Сівалка Rapid: точно, швидко, економно

/ Механізація АПК / Середа, 28 травня 2014 14:10
Сільськогосподарська галузь мало по малу рухається у напрямі технологій, які дозволяють зекономити кошти на виробництво, зберегти вологу та підвищити врешті-решт рентабельність. Шведська компанія Vaderstad розробила сівалку Rapid, яка дає відмінний результат. Саме такий агрегат працює на полях ФГ «Злак», що на Сумщині.

 

Недарма Rapid 400C у господарстві називають сівалкою нового покоління. Федір Іванович Клімашевський, голова ФГ «Злак», має великий досвід господарювання на землі. Він вже перепробував і старі СЗшки, й інші сівалки вітчизняного виробництва.
 
alt«Але це все не те», - говорить він. - «Сіяти - сіє, але питання - як? А ще виникає питання надійності. Більшість сівалок не те, що ламаються, а просто тріщать. Треба змінювати в кінці сезону всі підшипники, висівні пристрої, інші робочі органи».
 
Обережна інтенсивність. Усе це для ФГ «Злак» не підходить, адже до виробництва сільгоспкультур тут відносяться надзвичайно серйозно. Хоч господарство за українськими масштабами й не таке вже велике - 1600 га, але вирощують тут цілу низку сільгоспкультур: ячмінь, пшеницю, соняшник, гречку, просо і кукурудзу.
 
«При цьому ми використовуємо технологію мінімального втручання в агробіоценоз, що застосовує господарство «Агроекологія» на Полтавщині», - коментує Федір Іванович. - «Тобто без застосування плуга, а також будь-яких гербіцидів».
 
Технологія, що використовується на полях ФГ «Злак», не передбачає повної відмови від обробітку ґрунту. Як і в «Агроекології», обробляється лише верхній орний шар ґрунту - і все.
 
«Після збирання врожаю на перший-другий день ми проводимо обробіток поля за допомогою дисків», - пояснює голова господарства. - «Це дозволяє нам заробити всі пожнивні рештки, які перегнивають, перетворюючись на поживні речовини для наших рослин. Після цього ми залишаємо поле в спокої, аби падалиця і насіння бур’янів мали змогу прорости».
 
Таким чином, до вересня утворюється досить непоганий сидерат, який також загортається у ґрунт на зелене добриво.
 
Універсал
Зрозуміло, що для такої агротехнології будь-яка посівна техніка не підійде. Не кожна сівалка зможе пройти по високому фону пожнивних решток та по бур’янах. Для сумчан Rapid виявився просто знахідкою, адже сівалка може сіяти всі культури, що вирощуються тут. Переналаштування на інші культури здійснюються дуже легко і просто.
 
altМеханічна сівалка Rapid 400C за один прохід, окрім висіву насіння, вносить добрива. Для цього вона обладнується бункером з перегородкою, яка призначена для простого проведення регулювань співвідношень насіння/добрива. Сівалка вносить добрива в окремі рядки від насіння. Саме такий метод позитивно зарекомендував себе під час польових досліджень, адже він гарантує, що добриво і насінина у ґрунті не матимуть безпосереднього контакту, що, у свою чергу, забезпечує відсутність ризику пошкодження насіння. Практика шведських агрономів доводить, що висів насіння та внесення добрива в один сошник призводить до погіршення стану і розвитку сходів, знижуючи урожай приблизно на 8 %.
 
Тут слід додати, що хоч у господарстві «Злак» цю сівалку застосовують за мінімальною технологією, однак підходить вона добре також для безпосередньої сівби у стерню, так і для традиційної технології вирощування з використанням плуга. Правильний підбір ґрунтообробних органів сівалки Rapid 400C дозволяє однаково якісно працювати як на легких піщаних, так і на важких глинистих ґрунтах.
 
Якісний висів
Сівалка Rapid 400C у господарстві працює уже третій сезон. Вона надійна й універсальна, тому нею тут дуже задоволені. Ретельно розробляючи власну стратегію мінімізації обробітку, адаптовану до реальних умов Сумщини, аграріям вдалося суттєво знизити витрати на сівбу і обробіток ґрунту. Але минулий рік для сівалки і селян приніс справжнє випробування. Річ у тім, що довелося сіяти більшу половину озимини відразу після збирання гречки. «Зазвичай ми так не робимо», - розповідає В’ячеслав Дударенко, головний агроном господарства. - «Треба зібрати гречку комбайном. А солому, яку він скидає у валки, ми подрібнюємо, і лише тоді пускаємо Рапід».
 
Однак минулої осені на Сумщині довго не вщухали дощі, і коли з’явилася нарешті нагода відсіятися, часу на дискування пожнивних решток гречки уже не залишилось. Сіяли напряму після комбайна сівалкою від Vaderstad, яка добре впоралася зі стернею 15–20 см.
 
Для агронома бачити роботу такого агрегату - справжня радість. Не треба зайвий раз пускати трактор полем, аби подрібнити ту стерню, і таким чином, економиться дизель. «Усі ті пожнивні рештки пішли на добриво. А нині, вийшовши в поле, можна побачити чистеньку і рівненьку озимину», - каже він.
 
Інша технологія
Незвична технологія - інноваційна техніка. Сівалка Rapid 400C, яку придбало господарство, виявилась повною відмінністю усім знаним засобам для сівби зернових культур. Принцип покрокового обробітку й універсальності, покладений в основу цієї техніки, дозволяє зменшувати кількість операцій, скорочуючи витрати на посівні роботи та час.
 
«Завдяки цій техніці не треба залучати багато людей. Тут сівбою займається лише один чоловік», - пояснює Федір Іванович. - «Якщо сіяти старими СЗшками, то процес відбувається наступним чином: один трактор культивує, інший - сіє. Крім цього, треба ж ще на сівалку два працівники, аби наглядали за процесом. А позаду ще необхідно пускати трактор із котками. А тут один трактор і одна людина».
 
Rapid 400C пройшла на полях ФГ «Злак» уже 3 тис. га, завжди показуючи відмінний результат висіву в стерню. Поки що з сівалкою агрегатується 240-сильний трактор ХТЗ. Наразі цього вистачає, особливо якщо врахувати витрати палива - 8,5 л/га.
 
Швидкість і точність
Завдяки своїй конструкції Rapid дозволяє провести сівбу в дуже стислі строки: робоча швидкість сівалки сягає 10–18 км/год., тобто за добу нею можна засіяти до 65–80 га.
 
alt«Мало того, що сівалка Rapid іде швидко, так вона ще досить добре витримує задану глибину загортання насіння у складних польових умовах», - хвалить сівалку В’ячеслав Дударенко. - «Сама по собі сівалка відмінно культивує ґрунт і забезпечує точний висів у будь-яких умовах, ущільнюючи посівне ложе, і за допомогою копіюючої борони завершує технологічний процес обробітку, висіву та прикочування».
 
Аби забезпечити оптимальний розвиток рослин, сівалка Rapid висіває у міжряддя шириною 12,5 см. Науковці Vaderstad провели дослідження, що така відстань доцільна, адже в такий спосіб насіння найбільш рівномірно розподіляється по площі. На відміну від більш широкого способу висіву - на 15–25 см - запропонований спосіб дозволяє отримати приріст урожайності на рівні 5–10 %.
 
При цьому притискне зусилля кожного висівного сошника сівалки Rapid становить 130 кг (це за умови пустого бункера), що забезпечує проникнення висівного сошника навіть за несприятливих ґрунтових умов.
 
Три блоки робочих органів. Федір Іванович ділить усі робочі органи сівалки на три блоки. Спереду стоять органи попереднього обробітку ґрунту - два ряди вирізних, високоміцних, зносо-стійких конічних дисків, виготовлених із загартованої сталі V55, закріплених на окремих демпферних стійках. Ці органи інтенсивно обробляють верхній шар ґрунту і вирівнюють його.
 
Блок висіву представлений одним рядом дисково-анкерних сошників внесення добрив і двох рядів насіннєвих сошників. Сошники, як і диски, закріплені до рами на оригінальних індивідуальних демпферних стійках. Вирізні висіваючі диски розрізають ґрунт нижче культивованого шару, формуючи відмінне посівне ложе, та укладають насіння у тверде вологе сім’яложе. Одночасно на задану глибину нижче розташування насінин вноситься добриво у міжряддя. Цим і пояснюється дружність сходів після роботи сівалки Rapid. Для досягнення такого результату глибина висіву завжди має бути встановлена трохи нижче глибини культивації ґрунту.
 
За цими двома блоками ідуть прикочуючі колеса з дією кожного на два ряди насіння і один ряд добрив, а також гребінка у вигляді ряду стальних пружинних пальців діаметром 12 мм, що забезпечує якісне мульчування поверхні, руйнування кірки та формування вологозахисного шару на поверхні ґрунту. Прикочуючі колеса забезпечують високий рівень сталості глибини загортання насіння, а також копіювання поверхні поля. Кожне колесо одночасно прикочує і веде два висівних сошники на заданій глибині. Постійний контроль глибини прив’язаний до профілю поля, висівні робочі органи слідують контуру з високою точністю.
 
Прикочуючі колеса розміщенні в шаховому порядку. Це означає, що кожне друге колесо зміщене на 190 мм і кріпиться на незалежних осях. Таке інженерне рішення збільшує прохідність шляхом зниження тягових зусиль, виключає можливість нагортання і забезпечує більш рівномірне розподілення пожнивних решток по поверхні.
 
Надійність
Компанія Vaderstad дуже швидко реагує на потребу в допомозі, кажуть у господарстві. Хоча серйозних проблем ще не траплялось. Завдяки якості та міцності матеріалу ця техніка потребує ремонту надзвичайно рідко.
 
altАле поряд із високоякісним металом фірма застосовує ще й незвичні компоненти: гумові амортизатори, які пом’якшують поштовхи й удари від робочих органів, впливаючи на збільшення терміну служби усіх елементів сівалки. При цьому вони не потребують обслуговування, оскільки виготовляються із гуми, що не піддається зношуванню. Швидкість руху під час висіву при збереженні високої точності досягається за рахунок амортизованої конструкції.
 
Підшипники на дисках сівалки Rapid оснащені декількома ущільнювачами, які відрізняються надзвичайною стійкістю до впливу навколишнього середовища, а також характеризуються довгим терміном служби.
 
У ФГ «Злак» кажуть, що лаконічність конструкції агрегату при невеликій кількості частин, що рухаються, забезпечує низькі експлуатаційні витрати. Ці нюанси й обумовлюють надійність сівалки Rapid 400C, тому в господарстві сподіваються, що вона прослужить їм ще багато років.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.