Елементами, що розкидають гній, є два сталевих диски із прикрученими до них лопатями. Вони мають кілька ступенів регулювання, завдяки чому завжди можна одержати оптимальну ширину розкидання, залежно від матеріалу і дози добрива.
 
Важливим вузлом розкидача є міцний і надійний механізм, що подає гній. Це робить підлоговий транспортер, що складається із чотирьох ланцюгів з ланками 14 мм, зв'язаних між собою металевими скребковими планками.

Коментар дилера
 
Володимир БАДЗЮХсервісний інженер компанії Krone в Україні
- Наразі у лінійці Кроне розкидачів органічних добрив немає, завод їх уже не випускає. Тільки техніку для кормозаготівлі. А колись такі машини дійсно були - виготовлялися приблизно до 1980-х років. Вони, можливо, зустрічаються й нині десь в Україні, але їх залишилося буквально одиниці.

Коментар користувача
 
altВалерій ВДОВИЧЕНКОголовний агроном ТОВ «Агрофірма Джулинка» (Бершадський р-н Вінницької обл., в обробітку 3500 га)
- Ми, крім рослинництва, займаємося ми ще й тваринництвом, є у нас близько 100 корів, плюс телички - усього до 400 тварин. Для внесення гною використовуємо старі розкидачі ПРТ. Наші, вітчизняні. Точно не скажу, хто їх виробляє. Їм уже по 15 років, але поки що міняти не думаємо - вони нормальні. Обслуговуємо й ремонтуємо їх самі.

 

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.