Кожній рослині — індивідуальну краплю

/ Механізація АПК / Четвер, 05 червня 2014 15:26
Дмитро РІДМАН, спеціально для "АС"
Один з методів поливу рослин, який все більше набуває популярності у фермерів та агровиробників, — це крапельне зрошення. Він дає аграріям багато переваг: ранній урожай, запобігання ерозії ґрунту, зменшення ймовірності поширення хвороб і бур’янів.

 

Такий собі високомеханізований спосіб поливу, коли активний шар ґрунту зволожується водою, що подається джерельцями води малої витрати (зазвичай у діапазоні від 1 до 4 л/год.). У підсумку поливається тільки мала частина загального обсягу ґрунту ділянки, близько до корінців. Додатковою перевагою краплинного зрошення є можливість комплексно подавати добрива в короткі періоди, що дозволяє досягати високої урожайності.
 
altЗа допомогою краплинної стрічки, різних фітингів і з'єднань можна значно скоротити обсяг споживаної води, добрив і пестицидів для поливу. Краплинне зрошення — це такий спосіб поливу, коли волога подається через невеликі отвори-дозатори безпосередньо на прикореневу зону рослин культурних рослин регульованими порціями.
 
Одна з основних переваг краплинного зрошення — це висока рівномірність подавання вологи з ефективністю більш ніж 95 %. Тож за допомогою такого зрошення агровиробник отримує значну економію води й інших корисних ресурсів (добрив, працевитрат, енергії). Краплинне зрошення також дає інші переваги — ранній і високий урожай, запобігання ерозії ґрунту, зменшення ймовірності поширення хвороб і бур'янів.
 
Широке використання цей метод уперше одержав в спекотному й пустельному Ізраїлі, де в умовах дефіциту води ще в 1950-х роках почалися досліди з впровадження системи краплинного зрошення на пісках і гравії. Попервах цей метод застосовувався у тепличному господарстві. Та згодом почав широко використовуватися й на відкритому ґрунті, особливо там, де вирощують овочі, фрукти й виноград. Найбільший ефект застосування краплинного зрошення дає у зонах недостатнього зволоження. Дуже активно використовують такого типу полив і в країнах Середньої Азії, Північної Африки, Південної Кореї та ін. У Євросоюзі крапельний полив давно й успішно застосовують країни з теплим чи навіть спекотним кліматом, такі як Франція, Греція, Іспанія, Італія, Болгарія. Нам вдалося спостерігати крапельний полив, зокрема, неподалік середземноморського міста Анталія (Туреччина). Там його використовують для вирощування кукурудзи.
 
Наскільки широко застосовують таке зрошення у нашій державі — на Херсонщині, Запоріжжі, Одещині, у Криму? Для прикладу: за підсумками 2013 року перше місце по Україні, відповідно до оцінки Державного агентства водних ресурсів, зайняло Херсонське обласне управління водоресурсів. Краплинним зрошенням у області було охоплено 31, 4 тис. га.
 
Такого типу зрошення є ефективним також для підживлення рослин рідкими добривами. Швидке й інтенсивне поглинання корисних препаратів відбувається внаслідок розвиненості кореневої системи на ділянці навколо крапельниць. Завдяки тому, що вода в ґрунті циркулює за капілярним принципом, вона майже не витісняє повітря. Мікропори ґрунту залишаються майже сухими, з гарною аерацією. Це забезпечує інтенсивне дихання кореневій системі протягом усього циклу росту.
 
Система краплинного зрошення зазвичай складається з таких основних елементів:
 
  • вузла забору води;
  • вузла фільтрації;
  • вузла фертигації, тобто внесення добрив і хімікатів разом із поливною водою;
  • магістрального трубопроводу;
  • краплинних ліній.
 
Якість поливної води — головний фактор, який необхідно враховувати ще на етапі проектування. Зокрема, знаючи хімічний склад води, можна спрогнозувати й термін експлуатації системи краплинного зрошення. Ще однією причиною, що визначає строк експлуатації поливних трубопроводів, виступають розчинні добрива.
 
Краплинні лінії поділяють на краплинні трубки й краплинні стрічки (ленти). У першому випадку мають на увазі суцільнотягнені поліетиленові трубки діаметром від 16 до 20 мм, з товщиною стінки від 100 мікронів до 2 мм із прикріпленими до них крапельницями (зовнішніми, накладними або інтегрованими — убудованими усередину).
 
Стрічками ж називають краплинні лінії, виготовлені зі смужки поліетилену, завернуті у трубку й склеєні (зварені) термічним способом.
 
Для того щоб здійснювати полив і підживлення рослин якомога ефективніше, необхідно насамперед мати джерело води (шпара, водогін, ставок, канал тощо).
 

 

 
Треба знати, якою є потреба обраної культури у воді, врахувати схему посадки цієї культури. Обов'язково слід брати до уваги нерівномірність поливу (він становить приблизно 5–15 %). Ця величина залежить від довжини краплинної трубки. Наприклад, пропускна здатність одного емітера становить 1 л/год. (це має бути зазначено на краплинній трубці), а в нас їх 5000. Виходить, витрата води на цю площу дорівнюватиме 5000 л/год., плюс до 15 % додамо на нерівномірність поливу.
 
Слід вибирати трубопровід такого діаметра, який дозволить пропустити потрібний обсяг води. При цьому треба пам'ятати, за яких показників водяного тиску працює обрана вами краплинна стрічка в оптимальному режимі. Тому необхідно мати манометр для контролю тиску.
 
altЩоб отримувати високі врожаї, агрономи застосувують добрива і засоби захисту рослин. Такі хімічні препарати можна подавати рослинам через систему краплинного зрошення. Для цього необхідно передбачити можливість застосування інжектора, через який зручно вносити необхідні хімікати. Також через інжектор можна подавати розчини, що поліпшують якість води, й здійснювати промивання крапельниць спеціальними розчинами.
 
Високий попит аграріїв на системи краплинного зрошення спонукав до виробництва розчинних добрив, придатних спеціально для використання при такому способі поливу. Але треба розуміти, що правильний підбір добрив із урахуванням їх складу, якості води й черговості введення виявляється доволі непростим завданням для багатьох господарників. У багатьох випадках тут можуть допомогти сільськогосподарські дорадники.
 
Системи поливу виготовлялися раніше головним чином із металевих труб. На сьогодні використовуються більш надійні і довговічні матеріали. Так, мають незаперечні переваги поліетиленові труби. А саме:
 
  • вони експлуатуються значно довше, ніж чавунні, металеві або бетонні труби — гарантований строк їхньої безаварійної експлуатації становить 50 років;
  • не підлягають корозії при контакті з водою й різними агресивними середовищами;
  • мають утричі-четверо меншу вагу від металевих, чавунних або бетонних труб;
  • зручні для монтажу: їх можна з'єднувати швидко, надійно й герметично;
  • вода, яка замерзла усередині поліетиленової труби, не ушкоджує завдяки еластичності полімеру;
  • поліетиленові труби легко заміняються й ремонтуються.
 
В Україні поширені краплинні системи поливу компаній Іrrіtech (Італія), Netafіm (Ізраїль), Eurodrіp (Греція), T-System (США), Queen Gіl (Ізраїль-Болгарія), Uralіta (Іспанія), Valduccі (Італія), OmegaMak (Туреччина) та ін. Серед українських виробників назвемо такі підприємства, як ТОВ «Сантехпласт» (Харків), «Факел» (Донецьк).
 
«Євродріп» (Eurodrip) Греція
Краплинна трубка «Євродріп» (Eurodrip, Греція) має широкий діапазон товщини і відстаней між емітерами, що уможливлює застосування її для будь-яких культур на краплинному поливі. Використовується для зрошення овочевих, баштанних і садових культур. З 1980-х років минулого сторіччя краплинний полив від «Євродріп» успішно використовується на багаторічних й однолітніх проектах зрошення по усьому світу. Їхні характеристики наступні:
 
  • широкий турбулентний канал емітера й тверда крапельниця;
  • безшовні краплинні лінії, екологічно чисті матеріали при виготовленні краплинної трубки;
  • завдяки відсутності швів краплинна трубка «Євродріп» витримує великий робочий і піковий тиск;
  • світлостабілізатор забезпечує високу стійкість до впливу ультрафіолетових променів;
  • твердий емітер забезпечує стійкість до засмічення крапельниць завдяки широкій і глибокій траєкторії виливу.
 
За останні два роки були випущені нові й економічно вигідні продукти краплинного зрошення компанії «Євродріп». Серед них — наприклад, високоякісні трубки E-l-s 5 Plus. Це безшовна тонкостінна краплинна трубка із твердим емітером з товщиною стінки 0,140 мм. Вона має такі характеристики:
 
  • рівномірність водовиливу;
  • наявність світлостабілізатора;
  • якісне зрошення;
  • стійкість до засмічення.
 
«Квін Джіл» (Queen Gil, Болгарія-Ізраїль)
Компанія Queen Gіl Іnternatіnal входить до переліку найбільших виробників систем краплинного зрошення. Такому успіху сприяє чимало суттєвих факторів. За результатами продажів останнього років Queen Gіl — найбільш популярна система краплинного поливу для вирощування овочів в Ізраїлі, а ця країна, як відомо, є визнаним лідером саме у цьому сегменті зрошення. Технічний центр компанії безупинно вдосконалює конструкції своїх трубок, використовуючи інтелектуальний потенціал математиків, фізиків та інженерів, котрих у Ізраїлі не бракує (серед них, до речі, є чимало переселенців з України).
 
altТрубка Queen Gіl завоювала довіру багатьох фермерів, вона активно використовується у 50-ти країнах.
 
Властивості трубки Queen Gіl такі:
 
  • у неї відстані між крапельницями від 10 см, що дозволяє домогтися максимальної рівномірності зволоження ґрунту;
  • революційно нова структура лабіринтових каналів, що максимально вигідно використовує закони гідродинаміки;
  • наявність основних водовипускних отворів у кількості 4 шт. на кожну крапельницю виключає можливість зовнішнього засмічення крапельниць при укладанні у ґрунт;
  • значний діаметр лабіринтового каналу й велика кількість вхідних отворів (до 50 штук на погонний метр) значно знижують імовірність засмічування або забивання ґрунтом крапельниць;
  • підвищена стійкість матеріалу трубки до ультрафіолету. До складу композиції входять спеціальні добавки, що запобігають руйнування матеріалу під впливом сонячних променів. Реальний термін служби трубки товщиною на поверхні ґрунту в умовах інтенсивного сонячного опромінення навіть в Ізраїлі — понад трьох років;
  • значна міцність матеріалу, з якого зроблена трубка, дозволяє укладати її в ґрунт на глибину до 40 см;
  • висока стійкість до хімічних сполук, які входять до складу добрив і хімікатів, застосовуваних у сільському господарстві;
  • до складу матеріалу трубки входять спеціальні добавки (репеленти), що відлякують комах, які можуть її прогризти;
  • завдяки особливим добавкам, що надають матеріалу властивості міцного тефлону, трубки Queen Gіl мало піддаються забрудненню внутрішньої поверхні, наростанню мінералів і мікроорганізмів, легко очищуються під час промивання;
  • відсутність внутрішніх нерівностей у вигляді швів або убудованих крапельниць, що мають місце в трубках інших виробників, забезпечує кращу прохідність води без опору й турбулентності — це дозволяє збільшити загальну довжину ряду.
 
TORO Ag Irrigation (Італія)
Високоякісну стрічку краплинного поливу від європейського виробника TORO Ag Іrrіgatіon (Італія) на території України продає компанія «Шетеліг  Україна». Найпопулярніша стрічка — Aqua-TraXX. Її можна використати для поливу на ухилах до 3 %, а Aqua-TraXX РС (компенсаційну) — на ухилах навіть до 6 %.
 
Крапельниця стрічки цієї італійської фірми складається із системи додаткових фільтрів, турбулентного каналу й лазерного розрізу водовипуску (виливу). Вхідні фільтри забезпечують високу стійкість до засмічення, а турбулентний канал — рівномірність витрат поливної води.
 
Водовилив, розріз якого зроблений лазерним методом, не дає можливості зовнішнього засмічення емітера й сприяє проникненню вологи до самих корінців рослин.
 
Стрічка Aqua-TraXX є міцною, довговічною, ефективною. Завдяки своїй еластичності вона легко монтується, а це заощаджує час і загалом полегшує установку системи. До того ж, стрічка Aqua-TraXX сконструйована суцільним способом. Немає жодних швів від зварювання або клею. Більш ніж 200 вхідних отворів для кожної окремої крапельниці гарантують постійний водовилив і однорідний водний потік.
 
Те, що такі пропозиції крапельних систем на ринку вже є масовими, — це безумовний позитив, бо розширення площ краплинного зрошення призведе до стабільного і якісного врожаю сільськогосподарських культур.
 
«Нетафім» (Netafіm, Ізраїль)
Компанія «Нетафім» (Netafіm, Ізраїль) — світовий лідер у галузі краплинного зрошення. Вона пропонує різноманітні розумні іригаційні рішення для сільського господарства, щоб одержувати якісний урожай при використанні меншої кількості ресурсів (води, енергії, коштів, ґрунту). А одні з найбільш якісних ліній краплинного зрошення від цього виробника називаються «Стрімлайн» (Streamlіne). Вона протягом багатьох років успішно використовується у різних країнах для зрошення садів, парків, теплиць, а також у приватному ландшафтному озелененні.
 
altКраплинні трубки Streamlіne — одні з найбільш якісних ліній краплинного зрошення. Вони випускаються із товщиною стінки від 0,2 мм до 0,9 мм і призначені для зрошення овочів у відкритому ґрунті. Цей вид краплинних ліній ідеально підходить для фермерських господарств, присадибних ділянок. Довжина бухти: 2 500, 3 000 м. Відстань між крапельницями: 20, 30 см. Робочий тиск: 0,8 бар. Вилив крапельниці: 1,3–1,6 л/год.
 
Технологія низького тиску в системі розроблена спеціально для поливу сільгоспугідь. Низький тиск використовується для переміщення по системі води для переборювання топографічних перешкод — ухилів і горбкуватостей. Крапельниці цього виробника мають унікальний, запатентований дизайн, завдяки якому утворюється високу турбулентність водного потоку, що дозволяє використати широкий водний канал.
 
Система Streamlіne проста у використанні й зберіганні, її легко можна згорнути перед збором урожаю. Модульна структура поливної системи дозволяє встановлювати її поетапно, а наприкінці сезону встаткування можна використати повторно на іншій ділянці.
 
Система забезпечує низький рівень випаровування, що запобігає проникненню води на глибину й запобігає шкоді ґрунту. Дозволяє безупинно, не шкодячи лініям поливу, проводити всі агрономічні заходи, такі як проріджування, збирання врожаю, видалення бур'янів.

Коментарі
 
Олексій ОЛАБІНагроном ТОВ «Солана Україна»
- Крапельне зрошення поширено у нас в основному на Півдні України: Херсонщина, Одеська область, Крим. На Херсонщині, приміром, цибуля, перець, помідори вирощуються тільки на краплинному зрошенні. Особливо ним користуються у Каховському районі, Новій Каховці. Насоси та інше обладнання, я помітив, там в основному зарубіжне — виробництва Ізраїлю.
 
Роман НАДВІРЕНКОвиконавчий директор фірми «Сантехпласт» (Харків)
- Наша компанія є одним із провідних вітчизняних виробників комплектуючих для систем зовнішнього поливу. Деталі, що ми виробляємо, застосовуються для систем краплинного зрошення. Ми випускаємо пластикові труби різної довжини за замовленням клієнта — для поливу садів, виноградників, ягідних кущів. Зокрема, робимо м’які гідрорукави високого тиску, по яких може проїжджати колесами навіть важка техніка, не шкодячи їм.
Виготовляємо й поливальні стрічки. Зокрема, типу «туман» — G-lden spray. Цей полив ефективніший і більш економічний, ніж традиційні системи розпилення. G-lden spray дає можливість подавати воду безпосередньо в прикореневу зону рослин, регулювати її малими порціями. Замовники просять її насамперед для теплиць.
Все це обладнання стандартне, тому якщо в когось встановлені, приміром, ізраїльські або польські системи поливу — вони можуть звертатися за запчастинами до нас. У нас є замовники по всій Україні.

 

 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
16 квітня 2024
 15 квітня 2024
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
15 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.