Сівба нового покоління

/ Механізація АПК / Середа, 08 січня 2014 14:28
altРостислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Від того, якою буде сівба, залежатиме успіх сільськогосподарської справи. І це стосується як великих підприємств, так і господарств невеликого розміру, як-от ПСП «Хлібороб», що на Рівненщині, яке в обробітку має півтори тисячі гектарів. Оскільки на цих землях вирощуються найрізноманітніші культури, потрібна надійна сівалка-універсал. Довго думати не стали, і звернули увагу на Rapid 400S шведської фірми Vaderstad. Відтак, не прогадали.

 

Господарство ПСП «Хлібороб», яким керує Петро Мосійчук, окрім землеробства, займається і тваринництвом. На місцеві фермі утримується 400 голів великої рогатої худоби. Тому і рослинництво організовано з урахуванням потреб тварин. Висівають тут пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою, ріпак та інші культури. І все це - за допомогою сівалки Rapid.
 
Зміна техніки
altУ господарстві потихеньку замінюють старе обладнання на більш сучасне. У свій час Петро Йосипович придбав продуктивний комбайн, та ще й потужний тракторець. Черга настала замінити старенькі сівалки СЗ та СЗТ. Бо як там не було, а запорука успіху аграрного бізнесу - правильно підібрана техніка.
 
І так цієї весни на машинному дворі ПСП «Хлібороб» з’явилась сівалка Rapid 400S. Як говорять у селі, за якістю роботи вона повністю відрізняється від усіх знаних тут раніше засобів для посіву зернових культур.
 
«Важко порівнювати роботу нашої сівалки із тими знаряддями, що були раніше, - відверто каже Петро Йосипович. - Це просто небо і земля. Якість посіву інша - рядки рівні, густина посівів відмінна. Можна піти в поле та й на власні очі пересвідчитися у результатах її роботи: сходи дружні, те що й треба».
 
Кілька операцій
Однак якість посіву, це ще не все, чим характеризується ця сівалка. У принципі, вона може застосовуватися для сівби за мінімальною технологією - у стерню після дискування або культивації, і результат буде відмінним. Як говорить Петро Йосипович, треба лише спочатку вирівняти поле під прохід цієї сівалки. «Якщо стерня висока, спочатку використовується дискування на глибину 10 см, а далі йде сівалка, яка висіває на глибину 3–4 см», - каже фермер. Проте в господарстві ПСП «Хлібороб» застосовують класичну технологію обробітку ґрунту з плужною оранкою з подальшим вирівнюванням поля дисками. Тим не менш, Rapid 400S і тут показує себе добре: вона економічна й універсальна.
 
Йому подобається, що сівалка робить одночасно кілька операцій. Уже не треба, як зі старими СЗ, залучати до роботи багато людей: тракторист з робітниками для нагляду за ходом сівби, та ще й людина, аби позаду пройти з трактором в агрегаті з котками.
 
З сівалкою Rapid 400S це робиться простіше. Агрегат дозволяє скоротити технологічний цикл польових робіт на дві операції - передпосівний обробіток ґрунту та післяпосівне коткування за рахунок особливої послідовності робочих органів. А тому потрібна лише одна людина на тракторі - і все.
 
Кадри
Та от непросто господарству знаходити робітників для такої техніки. У селі мало хто бачив сучасні сільгоспмашини, а тому Петро Йосипович взяв підготовку нових кадрів під свій контроль. Так, помічником головного агронома став Вадим Карп’юк - молодий хлопчина, виходець із села Ільпінь. У господарстві «Хлібороб» його знають дуже добре: він виріс на цій бригаді, був у помічниках у комбайнерів і добре розуміється на аграрній справі.
 
«Поки він заочно навчається у себе в сільськогосподарському інституті, безпосередньо працює на землі, отримуючи практичний досвід, - розповідає Петро Мосійчук. - У мене є головний агроном, а Вадим виконує роль його помічника. Проте на його плечі покладено багато функцій».
 
Разом з Вадимом голова господарства займається підготовкою механізаторів до роботи з технікою Vaderstad. У цьому допомагає і сама фірма, щорічно проводячи спеціальні курси для механізаторів та надаючи усіляку підтримку й консультації своїм користувачам.
 
Обережність
До сівалки тут ставляться з великою обережністю - аби вона проробила довше. Оскільки в господарстві уже була наявна техніка для внесення мінеральних добрив, було вирішено замовити саме таку версію, яка висіває лише насіння - з літерою «S».
 
alt«Я знаю, що вона виготовлена з дуже якісних матеріалів, але ж береженого Бог береже, - пояснює Петро Йосипович. - Як би там не було, але мінеральні добрива з часом псують робочі органи посівної техніки. А нам треба, щоби сівалка слугувала довго».
 
Таке ж ставлення і до прохань сусідів допомогти із сівбою. Тим не менш, ПСП «Хлібороб» погоджується не на кожен такий запит.
 
«Лише в одному із сусідніх господарств ми засіяли 300 га, - коментує Вадим Карп’юк. - А так все решта - на наших полях. У загальному підрахунку з весни сівалка відсіяла вже 1500 га».
 
За цей час із сівалкою нічого не траплялось - жодних поломок. А що були невеличкі проблеми з налаштуваннями, то сервісні інженери фірми Vaderstad швидко зреагували і надали необхідну допомогу.
 
Надійність
Насправді з цією шведською технікою справи такі: вона не дуже й ламається завдяки якості та міцності матеріалу. Тут використовується високоякісна загартована шведська сталь, твердістю HRC55 - Vaderstad V55. Вона й забезпечує безвідмовну роботу у важких умовах, зносостійкість та тривалий термін експлуатації. Rapid має дуже міцну конструкцію, яка пройшла випробування у гранітному кар'єрі. Фірма змогла досягти такої якості, врахувавши відгуки та пропозиції своїх клієнтів, з якими завжди підтримує тісний зв’язок.
 
Як пояснив Вадим Карп’юк, на відміну від старих агрегатів, на механічній сівалці Rapid встановлено великий насіннєвий бункер, об’єм якого становить 4 м3. За рахунок зниження часу на часте дозавантаження насінням підвищується продуктивність сівби.
 
Крім того, ця сівалка оснащується спеціальним циліндром, який «запам'ятовує» глибину висіву. Під час сівби глибину висіву можна легко змінити дистанційно - з кабіни трактора. Механічний покажчик на передній стінці бункера вкаже на поточні налаштування.
 
Принцип дії
Під час сівби сівалкою Rapid 400S ґрунт ущільнюється колесами трактора, а центральні прикочуючі колеса на самій сівалці забезпечують ущільнення міжколісного простору.
 
altОднією з переваг сівалки Rapid є її здатність витримувати задану глибину загортання насіння в складних польових умовах. Стабільний контроль глибини висіву підтримується за рахунок точного копіювання поверхні поля. Вадим Карп’юк пояснив, що тут кожне прикочуюче колесо допомагає втримувати потрібну глибину, а гумові амортизатори стійок висівних сошників працюють так, що висів проводився точно і стабільно навіть на високих швидкостях.
 
«Чому «Rapid» - бо швидкий, - пояснює помічник агронома, Вадим і додає: - На наших полях ми працювали з нею на швидкості 17–19 км/год. І, що головне, така швидкість на якості посівів не позначилася: усе посходило бездоганно».
 
Завдяки своїй конструкції Rapid дозволяє провести посів у дуже стислі строки: робоча швидкість сівалки сягає 10–18 км/год., тобто за добу нею можна покрити 65–80 га. За всю історію використання сівалки Rapid в Україні деякі господарства навіть встигли встановити рекорд, засіявши нею за добу 100 га.
 
Сошники
Сівалкою можна висівати як зернові, бобові, так і дрібнонасіннєві культури з тією ж точністю. Точне дотримання вказаної норми насіння забезпечується за допомогою простої системи дозування. А крім цього Rapid використовує однодисковий сошник (диско-анкеровий) висіву для утворення якнайвужчої борозни для насіння, при цьому захищає анкер від надмірного зношення. Матеріал, з якого виготовлені диски, гарантує безвідмовну роботу у важких умовах, зносостійкість та тривалий термін експлуатації.
 
Слід звернути увагу, що притискне зусилля кожного висівного сошника сівалки Rapid сягає до 150 кг (це за умови заповненого бункера), що забезпечує проникнення висівного сошника, навіть за несприятливих ґрунтових умов.
 
У господарстві ПСП «Хлібороб» знають, що це дозволить їм сіяти навіть у дощ. На відміну від сівалок іншої конструкції, поєднання анкера та диска в сівалці Rapid дозволяє висівати і за підвищеної вологості ґрунту.
 
altІнші операції
Як уже говорилося, Rapid 400S замінює собою декілька сільськогосподарських машин. За рядом висівних секції іде ряд прикочуючих коліс, кожен з яких прикочує два рядки насіння. В результаті хорошого контакту насіння з ґрунтом, доступу вологи створюються сприятливі умови для проростання насіння.
 
Прикочуючі колеса розміщенні в шаховому порядку. Це означає, що кожне друге колесо зміщене на 190 мм, кожне з яких кріпиться на незалежних осях. Таке інженерне рішення збільшує прохідність шляхом зниження тягових зусиль, виключає можливість нагортання і більш рівномірне розподілення пожнивних решток по поверхні.
 
Після прикочуючих коліс розміщена розпушувальна борона, яка мульчує поверхню, запобігаючи випаровуванню вологи з ґрунту та утворенню ґрунтової кірки після сильних дощів.
 
Новий лад
Сівалкою у господарстві більш ніж задоволені - це якісно новий рівень виробництва. Було одразу помічено приріст урожайності по всіх культурах. Тепер Петро Йосипович планує продовжити модернізацію свого машино-тракторного парку. Найближчим часом до сівалки Rapid буде придбано окремо пристрій для контролю висіву насіння Digitroll Seed Master, а далі - культиватор Carrier від Vaderstad. Це прекрасний інструмент для рівномірного розподілення соломи, а також для покращення умов для проведення наступних операцій обробітку ґрунту та сівби.
 
А означає це освоєння нових технологій вирощування сільгоспкультур, більш економічних, більш продуктивних. Як раз те, що і пропонує Vaderstad.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.