agro business 160 160

Соло для cівалки точного висіву

/ Механізація АПК / Четвер, 09 січня 2014 11:40
Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС"
На нещодавній виставці «Інтер Агро 2013» в одній з головних номінацій срібну відзнаку отримала пневматична сівалка Maestro 24.70 SW компанії Horsch. Вона швидка, широкозахватна, і при тому дуже точно вкладає насіння у землю. Має й ще низку переваг перед конкурентами, на які аграріям і механікам є сенс звернути пильнішу увагу.

 

На виставці «Інтер Агро 2013», яка минулого місяця пройшла у Києві, організатори - мабуть, узявши за приклад «Агрітехніку» у Ґанновері - вирішили запровадити міжнародний конкурс кращих інноваційних розробок у царині сільгосптехніки під назвою InterAGRO Innovation Award. Зібрали авторитетне журі, групу журналістів - і оцінили заявки винахідників. Про деякі з них ми писали у попередньому № 22. Вв одній з головних номінацій, а саме «Машини для обробітку ґрунту та посівів, іригаційна техніка та обладнання» срібну відзнаку отримала пневматична сівалка точного висіву 24-рядна Maestro 24.70 SW виробництва відомої німецької компанії Horsch. Її дозуючий пристрій універсально підходить для посіву кукурудзи, сої, соняшнику, цукрових буряків, сорго й ріпаку. От про неї варто розповісти докладніше.
 
Створена фермером-винахідником
Для прибуткового й сталого сільгоспвиробництва необхідна така техніка, що відповідає умовам продуктивності, якості роботи й економії ресурсів. Це прекрасно розуміє Міхаель Хорш - відомий німецький фермер і водночас винахідник. Він послідовно втілює у конструкціях свої агрегатів ідеї ресурсозберігаючого землекористування. У його компанії, яка нині працює у більш ніж 40 країнах світу, і її сукупний фінансовий обіг перевищує € 500 млн, постійно придумують щось нове, аби полегшити працю землероба й зекономити його кошти. Причому не заспокоюються і не пускають нову машину у серійний продаж, поки не випробують її усіляко не тільки на тестових полігонах, а й на реальних полях у Німеччині, Польщі, Чехії та Україні.
 
altТак було і з сівалками сімейства Maestro. Їх тільки два роки як вивели на європейський ринок, до того обкатавши і перевіривши в усіх мислимих режимах і на всіх швидкостях. Зокрема, у Чехії найкращий результат однієї із сівалок цього сімейства становив за 24 години роботи засіяних 228 га. Але Maestro показала ще кращий результат, коли встановила, агрегатована із з трактором CLAAS Xerіon, світовий рекорд із сівби: саме вона змогла засіяти 448,29 га за добу, або ж у середньому 18,67 га за годину.
 
На думку німецького видавництва DLV, що діє у сфері видань для машинобудування, агрегати сімейства Maestro - майбутнє пневматичних просапних сівалок. На те є ціла низка причин. Точніше особливостей конструкції цього агрегату. Насамперед назвемо дві характеристики: висока точність посіву і велика швидкість роботи. У поєднанні з широкою, до 18 м, шириною захвату агрегату це, зрозуміло, дає високу загальну продуктивність роботи. Це, мабуть, найширша сівалка точного висіву із представлених сьогодні на українському аграрному ринку. Незважаючи на свої габарити, у складеному стані вона відповідає європейським нормам: 3 м завширшки і 4 м у висоту. Може їздити по загальних шляхах і проходити під естакадами.
 
altЗараз серед посівних агрегатів у ходу великі бункери. Чому вони стали популярні? Бо, знову ж таки, дозволяють у полі економити час: одну велику ємність заповнювати можна швидше, ніж кілька менших. У сівалки Maestro SW бункер уміщує 2000 кг насіння кукурудзи й 7000 кг добрив. Це значно скорочує загальний термін завантаження. Габарити й обсяг бункерів дозволяють засівати за один раз територію у 50 га. Бункер оснащений індикаторами ступеня заповнення, що теж дуже зручно для швидкої роботи у полі.
 
Посівна машина Maestro 24 SW має, як свідчить і її назва, максимум 24 посівних секції. Хоча їх може бути й менше - скажімо, 8 або 12. Регульована ширина міжрядь становить 70 або 75 см. Точність висіву нею дотримується на досить високій швидкості, аж до 15 км/год., і при цьому висівається 90 тис. насінин на гектар. Глибина закладення їх може варіюватися у межах від 1,5 до 9 см. Зернята не підстрибують, а точно лягають у землю і прикочуються. У цього агрегату тиск сошника на ґрунт доволі високий - до 300 кг. Причому є можливість гідравлічного регулювання сили цього тиску під час руху з кабіни трактора.
 
Сконструйована агромашина Maestro 24 SW таким чином, аби заощаджувати ще й на добривах. Інженерами компанії Horsch були знайдені дуже точні конструктивні рішення у галузі контролю над витратою хімічних поживних речовин. За традиційного розкидання добрив (скажімо, дисковими машинами-розподільниками) при таких способах обробітку ґрунту, як ноу-тіл чи міні-тіл, багато добрив залишається на поверхні й не приносить бажаної користі рослинам. Тобто - марнується. Локальне ж внесення має величезні переваги. Так-от: ця новітня сівалка дозволяє застосувати технологію внесення добрив у рядки дозою 50 % від повної норми. Сівалкою Maestro 24 SW можна вносити від 20 до 300 кг/га мінеральних речовин. При рядковому внесенні заощаджується до 30 % добрив порівняно із суцільним. При цьому зберігається непорушна, заздалегідь визначена оператором відстань між місцем укладання насіння і добрив.
 
У темпі маршу
Як ми ще пам’ятаємо, радянськими сівалками далеко не завжди досягалася якісна глибина закладення насіння, й багато посівного матеріалу теж залишалося на поверхні поля, не проростало й пропадало. У Maestro 24.70 SW такої проблеми немає.
 
altЗаощаджує той, хто скрупульозно рахує. У сівалці Horsch Maestro SW використовується суперточна система подачі насіння під назвою Seed on Demand, або «кожна насінина - на вимогу». У цієї сівалки є дозатори з електричним приводом, що включаються індивідуально згідно із заздалегідь зазначеною нормою. Також на ній встановлена електронна система контролю висіву із сигналізацією. Вона здатна фіксувати кількість відсутніх або ж попарно висіяних насінин і коефіцієнт варіації у рядках.
 
Крім того, під сівалку Maestro не потрібно ідеально готувати ґрунт, культивувати його чи якось спеціально розрівнювати штригелями. Адже на кожному сошнику встановлено індивідуальний циліндр, що працює автономно. Це гарантує рівномірність посіву, й відтак - прогнозовано гарний врожай.
 
Отже, що ми побачили і почули стосовно сівалки Maestro 24 SW, які її переваги перед конкурентами?
 
  • Значна робоча швидкість, до 15 км/год.;
  • велика ширина захвату - до 18 м (хоч може бути й менша);
  • великий бункер 9000 л, з яких 7000 л на добрива, 2000 л на насіння;
  • компактний і точний дозатор, який сіє, не зважаючи на будь-які зміни швидкості;
  • можливість повсякчасного контролю якості закладення насінин у ґрунт.
 
Виглядає так загалом, що це агрегат надійний, швидкий і напрочуд продуктивний. Нині агротехнічні терміни посіву через низку причин, і не тільки кліматичних, стають усе коротшими. Сівалка ж точного висіву Maestro 24 SW виробництва компанії Horsch може замінити цілий парк посівних знарядь і тракторів, а отже, зменшити витрати коштів і часу на проведення посіву. Це вища ліга світової техніки для рослинництва. Тож не дивно, що робота такого агрегату, впевнений рух полем сівалки Maestro 24 SW компанії Horsch, - мов урочистий марш справжньої професійної сівби.

Коментар дилера
 
altВадим КОВАЛЬрегіональний менеджер по Центральній Україні ТОВ «Хорш Україна»
- Це наш новий продукт - сівалка точного висіву Maestro. Торік їх усіляко випробовували, а цього року вже продано в Україні близько 10. Тепер ми маємо чудовий агрегат, який ефективно показує себе в полі. Maestro 24.70 SW має завширшки у робочому стані 18 м. Сіючи з такою шириною захвату на швидкості 12–15 км/год. (залежно від якості насіння), ви дуже продуктивно закриватимете великі території у поставлені строки. У транспортному ж положенні має ширину усього 3 м (за рахунок телескопічної вісі) і висоту 4 м (за рахунок компактного складання крил вздовж рами). Вона маневрена як на дорогах загального значення, так і у полі, оскільки має одну вісь, - це не «поїзд», якому треба багато місця для розворотів.
 
Але ми домагаємося насамперед якості сівби. Дозуючий пристрій тут найменший з існуючих у світі. Можна підібрати диски під будь-яку просапну культуру: ріпак, цукрові буряки, сою, кукурудзу, соняшник. Причому Maestro може працювати не лише з якісним закордонним насінням, а й з будь-яким вітчизняним. В Україні є господарство, де вона геть некаліброване насіння висіяла, після чого отримали рівномірні та дружні сходи. Для роботи із сівалкою Maestro 24.70 SW достатньо трактора на 340–360 к. с. - це зараз середньостатистичні за потужністю в Україні.

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.