Кращі винаходи і рацпропозиції

/ Механізація АПК / Четвер, 30 січня 2014 11:22
altНа адресу виставки Agrіtechnіca-2013 було подано 393 заявки про новації і втілені в агрегати рацпропозиції. Експертна комісія нагородила чотири новинки виставки золотими медалями та 33 винаходи і рацпропозиції - срібними. Ось деякі з найкращих.

 

Золоті медалі
 
Пневматичний сепаратор картоплі AirSep
Розробник: фірма Grimme, Німеччина.
Нарешті є спосіб, як не бити картоплю при збиранні її комбайном! При потраплянні бульби до бункера картоплезбирача для відділення схожих за формою з коренеплодами домішок, наприклад, камінців і грудок землі, зараз використаються в основному механічні системи.
 
Однак їхня продуктивність обмежена, що створює цейтнот. Шляхом комбінування перфорованого транспортера й струменя повітря, подаваного знизу, вперше в картоплезбиральній техніці відомій компанії Grimme вдалося створити пневматичний пристрій, що відмінно сепарує картоплю.
 
Під час проходження крізь ділянку сепарації бульби перебувають ніби у м’якому ширянні над донним транспортером, який у цей час вібрує. Тоді як важкі камінці й грудки опускаються додолу, униз і через спеціальний шлюз потрапляють на транспортер, що викидає зайве. Якість і продуктивність сепарації можна адаптувати до калібру (розмірів) картопляного врожаю, перемикати налаштування просто із трактора (безступінчато), змінюючи комбінацію наддуву повітря, нахилу й частоти вібрації донного транспортера.
 
Цей пристрій забезпечує високу продуктивність картоплезбирання при одночасному скороченні витрат на ручне сортування. Крім того, в аграріїв з'являється ще й можливість використати незручні кам'янисті ділянки, на яких раніше вирощувати бульбу можна було б тільки після дороговартісного обробітку ґрунту.
 
AXMAT: автомат для розкидача міндобрив
Розробники: фірми Rauch та MSO Messtechnik und Ortung, Німеччина
Для розкидачів міндобрив, як відомо, є загальною проблемою забезпечення точності розкидання. Добрива помітно дорожчають, відтак, збільшуються вимоги до ретельності виконання операцій. Пристрій AXMAT виробництва фірми Rauch є першою у світі повністю автоматизованою установкою для онлайн-оцінки розподілу добрив і повністю автоматичного регулювання дискового розкидача у відповідності до сорту добрив і заданої ширини (смуги) фронту розкидання.
 
Висока точність розподілу добрив уперше досягається повністю автоматизовано - за допомогою спеціальних датчиків та автоматичної системи налаштування розкидача. Оснащена мікрохвильовими датчиками стрілка, обертаючись навколо диска, що розподіляє добрива, безконтактно реєструє спектр розкидання. Далі дає команду на комп’ютер, і за допомогою поворотного дна бункера й дозуючого отвору автоматично регулюється режим розкидання відповідно до заданої ширини захвату.
 
Під час роботи картина розкидання постійно контролюється і за необхідності автоматично налаштовується сегмент потрапляння добрива на диск, що його розкидає. Нове, повністю автоматизоване самоналаштовування розкидача-розподільника добрив на задану ширину захвату в порівнянні зі звичними методами налаштувань дозволяють досягати значно більшої точності, причому без попереднього тестування у полі.
 
Постійний автоконтроль картини розкидання дає можливість при зміні складу добрив або погодних умов повністю автоматично налаштувати машину на задану ширину захвату в реальному часі (онлайн).
 
Як бачимо, система підвищує ефективність внесення добрив, скорочує розхід добрив та витрати на них і загалом підвищує гарантію урожайності й прибутку з гектара.
 
Телехендлер із гібридним приводом
Розробник: фірма Merlo, Італія
Уперше для сільського господарства пропонується транспортний телескопічний навантажувач (телехендлер) з гібридом (plug-іn-hybrіd), у якому за бажанням можна вибирати між електричним і дизель-електричним приводом. В електричному режимі навантажувач живиться від літієвого акумулятора потужністю 30 кВт/год. Працює він при цьому тихо й без вихлопів, що дозволяє використати його навіть у закритих приміщеннях без шкоди людям чи тваринам. У гібридному режимі працюючий із постійним числом оборотів дизельний двигун постачає енергію для роботи навантажувача й одночасно заряджає акумулятор.
 
Без обмеження робочої продуктивності навантажувача номінальну потужність дизельного двигуна завдяки описаній архітектурі приводу можна знизити вдвічі. Крім того, під час фаз мінімального навантаження або холостого ходу, що доволі часто зустрічається під час роботи навантажувачів, привід також може здійснюватися лише електричним чином, що скорочує вихлопи СО2 на 30 %. Подальше зниження виробничих витрат досягається шляхом підзарядки акумулятора від електромережі або від сонячних батарей.
 
Онлайн-симулятор управління тракторами й комбайнами
Розробник: фірма Claas, Німеччина

alt

Онлайн-симулятор керування зерно- і кормозбиральними машинами й тракторами фірми Claas уперше дає можливість динамічного відображення на дисплеї комп'ютера всього поводження машини в різних умовах експлуатації. Таким чином, трактористи й механізатори можуть у вільний від польових робіт час (або студенти й учні) самостійно тренуватися в інтерактивній онлайн-системі за комп'ютером. За допомогою проаналізованих телеметричних і технологічних параметрів, віртуальних керуючих пристроїв й органів програма моделює реальні виробничі ситуації й процеси експлуатації машини.
 
За допомогою тренажера стає можливим тренінг складних процесів керування збиральною технікою ще до початку жнив. Завдяки такому тренінгу технічний потенціал збиральної техніки може використатися більш ефективно вже з перших днів збирання, а кількість помилок і поламок скорочується. Уможливлюється швидке ознайомлення із машиною молодих механізаторів. Досвідчені кадри можуть поповнювати свої й постійно поліпшувати знання. А вміле поводження із дорогою збиральною технікою дозволяє значно заощаджувати час і витрати.
 
Срібні медалі
 
Помічник зчіпки Hіtch Assіst
Розробник: компанія John Deere, США
Механізатор тепер може свій трактор пересувати вперед та назад натисканням кнопки, знаходячись за межами кабіни. Наприклад, коли агрегатує машину із сівалкою. Це дозволяє причіпляти/навішувати знаряддя не тільки простіше, але й безпечніше, ніж раніше. Бо скорочується необхідність повсякчас стрибати з кабіни й залазити у неї під час гарячої пори (сівби чи боронування). Керування системою Hіtch Assіst здійснюється на ручному гальмі, що дозволяє працювати навіть на схилі.
 
Автомат-точило ножів кормозбиральної техніки
Розробник: фірма Claas, Німеччина
Пристрій AQUA NON STOP COMFORT - це перше повністю автоматичне рішення для заточення ножів причепів-кормозбирачів та ріжучих апаратів прес-підбирачів. Незалежно від ступеня зношеності ножів вони заточуються тепер не по заданих загальних радіусах, а точно уздовж індивідуального контуру леза. Пристрій може заточувати до 45 ножів за один раз. Завдяки змінним шаблонам забезпечується точне вигострення лез усіляких типів.
 
Розумна іригаційна система
Розробник: фірма John Deere, США
Оптимальне забезпечення рослин водою є обов'язковою умовою для найвищих урожаїв, особливо в професійному зрошуваному землеробстві. Разом з тим, зростаюча потреба у воді вимагає істотного підвищення ефективності зрошення, щоб зберегти прісну воду, що стає у всьому світі усе дефіцитнішою. Зі своєю розумною іригаційною системою Smart Irrigation System відома фірма John Deere представляє інноваційну концепцію для рядкових культур (наприклад, кукурудзи), що дозволяє селянинові планувати й регулювати специфічне для конкретної ділянки й рослини зрошення, засноване на обмірювані в реальному часі показників кількості вологи в ґрунті.
 
Ці показники по бездротовому зв'язку передаються на комп'ютер в офісі господарства й аналізуються за допомогою онлайн-системи. Пропоноване комплексне рішення містить у собі: високоточну, керовану через RTK мережу краплинних шлангів, спеціальний датчик вологості ґрунту для виміру кількості води в різних шарах ґрунту, пристрій бездротової передачі даних (окрім вологості ґрунту й температури повітря, також кількість опадів, сонячних годин і т. п.), різні краплинні шланги для точного розподілу води, головну станцію з адаптованими один до одного компонентами (насоси, вентилі, фільтри та ін.). Ця система забезпечує ефективне використання води, живильних речовин, енергії, а також витрат праці при зрошенні й фертигації (поливу з одночасним внесенням добрив). Керована через RTK і документована відповідним чином мережа краплинних шлангів, крім того, забезпечує безпроблемну роботу машин для обробітку ґрунту й посіву між прокладеними в землі шлангами без їхнього ушкодження.
 
Фотокамера для зернозбиральних комбайнів
Розробник: фірма Claas, Німеччина
Переважна частина налаштувань зернозбиральних комбайнів дотепер провадилася на основі простого візуального контролю зернової купи, що потрапляє у бункер. При цьому огляд зерна - доволі непроста операція, й може виникнути неправильне уявлення про ситуацію. І от новий винахід - фотокамера Graіn Qualіty Camera фірми Claas для зернозбиральних комбайнів Lexіon 760/770/780.
 
Кольорова фотокамера робить знімки зерна у збираному зерновому потоці. Ці фотографії аналізуються щодо наявності незернових домішок і дроблених зерен, а результати аналізу виводяться на термінал комбайна. Крім того, комбайнер уперше має можливість відразу переглядати знімки й розрізняти окремі або прилиплі незернові домішки. Це створює нову й більш точну основу для оцінки якості зерна і, тим самим, для оптимізації налаштування жниварки й системи очищення на зернозбиральних комбайнах.
 
Демонстратор та симулятор техніки
Розробник: фірма Kverneland, Німеччина
Потенціал складних сільськогосподарських машин часто реалізується не повністю, тому що дотепер приділялося недостатньо уваги попередньому тренінгу персоналу, якого б навчали найкращому використанню функцій техніки. Демонстратор і симулятор (ІsoMatch ІnDemo та ІsoMatch Sіmulator) - ці знаряддя пропонують альтернативні концепції використання симуляційної техніки на практиці. Під час роботи демонстратора (ІsoMatch ІnDemo) до трактора під'єднується штекер ІSOBUS і дає можливість тренінгу або демонстрації функцій начіпної машини через термінал без реальної наявності машини. Симулятор (ІsoMatch Sіmulator) переносить функції ІSOBUS без додаткових приладів на настільний комп'ютер і дає можливість тренування робочих операцій з використанням GPS-даних конкретного поля. Можливість тренінгу користувач й демонстрації функцій дилером техніки - обидва варіанти підвищують зрозумілість функцій, а також заощаджують час. При тому вони прості в застосуванні.
 
Концепція гідравлічного гальма двигуна
Розробник: фірма Same Deutz-Fahr, Німеччина
На відміну від звичайних систем гальмування двигуном, у новій концепції ефект гальмування досягається за рахунок дроселювання мастилопроводів робочої гідравліки з одночасним блокуванням віскомуфти вентилятора. Це підсилює гальмовий ефект, одночасно забезпечується охолодження нагрітої оливи гідравлічної системи. У цілому система з 3,6-літровим дизельним двигуном досягає більшого гальмувального ефекту, ніж 4,1-літрова попередня модель із традиційною концепцією гальмування двигуном. З міркувань безпеки гальмовий ефект обмежується залежно від кута повороту.
 
Паковий прес-підбирач із суперущільненням
Розробник: фірма Kuhn, Франція
altВища щільність пресування на пакових прес-підбирачах дотепер досягалася за рахунок збільшення махової маси на трансмісії, що призводило до піків крутного моменту. Фірма Kuhn вирішує цю проблему інакше - за допомогою принципу Twіn Pact, або ж подвійного (чи двоступінчастого) пакування. Замість одного поршня, що пресує, тут у дві фази зелену масу ущільнюють два пресувальні поршні, розташовані один над іншим. З використанням кривошипно-шатунного механізму нижній поршень спочатку ущільнює нижні шари скошеної маси. Верхній поршень висувається слідом й ущільнює верхні шари зеленої купи. У підсумку при тій же маховій масі одержуємо збільшення щільності до 25 %. Необхідна приводна потужність суперущільнювача LSB 1290-І цілком співмірна із потребою звичайного прес-підбирача LSB 1290.
 
Механізм складання кукурудзяної жниварки
Розробник: фірма Cressoni, Італія
Як у багатьох спеціальних жниварок, у насадок для збирання кукурудзи ширина захвату, а відтак, і транспортна ширина стає усе більше. У кукурудзяних жниварок із традиційною технологією складання осі повороту дотепер розташовувалися горизонтально й уздовж напрямку руху. Отже, коли кукурудзяні жниварки складають таким традиційним чином, з міжряддям в 0,75 м припустима транспортна ширина в 3,5 м перевищувалася вже при наявності більше ніж 8-ми рядів.
 
Інакше зроблено в нових кукурудзяних жниварках фірми Cressonі: вони оснащені механізмом складання, що забезпечує транспортну ширину лише 3,45 м для широких 10 і 12-рядних кукурудзяних жниварок. Як? Бічні сегменти приєднані до середньої частини через вертикальний шатунний вал. Перед транспортуванням бічні сегменти спочатку піднімаються нагору, а потім повертаються на 90 градусів до напрямку руху й з'єднуються один з одним над середньою частиною спеціальними розділовими кожухами. Цей новий механізм складання не тільки зменшує транспортну ширину, але й поліпшує механізаторові видимість при транспортуванні. Така от істотна інновація у царині жниварок.
 
Ведення штанг обприскувача
Розробник: фірма Horsch, Німеччина
altНова система забезпечує точне й безпечне ведення штанг обприскувача над посівами. Такий тип активного ведення штанг закладає основу для аплікації речовин із дуже малою відстанню до цільової поверхні. Точна адаптація руху штанг до контуру поля стає можливою завдяки абсолютному відділенню штанг від шасі. Негативний вплив вітру й тепла (знос речовин) у такий спосіб мінімізуються.
 
Штанги Horsch Leeb Gest?nge підвішені майже без тертя з використанням шарнірів ближче до центру ваги машини. У результаті відцентрові сили, такі як, наприклад, при поворотах, практично не впливають на положення штанг. Щоб адаптувати штанги до контуру місцевості та на схилах, було розроблено спеціальне керування. Ця технологія стала можливою завдяки використанню винятково швидкого пропорційного гідравлічного клапана й удосконаленню програми керування з гіроскоп-сенсорикою.
 
Отримання енергоносія при збиранні кукурудзи
Розробник: фірма New Holland, США
Збирання пожнивних залишків після обмолоту кукурудзи на зерно набуває все більшого значення. Ця додаткова біомаса може використовуватися як сировина для теплостанцій або в біогазових установках, а також як підстилка або корми у тваринництві. Новий пристрій Cornpower складається із подрібнювача, що слідом за жниваркою подрібнює стебла спеціальними ножами, і щитових пристроїв, які укладають здрібнену масу у валок. У підсумку стає можливим із незначною кількістю забруднень і без додаткових витрат праці забрати високу частку пожнивних залишків прямо з готового валка.
 
Контроль внесення добрив на поворотах
Розробник: фірма DAMMANN, Німеччина
На практиці при роботі обприскувача на поворотах часто доводиться зіштовхуватися із проблемою нерівномірної дози внесення хімікатів. На зовнішній стороні повороту вона нижча, а на внутрішній - вища, ніж потрібно згідно із заданою нормою. Крім того, контури багатьох полів не прямокутні або ж серед ділянки є перешкоди, які необхідно об'їжджати під час обприскувальних робіт. У результаті для обприскувача із шириною захвату штанг 36 м відхилення від заданої норми внесення можуть досягати від 40 % до 160 %.
 
Із системою контролювання внесення добрив на поворотах Curves Control Applіcatіon доза удобрювання регулюється таким чином, що середнє значення по кожній секції відповідає заданому нормативу. Це стає можливим завдяки розрахунку показників у модулі руху на поворотах.
 
Де беруться необхідні для цього дані? Це - обмірюваний сенсорним датчиком радіус повороту, обмірювана датчиком на колесі швидкість на поворотах, характеристики машини й норма внесення (л/га або кг/га). Такий розрахунок дозволяє з'ясувати величину відхилень (у відсотках) від заданого нормативу в окремих секторах. Комп'ютер компенсує відхилення у секціях, він також регулює дозу внесення шляхом перемикання форсунок, зміни напору обприскування в певній секції або ж за рахунок комбінації обох цих параметрів.
 
Дотримання глибини обробітку згідно з контуром ґрунту
Розробник: фірма Lemken, Німеччина
Дотримання глибини ґрунтообробітку в напівначіпних культиваторів дотепер забезпечується, як правило, за допомогою встановлених на рамі опорних коліс і котка, що рухається слідом. На рівнинних ділянках така технологія дає більш-менш стале дотримання заданої глибини обробітку - навантаження опорних коліс при цьому відносно постійне.
 
altПри роботі на пересіченій або горбкуватій місцевості, навпаки, культиватори працюють занадто глибоко при перетинанні пагорбів і доволі поверхово при проходженні через низини. Популярні нині системи посилення тяги, які діють через дишель культиватора, хоча й забезпечують у цих умовах гарну адаптацію до рельєфу, однак не дають рівномірної передачі навантаження на трактор.
 
У новій розробці фірми Lemken регулювання навантаження опорних коліс контролюється безупинно й служить для гідравлічного регулювання позиції ковзанки. Якщо опорне навантаження знижується, коток піднімається - і культиватор входить у ґрунт до моменту, аж поки не буде досягнуте встановлене опорне навантаження. При підвищенні навантаження - все відбувається навпаки, й опорне навантаження знову залишається незмінним. Дія підсилювача тяги залишається практично постійною. Нова система знижує навантаження на водія і служить забезпеченню сталої високої якості польових робіт.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.